Fanzóna v Hamburku při duelu Německa: Skandovalo se Německo - mistr, žilo i metro

15.06., 09:11
Aktuality
Fanoušci Německa (© AFP)

Vysoké vítězství Německa nad Skotskem v pátečním zahajovacím utkání domácího mistrovství Evropy v Mnichově si naplno užila celá pořadatelská země. V Hamburku, kde má základnu český tým, se večer při společném sledování zápasu ve čtvrti St. Pauli sešlo přes 30 tisíc fanoušků, kteří v euforii z výsledku skandovali "Německo - mistr". Fotbalem "žilo" i tamní metro, na informačních tabulích po celý zápas svítilo živé skóre.

Přestože do výkopu úvodního utkání Eura v Mnichově scházely ještě desítky minut, prostranství v Hamburku poblíž tamního přístavu už zaplavily tisícovky především mladých fanoušků. Organizátoři festivalovou plochu vedle stadionu klubu St. Pauli, který na jaře postoupil do bundesligy, rozdělili na dvě části.

Před obří obrazovkou o velikosti 100 metrů čtvrtečních může zápasy sledovat až 40 tisíc lidí, dalších 11 tisíc osob pak pojme sousední fanzóna. V ní si mohou příznivci zahrát na jednom z menších hřišť, odpočinout si na lehátkách v takzvaném plážovém klubu nebo si vsadit u partnera šampionátu. Jednou z dominant je i velké ruské kolo.

Fanoušky v Hamburku před zahajovacím zápasem naladila německá rocková skupina Madsen a brzy je do varu dostali i sami fotbalisté, kteří už v 19. minutě vedli 2:0. Když pak střídající Emre Can v nastavení upravil na konečných 5:1, neslo se prostranstvím hromové "Německo - mistr", jako by snad příznivci pozapomněli, že k případnému zlatu má domácí výběr ještě pořádně daleko.

Zatímco ve čtvrtek, kdy na severní okraj Hamburku na základnu během Eura dorazil český tým, přístavní město šampionátem ještě příliš nežilo, o den později už bylo vše jinak. Fotbal se nevyhnul ani cestujícím v metru. Na informačních tabulích ve stanicích místo názvů zastávek či čísel vlaků po celé utkání svítilo živé skóre, které se měnilo prakticky ihned po vstřelené brance. Aktuální stav a autory gólů pak hlásil i řidič soupravy.

Ve fanzóně navzdory hrozbě teroristických útoků během Eura na první pohled nepanovala zvýšená bezpečnostní opatření. Nad prostranstvím sice kroužily dva vrtulníky, ale policistů bylo k vidění jen několik. Během zápasu nedošlo k žádným vážným incidentům a díky dobré organizaci a posíleným linkám metra se poslední fanoušci dostali ze zaplněné plochy Heiligengeistfeld necelých 20 minut po závěrečném hvizdu. Mezi německé příznivce si trouflo přijít i několik Skotů.

Po zahajovacím utkání turnaje poběží živě na obří obrazovce ještě dalších 21 zápasů šampionátu. Pořadatelé budou promítat domácí výběr, celou vyřazovací část a všechna čtyři utkání skupinové fáze v Hamburku. V druhém největším fanouškovském areálu celého turnaje tak dojde i na český tým, který v přístavním městě odehraje druhý a třetí duel na Euru proti Gruzii a Turecku. Ve fanzóně pak lze sledovat na menších obrazovkách všechny zápasy.

Autor: ČTK

Komentáře (1)

Přidat komentář
Grupma

Dobrý blázni Tak to má bejt

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele