Evropská liga - preview 2. kola ligové fáze

Dnes, 09:30
Previews
Fanoušci Porta (© AFP)

České fanoušky bude samozřejmě nejvíce zajímat, jak si povede Slavia proti Ajaxu a Plzeň proti Ludogorci, v osudí je ovšem tradiční porce dalších šestnácti zápasů. Představí se dva angličtí velikáni, a to Tottenham a Manchester United, nebo oba římské celky. Francii budou zastupovat Nice a Lyon, Španělsko naopak Athletic Club a Real Sociedad, Německo pak Hoffenheim a Frankfurt.

Rīgas Futbola skola - Galatasaray SK

čtvrtek 18:45

Galatasaray vstoupil do ligové fáze Evropské ligy tou správnou nohou, porazil před vlastními fandy PAOK a bezpochyby míní na svůj předchozí výkon na evropské scéně navázat rovněž na lotyšské půdě. FK RFS před týdnem tvrdě pocítil, co to je působit v téhle soutěži, a bude si chtít po porážce s FCSB aspoň nějakým způsobem spravit náladu v prvním domácím utkání.

Celek z Rigy patří k těm největším outsiderům letošního ročníku na této frontě. Se soupeřem z Turecka se nemůže poměřovat historickými úspěchy, současnou kvalitou kádru, finančně či počtem fanoušků. "Lotyšská liga je pro nás na prvním místě,” připomněl domácí stratég Viktors Morozs, kde má hlavní priority. "Probojovali jsme se sem do Evropské ligy a udělali jsme v tomto ohledu víc, než jsme si plánovali. Teď sbíráme zkušenosti a užíváme si to.”

Je silně pravděpodobné, že hostující lodivod Okan Buruk podnikne v Pobaltí několik změn v sestavě a dá šanci dosud méně využívaným hráčům. Jeho svěřenci jsou teď stavěni do role jasného favorita. "Když vezmu zpětně tři naše zápasy, pak nejdůležitější byl ten ligový proti Jelgavě, pak ten s FCSB a potom pohárový duel s Rigou FC. Tenhle víkend nás čeká utkání proti Daugavpilsu a to má větší váhu než to nynější proti Galatasarayi,” vzkazoval Morozs.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.58 - 6.16 - 1.28

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Ferencvárosi TC - Tottenham Hotspur

čtvrtek 18:45

Ferencváros patří v Evropské lize mezi ty slabší kluby, což dokládá i jeho start do soutěže. Nicméně tým trenéra Angeho Postecogloua by soupeře neměl brát na lehkou váhu, neboť domácí mužstvo je odhodlané Tottenhamu život co nejvíc znepříjemnit.

Tottenham se nachází ve skvělé formě a pohodě. Má za sebou velmi dobrou sérii čtyř zápasů napříč soutěžemi, z nichž si pokaždé odnesl tři body. Pátý duel ho čeká v Groupama Areně v Budapešti, kam se anglický celek podívá vůbec poprvé ve své historii. Ještě nikdy se s Ferencvárosem nepotkal. Ve čtvrtek navečer ale bude jasným favoritem na zisk tří bodů. Nesmí však podcenit sílu svého soupeře a jeho ochotu trpět pro dobré výsledky.

Od té doby, kdy Tottenham prohrál dva duely Premier League za sebou (nejprve nestačil na Newcastle a poté přišla ztráta v derby s Arsenalem), se mu povedlo otočit list a začít znova. Všechny čtyři následující soutěžní zápasy Tottenham vyhrál a hodně se u toho bavil. Mluví o tom celkové skóre 11:2, které ukazuje, že hraje ve velké pohodě a skvělém rytmu.

Naposledy v Evropské lize si Angličané poradili se soupeřem z Ázerbájdžánu, Qarabagem, i přesto, že hráli téměř 83 minut v početním oslabení po vyloučení stopera Dragusina. Následně v lize se jim povedl skvělý kousek, když si poradili s nevyzpytatelným Manchesterem United a porazili ho jasně 3:0. V Premier League jim i díky tomu patří osmé místo, nicméně je fakt, že od příček zajišťujících Ligu mistrů je dělí jen pouhé tři body.

Kromě již zmíněného mladého stopera Radua Dragusina, který stojí kvůli kartám, se trenér Ange Postecoglou musí při volbě základní jedenáctky obejít bez zraněných Richarlisona s Wilsonem Odobertem a zřejmě i bez Destinyho Udogieho. Domácí dres mohou naopak obléknout všichni hráči, Ferencváros má marodku naprosto prázdnou.

Trenér Pascal Jansen sledoval, jak se jeho hráčům nedaří v minulém kole porazit domácí Anderlecht, s nímž Ferencváros prohrál 1:2. Na tuhle ztrátu ale maďarský celek odpověděl jasnou ligovou výhrou nad Puskas Akademií, které nadělil 3 branky.

Ferencvárosi TC - pravděpodobná sestava:
Dibusz - Botka, Cisse, Szalai, Ramirez - Abu Fani, Rommens - Kady, Zachariassen, Traoré - Varga

Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Vicario - Gray, Romero, Van de Ven, Davies - Sarr, Bissouma, Bergvall - Johnson, Solanke, Werner

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.51 - 4.58 - 1.55

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Maccabi Tel-Aviv - FC Midtjylland

čtvrtek 18:45

Maccabi Tel-Aviv se nepovedlo úvodní kolo Evropské ligy a v tom druhém bude chtít svou situaci vylepšit. Poslední izraelský šampion vyzve na Stadion Partizana v Bělehradu Midtjylland. I ten ale naposledy oslavil titul a nedá svému oponentu nic zadarmo.

Izraelský klub musí polknout hodně hořkou pilulku, protože minule proti Braze byl hodně blízko ke třem bodům. Už se s nimi viděl, jenže fotbal je hodně vrtkavá dáma, která si občas děla, co se jí zachce. Od třicáté minuty totiž Maccabi v Braze vedlo a vypadalo to, že mu tenhle hubený náskok vydrží až do konce. Jenže v 88. minutě se znenadání prosadil Bruma a to ještě nebyl konec. Stejný hráč totiž v páté minutě nastavení zahrával nařízený pokutový kop a uspěl v něm, takže v závěru otočil utkání ve prospěch Bragy.

Z tohoto zklamání se Maccabi pokoušelo vzpamatovat v ligovém střetu s Ironi Tiberias, jenže zmohlo se jen na remízu. Midtjylland se v úvodním kole postavil proti německému Hoffenheimu a odnesl si bod. I on měl zkušenosti s hořkým koncem, protože německý celek dotahoval a skóroval až v devadesáté minutě. Nicméně posléze si dánský celek vylepšil chuť jasnou porážkou Viborgu 3:1. Výsledek pro něj znamenal dobré zprávy, protože po deseti odehraných ligových kolech se Midtjylland nachází na prvním místě dánské Superligaen.

Maccabi Tel-Aviv - pravděpodobná sestava:
Mashpati - Nachmias, Stojić, Shlomo, Davidzada - Sissokho, Van Overeem - Davida, Peretz, Madmon - Turgeman

FC Midtjylland - pravděpodobná sestava:
Olafsson - Mbabu, Diao, Bech Sörensen, Andersson - Byskov, Martinez, Castillo, Simsir - Dju, Chilufya

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.21 - 3.78 - 2.13

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Olympiakos Pireus - SC Braga

čtvrtek 18:45

Překvapivý úřadující šampion Konferenční ligy Olympiakos se v tomto ročníku bude snažit konkurovat v Evropské lize a je jasné, že ovládnout i tuto soutěž bude mnohem náročnější. Do druhého nejprestižnějšího evropského klubového poháru vstoupil zápasem ve Francii s místním Lyonem a podlehl mu 0:2, nyní se pokusí vyzrát na portugalského vyzyvatele z Bragy a ani teď ho nic jednoduchého v žádném případě nečeká.

Jeden z nejúspěšnějších řeckých týmů poslední dekády by se letos rád vrátil po tříletém čekání na řecký trůn a to bude zcela jistě jeho hlavní úkol. V dosavadních šesti ligových zápasech posbíral třináct bodů a je druhý o jediný bod za vedoucím rivalem AEK Atény, o víkendu si dokázal poradit s Atromitosem (2:0). Domácí kouč José Luis Mendilibar nemůže využít služeb Martinse, Masourase a Piroly.

"Braga dlouhodobě patří v portugalské lize mezi špičku a s evropskými poháry má dlouholeté zkušenosti. Oproti utkání s Lyonem musíme být odvážnější a s pomocí skvělých fanoušků si chceme vytvořit mnohem více gólových možností. Po změně formátu je tato soutěž velmi dlouhá a každý získaný bod může mít velkou váhu," prohlásil třiašedesátiletý španělský rodák Mendilibar.

Braga ještě nikdy ve své historii nezískala portugalský titul, v předešlé sezóně přidala do vitríny jednu cennou trofej, a to po triumfu v Taça da Liga. V tomto ročníku Primeira Ligy zatím odehrála sedm utkání a se čtrnácti body je pátá se sedmibodovým mankem na vedoucí Sporting. V předešlém kole nedala šanci Riu Ave (4:0), na úvod Evropské ligy těsně udolala po skvělém obratu izraelský výběr Maccabi Tel-Aviv (2:1). Trenér SC Carlos Carvalhal postrádá Moutinha s Robsonem Bambuem, na trávníku se pravděpodobně neobjeví ani Zalazar.

Olympiakos Pireus - pravděpodobná sestava:
Tzolakis - Costinha, Retsos, Carmo, Ortega - Hezze, Garcia - Rodinei, Chiquinho, Willian - El Kaabi

SC Braga - pravděpodobná sestava:
Matheus - Gomez, Ferreira, Niakate, Marin - Carvalho, A. Horta - Bruma, Gharbi, R. Horta - Fernandez

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.15 - 3.52 - 3.37

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Qarabağ Ağdam - Malmö FF

čtvrtek 18:45

Vstup do hlavní fáze Evropské ligy se nepovedl Karabachu ani Malmö. Nezdar ázerbájdžánského celku na hřišti Tottenhamu se však očekával, nyní si navíc může na domácí půdě spravit chuť. To hráči MFF chtěli před dvěma týdny proti skotským Rangers jednoznačně uhrát víc. A pokud prohrají i ve čtvrtek, dost brzy se jim zkomplikuje cesta soutěží.

Karabach se v evropských pohárech pravidelně spoléhá na svou domácí půdu, tolik odlehlou pro většinu kontinentu. "Zítra (ve čtvrtek) odehrajeme důležitý zápas. Bude to náš první zápas před vlastními fanoušky na našem hřišti. Naše příprava není špatná," nastínil na předzápasové tiskové konferenci trenér domácích Gurban Gurbanov, jenž zároveň prozradil, že mu delší dobu bude scházet zraněný brazilský obránce Matheus Silva.

V Malmö tuší, že utkání v Ázerbájdžánu nebude o moc jednodušší než to týden staré proti soupeři z Glasgow. "Karabach není tým, o kterém by lidé ve Švédsku moc věděli, pro mnohé je jednodušší říct, že Rangers jsou silnějším týmem, ale já si myslím, že Karabach je minimálně stejně silný," prohlásil kouč MFF Henrik Rydström.

Mančaft z jihu Skandinávského poloostrova si náladu po Rangers spravil víkendovým vítězstvím nad Mjällby, po němž dál pevně drží vedení ve švédské nejvyšší soutěži, jejíž sezona se pomalu blíží do finiše. Rovněž Karabach vévodí národní lize, což si taktéž pojistil uplynulý víkend tříbodovým ziskem.

Qarabağ Ağdam - pravděpodobná sestava:
Kochalski - A. Hüseynov, Mustafazada, B. Hüseynov, Cəfərquliyev - Romão, Patrick Andrade, Bajramov, Benzia, Zoubir - Juninho

Malmö FF - pravděpodobná sestava:
Dahlin - Jansson, Rösler, Olsson - Stryger Larsen, Ali, Johnsen, Rosengren, Rieks - Botheim, Kiese Thelin

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.76 - 3.59

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Real Sociedad - RSC Anderlecht

čtvrtek 18:45

Real Sociedad zatím rozhodně neoslňuje své fanoušky, i když v minulém kole LaLigy konečně zabral. Jasná výhra nad těžkým soupeřem mu jistě dodá dostatek sebevědomí, aby si vzal všechny tři body i od belgické návštěvy z Anderlechtu.

Reale Arena vítá své hráče a zve fanoušky na další zajímavé utkání, tentokrát v prostředí a pod taktovkou Evropské ligy. V ní se Realu zas tak moc nedařilo, protože hned na úvod ztratil dva body. Premiérový duel nového ročníku čekal na svěřence trenéra Imanola Alguacila v Nice a španělský celek rozhodně začal lépe. Už po osmnácti minutách vedl díky trefě Andera Barrenetxey, jenže nakonec zápas nedovedl do vítězného konce. Ve 45. minutě, kdy už se hosté viděli v šatně, totiž udeřil domácí záložník Pablo Rosario a srovnal.

I když měl La Real nějaké další šance, nepovedlo se mu je proměnit. Tím jen dokreslil, že start do letošní sezony mu nevychází. Vždyť za prvních osm soutěžních utkání vyhrál jen jednou, ve druhém kole LaLigy. Nicméně v minulém kole se mu konečně povedlo připsat si další tři body, a to zcela jasně. Utkání s Valencií totiž La Real ovládl, vsítil soupeři tři branky a sám dokázal udržet čisté konto, což mu v této sezoně zatím moc často nevycházelo.

Kouč Alguacil nemůže pro utkání s Anderlechtem počítat se zraněnou dvojicí Arsen Zacharjan a Hamary Traoré, jinak má ale k dispozici všechny hráče. V útoku dost možná opět vsadí na hrotového útočníka Orriho Steinna Óskarssona, který o víkendu z lavičky vyběhl na trávník a prosadil se hned dvakrát. Hosté mají na marodce hráče jako Ludwig Augustinsson, Thorgan Hazard, Marco Kana a Jan Vertonghen, přičemž kvůli kartám si nezahraje Nilson Angulo.

Anderlecht působí v hlavní fázi Evropské ligy poprvé od sezony 2018/2019 a zatím úspěšně. Trenér David Hubert působí jako dočasný kouč u mužstva celkem krátce a minule se proti Ferencvárosi dočkal i své první výhry. Nicméně v lize si jeho tým připsal jen další remízu a patří mu v ní až sedmá pozice.

Real Sociedad - pravděpodobná sestava:
Remiro - Odriozola, Zubeldia, Pacheco, Muñoz - Kubo, Méndez, Zubimendi, Turrientes, Barrenetxea - Oskarsson

RSC Anderlecht - pravděpodobná sestava:
Coosemans - Sardella, Šimić, Zanka, N'Diaye - Verschaeren, Dendoncker, Stroeykens - Edozie, Dreyer, Dolberg

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.54 - 4.15 - 6.48

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

SS Lazio - OGC Nice

čtvrtek 18:45

Poté co si Lazio připsalo poměrně jasnou výhru a tři body v premiérovém utkání, budou chtít svěřenci trenéra Marca Baroniho uspět i v dalším klání. Tentokrát mohou využít důvěrně známé prostředí Stadio Olimpico, kam dorazí ambiciózní Nice.

V prvním utkání nového formátu Evropské ligy se Lazio vypravilo do Německa, aby se pokusilo vyzrát na Dynamo Kyjev, které hrálo v Hamburku svůj domácí zápas. A bylo překvapivě efektivní, neboť do prvních třiceti minut vměstnalo všechny tři branky a pak už se logicky nemuselo zas tak snažit něco kreativního vymýšlet. Dynamo bylo tak zaskočené, že nedokázalo přijít s nějakým nápadem či snad kontaktní trefou.

Zrodily se tak velmi snadné tři body pro Biancocelesti, o které se dvěma góly postaral útočník Boulaye Dia. Lazio nezažilo úplně příjemný a povedený start do nového ročníku, jeho výkony vykazovaly velkou nestabilitu a nestálost. Takže tohle vítězství jej muselo nakopnout. A přesně to se stalo, protože i v dalším ligovém kole proti rozjetému Turínu se Lazio postaralo o tři branky a stejný počet bodů. Gólově se opět prosadil Boulaye Dia a Lazio i díky němu stoupá tabulkou první italské ligy.

Domácí duel tentokrát bude muset v dresu Římanů vynechat Tijjani Noslin, který v Hamburku dostal červenou kartu. Kromě něj se zápas nebude týkat ani čerstvě zraněného stopera Samuela Gigota. Hosté dorazí bez zraněných Melvina Barda, Mohameda-Ali Cha, Morgana Sansona, Terema Moffiho a Gaetana Labordea.

Nice má v Římě rozhodně co napravovat, když přijde řeč na italské soupeře. Doposud se s nimi utkalo šestkrát a jeho bilance nemůže být horší - všech šest zápasů skončilo ve prospěch účastníků Serie A. Je možné, že trenér Franck Haise bude chtít mírně osvěžit sestavu, protože jeho hochy čeká v nadcházejícím víkendu náročné utkání s Paris Saint-Germain. A nedá se úplně říct, že by do něj Nice šlo v úplně dobrém rozpoložení. Sice nedávno zaznamenalo drtivou výhru 8:0 nad Saint-Étienne, ale pak remizovalo jak v pohárech s Realem Sociedad, tak v lize s Lens.

SS Lazio - pravděpodobná sestava:
Provedel - Marušić, Romagnoli, Gila, Pellegrini - Guendouzi, Vecino - Tchaouna, Dele-Bashiru, Pedro - Castellanos

OGC Nice - pravděpodobná sestava:
Bulka - Ndayishimiye, Bombito, Dante - Clauss, Rosario, Louchet, Abdi - Boga, Moukoko, Guessand

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.00 - 3.43 - 3.96

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Slavia Praha - AFC Ajax

čtvrtek 18:45

Slavia ve čtvrtek proti Ajaxu nastoupí ke druhému utkání hlavní fáze Evropské ligy, do níž přešla po neúspěšném boji o Ligu mistrů. Pražané by rádi navázali na poslední úspěšné výsledky a úvodní výhru 2:0 v Razgradu nad Ludogorcem, tým z Amsterdamu zase na vysoké vítězství 4:0 nad Besiktasem Istanbul, po němž je dokonce v čele tabulky. Slávistům pohárovým duelem začne důležitý týden, v neděli je v Edenu čeká ligové derby se Spartou.

Červenobílí v dosavadních třech vzájemných zápasech v soutěžích UEFA neprohráli. V roce 2007 přes Ajax ze závěrečného předkola poprvé v klubové historii postoupili do hlavní fáze Ligy mistrů, když venku zvítězili 1:0 a doma 2:1. Obě branky ve slavné odvetě na Strahově dal nynější vedoucí mužstva Stanislav Vlček. V prosinci 2008 na sebe týmy narazily ve skupině tehdejšího Poháru UEFA a v Amsterodamu se rozešly smírně 2:2.

"Ajax je gigant, ve svém kádru má spoustu zajímavých hráčů. Pro nás pro všechny a pro lidi je to jeden z těch zápasů a soupeřů, které jsme sem chtěli dostat. Těšíme se, doma chceme zápasy zvládat," řekl klubové televizi slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Jeho svěřenci před týdnem v Razgradu potvrdili roli favorita a do hlavní fáze vstoupili vítězně. Po změně formátu pohárů v nové, ligové fázi Evropské ligy vytvořilo všech 36 týmů jednu společnou tabulku. Na všechny celky čeká osm zápasů s různými soupeři, prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále. Kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací části.

"Věděli jsme, že proti Razgradu je to pro nás nesmírně důležité utkání, potřebovali jsme udělat body. Čeká nás obrovsky náročný program. I proto jsem rád, že jsme z Bulharska odvezli důležité vítězství a můžeme jít do dalších zápasů s klidnější hlavou," ocenil Trpišovský.

"Tabulka je teď nově složená z 36 týmů, tak se bude hodně rychle měnit. Bude záležet na každém utkání a musíme jít prostě zápas od zápasu. Výhrou nad Ludogorcem jsme si postavili dobrý základ," poukázal útočník Mojmír Chytil.

Slávisté utrpěli ve 14 soutěžních zápasech sezony jedinou porážku. Nedělním hladkým vítězstvím 4:0 na stadionu Bohemians 1905 odskočili v čele domácí soutěže druhé Spartě před nadcházejícím derby o tři body. "Vzpruha to samozřejmě je, teď se ale musíme soustředit pouze na Ajax. Věřím, že když budeme hrát jako doposud, porazíme kohokoli," řekl útočník Tomáš Chorý.

Ajax v dosavadních šesti pohárových zápasech na české půdě nezvítězil, připsal si tři prohry a remízy. Aktuálně má ale stejně jako Slavia dobrou formu. Šest soutěžních zápasů za sebou neprohrál, v neděli v domácí lize zvítězil 2:0 na hřišti Waalwijku a se dvěma odloženými duely je v tabulce pátý.

"Mužstvo hraje trpělivě a dokáže si počkat na správný okamžik k útoku. Poslední výhry nás posouvají o další krok vpřed," řekl italský trenér Ajaxu Francesco Farioli, jehož svěřenci díky nejlepšímu skóre po prvním kole vedou tabulku Evropské ligy.

Pátý tým minulé sezony nizozemské nejvyšší soutěže vyrazil do Prahy bez několika zraněných hráčů. Vypadli i Bertrand Traoré, Kian Fitz-Jim, reprezentační útočník Wout Weghorst a největší hvězda Jordan Henderson, kteří chyběli na dnešním dopoledním tréninku. Kouč naopak do prvního týmu poprvé povolal Jana Faberského, osmnáctiletého Poláka z juniorky. Utkání začne ve čtvrtek v 21:00.

Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kinský - Holeš, Zima, Bořil - Douděra, Dorley, Zafeiris, Diouf - Provod, Lingr - Chorý

AFC Ajax - pravděpodobná sestava:
Pasveer - Rensch, Šutalo, Baas, Hato - Hlynsson, Van den Boomen, Taylor - Rasmussen, Brobbey, Godts.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.94 - 4.50

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

TSG Hoffenheim - Dynamo Kyjev

čtvrtek 18:45

Je pravda, že Hoffenheim zažívá přímo hororový start do nové sezony. Nicméně má daleko kvalitnější a zkušenější kádr než jeho čtvrteční oponent, navíc těží z výhody domácího prostředí. Dokáže Dynamo Kyjev vzdorovat papírovému favoritovi?

Hoffenheim má jediný cíl. Až začne utkání v PreZero Areně, potřebuje získat tři body. Jeví se to ale hodně obtížně, protože start do nové sezony se mu zkrátka nepovedl. V minulé sezoně Bundesligy skončil Hoffenheim na skvělé sedmé příčce, tedy nejvyšším umístění od sezony 2019/2020, kdy byl ještě o jednu příčku lepší. Takže je logické, že po probojování se do Evropské ligy se od něj čekaly velké věci, zejména ze strany fanoušků.

Možná je to právě tlak, který Hoffenheimu, mužstvu zaslíbenému českým hráčům, svazuje nohy. Protože výsledky, které Hoffenheim má pod trenérem Pellegrinem Matarazzem, jsou bídné. Z prvních sedmi duelů ve všech soutěžích dokázal vyhrát jen dvakrát, a to ještě jedno z těchto vítězství urval na penalty v poháru proti týmu ze čtvrté ligy, Würzburger Kickers. Minulé kolo pro něj taky představovalo hodně hořký zážitek. Hoffenheim sice krátce po začátku vedl dokonce o tři branky, ale nakonec si po totálním kolapsu nechal od Werderu Brémy dát čtyři góly a prohrál.

Ani premiérové utkání v Evropské lize pro něj nepředstavovalo zcela ideální zážitek, protože na půdě Midtjyllandu německý celek rychle prohrával a vyrovnat se mu povedlo díky střídajícímu Maxovi Moerstedtovi až v poslední minutě zápasu. Trenér Matarazzo, o němž se živě spekuluje jako o dalším vyhozeném kouči, potřebuje dobrý výsledek. Ale budou mu k tomu chybět hráči jako David Jurásek, Finn Becker, Grischa Promel, Ihlas Bebou, Ozan Kabak nebo Andrej Kramarić.

Hostující Dynamo se do Německa dostaví bez některých opor kádru, mimo hru jsou Matvij Ponomarenko, Mykola Mychajlenko, Nazar Vološyn, Vladimir Šepelev a Brayan Ceballos. Tým trenéra Šovkovského hned na úvod zažil mrazivou sprchu, protože od Lazia Řím dostal minule tři branky. Naštěstí na to dokázal odpovědět v ligovém duelu se soupeřem Livij Bereg, kterému vstřelil tři branky.

TSG Hoffenheim - pravděpodobná sestava:
Baumann - Akpoguma, Grillitsch, N'Soki - Kadeřábek, Tohumcu, Bischof, Prass - Hložek - Berisha, Bülter

Dynamo Kyjev - pravděpodobná sestava:
Buščan - Karavajev, Popov, Mychavko, Vivčarenko - Bražko, Rubčynskyj - Jarmolenko, Buyalskyj, Vološyn - Guerrero

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.84 - 3.25

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Athletic Bilbao - AZ Alkmaar

čtvrtek 21:00

Je to téměř na den přesně devět let od chvíle, kdy se Athletic Club utkal s AZ Alkmaar v Evropské lize vůbec poprvé. Tehdy se mu utkání nepovedlo a španělský celek prohrál, ale nakonec přece jen slavil postup z prvního místa ve skupině. Zopakuje něco podobného i tentokrát?

Athletic si zase užívá pohárové působení, které mu tak moc chybělo a které k němu zároveň v nedávných letech sedělo asi jako triumf v Evropské lize k Seville. Mezi lety 2009 až 2018 se Athletic dostal do Evropské ligy hned sedmkrát, což je z devíti sezon chvályhodný počin. Jenže od roku 2018 se mu to nepovedlo ani jednou.

Možnost zahrát si Evropskou ligu byla dost možná jedním z motivů, proč se talentovaný a hodně žádaný španělský reprezentant Nico Williams nakonec rozhodl zůstat v klubu svého mládí a nevyslyšel nabídky movitějších a kvalitnějších klubů. Od poloviny září zažívá Athletic dobrou šňůru, protože neprohrál ani v jednom z posledních pěti zápasů. Nicméně můžeme sledovat mírný ústup, protože po premiérovém utkání Evropské ligy na Stadio Olimpico, kde Athletic vydřel remízu v samém závěru, remizoval i v minulém kole LaLigy se Sevillou.

Pro Alkmaar nemá jméno Athleticu vůbec dobré konotace, spíš se s ním pojí paradoxní situace. Ve zmiňovaném ročníku Evropské ligy sice nizozemský celek dokázal Athletic doma porazit a ve Španělsku s ním uhrál bod, ale taky to byly jediné čtyři body, které za celou skupinu získal. A zatímco Baskové postoupili dál z prvního místa s celkem velkým náskokem, AZ skončilo až na posledním místě a už po skupinách vypadlo.

AZ zažilo skvělý start do nové sezony Eredivisie, ale v posledním utkání selhalo. Svěřenci trenéra Maartena Martense uzmuli devatenáct bodů z možných jednadvaceti, jenže jejich úctyhodná šňůra se o víkendu přetrhla. AZ prohrálo na vlastním stadionu s Utrechtem i přesto, že nad ním vedlo. V Evropské lize se mu ale povedlo zdolat Elfsborg, dva ze tří gólů měl na svědomí mladý střelec Ruben van Bommel.

Athletic Bilbao - pravděpodobná sestava:
Agirrezabala - Gorosabel, Vivian, Paredes, Berchiche - Vesga, Ruiz de Galarreta, U. Goméz - I. Williams, Guruzeta, N. Williams

AZ Alkmaar - pravděpodobná sestava:
Owusu-Oduro - Maikuma, Penetra, Martins Indi, Wolfe - Clasie, Mijnans, Koopmeiners - Sadiq, Parrott, Van Bommel

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.19 - 5.69

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Beşiktaş JK - Eintracht Frankfurt

čtvrtek 21:00

Pořádně naštvaní, především pak sami na sebe, museli být ve Frankfurtu po minulém týdnu. Ve svém prvním vystoupení v hlavní fázi Evropské ligy totiž Eintracht ztratil vlastně vyhraný zápas proti Plzni, a i proto bude mít velkou motivaci uspět naplno na půdě Besiktase. Takový kolaps, jaký se konal v závěrečných pasážích hry proti Viktorii, už zkrátka nehodlá opakovat.

Mohl to být opravdu povedený start pro svěřence trenéra Dina Toppmöllera na evropskou scénu. Jenže laxnost v kombinaci s podceněním situace vyústily pouze v plichtu s českým soupeřem. Nutno podotknout, že německý klub se po tomto výsledkovém výpadku vzchopil a porazil v Bundeslize venku Holstein Kiel. Nebylo to přitom jednoduché střetnutí, nováček mezi německou elitou tvrdě odolával.

Nakonec však hosté po přestávce přece zasadili rozhodující úder a svého protivníka pak už do takového trháku, do jakého se dostali předešlý čtvrtek Západočeši, nepustili. "Ukázali jsme po tom duelu s Plzní velkou odolnost,” těšilo frankfurtského stratéga po vítězství v Šlesvicku-Holštýnsku. "Byli jsme trochu v psychickém útlumu. Ale reagovali jsme na hřišti na tuhle situaci správně. Na to jsem hrdý.”

Besiktas na každý pád bude mít také velký zájem uspět ve svém druhém vystoupení ligové části této soutěže. Svěřenci kouče Giovanniho van Bronckhorsta se totiž vůbec dobře nepopasovali s Ajaxem, nizozemským velikánem, který zostudil Kara Kartallar čtyřmi brankami. Na druhou stranu, podobně jako Eintracht, umělo mužstvo z hlavní turecké metropole na tenhle debakl dobře odpovědět a v Süper Lig si poradilo s Kayserisporem.

Jestliže ale po výsledkové stránce vypadala třígólová výhra tak, jako že si Besiktas ve Střední Anatolii došel ke kýženému sukcesu velmi jednoduše, nebyl to zkrátka takový scénář. Alespoň to tedy naznačoval trenér istanbulského výběru. "Byl to těžký mač,” ulevil si devětačtyřicetiletý rodák z Rotterdamu. "Důležité bylo, že jsme našeho protivníka porazili. A také to, že jsme se po tom smutném výkonu v Amsterdamu dali do kupy a udobřili si fanoušky. Teď už se připravujeme na nové výzvy, tedy na Frankfurt a Gaziantep," dodal.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.75 - 3.79 - 2.39

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

FC Porto - Manchester United

čtvrtek 21:00

Manchester United nevstoupil do Evropské ligy tou správnou nohou, celkově zatím prožívá rozpačitý ročník i v kontextu výkonů na poli Premier League. A bezpochyby ho nečeká nijak snadná pořízená ani ve druhém vystoupení na evropské scéně. Venku totiž vyzve ostřílené Porto, aktuálně druhý tým Primeira Ligy, který se taktéž hodlá svým fanouškům revanšovat.

Svěřenci trenéra Vítora Bruna od začátku sezóny utrpěli dvě porážky. Tu první na konci srpna v prestižním duelu se Sportingem na domácí frontě, tu druhou před týdnem na drsném severu Norska, kde nestačili na Bodö/Glimt. Jinak však mají na svém kontě samá vítězství. "Víme, že náš soupeř neprochází sérií dobrých zápasů. Ale také víme, co ve světě znamená Manchester United,” uvedl portský brankář Diogo Costa v rozhovoru pro britskou televizní a rozhlasovou stanici BBC Sport.

Pokud se podíváme na predikce bookmakerů, šance obou protivníků jsou velmi vyrovnané. Možná je spíše opravdu mírně favorizované Porto, které přece bude moci využít domácího prostředí. "Pro mě jsou United největším klubem v Anglii, speciálním, který jsem obdivoval už od dětství. Je to pro nás teď jako utkání Ligy mistrů. Víme, že to bude parádní zápas. Musí být v našich silách, abychom vyhráli,” pokračoval pětadvacetiletý gólman.

Tři vítězství, z toho jedna v Ligovém poháru, taková je dosavadní bilance Rudých ďáblů napříč všemi soutěžemi. Prohry s Brightonem, Liverpoolem a před pár dny nejčerstvější s Tottenhamem či remíza s Crystalem Palace a ta v Evropské lize s Twente nicméně přebíjí cokoliv jiného a snášejí na anglického velikána kritiku. Manchesterský obr je na ligovém poli až třináctý, není to tedy nic, co by ho mělo uspokojovat.

Takovým koloritem na Old Trafford po takové šňůře výsledků jsou otázky na budoucnost Erika ten Haga, hlavního šéfa lavičky u Man Utd. A právě taková skutečnost právě straší Vítora Bruna. Ostrovní rival totiž může být kvůli všem těmto skutečnost daleko více motivován, aby situaci napravil. "Slyšel jsem říkat spoustu lidí, že k nám náš konkurent dorazí s provazem kolem krku. My se ale díváme jen na naše cíle,” uvedl portugalský stratég. "Musíme být sami sebou a dívat se na Manchester United tak, jak se na něj dívat musíme. Tedy s respektem, velkým respektem.”

Dragoes vyšla generálka na tenhle mač daleko lépe než The Red Devils, před vlastními fandy skolili Aroucu o čtyři branky. Domácí lodivod by ovšem velmi nerad hodnotil jen to, jak si o minulém víkendu jeho sok počínal. A ano, nezdar se Spurs mohl manchesterské mužstvo ještě více vykolejit. "My ho však musíme vnímat v širším slova smyslu, ne jen díky poslednímu duelu,” upozorňoval kabinu Vítor Bruno.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.46 - 3.58 - 2.93

Tip EuroFotbal.cz: 10

Více informací k zápasu

FC Twente - Fenerbahçe SK

čtvrtek 21:00

Twente se před týdnem postaralo asi o to vůbec největší překvapení prvního kola hlavní fáze Evropské ligy. A po remíze na půdě slovutného Manchesteru United by se chtělo podobným způsobem prezentovat také proti dalšímu gigantovi, tentokráte tomu z Turecka. Fenerbahce si před týdnem připsalo svou první výhru do šestatřicetčlenné tabulky, to když skolilo RUSG.

Celek z Enschede zatím prožívá dobrou sezónu. Letní boj o Ligu mistrů sice nezvládl, avšak účast v Evropské lize už mu nikdo vyfouknout nemohl. A na Old Trafford jasně ukázal, že i když v posledních několika letech nepatřil mezi pravidelné účastníky evropských pohárů, bezpochyby se nemíní ztrácet v mlze. Duel proti istanbulskému obrovi přitom může ještě lépe naznačit, jestli to Twente myslí vážně i s případným postupem do jarní části soutěže.

O minulém víkendu si domácí poradili v Eredivisie, v níž mimo jiné obsazují průběžné čtvrté místo, s výběrem Bredy. Jenže výhra se nerodila vůbec lehce. "Drželi jsme sice hodně míč, ale ve finálních pasážích jsme se moc neprosazovali,” povídal Joseph Oosting, kouč De Tukkers, i s ohledem na fakt, že program má jeho tým kvůli účasti na evropské scéně velmi nabitý. "Je to náročné. Ale je to přesně to, co chceme. Je to pro nás všechno nové, jsme dost zaneprázdnění. Já však dělám to, co mě baví. Jen proti Bredě mě to zrovna nebavilo.”

Fenerbahce je na poli pohárové Evropy dlouhodobě ostříleným a zkušeným klubem, moc dobře ví, co to obnáší být na několika frontách. A jestli je v hlavní turecké metropoli v tomto ohledu někdo nejpovolanější vůbec, pak je to bezpochyby portugalský stratég José Mourinho, ověnčený z minulosti mnoha trofejemi. Generálku na tenhle mač, stejně jako Twente, mimochodem zvládli hosté taktéž vítězně, venku si poradili s Antalyasporem.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.91 - 3.66 - 2.34

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - Ludogorec Razgrad

čtvrtek 21:00

Plzeňští ve čtvrtek nastoupí k druhému utkání hlavní fáze Evropské ligy. Západočeši před týdnem nečekaně remizovali ve Frankfurtu 3:3 a překvapivý bod chtějí potvrdit domácím vítězstvím nad Ludogorcem Razgrad, které by zvýšilo jejich šance na postup. Bulharský šampion na úvod ligové fáze prohrál doma se Slavií 0:2 a v Doosan areně ho povede nový trenér Igor Jovičevič. Ludogorec v roce 2016 vyřadil Plzeň v kvalifikaci Ligy mistrů, tentokrát je ale favoritem Viktoria.

Svěřenci trenéra Miroslav Koubka ve Frankfurtu ještě v 85. minutě prohrávali 1:3, ale v závěru proti vítězi soutěže ze sezony 2021/22 senzačně srovnali. Po změně formátu pohárů v nové, ligové fázi Evropské ligy vytvořilo všech 36 týmů jednu společnou tabulku. Všechny celky odehrají osm zápasů s různými soupeři. Prvních osm mužstev postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací části.

"Remíza ve Frankfurtu byla určitě skvělým výsledkem, ale teď je potřeba na ni navázat doma. Čeká nás těžký soupeř, ale na zápas se hodně těšíme a budeme chtít s podporou fanoušků uspět," řekl ofenzivní univerzál Pavel Šulc, jenž ve Frankfurtu jednou skóroval.

Viktoria po nečekaném výsledku z Německa o víkendu jen remizovala s Mladou Boleslaví 1:1, v domácí lize podruhé za sebou nezvítězila a na vedoucí Slavii ztrácí po devíti duelech z třetího místa už sedm bodů.

Západočeši vyhráli jediný z posledních pěti soutěžních zápasů, před soubojem s Ludogorcem se ale mohou opřít o skvělou pohárovou bilanci. V soutěžích UEFA nenašli přemožitele v základní době už 21 utkání a doma v nich desetkrát po sobě neprohráli a neinkasovali.

"Zregenerovali jsme a chystáme se na Ludogorec. Víme, že vyměnili trenéra. Dostanou nový impulz, bude to nepříjemný soupeř. Musíme se maximálně připravit a pokusit se to zvládnout," řekl jeden z plzeňských kapitánů Lukáš Kalvach.

Ludogorec po porážce se Slavií sáhl k trenérské změně. Dočasného kouče Zahariho Sirakova vystřídal Chorvat Jovičevič, jenž v minulosti vedl Dinamo Záhřeb či Šachtar Doněck. Jeho noví svěřenci o víkendu zvítězili v bulharské lize na stadionu Botevu Vraca 2:0 a se zápasem k dobru se dělí o vedení v tabulce.

Tým z Razgradu, v jehož kádru je řada cizinců včetně několika Brazilců, prohrál jediné z posledních 10 soutěžních utkání. Do Evropské ligy přešel po neúspěchu v kvalifikaci Ligy mistrů, v hlavní fázi pohárů je podeváté za sebou.

V minulé sezoně Ludogorec vypadl v úvodním kole vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy se Servette Ženeva, přes který pak postoupila Plzeň. Viktoria následným postupem do čtvrtfinále dosáhla na své pohárové maximum. Celek z Razgradu v minulosti vedl český trenér a bývalý kouč Plzně Pavel Vrba.

Zápas začne ve čtvrtek v 21:00.

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Markovič, Jemelka - Kopic, Červ, Kalvach, Havel - Šulc - Vašulín, Adu.

Ludogorec Razgrad - pravděpodobná sestava:
Bonmann - Witry, Kurtulus, Verdon, Son - Pedro Naressi, Piotrowski - Caio Vidal, Duah, Rick - Rwan.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.80 - 3.74 - 4.85

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

IF Elfsborg - AS Řím

čtvrtek 21:00

AS Řím má co napravovat a přestože ve Švédsku bude zřejmě některé opory šetřit, pod novým trenérem Ivanem Jurićem se jeho forma začíná zlepšovat. Dalším týmem, který bude chtít Vlky zastavit, je domácí IF Elfsborg.

A na jeho lavičce stojí muž, který italské oponenty a vůbec prostředí calcia velmi dobře zná. Oscar Hiljemark, stále teprve dvaatřicetiletý kouč, který teprve před třemi lety pověsil kopačky na hřebík, se za svou kariéru vydal do mnoha klubů. Mezi nejvydařenější angažmá pak patří právě italské kluby Palermo a CFC Janov. Teď trénuje Elfsborg a bude chtít vylepšit bídnou bilanci, kterou jeho klub s mužstvy z Itálie má. Čtyři z posledních pěti duelů totiž Elfsborg prohrál, povedlo se mu jen jednou porazit Lazio. A i to je dávná historie, jež se udála před patnácti lety.

Tým obývající Boras Arenu se vrací do evropských pohárů poprvé od roku 2013, kdy jej potkal velmi rychlý konec už po základních skupinách. Tehdy byl vyřazen zcela oprávněně, neboť v prvních pěti duelech získal jen bod. Ani tentokrát nebude možná kvalifikace do vyřazovací fáze jednoduchá, protože Elfsborg se po AS Řím utká také s Clubem Athletic, s Nice, Galatasarayem nebo dokonce Tottenhamem.

V prvním duelu s AZ Alkmaar se Elfsborgu povedlo být dost efektivní - dal dvě branky z celkových tří střel na bránu. Kromě Sebastiana Holmena, který byl minule vyloučen, má nyní kouč Hiljemark k dispozici kompletní kádr. To se o AS říct nedá. Zcela jistě bude šetřen Paulo Dybala a zřejmě také Cristante s Mancinim. Mimo hru je Alexis Saelemaekers nebo Enzo Le Fée, přičemž svůj debut v římském dresu by si mohl odbýt Mats Hummels.

Římané zažili hodně turbulentní září, v němž jakýkoli víceletý projekt vyhodilo vedení z okna. Odvolalo totiž trenéra a miláčka davů Danieleho De Rossiho a místo něj povolalo Ivana Juriće. Zkušenější kouč však vyznává odlišný herní styl a hráčům trochu trvalo, než si na něj zvykli. Na styl i trenéra Juriće. Nicméně platí, že pod jeho vedením za tři zápasy AS dvakrát vyhrálo a jednou remizovalo, když mu až ke konci utkání s Athletic zasadil soupeř vyrovnávací branku.

IF Elfsborg - pravděpodobná sestava:
Pettersson - Larsson, Buhari, Yegbe - Hedlund, B. Zeneli, Ouma, Hult - A. Zeneli, Baidoo, Qasem

AS Řím - pravděpodobná sestava:
Ryan - Hermoso, Hummels, Ndicka - Abdulhamid, Pisilli, Paredes, Angeliño - Soulé, Baldanzi - Šomurodov

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.57 - 4.03 - 1.74

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

PAOK Soluň - FCSB

čtvrtek 21:00

Řecký celek PAOK usedl v loňské sezóně na řecký trůn po pětileté pauze a rozhodně si chtěl zahrát prestižní Ligu mistrů, jenomže ve 3. předkole těsně nestačil na švédské Malmö, a musí se tak "smířit" s Evropskou ligou. Ve svém druhém vystoupení přivítá rumunského soupeře FCSB a bude plnit úlohu favorita, hosté však za žádnou cenu nechtějí odjíždět domů s prázdnou.

Slavný klub ze Soluně zahájil svou pouť v hlavní fázi EL v tureckém Istanbulu a na vysoce favorizovaný Galatasaray nakonec nestačil po výsledku 1:3, naopak výběr z Bukureště naplnil papírové předpoklady proti lotyšskému Rīgas FS a přehrál ho hladce 4:1. Domácí celek by měl mít herně navrch, na druhou stranu musí najít recept na pečlivě organizovanou defenzívu houževnatého protivníka.

Tento duel bude mít speciální náboj pro domácího trenéra Răzvana Lucescua, rumunský rodák totiž působil ve své zemi celou svou profesionální kariéru a až do roku 2014 v ní také trénoval. "Samozřejmě znalost podmínek v Rumunsku může být výhodou, ale za tu dobu se mnoho věcí změnilo. Čeká nás nepříjemný protivník, který dokáže potrestat každou chybu. My musíme být připraveni na všechno," prohlásil s opatrností v hlase pětapadesátiletý Lucescu.

PAOK se v řecké nejvyšší soutěži nachází na třetím místě se třinácti body o bod za vedoucím AEK Atény, ve víkendové generálce nečekaně zaznamenalo svou vůbec první soutěžní ligovou prohru s Arisem Soluň (0:1). FCSB se v rumunské lize nedaří podle představ, se třinácti body je až na dělené deváté příčce, avšak v neděli si těsně poradilo s týmem Sepsi OSK. Lucescu postrádá Colleyho, Murga, Thomase a Tsiftsise, jeho protějšek Elias Charalambous nenasadí Kikiho s Ngezanou.

Domácí celek před pár dny získal zvučnou posilu do branky a je jím český brankář Jiří Pavlenka, nicméně ten by po svém příletu ještě neměl figurovat v sestavě.

PAOK Soluň - pravděpodobná sestava:
Kotarski - Otto, Kedziora, Lovren, Rahman - Ozdoev, Bakayoko - Zivkovič, Konstantelias, Taison - Chalov

FCSB - pravděpodobná sestava:
Tarnovanu - Popescu, Dawa, Chiriches, Radunovic - Lixandru, Edjouma - Stefanescu, Olaru, Miculescu - Birligea

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.63 - 4.21 - 5.23

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

RU Saint-Gilloise - FK Bodø/Glimt

čtvrtek 21:00

Bodø/Glimt zaujalo v Evropské lize již před týdnem, kdy na domácí půdě zaskočilo Porto. Jak si ovšem povede mimo své útočiště, v němž se nemůže spoléhat na umělý trávník? To napoví již čtvrteční utkání v Bruselu, kde zástupce norské kopané vyzve Union Saint-Gilles.

Bodø se proti Portu chtělo mimo jiné revanšovat svým příznivcům za nečekaně vysokou porážku v norské Eliteserien na hřišti Brannu. A to se mu jistě povedlo. Následně už si navíc přesvědčivě vedlo i v domácí nejvyšší soutěži - Kristiansund porazilo 4:0 a v tabulce ligy dál hájí první místo se slušným náskokem před právě stíhajícím klubem z Bergenu.

To bruselský Union za sebou tak zdařilé období nemá. O víkendu sice přemohl Kortrijk, šlo ale o jeho první výhru od poloviny srpna. Ještě předtím stihlo belgické mužstvo ztroskotat v předkole Ligy mistrů na pražské Slavii, následně se mu vůbec nevedlo v domácí Jupiler Pro League, v jejíž tabulce figuruje až na osmé příčce. A nezdarem skončilo také první klání ligové fáze Evropské ligy, v němž RUSG i kvůli vyloučení Kevina Mac Allistera podlehlo v Istanbulu tamnímu Fenerbahçe.

RU Saint-Gilloise - pravděpodobná sestava:
Moris - Sykes, Machida, Burgess - Castro-Montes, Sadiki, Rasmussen, Vanhoutte, Niang - Rodríguez, Ivanović

FK Bodø/Glimt - pravděpodobná sestava:
Chajkin - Sjøvold, Nielsen, Bjørtuft, Bjørkan - Evjen, Berg, Saltnes - Sørli, Høgh, Hauge

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.03 - 3.73 - 3.53

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Rangers FC - Olympique Lyon

čtvrtek 21:00

Rangers i Lyon půjdou do vzájemného střetu, jenž spadá do druhého kola základní části, ve velmi dobrém rozpoložení. Domácí Rangers se opírají především o velmi dobrou defenzivu, nicméně je fakt, že právě Lyon nemá se střelbou problémy. Ostatně, dvě a více branek dal ve čtyřech z posledních pěti duelů.

Trenér Philippe Clément musel být trochu rozčarován z úvodních zápasů sezony jeho Ranges, ve kterých si skotský velikán neporadil se soupeři tak často, jak se asi čekalo. Nicméně poslední dobou je forma jeho svěřenců na vzestupu, o čemž se bude chtít ve čtvrtek večer přesvědčit i zaplněný Ibrox Stadium. Platí totiž, že hráči Rangers dokázali vyhrát čtyři poslední duely ve všech soutěžích, a dokonce v nich mají působivé skóre 7:0.

Úvodní duel Evropské ligy jim vyšel skvěle a z Malmö si odvezli tři body po výhře 2:0. Jen tři dny poté změřili ve skotské nejvyšší soutěži síly s Hibernian a tentokrát jim k plnému počtu bodů stačila jediná branka, o kterou se postaral útočník Tom Lawrence. Tři body to byly hodně cenné a dost vydřené, protože Hibernian kopali penaltu. Naštěstí pro Clémentův tým se ukázal brankář Jack Butland a skvělým zákrokem zachránil svůj tým od pohromy. Po šesti odehraných kolech tak Rangers zůstávají v závěsu pěti bodů za vedoucí dvojicí Celtic-Aberdeen.

Domácí se na duel s atraktivním Lyonem připravují bez čtveřice zraněných hráčů, mezi něž patří Danilo, Rabbi Matondo, Ridvan Yilmaz a Oscar Cortes. Lyon přijede prakticky v plné polní. A obrana Rangers by se měla mít na pozoru, neboť poslední dobou se ofenziva francouzského giganta velmi obtížně zastavuje. A to přesto, že takový šutér jako Alexander Lacazette v této sezoně za šest zápasů neskóroval ještě ani jednou.

Nahrazují ho ale jiní, což gólově odnesly týmy jako Strasbourg, Olympiakos nebo naposledy v lize i Toulouse. Do sítí všech těchto soupeřů se svěřenci trenéra Sageho prosadili aspoň dvakrát. Pořád jim to ale v Ligue 1 stačí až na podprůměrné jedenácté místo.

Rangers FC - pravděpodobná sestava:
Butland - Tavernier, Souttar, Pröpper, Jefte - Diomande, Barron - Černý, Lawrence, Bajrami - Dessers

Olympique Lyon - pravděpodobná sestava:
Perri - Maitland-Niles, Mata, Ćaleta-Car, Tagliafico - Tolisso, Matić - Nuamah, Cherki, Fofana - Lacazette

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.52 - 3.65 - 2.67

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
AFC Ajax (NED)
1
1
0
0
4 : 0
3
2
FCSB (ROU)
1
1
0
0
4 : 1
3
3
SS Lazio (ITA)
1
1
0
0
3 : 0
3
Tottenham Hotspur (ENG)
1
1
0
0
3 : 0
3
5
Galatasaray SK (TUR)
1
1
0
0
3 : 1
3
6
Rangers FC (SCO)
1
1
0
0
2 : 0
3
Slavia Praha (CZE)
1
1
0
0
2 : 0
3
Olympique Lyon (FRA)
1
1
0
0
2 : 0
3
9
FK Bodø/Glimt (NOR)
1
1
0
0
3 : 2
3
AZ Alkmaar (NED)
1
1
0
0
3 : 2
3
11
RSC Anderlecht (BEL)
1
1
0
0
2 : 1
3
Fenerbahçe SK (TUR)
1
1
0
0
2 : 1
3
SC Braga (POR)
1
1
0
0
2 : 1
3
14
Viktoria Plzeň (CZE)
1
0
1
0
3 : 3
1
Eintracht Frankfurt (GER)
1
0
1
0
3 : 3
1
16
FC Midtjylland (DEN)
1
0
1
0
1 : 1
1
TSG Hoffenheim (GER)
1
0
1
0
1 : 1
1
Athletic Bilbao (ESP)
1
0
1
0
1 : 1
1
OGC Nice (FRA)
1
0
1
0
1 : 1
1
FC Twente (NED)
1
0
1
0
1 : 1
1
Real Sociedad (ESP)
1
0
1
0
1 : 1
1
AS Řím (ITA)
1
0
1
0
1 : 1
1
Manchester United (ENG)
1
0
1
0
1 : 1
1
24
IF Elfsborg (SWE)
1
0
0
1
2 : 3
0
FC Porto (POR)
1
0
0
1
2 : 3
0
26
RU Saint-Gilloise (BEL)
1
0
0
1
1 : 2
0
Ferencvárosi TC (HUN)
1
0
0
1
1 : 2
0
Maccabi Tel-Aviv (ISR)
1
0
0
1
1 : 2
0
29
PAOK Soluň (GRE)
1
0
0
1
1 : 3
0
30
Ludogorec Razgrad (BUL)
1
0
0
1
0 : 2
0
Malmö FF (SWE)
1
0
0
1
0 : 2
0
Olympiakos Pireus (GRE)
1
0
0
1
0 : 2
0
33
Rīgas Futbola skola (LAT)
1
0
0
1
1 : 4
0
34
Dynamo Kyjev (UKR)
1
0
0
1
0 : 3
0
Qarabağ Ağdam (AZE)
1
0
0
1
0 : 3
0
36
Beşiktaş JK (TUR)
1
0
0
1
0 : 4
0

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (2)

Přidat komentář
$dolar$

Nominace Německa na Ligu národů

Nominace Německa na zápasy Ligy národů s Bosnou a Hercegovinou a Nizozemskem:

Brankáři: Waldemar Anton (Borussia Dortmund), Benjamin Henrichs (Lipsko), Joshua Kimmich (Bayern), Robin Koch (Eintracht Frankfurt), Maximilian Mittelstädt (Stuttgart), David Raum (Lipsko), Antonio Rüdiger (Real Madrid), Nico Schlotterbeck (Borussia Dortmund), Jonathan Tah (Bayer Leverkusen)

Obránci: Marc Guéhi (Crystal Palace), Ezri Konsa (Aston Villa), John Stones (Manchester City), Trent Alexander-Arnold (Liverpool), Levi Colwill (Chelsea), Rico Lewis (Manchester City), Tino Livramento (Newcastle), Harry Maguire (Manchester United).

Záložníci: Robert Andrich (Bayer Leverkusen), Chris Führich (Stuttgart), Pascal Gross (Borussia Dortmund), Jamal Musiala (Bayern), Aleksandar Pavlovic (Bayern), Angelo Stiller (Stuttgart), Florian Wirtz (Bayer Leverkusen)

Útočníci: Serge Gnabry (Bayern), Kai Havertz (Arsenal), Deniz Undav (Stuttgart), Tim Kleindienst (Borussia Mönchengladbach)

Hodne zajimava nemecka nominace

Reagovat
Keboto

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele