EuroTour 2024 - Hamburg: Poutní místo pro české fanoušky

09.06., 18:00
Profily, historie
Hamburg (© AFP)

Domov českých reprezentantů a hlavní místo zájmu pro tuzemské příznivce - takové bude během Eura nejsevernější město turnaje a zároveň druhé největší německé sídlo, které stejně jako to první v posledních letech fotbalově strádá. Hamburg je znám především coby brána do Severního moře s jedním z největších přístavů, rozvětvené vodní plochy mu ale dávají i další unikát. V Guinessově knize rekordů je zapsán jako město s vůbec nejvíce mosty na svém území.

Pár kilometrů severně od hlavního toku Labe se na Volksparkstadionu odehraje celkem pět zápasů šampionátu. Od druhé turnajové soboty až do následující středy bude město zaplaveno Čechy, jejichž národní tým zde nastoupí proti Gruzii a následně i Tureckz. Již předtím se na dojmy může zeptat polských sousedů, ti se totiž pokusí zaskočit Nizozemsko. Na stejném místě dojde k jadranskému střetu mezi Chorvatskem a Albánií i druhému čtvrtfinálovému měření sil.

Svěřenci Ivana Haška budou na své hamburské zápasy dojíždět ze severu. Ubytování najdou v hotelu poblíž městských hranic, tréninkové jednotky absolvují na předměstí v Norderstedtu na stadionu Edmunda Plambecka, kde tamní Eintracht nastupuje ve čtvrté nejvyšší soutěži.

Zápasy v Hamburgu

Neděle 16. června 15:00: Polsko - Nizozemsko
Středa 19. června 15:00: Chorvatsko - Albánie
Sobota 22. června 15:00: Gruzie - Česko
Středa 26. června 21:00: Česko - Turecko
Pátek 5. července 21:00: 2. čtvrtfinále

Praktické informace pro fanoušky

Přestože je Hamburg od našich hranic daleko vzdálen, nabízí jedno z nejlepších dopravních spojení ze všech pořadatelských měst. Kdo si chce co nejvíce užít všechna zákoutí, hospůdky a fanzóny, které město nabízí, ten jistě uvítá pravidelný přímý vlak z Prahy, odkud cesta zabere necelých sedm hodin. Pro cestující z Brna či Pardubic je jistě přestup v Praze jednou z možností, okolo poledne nicméně mohou naskočit do mezinárodního spoje z Budapešti, který i jim eliminuje nutnost přesednutí. Navíc je možné využít i výhodných nabídek na dálkové a mezinárodní spoje.

Případná cesta autem dokáže za příznivé dopravní situace ještě nějaký čas ušetřit, z našeho hlavního města na sever Německa se dostanete i do šesti hodin. Možná je cesta jak okolo Berlína, tak na Lipsko a Hanover - z těchto možností si můžete vybrat na základě toho, odkud pojedete. Máte-li za humny Ostravu, pak je lepší vyhnout se českým dálnicím a do Berlína dorazit přes ty polské.

Pozitivním faktorem pro tento způsob dopravy je i fakt, že Hamburg jako jediné pořadatelské město nepožaduje pro vjezd do centra ekologickou plaketu. I tak je ale vhodnější odstavit vůz dále od středu města (například na P+R parkovištích) a dále se pohybovat městskou i regionální hromadnou dopravou, kterou mají držitelé vstupenek v období 36 hodin okolo zápasu (od 6:00 hracího dne do 18:00 následujícího) zcela zdarma.

Poměrně tradičně se veřejná přeprava skládá z linek S-Bahn a U-Bahn, byť druhé zmíněné neobvykle jezdí převážně nad úrovní zemského povrchu. Od stadionu nejbližší větší zastávku představuje Stellingen vzdálený okolo dvaceti minut chůze. Stanice je přímým spojením rychle dostupná jak z hlavního nádraží, tak z dalšího velkého železničního uzlu Altona. Druhou variantou z obou stanic je cesta na zastávku Othmarschen, odkud ke stadionu jezdí shuttle busy. Mapka s nejdůležitějšími stanicemi a trasami je dostupná na webu UEFA .

Ke stadionu přilehlý park se během zápasových dnů naší reprezentace stane sídlem Domu českého fotbalu. Sem můžete přijít soutěžit o dresy, nechat si podepsat suvenýry, zúčastnit se široké škály soutěží nebo si poslechnout některé z českých interpretů - vystoupí zde mimo jiné Marta Jandová, Marpo, Mirai, Jakub Děkan či Chinaski. To vše za moderace Petra Švancary, Luďka Zelenky, Miloše Pokorného a Kamila Bílského.

Rozlehlá fanzóna na Heiligengeistfeld přímo vedle stadionu St. Pauli se nachází přesně mezi oběma nádražími. Pěšky se vzdálenost blíží třem kilometrům, není tak od věci využít U-Bahn. Na velkých obrazovkách tu proběhne společné sledování všech zápasů evropského šampionátu, což může být zejména při delších pobytech lákavým zážitkem.

Turistické okénko

Pokud by se vám nechtělo z vlaku do fanzóny hromadnou dopravou, lze si tuto cestu podstatně zkrášlit (a prodloužit). V blízkém okolí hlavního nádraží můžete obdivovat Chilehaus, desetipatrovou kancelářskou budovu ve stylu "cihlového" expresionismu. Jen kousek od něj se rozléhá převážně ostrovní čtvrť Speicherstadt, jež dostala název dle svého účelu - sloužila jako skladiště pro tamní přístav. Nyní je její hlavní atrakcí Miniatur Wunderland, největší modelová železnice na světe.

Speicherstadt (©Claudio Testa claudiotesta, CC0, via Wikimedia Commons)

Za moderní dominantu města se dá považovat Labská filharmonie (Elbphilharmonie) otevřená roku 2017. Při prohlídce části Speicherstadt si tedy určitě střihněte krátkou odbočku za touto spektakulární, mimo různé věže nejvyšší budovou Hamburgu. Historický nádech vaší cestě zase dodá centrum města včetně opulentní radnice nebo kostela svatého Michaela, přezdívaného jednoduše Michel. Ten bez újmy přežil spojenecké bombardování za druhé světové války, zato jej už předtím výrazně poničil blesk a později i požár.

Asi málokdo by čekal, že když se takto výrazně vzdálí od Labe, mohl by se dočkat dlouhé promenády. Ta s názvem Jungfernstieg se ovšem line jen pár stovek metrů od radnice okolo menšího umělého jezera Binnenalster.

Za dalšími místy hodnými návštěvy se už musíme přesunout o něco západněji do slavné čtvrti St. Pauli. I tam se návštěvníci dočkají dlouhé procházky okolo řeky, molo Landungsbrücken totiž vedle svého původního účelu slouží také jako turistická atrakce. Jedna z přilehlých historických budov nicméně skýtala zejména praktické využití, když se v ní nachází vchod do 426 metrů dlouhého tunelu pod Labem vybudovaného pro usnadnění dojíždění pracovníků v přístavu.

Reeperbahn (©Florian Timm, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons)

St. Pauli je obecně známé jako místo kreativity, alternativního umění a rebelství. A jeho nedílnou součástí je Reeperbahn, centrum nočního života jedna z nejvěhlasnějších čtvrtí červených luceren. Přes den se ovšem nemusíte bát návštěvy ani s nezletilými spolucestujícími, tato dopravně rušná ulice nabízí řadu možností pro strávníky i dalších, nezávadných obchodů.

Pokud by vám rychlé občerstvení či standardní restaurace nevyhovovaly, neváhejte navštívit trh Fischmarkt. Přestože se z někdejšího rybího trhu postupně vyvinula turistická atrakce nabízející různorodé možnosti, je jeho návštěva nedílnou součástí prohlídky města. Odvážlivci navíc mohou ochutnat místní specialitu Fischbrötchen - jak již její název napovídá, jedná se o rybu s dalšími ingrediencemi v malé housce.

Stadion a fotbal

Volksparkstadion (©AFP)

Kapacita: 49 000 diváků

Vybudováno: 1953

Tým: Hamburger SV

Stadion HSV sice na svém místě stojí už přes sedmdesát let, jeho rekonstrukce z přelomu tisíciletí ovšem de facto znamenala postavení nového na témže místě. Nepopulární stánek tak byl nahrazen moderní arénou, která splňuje nejvyšší standardy UEFA a může tak hostit i ty úplně největší akce.

I proto se v uplynulé sezoně stala vítaným dočasným domovem pro Šachťar Doněck. Ten vzhledem k probíhající válce na Ukrajině potřeboval útočiště pro své zápasy na evropském kolbišti, kde tím pádem Volksparkstadion hostil tři utkání Ligy mistrů a jedno v Evropské lize. Díky tomu se zde hrál evropský fotbal poprvé po třinácti letech. Naposledy totiž HSV působil v mezinárodních pohárech právě v sezoně 2009/2010, kdy dokráčel až do semifinále Evropské ligy. Volksparkstadion byl navíc v témže roce hostitelem finálového zápasu, ve kterém Atlético Madrid přehrálo Fulham.

Už třikrát se přitom do Hamburgu dříve sjela evropská či světová smetánka. V roce 1974 se ve městě konaly tři zápasy základní skupiny mistrovství světa včetně slavného vítězství NDR nad pozdějším vítězem SRN. Ani o čtrnáct let později na Euru nepřinesl hamburský stadion Západnímu Německu štěstí, semifinále totiž lépe zvládli Nizozemci.

Hned pět zápasů Volksparkstadion hostil v rámci MS 2006 včetně jednoho českého. Na den přesně osmnáct let před nadcházejícím utkáním s Gruzií tu Brücknerova družina nestačila na Itálii, čímž přišla o naděju na postup. Squadra Azzurra na stejném místě cestou do finále oslavila ještě jedno vítězství, když mezi nejlepší osmičkou porazila Ukrajinu.

Vedle evropského šampionátu se město může po určité odmlce těšit i na bundesligový fotbal. Po třinácti sezonách strávených o patro níže si totiž postup vybojovalo St. Pauli, které tímto počinem ještě více poukázalo na úpadek HSV. Ten se dlouho vyjímal jako nejdéle nesestupující německý tým, avšak po propadu v roce 2018 se zatím nedokázal vrátit zpět. A to přesto, že ve všech šesti ročnících 2. Bundesligy skončil nejhůře na čtvrté příčce.

Fotbal v Hamburgu i tak zůstává fenoménem. Kromě svých dvou předních klubů totiž disponuje dalšími zástupci v Regionální lize, tedy čtvrté nejvyšší soutěži. Již výše padla zmínka o Norderstedtu z blízkého předměstí, v soutěži nicméně letos figurovali i čtyři další týmy včetně rezervních výběrů HSV a St. Pauli. Zbylými zástupci byly Teutonia a Eimsbütteler TV, jenž však po sestupu míří zase o patro níže.

Víte, že...

...na Volksparkstadionu byly od roku 2001 hodiny ukazující dobu, jakou už klub strávil nepřetržitě v Bundeslize? Sundány byly po sestupu do druhé nejvyšší soutěže.

...právě v Hamburgu proběhl los základních skupin turnaje?

...ve městě se nachází více mostů, než v Benátkách a Amsterdamu dohromady?

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (20)

Přidat komentář
j_mrazik

Byl jste někdo v Hamburku? Slyšel jsem, že to je moc pěkný město… teda hlavně pro někoho, kdo má rád trochu industriální architekturu.

Reagovat
Breze

Hamburg je krasne mesto, urcite sa oplati vidiet.

Reagovat
Uwe háže buly

Za mě nejhezčí v Německu. Mám rád přístavní města a města s baťovskou architekturou, tak se mi to trefili do vkusu.

Reagovat
pistacik11

z toho co som videl sa mne najviac paci Norimberg najme v decembri

Reagovat
Rudnevs

Keď za HSV hrával Tim Leibold, pamätám si, že postol na instagram panoramu jeho hamburského bytu/domu s výhľadom na more a hamburský prístav. Vyzeralo to dosť cool, to mesto má niečo do seba. Žiaľ to už zmazal

Reagovat
Bred

A jak to udělal?

Hamburg je 100km od moře.

Reagovat
ACSeRw!n

st Pauli

Reagovat
Bred

To byl strašný rachot když teď St.Pauli postoupilo

Reagovat
Rudnevs

Blbost som napisal…

Nie more, ale rieka Elbe… pardon

Reagovat
Rudnevs

* mala byt reakcia na vyssi koment

Reagovat
mul

Odporúčam tiež.

Reagovat
8lampard8

Reagovat
Bred

Hamburg je krásný, překvapivě zelené město.

Žije se tu skvěle.

Reagovat
Kop do titulků

Bude i představení týmu?

Reagovat
ACSeRw!n

to uz nestihaj asi

Reagovat
Siki441

Tiež na to netrpezlivo čakám..ale asi už fakt nebude, minule sa mi zdá že sa niekto vyjadril že to nestíhajú, respektíve to nemá už kto. Len zatiaľ sa nikto nevyjadril ci sa oplatí ešte čakať alebo už definitívne nebude..

Reagovat
smazaný uživatel

Nějaký tip na pěkné muzem v Hamburku?

Reagovat
Bred

Ponorka v přístavu, Miniatur Wunderland, projížďka přístavem. Ale vem tu dlouhou, 2h. I tak to je málo, mají dvě trasy a stejně neuvidíš vše.

A kafe v Entenwerder1, naproti českému přístavu.

Reagovat
smazaný uživatel

super, děkuji

Reagovat
pawels

Spousta užitečných info před cestou, díky

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele