EuroTour 2024 - Gelsenkirchen: Zrozen na hornických základech

08.06., 18:00
Profily, historie
Gelsenkirchen (© AFP)

Pokud bychom mezi pořadatelskými městy měli hledat takové, kde kromě fotbalu opravdu není moc co dělat, pak padne jednoznačná volba na Gelsenkirchen. Není proto divu, že součást Porúří a někdejší centrum uhelného průmyslu se tak moc snaží najít svou tvář. A uprostřed tohoto hledání nezbývá místním mnoho jiného než chodit na své milované Schalke. I na boj o druholigové přežití dělnického klubu fanoušci pokaždé zaplnili monstrózní šedesátitisícovou arénu, která nabízí jen to nejmodernější vybavení.

Toho si však mnoho týmů neužije, spolu s Lipskem je Gelsenkirchem jediným městem, které hostí pouze čtyři zápasy. Na druhou stranu, na atraktivitu si návštěvníci Veltins Areny stěžovat opravdu nemohou, vždyť uvidí vítěze všech čtyř posledních evropských šampionátů a budou svědky úvodního snažení hlavního favorita nadcházejícího turnaje v podobě Anglie, která se musí popasovat se Srbskem. Španělé následně v jednom ze šlágrů základních skupin změří síly s Itálií, Portugalci se zase poperou s nováčkem z Gruzie. A když Angličani splní roli favorita ve své čtveřici, vrátí se sem rovněž na osmifinále.

Zápasy v Gelsenkirchenu

Neděle 16. června 21:00: Srbsko - Anglie
Čtvrtek 20. června 21:00: Španělsko - Itálie
Středa 26. června 21:00: Gruzie - Portugalsko
Neděle 30. června 18:00: 3. osmifinále (1C - 3D/3E/3F)

Praktické informace pro fanoušky

Pokud se rozhodnete do Gelsenkirchenu vyrazit autem, určitě si zajistěte ekologickou plaketu. Zóna vyžadující toto osvědčení totiž nezahrnuje jenom území města, ale celou širokou konurbaci. Jelikož se Gelsenkirchen rozkládá v jejím středu, museli byste bez plakety odstavit svůj vůz daleko od cílové destinace.

Do té, stejně jako do ostatních měst v Porúří, vedou tři různé trasy v závislosti na tom, odkud vyrazíte. Pro cestu ze Slezska se nejrozumněji jeví cesta před Wroclaw, Berlín a Hanover, z jihozápadních Čech zase směrem na Norimberk a Frankfurt. Z Prahy i většinového zbytku republiky ukáže navigace směr Lipsko.

Kdo by chtěl na cestě ušetřit nějaký čas a rozhodl se pro leteckou přepravu, ten bude spojení přímo do Gelsenkirchenu hledat marně. Hustá zástavba nicméně v tomto případě skýtá výhodu, neboť do centra se během tři čtvrtě hodiny lze hromadnou dopravou dostat z letiště v Düsseldorfu, kam míří přímé spoje z Prahy. Z Ostravy je třeba absolvovat přestup ve Varšavě.

Vzhledem k tomu, že městská i regionální hromadná doprava je pro držitele zápasových vstupenek v okolí čtyř západních pořadatelských měst zcela zdarma, není nutno si pro přepravu z letiště na stadion pořizovat další jízdenky. To samozřejmě platí i pro případ, že se rozhodnete vyrazit po železnici. Pak je sice nutné absolvovat minimálně dva přestupy, na druhou stranu jde díky speciálním nabídkám pro německou i mezinárodní dálkovou dopravu podstatně ušetřit.

Dostat se do jednoznačně nejmenšího pořadatelského města se sice může jevit jako náročný úkol, o to jednodušší je ale poté cestování po něm. Z hlavního nádraží vede na sever tramvajová linka přímo k AufSchalke Areně, do fanzóny by sice standardně bylo horší spojení, nicméně ve dnech zápasů tam od stadionu i z blízkosti nádraží pojedou shuttle autobusy. Přesná místa a spojení je možné najít na stránkách UEFA.

Pro fanzónu vyhradili pořadatelé místo v západním koutu města v Nordsternparku. Rozlehlý park na nábřeží ve svém středu ukrývá amfiteátr, jenž už v minulosti hostil řadu koncertů včetně třeba Scorpions. Právě tam bude možné sledovat na velké obrazovce vybrané zápasy turnaje - ty hrané v Gelsenkirchenu, německá utkání základní skupiny i semifinálové a finálové boje.

Turistické okénko

Ačkoliv zmínky o Gelsenkirchenu jsou i ze 12. století, mnoho historických památek nečekejte. Zprvu totiž šlo o malou vesnici, která se během průmyslové revoluce rozvinula z pár tisíců obyvatel na jedno z největších německých měst. Industriální a hornické zaměření se týkalo i přilehlých sídel, jeho pozůstatků tak je v okolí spousta.

Nordsternpark a Nordsternturm (©Spyrosdrakopoulos, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Jedním z nich je uhelný důl Zollverein hned za hranicemi Essenu. S přezdívkou "Eiffelova věž Porúří" se jedná o unikátní památku na seznamu UNESCO. Na místě někdejšího dolu Rheinelbe, ještě bližšímu samotnému Gelsenkirchenu, se nachází uměle vybudovaný šedý kopec uprostřed zeleně nabízející netradiční výhled na okolí. Budeme-li se držet uvnitř vymezení města, stojí za projití i samotný Nordsternpark vybudovaný rovněž tam, kde dříve stál důl. Ten dodnes připomíná přilehlá věž Nordsternturm.

Vedle tohoto parku nabízí zelené a podstatně modernější místo pro relax také východně ležící Graf Bismarck Marina. Aktivnější odpočinek hledejte jen kousek od ní, v tamní zoo Erlebniswelt zaměřené na velká zvířata si můžete prohlédnout lední medvědy, lvy, žirafy a spoustu dalších živočišných druhů. Milovníci historické architektury si v Gelsenkirchenu přijdou snad na dva skvosty ze šestnáctého století, zámky Horst a Berge. Modernější stavby zastupuje Hudební divadlo Porúří ve čtvrti Schalke, ze které pochopitelně pochází i samotný klub.

Stadion a fotbal

Veltins Arena (©AFP)

Kapacita: 50 000 diváků

Vybudováno: 2001

Tým: Schalke 04

Ačkoliv stojí v nejmenším městě turnaje, sama Veltins Arena patří co do velikosti do horní poloviny mezi stadiony a zároveň se řadí mezi ty nejnovější. Otevřena byla roku 2001 v blízkosti někdejšího stánku Schalke, Parkstadionu. Době vybudování odpovídá i příslušné vybavení v podobě zatahovací střechy a zajíždějícího trávníku, což je pochopitelně velkým bonusem pro řadu koncertů - hned v červenci sem zamíří i Taylor Swift.

Historie AufSchalke Areny sice není příliš dlouhá, přesto už hostila širokou škálu prestižních sportovních událostí. Zůstaneme-li u těch fotbalových, je památné zejména finále Ligy mistrů před dvaceti lety, ve kterém Porto vítězstvím nad Monakem zkompletovalo senzační tažení. O dva roky později tu nechybělo mistrovství světa, svůj vůbec první zápas mezi světovou elitou zde sehráli Češi, když zdolali Spojené státy. V rámci závěrečných bojů se aréna stala svědkem penaltového rozstřelu mezi Anglií a Portugalskem, který lépe zvládli muži z Pyrenejského poloostrova.

Ve Veltins Areně se toho ale dělo podstatně více i v jiných sportovních odvětvích. Gelsenkirchen je stále držitelem evropského rekordu v návštěvnosti hokejového utkání, zahajovací zápas mistrovství světa 2010 a výhru Německa nad USA sledoval téměř 78 tisíc diváků. Rekord ve svém odvětví slavilo o osm let později i německé šipkařské Masters, jemuž přihlíželo přes 20 tisíc příznivců. Pravidelně se v Gelsenkirchenu již od roku 2002 koná povánoční biatlonová exhibice, vedle toho tu Kličko s Čagajevem boxovali o titul v těžké váže.

Samotný stadion ovšem nemládne, a tak v kombinaci s úpadkem Schalke už běžně nehostí tak prestižní události jako ještě před pár lety. Königsblauen sice jsou historicky čtvrtým nejúspěšnějším německým celkem a pětkrát v tomto tisíciletí skončili na druhé pozici, jejich propad ale nabral velkou rychlost. Ještě na jaře 2019 hráli osmifinále Ligy mistrů, o dva roky později už sestupovali do druhé ligy, odkud se dokázali vrátit jen na rok. Letos to bylo obzvlášť velké trápení zakončené až desátou pozicí.

Aréna, která dříve pravidelně hostila vyřazovací boje Ligy mistrů, tak přední evropský fotbal přivítá po dlouhé době. A vzhledem k pozici, v jaké se nachází slavný klub s jedenácti výměnami trenéra za posledních pět let, si na další spektákl může zase dlouho počkat.

Víte, že...

...v sezoně 2000/2001 Schalke mylně slavilo titul? Po konci svého posledního utkání totiž hráči zjistili, že Bayern prohrává s Hamburkem, avšak Bavoři dokázali v závěru nastavení vyrovnat.

...multimediální kostka ve Veltins Areně je největší v celé Evropě? Každá její strana má plochu okolo 76 metrů čtverečních.

...40 procent obyvatel Evropské unie žije v okruhu 500 kilometrů od Gelsenkirchenu? To je dáno i tím, že konurbace Porúří sama čítá pět milionů obyvatel.

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (22)

Přidat komentář
Pablos

Hezká fotka

Reagovat
Mass

Veltins Arena vypadá trochu jako nádraží.

Reagovat
Mass
Reagovat
GjøvikFF

Bruntál hadr

Reagovat
Rudnevs

Všetkú krásu mesta absorbovala Veltins-Arena. Nič sa nedá robiť…

Keď sa nad tým zamyslím inak… Na pomery Nemecka a z pohľadu turistu je to samozrejme bieda, ale na život stále lepšie než 90% slovenských miest. Keď som zvyknutý na tie naše diery a hladové doliny, tak sa mi to z tohto pohľadu ani vôbec nezdá tak zlé. To je žiaľ veľmi smutné.

Reagovat
Mass

Mám tam na Slovensku rodinu nedaleko Sabinova, a tam je pěkně. Školy, obchody, hřiště, lidi tam dělaj komunitní akce, všechno uklizený, dopravní obslužnost dobrá, v poslední době tam roste spousta nových domů (např. obě moje sestřenice si takový postavily), manžel sestřenice trénuje děti ve fotbale. A to je Východ.

Reagovat
Rudnevs

Tak to ma prekvapuje. Ja samozrejme nemám prejdené celé Slovensko a v Sabinove som nikdy nebol, hodnotil som skôr podľa miest, ktoré poznám. Pokiaľ to je ale aspoň v niektorých kútoch Slovenska tak, ako píšeš, tak to veľmi rád počujem.

Reagovat
fenixLFC

nah, to co ti pise predstavuje unikatny pripad danej dediny ktore najdes vlastne vsade. aj v cesku sa ti rozrastaju obce ktore su blizko nejakej firmy alrbo mesta ked sa tam stahuju ludia z daneho mesta ktori si nemozu dovolit najom v meste a hladaju ine riesenia. ti prinesu aj ine naroky a aktivitu. nejedna sa o nejaky obecny trend ale o aktivitu obyvatelov danej obce. v okoli sabinova prejdes o jednu-dve dediny dalej a uz mas diametralne odlisnu situaciu. ten tvoj popis je obecne presnejsi

Reagovat
Top5scout

Sabinov nie je dedina, ale mesto. A diametrálne odlišnú situáciu máš tak možno v Prešove. Treba si zistiť niečo o lokalite a potom vypisovať.

Reagovat
fenixLFC

nie, pretoze vobec nie som z tej oblasti a vobec som nedaleko sabinova de facto nevyrastal a nemam tam rodinu v tom povodnom prisevku mass pise ze ma rodinu nedaleko sabinova takze pravdepodobne v nejakej dedine. a nie, aj medzi jednotlivymi dedinami v okoli sabinova su obrovske rozdiely

Reagovat
Rudnevs

Uznávam, že tých 90 % som možno prehnal a bolo to skôr pre efekt. Možno je to o trochu menej a za každú peknú, rekonštruovanú či infraštuktúrou vybavenú obec či mesto, v ktorej sa príjemne žije, som rád. Žiaľ ich stále nie je natoľko veľa, koľko ich byť mohlo, kebyže je u nás ináč rozvinutá politická kultúra a ľudia sú pri voľbách schopní kritického zmýšľania s vidinou celospoločenského ekonomického rastu. Ani radšej nechcem vidieť, ako dopadnú zajtra tie eurovoľby…

Reagovat
fenixLFC

s tym plne suhlasim a to som aj myslel. to ze si v nejakej obci/meste/dedine miestni povedia ze budu nieco robit neznamena ze sa jedna o obecny jav a ani to nemeni raz krajiny ako celku. na to cchyba presne ako pises politicka a obcianska kultura, schopnost dlhodobo a koncepcne pracovat atd. slovensko je stratene no. ale vysledok eurovolieb je fuk, aj tak tam vacsinou posiela slovensko odpad (vid uhrik a radacovsky) a podobna pakaz nie je schopna nic presadit. a ti ktori ano o tych tu ani nevieme pretoze naco by sa niekto zaoberal niecim co je daleko za valalom. maximalne tak retardi zo smeru a snsn budu robit hanbu v zahranici ale to nebude nic nove

Reagovat
Rudnevs

Súhlasím.. je paradox, že aj keď sa vo svete futbalu občas nezhodneme, v iných témach máme väčšinou veľmi podobné názory.

Len by som možno ešte doplnil, že aj napriek najmenešej relevancii z posledných troch volieb, výsledok eurovolieb poslúži aj ako prieskum verejnej mienky - či ľudia nejakym spôsobom reagujú na posledné udalosti atp. Že vyhrá Smer, to je asi jasné, ale dúfam aspoň v čo najmenej mandátov pre Republiku a SNS.

Reagovat
Gremlin

Neviem kde žije Rudnevs ale napríklad Západ Slovenska kde žijem ja sa vyrovná vybavenosťou akémukoľvek kraju v Čechách či dokonca v celej Europe. Kde zaostávame sú cesty a platy.

Reagovat
Rudnevs

Ja som Bratislavčan, ale mal som možnosť vidieť viaceré mestá či kraje na severe, východe či juhu. Západ je jednoznačne najvyspelejší.

Reagovat
Maximm9

Tak ono zalezi kam vycestujes a co chces videt. Uz jsem to psal pod prispevek na Dortmund, tady se jedna o zapadni Nemecko, kde je vetsina mest prumyslova a krmi Nemeckou kasu.

Dortmund nebo Gelsenkirchen jsou proste takova Ostravska mesta, ale zacina se to trosku menit a v dalsich letech prijde hromada zmen, protoze se Nemecko rozhodlo zachranit planetu a vetsinu tech tovaren uz ted je zavrena

Pokud clovek chce videt krasnou prirodu, tak na to musi vyjet uplne nahoru nebo naopak dole do Bayernu.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Nedávno se tu komentoval Dortmund jako hnusný město, tak to Gelsenkirchen je ultra hnusně. Ale stadion top, za mne nejhezčí stadion Německa

Reagovat
Mass

Mě teda zvlášť nebere ani ten stadion, mimo vysouvacího trávníku.

https://en.veltins-arena.de/app/uploads/2018/12/VELTINS-Arena_Feature41-1618x1080.jpg

Reagovat
dave30

Gelsenkirchen je něco jako naše Ostrava (i počtem obyvatel). A i v Ostravě najdeš pěkná místa i lokality k bydlení. Na okrajích Gelsenkirchenu jsou také pěkná místa k bydlení se spoustou zeleně.

Reagovat
Rudnevs

https://youtu.be/bpGIDOBZqgM?si=PJVrcGjyRpKC8Z-B

Herbert Grönemeyer so svojou pesničkou Bochum vystupujúci v roku 2003 v GE. Hoci pesnička je napísaná o Bochumi, perfektne sa hodí aj na Gelsenkirchen a myslím si, že aj preto to malo tak dobrú atmosféru.

Taylor Swift nech si nechajú…

Reagovat
Kop do titulků

Představování týmu nebude?

Reagovat
Txapeldun

Jednou jsem tam byl na fotbale, město samozřejmě o ničem, ale na náměstí fajn hospoda a stadion super.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele