EuroTour 2024 - Kolín nad Rýnem: Slavná katedrála i muzea

11.06., 18:00
Profily, historie
Kolín nad Rýnem (© AFP)

Město proslavené svým dómem a přilehlým mostem, pivem či třeba seriálem Kobra 11 se na turnaji pyšní jedním možná trochu nečekaným prvenstvím. Na západním okraji čtvrtého nejobývanějšího města země totiž stojí nejstarší stadion celého turnaje, který už loni oslavil sté narozeniny. Dárek od paní štěstěny ovšem RheinEnergieStadion moc pěkný nedostal, los totiž atraktivitě zápasů zrovna nepřál.

Dost času na obhlídku všech městských pamětihodností budou mít ti fanoušci, kteří se švýcarským národním týmem objedou kompletní porci zápasů. První dva totiž jejich výběr odehraje právě v Kolíně, kde změří síly s Maďarskem i Skotskem. Velký příliv fanoušků z nedaleké Belgie se dá očekávat druhou turnajovou sobotu, kdy tým okolo Kevina De Bruyneho vyzve outsidery z Rumunska. A souboj Davida s Goliášem bude k vidění i na závěr skupinové fáze, to změří síly Anglie se Slovinskem. Kolín zároveň uzavře červnový program, bude totiž hostit osmifinále mezi vítězem nabité skupiny B a jedním ze třetích celků tabulky.

Zápasy v Kolíně nad Rýnem

Sobota 15. června 15:00: Maďarsko - Švýcarsko
Středa 19. června 21:00: Skotsko - Švýcarsko
Sobota 22. června 21:00: Belgie - Rumunsko
Úterý 25. června 21:00: Anglie - Slovinsko
Neděle 30. června 21:00: 4. osmifinále (1B - 3A/D/E/F)

Praktické informace pro fanoušky

Z našeho hlavního města existují pro cestu autem na západ Německa tři vesměs rovnocenné trasy trvající okolo osmi hodin. Ta první směrem na Plzeň, Norimberk a Frankfurt je zároveň vhodná pro ty, kdo se na cestu vypraví z jihozápadních nebo jižních Čech. Další dvě vedou z Prahy přes Drážďany - severní směrem na Lipsko a Dortmund je sice do centra Kolína o trochu delší, avšak je vhodnější v případě cesty přímo ke stadionu, obzvláště pokud nemáte ekologickou plaketu a potřebujete se vyhnout "Umweltzone" v širším centru města. Zbylá prostřední cesta vede okolo Chemnitzu a Erfurtu.

V případě cestování po železnici vyvstává nutnost minimálně jednoho přestupu, povětšinou v Bavorsku, doba trvání při výchozím bodě v Praze se navíc prodlužuje někam mezi devět a deset hodin. Pozitivem je možná finanční úspora díky výhodným nabídkám na dálkové i mezinárodní spoje. I tak stojí za zvážení varianta letecké dopravy. Ve vybrané dny se z Ruzyně dostanete přímo na kolínské letiště, každý den můžete cestovat na to nedaleké v Düsseldorfu. Tam existuje spojení i z Ostravy, s přestupem ve Varšavě zabere přesun okolo čtyř hodin.

Pro vzdušnou cestu hovoří i fakt, že městská a regionální hromadná doprava zdarma pro držitele vstupenek po 36 hodin okolo zápasu je v této oblasti obzvláště rozšířená. Když jdete na zápas v Kolíně, lze využívat systémy v celém regionu okolo Gelsenkirchenu, Dortmundu i Düsseldorfu. Z letiště v posledním jmenovaném městě se tak do dějiště utkání dostanete za hodinu bez dalších nákladů.

Hlavní nádraží v centru města jako dopravní uzel i pro příměstské vlaky S-Bahn není RheinEnergieStadionem přímo spojené. Jednou z varianta je vyrazit po železnici na západ na zastávku Müngersdorf Technologiepark, odkud to po desetiminutové jízdě jsou k aréně asi dva kilometry chůze. S přestupem nebo přesunem se pochopitelně dostanete až k turniketů - stačí se, ať už tramvají nebo pěšky, přemístit na jižní okraji historického centra města a nastoupit na tramvajovou linku číslo 1, jež protíná Kolín od západu až na východ. Přehled nejdůležitějších spojení a zastávek visí na stránkách UEFA.

Stejně jako v řadě dalších dějišť turnaje, i ve městě nad Rýnem je centrum fanouškové aktivity rozděleno na fanzónu a prostranství s velkoplošnou obrazovkou. První zmíněné na Heumarkt je jen kousek od hlavní tramvajové linky přímo tam, kde se pravidelně konají velké vánoční trhy. Zde bude každý den během celého Eura probíhat řada aktivit, možné je i sledovat všechny zápasy. Lepší zážitek spolu s ostatními fanoušky ovšem dostanete v parku Tanzbrunnen na druhém břehu řeky, kde pořadatelé plánují vysílat všechny zápasy hrané v Kolíně i ty, v nichž účinkuje německá reprezentace.

Turistické okénko

Kolín nad Rýnem je město zasvěcené milovníkům muzejních expozic, vždyť různorodými sbírkami se to jen hemží. Na umění se v centru zaměřují Wallraf-Richartz Museum, široce pokrývající díla kolínské malířské školy, a Museum Ludwig. To zase nabídne pestrou škálu moderního umění. V jeho bezprostřední blízkosti najdeme i Románsko-germánské muzeum ukrývající poklady z archeologického dědictví od paleolitu až po středověk.

Muzeum čokolády (©© Raimond Spekking)

Dvě netradiční sbírky se nachází na moderním, uměle vybudovaném poloostrově Rheinauhafen. V Muzeu čokolády si vedle prohlídky výrobního procesu můžete vyrobit tabulku čokolády s vlastním designem, kterou si pak vezmete domů. Ačkoliv i to je nadmíru lákavé, fanoušci spíše ocení vedlejší Německé sportovní a olympijské muzeum. Součástí expozice jsou úlovky z celé historie nejen německého zápolení, ať už jde o kopačky Lukase Podolského, obrovské boty Dirka Nowitzkého, rozmlácenou raketu Borise Beckera nebo formuli Michaela Schumachera. Příznivci sedminásobného mistra světa pak mohou zamířit na předměstí prohlédnout si Schumacherovu soukromou sbírku.

Zpět ale do samotného srdce Kolína, kde se tyčí 157 metrů vysoké věže slavné katedrály, jedné z prostorově největších v Evropě. Jižní ze dvou věží téměř osm set let starého dómu navíc nabízí velkolepé výhledy do širokého okolí. Většina slavných záběrů katedrály nicméně zahrnuje železniční most Hohenzollernů, který sice za druhé světové války přežil rozsáhlé spojenecké bombardování, avšak při ústupu jej poškodili sami nacisti.

Jen kousek od katedrály stojí historicky cenná nejstarší německá radnice, jež však stejně jako většina města schytala tvrdé válečné rány a vyžadovala téměř kompletní přebudování. Opodál se tyčí další dominanta kolínských panoramat, románský kostel Groß Sankt Martin. Ze stejného období pochází i nedaleko od centra se nacházející bazilika Sankt Gereon, která na první pohled zaujme svým neotřelým exteriérem i interiérem.

Kdo by si chtěl porýnskou metropoli prohlédnout jinak než pěšky, autem či hromadnou dopravou, může překonat Rýn lanovkou táhnoucí se od veletržního areálu k zoologické a botanické zahradě. Bližší pohledy na centrum města a přilehlá nábřeží nabídne říční plavba, při které si lze vychutnat pivní specialitu kölsch i něco z kolínské kuchyně.

Stadion a fotbal

RheinEnergieStadion (©AFP)

Kapacita: 43 000 diváků

Vybudováno: 1923

Tým: 1. FC Köln

RheinEnergieStadion vznikl před více než sto lety na místě, které ještě pár roků předtím stálo až za opevněním, a to navíc v ekonomicky ne zrovna příznivé době. Tehdejší Sportpark Müngersdorf se stal největším sportovním stadionem v celém Německu, jímž vydržel až do vybudování berlínského olympijského stadionu.

Od té doby prošel kolínský stánek dvěma velkými rekonstrukcemi, oběma s vidinou mistrovství světa. Plány pro světový šampionát v roce 1974 se sice nepovedlo zrealizovat a přeměna byla dokončena až o rok později, navíc ještě s nižší kapacitou, i tak se tu o něco později konaly dva zápasy evropského šampionátu. Počátkem tohoto tisíciletí proběhla druhá velká renovace, jež dala aréně současný tvar a připravila ji o atletickou dráhu.

I díky tomu se zde konala řada velkých akcí jako třeba finále Evropské ligy roku 2020 (kvůli pandemii za zavřenými dveřmi) nebo Konfederační pohár už před devatenácti lety. V roce 2006 pochopitelně Kolín nechyběl mezi pořadatelskými městy mistrovství světa, představila se zde Česká republika i tři velcí favorité. Pro tuzemskou reprezentaci šlo o nechvalně známý zápas proti Ghaně, který skončil porážkou a znamenal stopku pro postupové ambice. Vedle toho se na západním břehu Rýna představily Portugalsko, Anglie i Francie, odehrálo se tu také vítězné ukrajinské osmifinále.

V Kolíně je radost z pořádání turnaje o to větší, že na klubové úrovni přišli pro příští sezonu o špičkový fotbal. Kozlové jako trojnásobní němečtí šampioni, kteří po založení Bundesligy setrvali pětatřicet po sobě jdoucích sezon mezi elitou, spadli za posledních třicet let už posedmé o patro níže. A to jen sezonu po tom, co se představili i na evropských kolbištích.

I přesto si místní fanoušci stále mohou zajít hned na čtyři různé týmy ve čtyřech nejvyšších soutěžích. Vedle rezervy Effzeh působí v Regionální lize i klub Fortuna Köln, jenž v sedmdesátých letech nakoukl i do Bundesligy a v těch osmdesátých hrál finále poháru. Ještě o ligu výše nastupuje Viktoria, jejíž kořeny sahají až k počátku minulého století.

Víte, že...

...kolínský kozel Hennes byl prvním živým maskotem v Bundeslize? Aktuálně svou roli zastává už Hennes IX.

...RheinEnergieStadion je od roku 2010 pravidelným hostitelem německého pohárového finále žen?

...v Kolíně nad Rýnem se každoročně koná největší německý karneval?

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (8)

Přidat komentář
Simas92

Nemecko mam opravdu hodne projete a je pravda ze ty clanky tady delate hodne propracovane, sam bych to jako opravdu hodne casty navstevnik lepe nenapsal. Ale s temi Umweltzone plaketami jak to hrotite a pisete ze si dle toho maji lidi planovat cestu, to mi prijde vtipne

Neznam nikoho kdo by to tak resil v Nemecku, jasne asi bych s ceskou znackou bez Unweltzone nalepky neparkoval nekde ve meste kde si toho policie muze vsimnout kdyz pujde okolo (i to se v 99,9% pripadu nestane, rikam jen extrem kvuli lidem co nechteji mit problemy v zahranici) ale kdo jenom projizdi nebo zaparkuje nekde v podzemni garazi, tak to podle me tak hrotit nemusi a rozhodne bych kvuli tomu nejezdil oklikou.

Jinak za me Kolin nad Rynem neni zrovna moje nejoblibenejsi mesto, je tam fakt zvlastni atmosfera, da se rict ze jsou Ti lide tam nejvic tolerantni ke komukoli asi na svete, az se clovek citi tak nejak zvlastne. Jakoby to mesto nebylo v nicem ukotvene. Ale muzeum cokolady nepodcenovat

Reagovat
Breze

a hlavne tu plaketu si moze clovek objednat z netu za eur. Planovat kvoli tomu obchadzky je fakt ulet.

Reagovat
Breze

*za par eur

Reagovat
Simas92

To me nenapadlo ale asi take moznost

Reagovat
Rudnevs

Ja ju mám presne takto z netu, tuším stála niečo medzi 10-20 €, čiže výhodná investícia.. ale bez nej by som asi neradil ísť, pokuta je 100€ a aj keď žiadnu pokutu nedostanete, verte mi, že to celý čas budete mať v hlave A to počas výletu nechce asi nikto.

Reagovat
Breze

Minule som to vybavoval pre kamosa, co bol na navsteve. Cez Amazon to bolo do 10eur a priamo v TÜV na pockanie za 17. Urcite radsej kupit, ako riskovat alebo planovat obchadzky, najma ked to ani nestoji vela. Aj ked ako pise aj Simas, sanca na pokutu je relativne mala, najma ked to hodis niekam do podzemnej garaze alebo clovek parkuje na hotelovom parkovisku.

Reagovat
Bayern +

To mesto má naozaj svoje čaro. Nadchlo ma to o dosť viac než Mníchov alebo Dortmund.

Reagovat
Shevchenko

Kobra 11 se natáčela v Kolíně? Jsem myslel že v Cáchách

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele