EuroTour 2024 - Lipsko: Historicky významné, fotbalově nenáviděné

13.06., 14:20
Profily, historie
Lipsko (© AFP)

Jen těžko byste v Německu hledali klub, který se těší takovému odporu fanoušků jako RB Lipsko. Před patnácti lety uměle vzniklý celek si stále nedokázal vybojovat přízeň diváků, přestože se nachází v pěkném městě, jež bylo středobodem velkého množství důležitých dějinných událostí. Největší saské i východoněmecké město je proslavené zejména svou architekturou a kulturou, během Eura se ale stane cílem příznivců z řady evropských zemí včetně Česka.

V Lipsku se sice během turnaje odehrají pouhé čtyři zápasy, minimálně z pohledu tuzemského diváka ale všechny budou stát za to. Na úvod se tu totiž představí Haškova družina proti favoritovi skupiny Portugalsku, v jednom z hitů turnaje změří síly Nizozemsko s Francií a následně i obhájci titulu Italové proti bronzovým medailistům z mistrovství světa Chorvatům. V Sasku se odehraje i závěrečný osmifinálový duel, pro nějž se opět rýsuje zajímavé obsazení.

Zápasy v Lipsku

Úterý 18. června 21:00: Portugalsko - Česko
Pátek 21. června 21:00: Nizozemsko - Francie
Pondělí 24. června 21:00: Chorvatsko - Itálie
Úterý 2. července 21:00: 8. osmifinále (1D - 2F)

Praktické informace pro fanoušky

Pro většinu obyvatel České republiky vede nejkratší automobilová trasa do Lipska přes Prahu, odkud to do cílové destinace trvá okolo tří hodin. A to ať už se vydáte na Ústí nad Labem a Drážďany, nebo pojedete směrem na Chomutov a Chemnitz dle výchozí lokace. Ze západu Čech je pak lepší to na Chemnitz či Zwickau stočit rovnou, fanoušci z Jizerských hor či Krkonoš zase mohou vyrazit cestou na sever od Liberce. Slezanům se v tomto případě vyplatí trasa přes Polsko trvající mezi šesti a sedmi hodinami.

Nepříjemností pro cestující vlastním vozem je fakt, že "Umweltzone", kam se smí pouze s platnou ekologickou plaketou, zahrnuje téměř celé území města. Vůz je proto v případě její absence vhodné odstavit na záchytných parkovištích a dále se vydat městskou hromadnou dopravu, která je pro držitele vstupenek stejně jako ta regionální zcela zdarma po dobu 36 hodin okolo utkání.

Speciální akce jsou pochopitelně k dispozici i na dálkové a mezinárodní vlaky, nepříjemností pro tento způsob dopravy ale je, že v drtivé většině případů je i u spoje z Prahy nutné absolvovat přestup v Drážďanech. I tak se dá tato trasa absolvovat do čtyř hodin.

Ať už z hlavního nádraží, nebo z parkovacích periferií lze využít pestrou síť příměstských vlaků (S-Bahn) a další hromadné přepravy, jejíž přehledná mapa s tím nejdůležitějším je dostupná >na stránkách UEFA. Ze západu města se k aréně dostanete zhruba za pětačtyřicet minut, z východu to může zabrat i hodinu. Od železniční stanice na zastávku Sportforum Süd, vzdálenou zhruba půl kilometru od stadionu, trvá cesta tramvají okolo deseti minut. Alternativně je možné dopřát si asi třicetiminutovou procházku.

Stejně jako centrum města, i fanzóna je od nádraží v podstatě za rohem. Na Augustusplatz můžete vyrazit nasát atmosféru kdykoliv, otevřena je totiž během trvání Eura denně a na obří obrazovce se tu vysílají všechna utkání. Součástí navíc bude i velké ruské kolo s výhledem na centrum města. Jen pozor, ve srovnání s ostatními fanzónami je ta v Lipsku poměrně malá, na exponované zápasy je tak dobré dorazit s časovým předstihem.

Turistické okénko

Pohodlnější z řad fanoušků jistě na Lipsku ocení, že je tu vše relativně blízko, na dosah od fanzóny. Hned u tří míst se přitom zastavme přímo na Augustusplatz. Nejblíže hlavnímu fotbalovému dění je budova Lipské opery vybudovaná na konci padesátých let minulého století, tedy za vlády komunistického režimu. To se trochu podepisuje na interiéru jinak mimořádně vzhledné stavby, návštěvou ovšem neprohloupíte a můžete si vedle sportovního zážitku odvézt i ten kulturní.

Paulinum (©Frank Vincentz, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

Podstatně smutnější osud potkal za dob NDR kostel Paulinerkirche ze třináctého století, který po většinu své existence sloužil jako univerzitní náboženské útočiště a bez úhony přežil i světové války. Roku 1968 ale komunistická garnitura tuto přes 700 let starou památku zbourala, aby učinila prostor další výstavbě univerzity. Ta nakonec už v tomto tisíciletí skutečně rozšířena byla, a to o budovu nazvanou Paulinum. Více než moderně vypadající stavba, jež zároveň svým tvarem odkazuje na někdejší kostel, se dnes dá považovat za symbol Augustusplatz.

Ještě na přelomu tisíciletí byl součástí kampusu univerzity i City-Hochhaus, přes 140 metrů vysoká stavba se zahnutou střechou, která je dne oblíbeným místem pro výhled na centrum města i do okolí. Prakticky přímo pod okny nejvyšší budovy Lipska se táhne Mädlerpassage. Protkaná síť domovních průchodů, uliček a nádvoří je dnes domovem řady útulných kaváren, obchodů i restaurací.

Jen kousek od pasáže stojí na hlavním lipském náměstí Stará radnice považovaná za jeden z německých renesančních pokladů. Ve svých útrobách ukrývá muzeum zaměřené na dávnou i blízkou historii města. Jako sídlo administrativy neslouží od roku 1905, kdy ji nahradila Nová radnice nacházející se o pár set metrů dále, jejíž věž je jedním ze symbolů městských panoramat.

Věže Nové radnice, Nikolaikirche a Staré radnice (©Tilman2007, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

V centru Lipska při návštěvě nesmíte opomenout ještě jeden historický artefakt. Kostel svatého Tomáše, Thomaskirche, na rozdíl od svého o pár let mladšího sourozence nebyl zlikvidován a je možné jej obdivovat i nyní, více než 800 let po jeho postavení. Běhen té doby se stal významným pro řadu známých osobností - v šestnáctém století zde kázal Martin Luther, později téměř třicet let zastával funkci sbormistra Johann Sebastian Bach, jehož ostatky jsou přímo v kostele pohřbeny. Dokonce ještě starší je při leteckém pohledu nepřehlédnutelný, svatému Mikuláši zasvěcený Nikolaikirche.

Kdo by si chtěl zpestřit den výlety dále od centra, může zamířit na jih města. Tamní Panometer na 360° panoramatu zachycuje pestrou škálu přírodních úkazů světa i umělecký či historických milníků. Expozice se mění až po několika letech, od letošního března jsou tématem Monetovy malby. Pohled do dějin je nicméně možné absolvovat na jihovýchodním okraji města, kde se nachází památník Bitvy národů, jednoho z největších střetů napoleonských válek z roku 1813.

Stadion a fotbal

Red Bull Arena (©AFP)

Kapacita: 40 000 diváků

Vybudováno: 2004

Tým: RB Leipzig

Ani půl století na svém místě nevydržel původní Zentralstadion vybudovaný v padesátých letech. Obrovský stadion s kapacitou okolo celé stovky tisíc diváků vzhledem k vysokým nákladům na údržbu nahradil roku 2004 modernější následník zaměřený pouze na fotbal. Původně i tento stánek nesl stejný název, což se změnilo se vstupem Red Bullu do lipského fotbalu.

S tím také přišlo dlouhodobě špičkové využívání stadionu. V úvodních letech zde totiž hrával Sachsen Lipsko, který se ovšem i přes velké ambice a několik restartů nedokázal probojovat do profesionálních soutěží. Se vstupem výrobce energetických nápojů do SSV Markranstädt a jeho přeměny v RB Lipsko se postupně úroveň zvedala - během osmi sezon se klub probojoval z páté nejvyšší soutěže až do Ligy mistrů.

Ve městě se však stále nachází celá řada tradičních klubů. Jak 1. FC Lokomotive, založená roku 1893, tak pokračovatel zaniklých předchůdců BSG Chemie nastupují v severovýchodní Regionallize, kde se v uplynulé sezoně umístily v klidném středu tabulky. Za zmínku stojí rovněž prestižní Red Bull Academy, jejíž komplex stojí jen přes řeku od hlavní arény.

Ta sice ve svých počátcích dlouho nehostila bundesligový fotbal, zato hned v roce 2006 se jí dostalo mistrovství světa. Sehrály se zde čtyři zápasy základních skupin a také jedno osmifinále, ve kterém Argentina po prodloužení vyřadila Mexiko. Jinak se v Red Bull Areně v mezinárodních soutěžích hrálo nejvýše osmifinále Ligy mistrů - při tažení Lipska do jejího semifinále před čtyřmi lety se totiž kvůli covidu konalo Final 8 v Lisabonu.

Zajímavostí o tomto stánku je fakt, že vybudováním v "prohlubni" určené pro původní monstrózní stadion vznikla nutnost vybudování menších mostků pro přechod mezi okolím a útrobami. Těch se po obvodu nachází více než dvacet.

Víte, že...

...zkratka RB v názvu klubu neznamená Red Bull? Jméno sponzora v názvu by přes německé fotbalové orgány neprošlo, zkratka pojmu RasenBallsport (travnatý míčový sport) na něj ale jednoznačně odkazuje.

...je velmi obtížné zahlédnout Red Bull Arenu z ulice? Stadion je totiž doslova obehnán stavbami i zelení, navíc je zasazen pod úroveň okolního terénu.

...hlavní nádraží v Lipsku je svou rozlohou vůbec největším v celé Evropě?

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (10)

Přidat komentář
eleven11

Ja mám rád Sachsen aj Lok

Reagovat
Pablos

Lipsko je blízko

Reagovat
smazaný uživatel

Leipzičenka je krásné město.

Reagovat
mul

veľmi sympatické mesto, panometer 360 som zazil s bitkou národov , riadny zážitok

Reagovat
DidusIneptus

Fotbalovému Lipsku fandím. Je to Lokomotiva. Taky fandím RB Lipsku ať v tý bundeslize všem Wessisákům ukazujou jaký se na území tzv. Oasis hraje fotbal. A každý rok jim tam zatápí V LM už mají své každoročně stálé místo Wesis můžou jen a jen poděkovat za podporu německého koeficientu

Reagovat
Rudnevs

Ossis ukážu Wessis ako sa hrá futbal s podporou echt západnej značky

Aj keď.. asi aj to je lepšie než s podporou Stasi, ako to bývalo na východe v DDR zvykom

Reagovat
DidusIneptus

Reagovat
Jason_

ja ich nezanašam lebo rb považujem za niečo čo ohrozuje zdavie, proste reklama na škodlivu vec....ostatní prečo ich nezanašaju? keby nemali takeho odporneho sponzora fandil by som im

Reagovat
okokolo

Lipsko

Reagovat
adalbertus

když tam p. Angelika studovala..

Wir schaffen das, jaja...

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele