Evropská liga - souhrn 2. kola ligové fáze

Včera, 20:51, aktualizováno včera, 23:05
Komentáře a souhrny
Adam Hložek (© DANIEL ROLAND / AFP)

Hoffenheim si doma poradil s Dynamem Kyjev a hlavní hvězdou duelu byl Adam Hložek, český útočník dal obě branky zápasu. Lazio přehrálo Nice, hodně divoké bylo utkání mezi FC Porto a Manchesterem United.

Athletic Bilbao - AZ Alkmaar 2:0

03.10.2024 21:00

Góly: 72. Iñaki Williams, 85. Oihan Sancet

Athletic Club prodloužil svoji sérii neporazitelnosti na šest zápasů, když si ve druhém kole Evropské ligy poradil s nizozemským Alkmaarem. Baskický klub nasměrovali k vítězství 2:0 bratři Nico a Iňaki Williamsovi, kteří se podepsali pod vítěznou trefu.

Domácí se v úvodu do svého soupeře před bouřlivou diváckou kulisou opřeli a brzy mohli otevřít skóre. Velkou aktivitou oplýval zejména Yuri Berchiche, jenž to na bránu Rome-Jaydena Owusu-Odura zkoušel hned třikrát. Ani jeden pokus však cestu do sítě nenalezl. Nejblíže prvnímu gólu měl jeho projektil z páté minuty, který orazítkoval břevno.

Přes veškerou snahu Athleticu to nakonec byli muži ze severního Holandska, již si vypracovali největší šanci prvního dějství. Po chytré rozehrávce na pravém křídle se míč dostal až na úroveň penaltového puntíku k Zicu Buurmeesterovi, ránu hostujícího záložníka ale vynikajícím zákrokem zneškodnil gólman Julena Agirrezabala a bezbrankový stav vydržel až do poločasové přestávky.

Athletic byl i po změně stran aktivnějším týmem, obrana hostů ale dál odolávala a na domácích hráčích se začínala projevovat nervozita. Hosté se tak znovu osmělili k výpadu kupředu a jejich snaha vyvrcholila dalekonosným pokusem Rubena van Bommela vedle domácí brány. Následně se Baskové dočkali. Gorku Guruzeta sice na Owusu-Odura ještě nevyzrál, avšak v 72. minutě přišla na řadu pěkná individuální akce Nica Williamse, jenž našel před brankou svého bratra Iňakiho a ten rozradostnil domácí stadion.

V závěru utkání domácí své vedení ještě pojistili. Oihan Sancet využil svého dobrého postavení a pohotově dostal míč za záda Owusu-Odura, čímž definitivně rozhodl o výhře Athleticu. I u této branky asistoval Nico Williams, jenž se tak stal hlavním strůjcem domácího triumfu.

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - Eintracht Frankfurt 1:3

03.10.2024 21:00

Góly: 90+3. Arthur Masuaku - 19. Omar Marmoush (pen.), 22. Junior Dina Ebimbe, 82. Ansgar Knauff

Eintracht Frankfurt v druhém kole Evropské ligy vyhrál v Istanbulu na hřišti Besiktase 3:1. Především díky skvělému prvnímu poločasu si tak dokráčel pro první vítězství v letošní pohárové sezoně.

Besiktas začal před svým bouřlivým domácím publikem velmi aktivně, když hned v sedmé minutě nebezpečně střílel Cher Ndour. Jeho ránu z dálky však Kaua Santos znamenitě vyrazil. I přes brzký tlak domácích to však byl Frankfurt, kdo otevřel skóre. Poté, co byl Omar Marmoush sražen v pokutovém území Gabrielem Paulistou, rozhodčí odpískal penaltu. Tu si vzal sám na starost právě arabský hráč a vstřelil svůj sedmý gól v sezoně.

Eintracht hned po vstřelení branky ucítil krev a hned o několik minut později zdvojnásobil své vedení, když po dobré standardní situaci hlavičkoval napříč brankou Robin Koch a Junior Dina Ebimbe jeho pokus usměrnil do branky.

Svěřenci Giovanniho van Bronckhorsta byli dvojnásobným úderem očividně otřeseni a jejich zklamání ještě umocnil brankář Santos, který dokázal zneškodnit pokutový kop v podání Cira Immobileho. Brazilský brankář prožíval skvělý večer a brzy zastavil i střelu Rafy Silvy, který nebezpečně pálil z hranice vápna.

Svěřenci Dina Toppmöllera měli opět po změně stran navrch, za nitky tahal především Marmoush, který do šance vysunul Igora Matanoviče, ale jeho gólovou šanci zmařil Ersin Destanoglu. Chorvatský reprezentant pak sice těsně po hodině hry dorazil míč do sítě po přihrávce Ansgara Knauffa, ale jeho gól byl pro ofsajd odvolán. Domácí se stále snažili, avšak houževnatou obranu Frankfurtu se jim nedařilo prolomit.

V závěru ještě přidal třetí gól Ansgar Knauff a definitivně pojistil vítězství hostů. Besiktas se gólu přece jen dočkal, ale zásah Arthura Masuaka z nastavení již pouze korigoval skóre. Frankfurt si tak po nepovedeném úvodu Evropské ligy spravil chuť a připsal si tři body do vyrovnané tabulky.

Více informací k zápasu

FC Porto - Manchester United 3:3

03.10.2024 21:00

Góly: 27. Pepê Aquino, 34. Samu Omorodion, 50. Samu Omorodion - 7. Marcus Rashford, 20. Rasmus Højlund, 90+1. Harry Maguire

Ačkoliv Manchester United vedl ve druhém kole základní fáze Evropské ligy na hřišti Porta velmi rychle už o dvě branky, nakonec se musel spokojit s remízou 3:3. Po famózním obratu domácích byli dokonce blízko porážce, od té je ovšem uchránil gólem z nastaveného času Harry Maguire. V dobrém nebude na toto utkání vzpomínat ani Bruno Fernandes, který obdržel červenou kartu.

Slibný začátek ze strany Porta rychle utnul Marcus Rashford, jenž prošel s míčem až do šestnáctky, vyřadil ze hry dva obránce a střelou na bližší tyč překonal Dioga Costu. Následovala další solidní pasáž domácích, ale opět je potrestal Rashford, který našel Rasmuse Höjlunda a Dán podruhé v zápase překonal Costu u jeho bližší tyče.

Dvougólová ztráta vypadala pro Porto krutě, ale v úchvatné sedmiminutovce se dokázalo vzchopit a vyrovnat. Obě branky padly po kvalitních přihrávkách Joaa Mária, při první z nich pod tlakem nechtěně usměrnil balon na branku Noussair Mazraoui. Pepe jako první zareagoval na skvělý zákrok Andrého Onany a uklidil míč do sítě. Jeho další míč do šestnáctky našel Samua Aghehowu, jenž hlavičkou zamířil přesně pod břevno.

Konec Rashforda v poločase byl pro United velkou ranou a brzy dostali další v podobě vedoucího gólu domácích. Nico González vyslal Pepeho po pravé straně a Brazilec míčem vybídl Aghehowu, který se vrhl k bližší tyči a trefil se do horního rohu. United v tuto chvíli potřebovali osobnost lídra, ale místo toho dostal kapitán Bruno Fernandes druhou žlutou kartu, obě za vysokou kopačku. Portugalec byl tak už ve druhém zápase po sobě byl vyloučen.

Následná nevyužitá příležitost Denize Güla nakonec byla pro Porto osudová, jelikož v nastaveném čase na rohový kop Rudých ďáblů nejvýše vyskočil střídající Maguire a srovnal. United si tak připsali již čtvrtý evropský venkovní zápas, ve kterém navzdory vstřelení hned tří gólů nezvítězili.

Více informací k zápasu

FC Twente - Fenerbahçe SK 1:1

03.10.2024 21:00

Góly: 29. Michel Vlap - 71. Dušan Tadić

Fenerbahce v druhém kole Evropské ligy remizovalo na hřišti Twente 1:1. Největší zásluhu na remíze měl Dušan Tadić, který proti svému bývalému klubu vstřelil vyrovnávající branku, a zařídil tak dělbu bodů. Pro Twente znamená remíza prodloužení série čekání na domácí výhru v evropských soutěžích na šest zápasů.

Poté, co tým Josepha Oostinga získal v úvodním utkání na hřišti Manchesteru United působivý bod, vlétl do zápasu s Fenerbahce jako uragán. Dvě brzké snahy Michela Vlapa však zmařil Dominik Livaković. Krátce před uplynutím půlhodiny hry se Twente dočkalo branky, když ve 29. minutě Youri Regeer chytře hlavičkoval po centru Vlapa. S blížícím se závěrem poločasu byli domácí blízko zdvojnásobení svého náskoku, ale Regeerovu prudkou ránu opět zlikvidoval Livaković.

Na začátku druhého poločasu se situace vyvíjela podobně jako v první půli, kdy Fenerbahce opět zachraňoval Livaković, který vychytal přízemní střelu Mitchella van Bergena. José Mourinho zoufale potřeboval zvrátit zápas ve svůj prospěch, a tak necelých 30 minut před koncem poslal na hřiště Edina Džeka a Allana Saint-Maximina. Ale bylo to stále Twente, kdo nadále působil nebezpečněji, když Sam Lammers těsně přestřelil vzdálenější tyč.

Domácí museli litovat svého neproměňování, protože Žlutí kanárci v 71. minutě zásluhou Dušana Tadiće vyrovnali. Oostingovi svěřenci si tak připsali druhou remízu v Evropské lize za sebou, zatímco Fenerbahce získalo z úvodních dvou zápasů čtyři body.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Ludogorec Razgrad 0:0

03.10.2024 21:00

Góly: -

Viktoriáni ve druhém kole ligové fáze Evropské ligy zaznamenali proti Ludogorci Razgrad bezbrankovou remízu, kterou pro Západočechy vybojoval chycenou penaltou Martin Jedlička. Bulharský tým navázal na příznivou vzájemnou bilanci z předchozích let a prodloužil sérii, v níž proti Plzni bodoval ve třetím soutěžní klání v řadě.

V druhém kole ligové fáze Evropské ligy vyzvala plzeňská Viktoria na domácí půdě bulharský Ludogorec Razgrad. Domácí celek v úvodním kole senzačně obral o body německý Frankfurt na jeho hřišti po remíze 3:3. Ludogorec naopak doma padl 0:2 s pražskou Slavií.

Úvodních 20 minut bylo oťukávacích, ani jeden celek si nevytvořil zajímavou příležitost. První větší závar byl k viděni ve 25. minutě před hostující brankou, kdy se k zakončení dostal Václav Jemelka po centru Cadua, jeho pokus mířil však jen doprostřed branky Henrika Bonmanna.

Na první klíčový moment druhého poločasu se nečekalo dlouho, protože již v 52. minutě zahrávali hosté penaltu po ruce Jemelky. K pokutovému kopu se postavil kapitán bulharského celku Jakub Piotrowski, ale zahrál ho mizerně, a zákrok pro Martina Jedličku byl tak velmi snadný. Obrovská šance na straně domácího výběru přišla až v 72. minutě, kdy Daniel Vašulín se ve vápně obtočil kolem obránce a levačkou vypálil, nastřelil však pouze tyč.

Bezbranková remíza ukončila dlouhou plzeňskou sérii, která činila 13 domácích soutěžních utkání v řadě, kdy se svěřenci Miroslava Koubka prosadili. Poslední domácí střetnutí, z něhož Západočeši vyšli gólově naprázdno, přišlo v dubnu letošního roku v rámci čtvrtfinále Konferenční ligy proti italské Fiorentině. Ludogorec Razgrad nerozhodným výsledkem naopak mírně vylepšil bilanci v ligové fázi evropských soutěží, jež čítá dvě výhry, čtyři remízy a 14 porážek.

Svěřenci chorvatského trenéra Igora Jovičeviče v následujícím kole ligové fáze Evropské ligy pocestují na půdu Anderlechtu. Plzeň rovněž čeká výjezd na venkovní hřiště, konkrétně do Soluně.

Více informací k zápasu

IF Elfsborg - AS Řím 1:0

03.10.2024 21:00

Góly: 44. Michael Baidoo (pen.)

Elfsborg ve svém prvním domácím zápase hlavní fáze Evropské ligy po více než 10 letech senzačně zdolal AS Řím 1:0. Tím italskému gigantovi připravil už šestou porážku z posledních 12 duelů hraných mimo italskou půdu.

Po počáteční dominanci Říma to byl Elfsborg, kdo donutil Mileho Svilara k prvním zákrokům v zápase. Brankář nejprve vychytal Arbëra Zeneliho po kličce křídelníkovi a poté zlikvidoval hlavičku Gustava Henrikssona zblízka po rohu. Největší šanci Giallorossi měl Eldor Šomurodov, ale ve slibné pozici mířil těsně vedle.

Už to vypadalo, že se do šaten půjde za nerozhodného stavu, avšak Švédové dostali šanci jít do vedení z penalty poté, co byl Tommaso Baldanzi potrestán za zákrok rukou v pokutovém území. Michael Baidoo, který v září třikrát skóroval, poslal Svilara na druhou stranu a zajistil svému týmu cenný náskok.

Římané i nadále dominovali v držení míče a snažili si vytvořit mnoho jasných šancí. Baldanzi chtěl odčinit zaváhání při penaltovém zákroku, ale jeho pokus skončil těsně vedle tyče branky Isaka Petterssona. Brankář domácích pak předvedl skvělý dvojitý zákrok, kterým vychytal střídajícího Stephana El Shaarawyho. Ivan Jurič poté provedl několik střídání. Lorenzo Pellegrini byl posledním povolaným velkým jménem, ale jeho rána chvíli po příchodu na hřiště našla pouze boční síť.

Italský reprezentant pak v závěru utkání trefil kroucenou střelou břevno a potvrdil, že to prostě nebyl večer Římanů. Svěřenci Oscara Hiljemarka nakonec vedení proti loňskému semifinalistovi udrželi a zaznamenali svou teprve druhou výhru proti italskému celku ze šesti pokusů.

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - FCSB 0:1

03.10.2024 21:00

Góly: 45+8. Daniel Bîrligea

FCSB zaznamenalo teprve čtvrté vítězství v posledních 41 zápasech v hlavní fázi evropských pohárů, když si ve druhém kole Evropské ligy poradilo po jediné trefě obstarané Danielem Birligeou s týmem PAOK Soluň. Domácím na zvrat nestačila ani 34 minut dlouhá přesilovka.

PAOK je poslední dobou v evropských duelech při chuti. V posledních 10 domácích zápasech totiž nasázel 30 gólů a své ofenzivní kvality prokazoval také v úvodu zápasu proti rumunskému FCSB. Stefan Tarnovanu se tak musel v hostující bráně pořádně činit, když na začátku utkání odolal pokusu Baby Rahmana. Proti střele agilního Taisona ho pak zachránila tyč.

Po půl hodině hry ukázali svůj ofenzivní potenciál i hosté, když přímý volný kop Adriana Suta zneškodnil Dominik Kotarski. Následně se opět připomněl Taison, který se prodral do zakončení po chybě Valentina Creta. Ani tentokrát však Tarnovana nepřekonal. Domácí své příležitosti neproměnili, a tak se skóre měnilo na druhé straně. V prvním dějství se nastavovalo devět minut, čehož hostující celek dokonale využil. Minutu před odchodem do kabin totiž našel Darius Olaru přihrávkou Birligeu, jenž přesnou ranou do levého dolního rohu brány otevřel gólový účet utkání.

Po změně stran tak mohli hosté bránit nadějný stav 1:0, v 56. minuty ale přišla z jejich pohledu velká komplikace. Druhou žlutou kartu totiž uviděl Olaru, a musel tak odejít předčasně pod sprchy. Mimochodem, v součtu obou výběrů to byla v tu chvíli již sedmá žlutá karta v tomto klání.

Domácím se tak naskytla více než půlhodinová početní převaha, a soustředili tak veškeré síly do útoku. Giannis Konstantelias i Magomed Ozdoev byli blízko vyrovnání, recept na vynikajícího Tarnovanua ovšem nenašli. FCSB se čím dál více soustředilo na defenzivu, což se nakonec ukázalo jako úspěšná taktika. Po triumfu 1:0 v Soluni se tak rumunský výběr posunul na čtvrtou příčku, naopak Řekové klesli na 32. místo a dál čekájí na své první vítězství.

Více informací k zápasu

RU Saint-Gilloise - FK Bodø/Glimt 0:0

03.10.2024 21:00

Góly: -

Bodö po překvapivém vítězství nad Portem dokázalo bodovat i ve druhém kole Evropské ligy, tentokrát na půdě Royale Unionu. Řada spálených šancí vyústila v bezbrankovou remízu, se kterou budou ovšem určitě spokojenější hosté.

Papírové předpoklady určily jako mírného favorita duelu domácí Belgičany, kteří se to snažili potvrdit od úvodních minut. V prvních šancích se ocitli Noah Sadiki a Kevin Rodríguez, ani jeden však se svou šancí nenaložil nijak bravurně. Vidět byl i pravý obránce domácích Alessio Castro-Montes. Nejprve centrem pobídl Franja Ivanoviče, ten ale hlavičkoval nad, poté z rohu našel Kokiho Mačidu, japonský reprezentant však mířil vedle.

Na první vážnější akci norského mistra diváci čekali téměř půlhodiny. Po krásné kombinaci na levé straně se ke střele dostal Philip Zinckernagel, stejně jako Mačida na druhé straně branku netrefil. Hosty pak dvakrát zachránil gólman Nikita Haikin, nejprve poté co Ousseynou Niang prošel lehce obranou, podruhé chytil střelu Rosse Sykese.

Druhý poločas se odrážel ve světle toho prvního. Domácí měli více ze hry, ale trápilo je zakončení. Postupně šance pálili Sykes, Rodríguez i Castro-Montes. S blížícím se koncem mohl výhru pro Bodö vystřelit Zinckernagel, ale ve finální fázi špatně zpracoval míč, dal prostor obraně pro návrat a jeho střela byla nakonec zablokována.

Royale Union s výsledkem být spokojený rozhodně nemůže. Jediným pozitivním aspektem je fakt, že domácí udrželi čisté konto ve čtvrtém po sobě jdoucím soutěžním zápase. Bodö naopak vyválčilo cenný bod a drží se na skvělém 14. místě Evropské ligy.

Více informací k zápasu

Rangers FC - Olympique Lyon 1:4

03.10.2024 21:00

Góly: 14. Tom Lawrence - 10. Malick Fofana, 19. Alexandre Lacazette, 45+1. Alexandre Lacazette, 55. Malick Fofana

Lyon úspěšně navázal na úvodní vítězství s Olympiakosem a ve Skotsku zvítězil jasně 4:1. Klíčovým hráčem Francouzů se stal teprve 19letý talent Malick Fofana, který měl podíl na všech gólech hostů a zapsal si do statistik 2 góly a 2 asistence. Pozadu nezůstal ani veterán Alexandre Lacazette, jenž také vstřelil dvě branky.

Domácí Rangers hodlali využít bouřlivého domácího prostředí od úvodních minut a od začátku jeli na plné obrátky. James Tavernier se dostal ke střele zblízka, ale Lucas Perri se v brance roztáhl a střelu vytěsnil. Neuplynulo ani pět minut a do další velké šance se dostal český reprezentant Václav Černý. Tribuny už se začínaly radovat, jenže Černý branku přestřelil a hosté začali trestat. Po krásné souhře hned několika hráčů se ke střele dostal Fofana a ranou do dolního rohu otevřel skóre.

Ohromnou chybu o čtyři minuty později předvedl Corentin Tolisso, který se pokusil hlavičkou nahrát vlastnímu gólmanovi, ovšem nedal jí vůbec žádnou intenzitu, míč si zpracoval presující Cyriel Dessers, přihrál Tomu Lawrencovi a ten bez větších obtíží vyrovnal. Podobnou chybu nám ukázala obrana i na druhé straně. Connor Barron chtěl přihrát naslepo, ale našel pouze Fofanu. Unikajícího Fofanu doplňoval Lacazette, který nakonec dostal od Fofany míč a uklidil ho za záda Jacka Butlanda.

Lyon herní klid potvrdil v závěru prvního poločasu. Fofana vybídl ke střele z hranice pokutového území Lacazetta a ten vymetl horní roh. Krátce po startu druhé půle se domácím zranil střelec Lawrence a aby toho nebylo málo, Rayan Cherki vyslal přesný centr na zadní tyč a hlavní aktér Fofana přidal čtvrtý gól.

Skotský fotbal dostal v tomto týdnu těžký direkt. Nejprve Celtic podlehl Borussii Dortmund krutě 1:7 a o dva dny později před vlastními fanoušky prohrál i věčný rival Rangers s francouzským Lyonem vysoko 1:4.

Více informací k zápasu

Rīgas Futbola skola - Galatasaray SK 2:2

03.10.2024 18:45

Góly: 40. Janis Ikaunieks, 55. Laša Odišarija - 12. Dries Mertens, 38. Yunus Akgün

Lotyšský celek RFS zaznamenal fantastický úspěch pro celý tamní fotbal, když obral o body tureckého giganta Galatasaray. Hosté přitom vedli 2:0 a měli nakročeno k pohodlnému zisku dalších třech bodů, jenže domácí ještě do poločasu snížili a ve druhé půli zásluhou Lashy Odishariy srovnali na konečných 2:2.

Lotyšská Riga po úvodním debaklu na půdě FCSB hostila Galatasaray, který ve svém úvodním vystoupení přehrál PAOK Soluň. V domácím týmu se na lavičce objevil také český legionář Petr Mareš. Utkání mělo jasného favorita, kterým byl bezpochyby turecký gigant. Ten se také do soupeře pustil od prvních minut a krátce po úvodní desetiminutovce poprvé udeřil. Belgičan Dries Mertens se dostal za domácí obranu a otevřel gólový účet utkání.

Galatasaray svého soupeře tlačil a ve 23. minutě mohl navýšit své vedení, pokus hlavou Maura Icardiho však vytáhl dobrým zákrokem gólman Fabrice Ondoa. O čtvrt hodiny později už ale Ondoa lovil míč ze sítě podruhé, když si prudkou přihrávku od Davinsona Sáncheze zpracoval na hranici vápna Yunus Akgün a zvýšil na 0:2. Tento stav vydržel pouhé dvě minuty. Když už se zdálo, že Galatasaray v poklidu dokráčí k dalším bodům, našel si domácí záložník Janis Ikanunieks dlouhý míč a nadvakrát překonal hostujícího Günaye Güvence, čímž zkorigoval na poločasových 1:2.

Po změně stran navíc domácí celek z první vážnější šance dokonce srovnal. Odisharia se ve vápně dostal ke skákavému míči a nekompromisně ho poslal do levé šibenice Güvencovy brány. Gruzínský reprezentant do 21 let tak zařídil překvapivý stav 2:2.

Nepříznivé podmínky v Rize tak odpovídaly rozpačité náladě v táboře Turků. Ti tak navzdory očekáváním zapisují do tabulky pouhý bod, který by je v konečném zúčtování mohl mrzet. Naopak příznivcům lotyšského fotbalu se tato remíza zajisté vryje na delší dobu do paměti.

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - Tottenham Hotspur 1:2

03.10.2024 18:45

Góly: 90. Barnabás Varga - 23. Pape Matar Sarr, 86. Brennan Johnson

Tottenham Hotspur ve druhém kole ligové fáze Evropské ligy porazil Ferencváros 2:1, a zaznamenal tak páté vítězství v řadě ve všech soutěžích. V budapešťské Groupama Aréně se celky střetly historicky poprvé a Spurs se díky cenné výhře proti houževnatému soupeři posunuli na celkové druhé místo tabulky Evropské ligy.

Tottenham se na zápas nabudil o víkendu, když suverénně porazil Manchester United 3:0. Naopak Ferencváros chtěl před svými fanoušky napravit nepovedený vstup do pohárů, jelikož v první kole prohrál s Anderlechtem 1:2. Domácí to s body mysleli vážně a hned v úvodu hrozili Barnabás Varga a Adama Traoré. První jmenovaný dokonce branku vstřelil, ale po konzultaci s videorozhodčím byl gól kvůli ofsajdu odvolán.

Zdálo se, že tento moment Tottenham probudil. Ve 23. minutě už dokonce vedl, když se Pape Matar Sarr v pokutovém území dostal k dorážce a překonal Dénese Dibusze. O 10 minut později mohl Pedro Porro náskok zdvojnásobit, ale pro jeho smůlu nastřelil pouze tyč domácí brány.

Krátce po změně stran Ferencváros málem vyrovnal, ale Guglielmo Vicario předvedl fantastický zákrok a zneškodnil střelu Matheuse Saldanhy. Přestože domácí předvedli spoustu pokusů o srovnání, jasných šancí bylo poskrovnu a do příležitostí se dostával spíše soupeř.

Jak se střetnutí blížilo ke svému vyvrcholení, začalo se více zdržovat a domácí se více a více snažili o vyrovnání. Gól však přišel ze strany Tottenhamu, když se střídající Brennan Johnson prosadil kroucenou střelou k tyči a vstřelil svůj pátý soutěžní gól v řadě. Ferencváros měl ještě trochu času na odpověď a z bezprostřední blízkosti se dokázal prosadit Varga, ale to už bohužel na bod nestačilo a Spurs si z Budapešti odvezli všechny tři body.

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - FC Midtjylland 0:2

03.10.2024 18:45

Góly: 39. Franculino, 89. Edward Chilufya

FC Midtjylland si ve svém historicky premiérovém utkání proti izraelskému soupeři připsal první venkovní vítězství v evropských soutěžích od listopadu 2021, když ve druhém kole Evropské ligy na bělehradském Stadionu Partizana zvítězil 2:0 nad Maccabi Tel Aviv. Jan Kuchta odehrál 60 minut a gólově se neprosadil.

Maccabi ani Midtjylland v prvním hracím kole nezvítězily a to dnes chtěly oba týmy napravit. Do zápasu vstoupilo lépe Maccabi, které hned v úvodu mohlo jít do vedení. Stav Lemkin svou ranou zevnitř pokutového území však pouze orazítkoval břevno.

Postupně se Midtjylland dostával více do hry, ale až v závěru poločasu si vytvořil skutečnou příležitost. Šest minut před přestávkou se Franculino po přihrávce Arala Simsira trefil přesně do dolního rohu a poslal svěřence Thomase Thomasberga do vedení.

Izraelské Maccabi po změně stran ihned zvýšilo intenzitu a bylo blízko vyrovnání díky šancím Nemanji Stojiče a Hishama Layouse. Gól však nepřicházel a Lazetičovy naděje, že si jeho tým přenese svou dobrou evropskou domácí formu na neutrální půdu, zůstaly nevyslyšeny.

Midtjylland nepustil domácí do výraznější šance a naopak ještě potvrdil vítězství, když Edward Chilufya v 89. minutě zvýšil na konečných 2:0. Dánové tak zaznamenali letošní první výhru v Evropské lize a mohou se těšit z povedeného vstupu do pohárové sezony.

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - SC Braga 3:0

03.10.2024 18:45

Góly: 45. Ayoub El Kaabi, 53. Santiago Hezze, 59. Ayoub El Kaabi

Fotbalisté Olympiakosu porazili ve druhém kole základní fáze Evropské ligy na stadionu Georgiose Karaiskakise Bragu jasně 3:0, čímž napravili úvodní porážku ze hřiště Lyonu. Tento výsledek navíc pro domácí znamenal už osmé vítězství na jejich trávníku v 11 zápasech proti portugalským celkům. Hostům k úspěchu nepomohl ani trenér Carlos Varvalhal, který v loňské sezoně krátce vedl právě celek z Pirea.

Úřadující šampioni Konferenční ligy začali aktivně a o úvodní gól je připravil pouze praporek pomezního, když Ayoub El Kaabi doklepl do odkryté branky přihrávku z kopačky Gelsona Martinse. Portugalci byli po většinu poločasu horším týmem a po jejich nejlepší pasáží, v níž Ricardo Horta donutil Konstantinose Tzolakise k dobrému zákroku, inkasovali. Bývalý hráč Olympiakosu Horta odevzdal míč Martinsovi, který připravil El Kaabimu dobrou pozici, jíž Maročan nepohrdl.

Olympiakos, který v prvním poločase neinkasoval už podesáté za sebou, měl po přestávce silnou pozici. Při úvodní brance měli domácí trochu štěstí a necelých 10 minut po obnovení hry vedl další odražený míč k jejich druhému gólu. Santiago Hezze po rychlém brejku přispěchal k odraženému míči, uklidil jej do sítě a zvýšil na 2:0. V této chvíli byli Portugalci na odpis a po tom, co vysoký presink donutil Matheuse k chybě, El Kaabi zaznamenal již třetí gól řeckého týmu. Když už bylo o osudu Bragy jasno, pokus o čestný gól ztroskotal na tom, že Hortův lob vyhlavičkoval z brankové čáry David Carmo, což byla poslední velká šance zápasu.

Pro Bragu, která v této sezóně v sedmi evropských zápasech neprohrála, představoval tento výsledek nepříjemné prozření. Obzvlášť velké zklamání to bylo pro jejího trenéra Carlose Carvalhala, který prožil v Řecku krušné chvíle poté, co byl v minulé sezoně po pouhých 11 zápasech odvolán z horkého křesla právě v Olympiakosu. Oba týmy mají po dvou zápasech v letošní sezoně Evropské ligy na kontě tři body, což jim v této rané fázi soutěže stačí na příčku zaručující play-off.

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Malmö FF 1:2

03.10.2024 18:45

Góly: 15. Juninho - 19. Erik Botheim, 47. Erik Botheim

Soupeř pražské Sparty z předkola Ligy mistrů napravil úvodní porážku s Rangers a do Švédska veze z Baku všechny tři body po výhře 2:1. Přestože domácí Karabach vedl už po čtvrthodině hry, ze zápasu nakonec nic nevytěžil. Hlavní hvězdou utkání se stal norský útočník Erik Botheim, který se prosadil v obou poločasech.

Historicky první zápas mezi Karabachem a Malmö střelecky otevřel v 15. minutě Brazilec Juninho. Nejprve se uvolnil od bránícího hráče a poté překonal vybíhajícího Johana Dahlina po hezké přihrávce Abdellaha Zoubira. Domácím radost ovšem moc dlouho nevydržela, jelikož o čtyři minuty později srovnal krásnou střelou vnější stranou kopačky Erik Botheim.

Jedinou šanci ve zbytku prvního poločasu měl Isaac Kiese Thelin, který se dostal do zajímavé pozice uvnitř pokutového území. Jeho technický pokus ovšem vyškrábl brankář Karabachu Fabijan Buntič.

Švédský celek vstoupil do druhého poločasu velmi aktivně a po dvou minutách šel do vedení. Lasse Berg Johnsen našel skulinku v obraně domácích, vyslal do úniku Botheima a ten si poradil na výbornou. Za 10 minut ale mohlo být všechno jinak. Téměř identicky jako Botheim si nabíhal střelec první branky domácích Juninho. Ten dostal přihrávku a překonal brankáře, jenže po následném přezkoumání byl odhalen ofsajd při Brazilcově náběhu.

Zoubir v samotném závěru trefil ještě tyč, na vítězství Malmö už to však nic nezměnilo. Karabach po dvou prohrách zůstává zatím u dna tabulky a o postup bude muset pořádně zabojovat.

Více informací k zápasu

Real Sociedad - RSC Anderlecht 1:2

03.10.2024 18:45

Góly: 5. Pablo Marín - 29. Luis Vázquez, 40. Théo Leoni

Anderlecht ve druhém kole Evropské ligy porazil Real Sociedad 2:1, a připsal si tak první vítězství proti španělskému soupeři od listopadu 1984.

Imanol Alguacil obměnil oproti poslednímu vítěznému utkání La Ligy proti Valencii kompletní sestavu kromě brankáře. Domácí byli v utkání favorité a svou roli začali naplňovat již po pěti minutách, když si nadýchaný centr Umara Sadiqa našel ve vápně Pabla Marina a ten svým prvním gólem v dresu Realu Sociedad pohotově otevřel ranou k tyči skóre.

V dalším průběhu první půle ovšem belgický celek zvýšil svoji aktivitu a ještě do přestávky otočil nepříznivý vývoj duelu. Krátce před půlhodinou hry vybídl Anders Dreyer ke skórování Luise Vázqueze, jenž příležitostí vyrovnat nepohrdl a rázem to bylo 1:1. Ve 40. minutě už hosté dokonce vedli. Brais Méndez se pokusil odvrátit Dreyerův trestný kop, jenže si počínal tak nešťastně, že se míč dostal k Théovi Leonimu a ten krásně usměrnil svoji střelu mimo dosah Álexe Remira. V úplném závěru první části se pak mohlo měnit skóre na obou stranách, Dreyera ale vychytal pozorný Remiro a pokus Orriho Óskarssona orazítkoval břevno hostující brány.

Imanol na nepříznivý stav reagoval před úvodem druhé půle trojím střídáním. Jeho tým si následně vypracoval několik příležitostí, avšak Nayef Aguerd, Óskarsson a Takefusa Kubo během tří minut bohužel pro domácí netrefili branku. Domácí tak dál pokračovali v útočné aktivitě, hostující brankář Colin Coosemans byl ovšem pozorný. Anderlecht se poté osmělil k několika útočným výpadům. Pojistit vedení mohl hostům například Yari Verschaeren, tváří v tvář Remirovi ale jeho branku přestřelil.

Real Sociedad zkoušel nepříznivý vývoj zlomit ještě v úplném závěru, avšak neúspěšně. Domácí svoji další snahu v kýženou vyrovnávací branku nepřetavili, a tak se v Baskicku zrodilo překvapení. Pro domácí znamená tato ztráta komplikaci v dalším vývoji tabulky Evropské ligy, naopak Anderlecht zůstává dále stoprocentní.

Více informací k zápasu

SS Lazio - OGC Nice 4:1

03.10.2024 18:45

Góly: 20. Pedro, 35. Valentín Castellanos, 53. Valentín Castellanos, 67. Mattia Zaccagni (pen.) - 41. Jérémie Boga

Lazio navázalo na jasné vítězství s Kyjevem a znovu zvítězilo tříbrankovým rozdílem. Ač byli hosté z Francie více na balonu, nedokázali si vypracovat slušné šance, zatímco domácí celek vyšponoval svou efektivitu na maximum. Nice kvůli prohře 1:4 navíc spadlo z míst zajišťujících postup do další fáze soutěže.

Římané byli od prvních minut nebezpeční, jen v prvních 15 minutách trefili břevno nejprve Taty Castellanos a po něm Matías Vecina. Tlak domácích nepolevoval a ve 20. minutě sklidil ovoce Španěl Pedro. Po jím zahraném rohu si naběhl do pokutového území, dostal se k míči a zakončil do horní části branky.

Francouzi se pomalu začínali dostávat do hry, ze sedla je ovšem srazil znovu Pedro. Přihrávkou za obranu našel Castellanose, který překonal v přímém souboji brankáře Marcina Bulku. Pedro si tak v prvním poločase ke gólu připsal i asistenci. Nice ovšem rychle snížilo po souhře Youssoufa Moukoka s Jeremiem Bogou. Druhý jmenovaný pár minut před poločasem zamířil přesně do vzdálenějšího rohu.

Zkraje druhé půle ukázalo Nice několik náznaků slibných akcí, hlavní slovo měli ale znovu domácí. Klid v malém vápně ukázal Castellanos, který se s míčem u kopačky dokázal vysmeknout třem obráncům a znovu poslal Lazio do vedení o dvě branky.

Definitivně naděje hostů pohřbil sám gólman Bulka, který ve vápně srazil všudypřítomného Castellanose. Penalty se ujal Mattia Zaccagni a necelou půlhodinu před koncem zvýšil už na 4:1. Poslední fáze zápasu se obešla bez většího vzrušení, jelikož ani jeden z celků za rozhodnutého stavu nechtěl riskovat zranění.

Více informací k zápasu

Slavia Praha - AFC Ajax 1:1

03.10.2024 18:45

Góly: 67. Tomáš Chorý - 18. Branco van den Boomen (pen.)

Hráči Slavie remizovali ve druhém utkání Evropské ligy na své půdě s Ajaxem 1:1. Důležitý moment zápasu nastal už v 18. minutě, kdy jasný faul Ondřeje Zmrzlého uvnitř vápna potrestal proměněným pokutovým kopem Branco van den Boomen. Domácí měli poté řadu příležitostí, avšak spolehlivého 40letého brankáře Remka Pasveera dokázali překonat jen jednou, konkrétně v 67. minutě, kdy se hlavou prosadil Tomáš Chorý.

Všem fanouškům sešívaných se před utkáním vrátily vzpomínky na rok 2007, kdy přes nizozemského giganta dokázala Slavia po dvou výhrách poprvé v historii postoupit do základní skupiny Ligy mistrů. Tenkrát se jednalo o prvotřídní senzaci, současnost však byla poněkud rozdílná a domácí šli do zápasu v roli favorita. A to i navzdory tomu, že Jindřich Trpišovský udělal kvůli blížícímu se derby proti Spartě hned pět změn v základní sestavě.

A výrazná rotace byla na výkonu českého zástupce hned z úvodu patrná. V závěru první desetiminutovky utekl Brian Brobbey slávistické defenzivě a ocitl se v úhlu před Antonínem Kinským, střela mu však nesedla a šla vedle. O pár chvil později předskočil Christian Rasmussen ve vápně Zmrzlého, který jej fauloval a hosté po právu zahrávali penaltu. Exekuce se ujal van den Boomen, jenž ránou do protipohybu Kinského otevřel skóre.

Po půlhodině přišla zajímavá šance konečně také na domácí straně, když centr Conrada Wallema z přímého kopu našel Mojmíra Chytila. Vysoký útočník nicméně míč z voleje usměrnil jen těsně vedle levé tyče. V samotném závěru úvodního dějství si našel výkop gólmana Ajaxu sprintujícího Brobbeyho, který přesprintoval Davida Zimu a tváří v tvář Kinskému zakončil těsně mimo.

Do druhé půle vstoupili červenobílí mnohem lépe než do té první a už krátce po změně stran se míč po centru z levé strany odrazil ve vápně k Simionu Michezovi, jenž pohotovou ranou donutil Pasveera k výbornému zákroku. Jasnou převahu Slavie ještě trenér Trpišovský podpořil hned čtyřnásobným střídáním, které brzy přineslo ovoce. Matěj Jurásek posadil načechraný míč na rovněž nově příchozího Chorého, proti jehož přesné hlavičce k tyči neměl Pasveer žádnou šanci. Akcie už tak rozjetého domácího celku čtvrthodinu před koncem ještě zvýšil Youri Baas, který nepříjemně dohrál Juráska a svou druhou žlutou kartou v zápase poskytl domácím přesilovku.

Tu se ovšem Slavii nepodařilo ani přes enormní snahu a několik solidních náznaků využít, a ve vyprodaném Edenu se tak zrodila remíza. Dalším evropským soupeřem červenobílých bude 24. října Athletic. Ajax ve stejný den zavítá na hřiště Karabachu.

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Dynamo Kyjev 2:0

03.10.2024 18:45

Góly: 22. Adam Hložek, 60. Adam Hložek

Fotbalisté Hoffenheimu ve druhém kole hlavní fáze Evropské ligy porazili díky dvěma gólům Adama Hložka Dynamo Kyjev 2:0. Český útočník se tak prosadil v posledních dvou soutěžních duelech již potřetí a před blížícím se reprezentačním srazem potvrdil výbornou formu. Z tuzemských hráčů se na hřišti kromě něj představil ještě střídající Pavel Kadeřábek.

Po prohře 0:3 s Laziem chtělo Dynamo v Německu napravit svou reputaci. Hosté navíc začali solidně, když Volodymyr Bražko prudkým dalekonosným pokusem provětral konečky prstů Olivera Baumanna. Přestože Dynamo hrozilo v útoku, jeho zadní linie ukázala známky slabosti, když umožnila Andreji Kramaričovi vypálit těsně vedle. Jen o chvíli později se projevila slabost obrany Dynama znovu, když Hložek dostal čas a prostor k tomu, aby uklidil do branky centr Valentina Gendreyho.

Před druhým inkasovaném gólem v rychlém sledu pak hosty zachránil Heorhij Buščan, jenž zlikvidoval pokus Kramariče. Domácí se snažili pojistit si svůj náskok také po změně stran, což se jim nakonec přece jen vyplatilo. Hložek si při pohledné kombinaci vyměnil míč s Kramaričem a přesnou ranou z hranice pokutového území k tyči zaznamenal svou druhou branku v zápase.

Svěřenci Pellegrina Matarazza se nespokojili s dvougólovým vedením a zahrozili znovu, když střelu mladíka Toma Bischofa vyrazil dobrým zákrokem Buščan. Střídající Marius Bülter a Bischof pak nastřelili břevno, když se sebevědomí domácí snažili hosty definitivně dorazit. Hoffenheim se nakonec musel spokojit s dvougólovým rozdílem, který mu zařídil první výhru v hlavní fázi. Dynamo naopak musí přemýšlet, neboť prohrálo podruhé v řadě.

Více informací k zápasu

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
SS Lazio (ITA)
2
2
0
0
7 : 1
6
2
Olympique Lyon (FRA)
2
2
0
0
6 : 1
6
3
Tottenham Hotspur (ENG)
2
2
0
0
5 : 1
6
FCSB (ROU)
2
2
0
0
5 : 1
6
5
RSC Anderlecht (BEL)
2
2
0
0
4 : 2
6
6
AFC Ajax (NED)
2
1
1
0
5 : 1
4
7
Eintracht Frankfurt (GER)
2
1
1
0
6 : 4
4
8
Galatasaray SK (TUR)
2
1
1
0
5 : 3
4
9
Athletic Bilbao (ESP)
2
1
1
0
3 : 1
4
TSG Hoffenheim (GER)
2
1
1
0
3 : 1
4
Slavia Praha (CZE)
2
1
1
0
3 : 1
4
FC Midtjylland (DEN)
2
1
1
0
3 : 1
4
13
Fenerbahçe SK (TUR)
2
1
1
0
3 : 2
4
FK Bodø/Glimt (NOR)
2
1
1
0
3 : 2
4
15
Olympiakos Pireus (GRE)
2
1
0
1
3 : 2
3
16
IF Elfsborg (SWE)
2
1
0
1
3 : 3
3
17
Rangers FC (SCO)
2
1
0
1
3 : 4
3
AZ Alkmaar (NED)
2
1
0
1
3 : 4
3
19
Malmö FF (SWE)
2
1
0
1
2 : 3
3
20
SC Braga (POR)
2
1
0
1
2 : 4
3
21
Manchester United (ENG)
2
0
2
0
4 : 4
2
22
Viktoria Plzeň (CZE)
2
0
2
0
3 : 3
2
23
FC Twente (NED)
2
0
2
0
2 : 2
2
24
FC Porto (POR)
2
0
1
1
5 : 6
1
25
Real Sociedad (ESP)
2
0
1
1
2 : 3
1
26
AS Řím (ITA)
2
0
1
1
1 : 2
1
RU Saint-Gilloise (BEL)
2
0
1
1
1 : 2
1
28
Ludogorec Razgrad (BUL)
2
0
1
1
0 : 2
1
29
Rīgas Futbola skola (LAT)
2
0
1
1
3 : 6
1
30
OGC Nice (FRA)
2
0
1
1
2 : 5
1
31
Ferencvárosi TC (HUN)
2
0
0
2
2 : 4
0
32
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
2
0
0
2
1 : 4
0
PAOK Soluň (GRE)
2
0
0
2
1 : 4
0
34
Qarabağ Ağdam (AZE)
2
0
0
2
1 : 5
0
35
Dynamo Kyjev (UKR)
2
0
0
2
0 : 5
0
36
Beşiktaş JK (TUR)
2
0
0
2
1 : 7
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1)

Přidat komentář
kattos

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele