EuroTour 2024 - Mnichov: Bavorské srdce žijící fotbalem

12.06., 14:00
Profily, historie
Mnichov (© AFP)

Třetí největší německé město, druhý největší stadion turnaje, sídlo dlouhodobě nejlepšího týmu Bundesligy. Právě tam už v pátek vypuknou boje o to, kdo se stane novým evropským šampionem. Ikonické bavorské město je jedním z ekonomických center celé Evropy, ale také místem s velkým historickým, kulturním i gastronomickým dědictvím. V Mnichově se každoročně jen kousek od centra prošpikovaného památkami konají pivní slavnosti Oktoberfest, život v dějišti olympijských her roku 1972 se ale výrazně točí také okolo sportu.

Důkazem budiž fakt, že Bayern se vedle četných úspěchů pyšní také největším počtem členů, k tomu městské kluby bodují i v dalších sportech - hokejový Red Bull i basketbalová odnož Bayernu patří mezi nejužší německou špičku. Mnichov je také domovem turnaje ATP, jenž se příští rok dočká povýšení do série ATP 500.

V létě tohoto roku se nicméně veškerá pozornost upře do veliké a moderní Allianz Areny, kde se odehraje celkem šest utkání evropského šampionátu včetně toho úvodního, ve kterém Německo přivítá Skotsko. Skupinové zápasy jinak žádné velké šlágry nenabídnou, dvakrát se tu představí Srbové proti Slovincům a Dánů, síly změří i Rumunsko s Ukrajinou. Ty nejdůležitější střety přijdou až ve vyřazovací fázi - Mnichovu se jako jednomu z "prémiových" stadionů poštěstilo vedle osmifinále i hostitelství úvodního semifinálového utkání.

Zápasy v Mnichově

Pátek 14. června 21:00: Německo - Skotsko
Pondělí 17. června 15:00: Rumunsko - Ukrajina
Čtvrtek 20. června 15:00: Slovinsko - Srbsko
Úterý 25. června 21:00: Dánsko - Srbsko
Úterý 2. července 18:00: 7. osmifinále (1E - 3A/B/C/D)
Úterý 9. července 21:00: 1. semifinále

Praktické informace pro fanoušky

Vzhledem k dobrému spojení a faktu, že se jedná po Lipsku o druhé nejbližší město k českým hranicím, se držitelé vstupenek do Mnichova mohou těšit na rychlý přesun do dějiště. Autem z Prahy se dostanete do centra za dobu okolo čtyř hodin, z Plzně to pak je ještě o šedesát minut méně. Alternativní cestu oproti té na Rozvadov mohou zvolit ti z jihu Čech i Moravy, kteří se mohou vydat na šumavské hraniční přechody, respektive přes Rakousko. Na paměti je sice třeba mít existenci "Umweltzone" s nutností ekologické plakety v centru města, toto pásmo se ale nevztahuje na Allianz Arenu a její okolí.

Po železnici doprava zabere o trochu více času, v porovnání s dalšími destinacemi to ovšem není nic smrtícího. Pravidelný mezistátní vlak z Prahy dorazí do Mnichova za zhruba šest hodin. Z většiny českých krajských měst je nutný přestup právě v hlavním městě, výjimkou je Plzeň, která zároveň může posloužit jako uzel pro cestu z Českých Budějovic či Karlových Varů. Pro všechny cesty je možné využít speciálních nabídek na dálkové spoje včetně mezinárodních.

Mnichov je vedle Vídně místem, kam létají nejkratší pravidelné linky z Letiště Václava Havla. Za čas pod jednu hodinu se dostatete na tamní letiště, které je však od centra poměrně daleko, navíc se nejedná o nejlevnější záležitost. Zajímavější záležitost to už může být pro cestující z Ostravy, kteří se do bavorské metropole s přestupem ve Varšavě dopraví za čtyři hodiny místo automobilových sedmi.

Stejně jako v případě dalších lokací Eura, i v Mnichově a jeho okolí mohou držitelé platných vstupenek v 36 hodinách okolo zápasů využívat městské i regionální hromadné dopravy zcela zdarma. To se pochopitelně hodí zejména z důvodu velké odlehlosti arény i letiště od nádraží a centra.

Srdcem Bavorska vede celkem osm tras metra (U-Bahn) pokrývajících velkou většinu zástavby. Přímo kolem Allianz Areny se line linka U6, zastávka Fröttmaning se nachází zhruba kilometr od stadionu. Z hlavního nádraží je však nutné absolvovat přestup na tuto linku. Naopak na letiště vede od železniční stanice přímé spojení příměstským vlakem (S-Bahn), cesta zabere okolo tři čtvrtě hodiny. Podrobná mapa s důležitými trasami a zastávkami je k dispozici na stránkách UEFA.

Pozitivní zprávou pro fanoušky je, že z arény bude pendlovat shuttle autobus do fanzóny umístěné na symbolické místo. V Olympijském parku se vedle klasické fanzóny bude konat i veřejné promítání všech zápasů na velkoplošné obrazovce, jejíž umístění nad Olympijské jezero z ní učiní nepřehlédnutelný prvek.

Turistické okénko

Centrum Mnichova je významnými místy přímo nabité. Na severní straně hlavního náměstí Marienplatz, známého z řady fotografií a pohlednic, stojí symbol celého města v podobě Nové radnice. Málokdo by asi do pompézní neogotické stavby se čtyřmi sty místnostmi tipnul, že dokončena byla teprve počátkem minulého století. Od té doby se stala mimo jiné i středobodem sportovních oslav, na jejích balkónech se opakovaně promenádovali hráči Bayernu s vyhranými poháry.

Stará radnice (©Guido Radig, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons)

Přímo před radnicí najdete blankytně modrou vodu ve fontáně Fischbrunnen, naproti pak podstatně starší kostel svatého Petra s nepřehlédnutelnou věží. Z jejího horního patra se návštěvníci kochají pohledem nejen do blízkosti této stavby ze 14. století, nýbrž i na okolí města včetně pohoří Alp. Další dominantu představuje nepříliš vzdálená katedrála Frauenkirche, sídlo mnichovského arcibiskupství. Za návštěvu rozhodně stojí i jiná církevní stavba Asamkirche - byť exteriér působí poněkud fádně, vše vynahrazuje extravagantní interiér.

Kousek od Marienplatz najdeme také pivní palác Hofbräuhaus, třípatrovou stavbu, kterou si jistě spousta Čechů oblíbí. Rovněž bavorská Státní opera, respektive její hlavní sídlo v opulentní budově Národního divadla, je možné při prohlídce Starého Města navštívit. Jen kousek od ní se pak rozléhá tzv. Rezidence, někdejší královský palác a sídlo dynastie Wittelsbachů. Se stavbou sousedí rozlehlá Hofgarten.

Interiér Hofbräuhaus (©Pedro J Pacheco, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons)

Ještě podstatně větší plochu nicméně zabírá sousedící Anglická zahrada, s 375 hektary jeden z největších městských parků na světě. Uvnitř skýtá oblíbenou adrenalinovou atrakci Eisbachswelle, tedy stojící vlnu sloužící jako ráj surfařů. A když už budete v náladě na rozlehlé zelené pláně, zamiřte rovněž do Olympijského parku, kde se mezi stadiony, arénami a dalšími sportovišti tyčí 290 metrů vysoká Olympijská věž.

Zpět ale k historickým památkám, za nimiž už také musíme zamířit dále od samého středu města. Nejen Berlín, ale i Mnichov má svůj Museumsinsel, jehož nejvýznamnější součástí je Německé muzeum. Největší vědecko-technologické muzeum na světě každoročně navštíví půl druhého milionu zákazníků. Západně od Starého Města leží neoklasicistní náměstí Königsplatz, o kus dále stejným směrem zase barokní zámek Nymphenburg.

Stadion a fotbal

Allianz Arena (©AFP)

Kapacita: 66 000 diváků

Vybudováno: 2005

Tým: Bayern Mnichov

Slavný stadion s prosvíceným exteriérem spatřil za devatenáct let své existence již mnoho úspěchů. Dlouhá léta byl hlavním fotbalovým dějištěm tamní Olympiastadion, avšak počátkem nového tisíciletí se rozhodlo o stavbě supermoderní arény na severním okraji města. Roku 2005 se tak Mnichov stal prvním městem se stadionem, který dokázal měnit své barvy.

I přes ne úplně dlouhou historii se nejmladší ze stadionů turnaje dočkal řady významných akcí a zápasů. Nadcházející šampionát bude už třetím, jehož zápasy se odehrají v bavorské metropoli. Na mistrovství světa 2006 Allianz Arena stejně jako letos hostila německý úvodní zápas, tehdy proti Kostarice. Vedle dalších skupinových zápasů se zde konalo i vítězné osmifinále Nationalelf proti Švédům a semifinále mezi Portugalskem a Francií.

Právě dvě zmíněné reprezentace se tu s Německem utkaly i na posledním pan-evropském Euru. Domácí výběr ještě poté přivítal Maďarsko, ve čtvrtfinále si potom Itálie vyšlápla na Belgii. Mnichovu už dvakrát UEFA přisoudila i finále Ligy mistrů - před dvanácti lety Bayern smutnil, když v penaltové loterii nestačil na Chelsea, šanci na reparát bude mít příští rok.

Až do roku 2017 Allianz Arenu jako svůj domov využíval i TSV 1860 Mnichov. Jenže ten během výstavby z Bundesligy sestoupil a prvoligového zápasu na novém stánku se už nedočkal. Svůj podíl prodal většímu z tamních klubů, zcela využívat stadion přestal po sestupu i ze druhé nejvyšší soutěže. Aktuálně působí ve 3. Lize stejně jako Unterhaching z mnichovského předměstí.

Unterhaching disponuje vlastním stadionem s kapacitou 15 000 příznivců, stejně velký je i Grünwalder Stadion, na němž vedle TSV 1860 nastupuje rovněž rezerva Bayernu soutěžící v Regionální lize, tedy na čtvrté úrovni. V sezoně se pral také s Türkgücü, klubem turecké komunity, který po svém raketovém vzestupu nakrátko nakouknul i do 3. Ligy, kde se jeho azylem stal Olympijský stadion.

Víte, že...

...Allianz Arena je při zápasech Bayernu typicky nasvícena červeně, zatímco utkání TSV 1860 doprovázela modrá barva?

...kopec v Olympijském parku vznikl ze sutin budov zničených během druhé světové války?

...Mnichov je hlavním sídlem automobilky BMW, která zde také vznikla?

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC, Muenchen.de

Komentáře (7)

Přidat komentář
smazaný uživatel

V pátek zažije Bavorsko šok, až Skotsko obere Skopčiny o body.

Reagovat
eder

No jistě!

Reagovat
Breze

Mníchov ❤️

Reagovat
CR7RONALDO

Aj keď nie som fanúšik Bayernu, tak musím povedať, že zatiaľ sa mi v živote nikde nepáčilo viac ako v Mníchove a dúfam, že raz sa to mesto stane mojim domovom.

Reagovat
Breze

Kolega je zaryty fanusik BVB a tiez zije v Mnichove, vobec sa to nevylucuje

Reagovat
Rudnevs

Ito a Tah do Bayernu.. uz to vykupuju poriadne

Reagovat
Breze

Zacal to BVB s Guirassym, tak Bayern nemoze ostat pozadu Aj ked zrovna ten Tah by nemusel byt, jedine ak sa zbavia Upamecana.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele