EuroTour 2024 - Frankfurt: Finanční centrum plné kontrastů

10.06., 18:00
Profily, historie
Frankfurt (© AFP)

Za město mnoha různých tváří se dá označit největší hesenské město tyčící se nad Mohanem. Frankfurt je považován za hlavní finanční centrum Německa, jehož součástí je i patnáct nejvyšších budov v zemi. K jejich zbudování došlo i proto, že historické centrum jednoho ze starších německých měst bylo za druhé světové války značně poničeno a rekonstruováno až koncem minulého století. Zároveň je Frankfurt i přes jednu z nejpříznivějších makroekonomických situací obětí vysoké kriminality.

Zcela mimo jakoukoliv městskou zástavbu se odehraje pětice zápasů nadcházejícího evropského šampionátu. Hned dvakrát se na symbolicky nazvaném Waldstadionu představí slovenský národní tým, a to proti Belgii a Rumunsko. Ten vzhledem k tomu, že zbylé utkání odehraje v nepříliš vzdáleném Düsseldorfu, najde svou základnu v Mainzu pouhou půlhodinu od frankfurtské arény. Oči místních fanoušků se nicméně upírají zejména na zbylé tři zápasy - k atraktivní repríze posledního semifinále mezi Dánskem a Anglií, souboji domácího Německa se Švýcarskem a také jednomu osmifinálovému klání.

Zápasy ve Frankfurtu

Pondělí 17. června 18:00: Belgie - Slovensko
Čtvrtek 20. června 18:00: Dánsko - Anglie
Neděle 23. června 21:00: Švýcarsko - Německo
Středa 26. června 18:00: Slovensko - Rumunsko
Pondělí 1. července 21:00: 6. osmifinále (1F - 3A/B/C)

Praktické informace pro fanoušky

Frankfurt leží přibližně ve stejné zeměpisné šířce jako Praha, je tedy přirozené, že cesta do něj vede přímo na západ. Dle výchozí lokace si můžete zvolit, zda se vydáte směrem na Plzeň a Norimberk, nebo na Karlovy Vary a Cheb. Tak či onak, z našeho hlavního města zabere cesta za příznivé dopravní situace okolo šesti hodin, v případě absence ekologické plakety však počítejte, že vůz musíte odstavit až na vzdáleném předměstí - mapa "Umweltzone" je k dispozici například na tomto odkazu. Další trasy z naší republiky nemá velkého smyslu hledat, snad jen z úplného jihu Čech se můžete vypravit jižnějším směrem přes Passau.

Pokud se rozhodnete vydat vlakem, pak nečekejte podobně rychlou přepravu. Drtivá většina spojů vyžaduje přestup (ideálně v Lipsku nebo Mnichově), přímo do Frankfurtu míří pouze EuroNight z Prahy do Curychu. Ten však v cílové destinaci zastavuje před čtvrtou hodinou ranní, je tak otázkou, nakolik je tato možnost výhodná oproti dalším. Pozitivní zprávou nicméně je možnost využití slev na dálkové vnitrostátní i mezinárodní spoje.

Kdo by přeci jenom chtěl ušetřit čas a nevadilo mu si připlatit, může z Prahy či Katowic vyrazit na největší německé letiště, řazené v počtu pasažérů i na přední evropské příčky. Z hlavního města let zabere jen něco přes hodinu, z Polska pak o třicet minut více. Výhodou při spěchu na zápas či z něj je fakt, že se letiště nachází v blízkosti Waldstadionu.

Linkou příměstských vlaků (S-Bahn) tuto trasu absolvujete přibližně za čtvrthodinu, stejným dopravním prostředkem se za o trochu delší dobu dostanete na hlavní nádraží. Podobný čas zabere i uzavření pomyslného trojúhelníku mezi nádražím a zastávkou Stadion Straßenbahn - odtamtud je možné necelý kilometr dojít, nebo využít přestupu a nechat se dovézt až téměř ke vstupu. Veškerá městská i regionální hromadná doprava je přitom pro držitele platných vstupenek zdarma během 36 hodin okolo utkání, mapu nejdůležitějších úseků a stanic je možné najít na stránkách UEFA .

Do fanzóny se z hlavní železniční stanice dá snadno dostat po svých. Zhruba po pěti stech metrech návštěvníci dorazí k Friedensbrücke, kde začíná dlouhé nábřežní prostranství až k dalšímu mostu Holbeinsteg, na němž proběhne řada fotbalově zaměřených aktivit. Součástí pochopitelně bude i vysílání všech utkání turnaje na velkých obrazovkách.

Turistické okénko

Pouhé dvě stanice metra od hlavního nádraží leží centrum, a právě tam začneme naši prohlídku. Historické město z dob gotiky utrpělo výrazné škody během spojeneckého bombardování, štěstí na včasnou rekonstrukci měl frankfurtský dóm. Dočervena zbarvená katedrála a dominanta starší části města se oprav dočkala už v padesátých letech.

Západně od katedrály se v roce 2008 rozběhl ambiciózní projekt Neue Altstadt, tedy v doslovném překladu "Nové Staré Město", dokončený až před šesti lety. Ten se snažil co nejvěrněji napodobit to, jak srdce Frankfurtu vypadalo před zničující válkou. Nová čtvrť končí až u náměstí Römerberg, dějišti pravidelných vánočních trhů, avšak s temnou minulostí - roku 1933 zde totiž proběhlo nacisty zorganizované pálení knih. Prostranství je pojmenováno podle středověké budovy Römeru, sloužící s poválečnou přestávkou přes 600 let jako městská radnice.

.
Römer (©Thomas Wolf, www.foto-tw.de, CC BY-SA 3.0 DE, via Wikimedia Commons)

Po okolí si ještě můžete odběhnout na prohlídku kostela sv. Pavla nebo rodného domu Johanna Wolfganga von Goetheho, ve kterém vyrůstal do svých šestnácti let. O kousek dál se rozkládá prostranství Hauptwache ukázkově mísící prvky časů minulých s těmi moderními. Z praktického hlediska se jedná o jednu z hlavních nákupních lokalit v celém městě, dříve sloužící jako strážní věž. Další z prostředků ochrany města, hradby, mnoho pozůstatků nemá. Výjimku tvoří Eschenheimer Turm, téměř 50 metrů vysoká věž.

Pro podstatně lepší pohled do okolí z 200 metrů se nicméně raději vydejte na vyhlídkovou platformu mrakodrapu Main Tower. Opravdoví milovníci výšek si rovnou mohou odskočit podstatně severněji na Europaturm, druhou nejvyšší televizní věž v zemi (pochopitelně po té berlínské). A cestou se stavit u monstrózně působící Staré opery.

Pokud jsou vaší zálibou muzea, pak se určitě vydejte na druhý břeh Mohanu, kde se line dlouhé Muzejní nábřeží. Ještě předtím se ale klidně projděte i po tom severním, na jehož části se rozkládá fanzóna, kde rovněž najdete několik výstavních budov i míst pro klidný odpočinek v zelených prostorách. Ačkoliv je pro následný přesun do jižní části k dispozici celá řada mostů, oblíbená zejména pro focení panoramat je železná lávka, Eiserner Steg. Ta se "pyšní" i netradiční historií, na rozdíl od většiny Frankfurtu ji neponičily útočící mocnosti, nýbrž Wehrmacht při svém ústupu.

Budete-li mít v hesenské metropoli více času, vyrazte se i dále ze samotného centra. O Europaturm již řeč padla, stejným směrem se nicméně nachází i Palmengarten, největší botanická zahrada celého Německa. Na dvaadvaceti hektarech se dočkáte řady připravených expozic, tematicky utříděných dle geografické polohy. Pro kus dějin se dejte na západ ke kostelu svatého Justina, jehož bazilika pochází dokonce z roku 830.

Stadion a fotbal

Waldstadion (©AFP)

Kapacita: 47 000 diváků

Vybudováno: 1925

Tým: Eintracht Frankfurt

Druhý nejstarší stadion celého šampionátu, což byste do něj dle vzhledu určitě neřekli. Za dobu své existence prošel několika renovacemi, tou poslední roku 2005 v rámci příprav na nadcházející světový šampionát. I proto se dnes pyšní moderním vybavením včetně zatahovatelné střechy, která z něj dělá populární místo pro řadu koncertů.

Primární účel v podobě hostitelství špičkových fotbalových klání nicméně během své historie zvládal Waldstadion rovněž na jedničku. Už na světovém šampionátu roku 1974 se mu dostalo vydatné porce pěti zápasů včetně dvou brazilských a jednoho západoněmeckého. Vítězství nad Polskem v rozhodujícím utkání tehdy pořadatelskou zemi poslalo do úspěšného finále.

Na Euru o čtrnáct let později sehrál Frankfurt spíše epizodní roli, zato se stal ústředním pro Konfederační pohár v roce 2005. Tam hostil tři utkání základních skupin včetně jednoho německého, k tomu se přidalo i finále orámované brazilským úspěchem nad Argentinou. Na nadcházejícím mistrovství světa se tu odehrálo celkem pět klání. V atraktivních střetech se tu opět představily i obě nejvýznamnější jihoamerické reprezentace - Argentina ve skupině remizovala s Nizozemskem, Brazílie ve čtvrtfinále ztroskotala na Francii.

Lokální fanoušci se navíc pravidelně dočkávají špičkového klubového fotbalu. Eintracht totiž od založení Bundesligy chyběl mezi německou elitou celkem jen v šesti případech, nikdy přitom ne déle než na dvě sezony. Pravidelně se kvalifikuje do evropských pohárů, v nichž si za posledních šest sezon připsal vítězství v Evropské lize, semifinále v téže soutěži i osmifinále Ligy mistrů.

Orlové se těší velké podpoře fanoušků možná i proto, že ti v profesionálních soutěžích nemohou chodit na žádný jiný klub. Až na čtvrté úrovni, v Regionální lize, nastupuje vedle rezervy Eintrachtu také místní FSV. Součástí aglomerace Frankfurtu jsou i Kickers Offenbach.

Víte, že...

...v počátcích své existence sloužil Waldstadion Eintrachtu jen pro vybrané, atraktivní zápasy?

...frankfurtské letiště v roce 2023 přepravilo téměř 60 milionů cestujících?

...Frankfurtu se jako finančnímu centru dostává řady přezdívek? Mezi ty patří například Bankfurt nebo Mainhattan.

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (19)

Přidat komentář
kovi610

hnízdo pejzatejch dobrodincu...

Reagovat
Simas92

Kriminalita je vysoka protoze se do statistik zapocitavaji prestupky z letiste kdyz nekomu najdou neco v kufru, celkove to neni tak hrozne.

Trochu problem je ze vetsina lidi kdyz poprve prijede tak vyleze z nadrazi a jde primo do centra, cimz se dostane do te nejvic hnusne a fetacke casti mesta (castecne se jedna i o red light district) a dela z toho zavery o celem meste. To jsou pak ti lide co vsude vypravi jak je Frankfurt hnusny. Ve skutecnosti je spatny jen ten usek mezi nadrazim a Hauptwache, kdyz to clovek obejde kolem reky tak neni problem. Mohuc, Rüdesheim, Bad Homburg vsechno super mesta na navstevu v lete Na opacnem konci spektra Offenbach a Hanau

Ve Frankfurtu je navic asi nejlepsi ceska restaurace v ramci Nemecka, takze komu se bude styskat, muze dat svickovou za 28 Euro.

Reagovat
ACSeRw!n

Frankfurt je hnusny

Reagovat
Simas92

Hnusny je jen usek mezi nadrem a Hauptwache, ale fanouskovi Sparty to asi muze byt jedno

Reagovat
Rudnevs

Aby som trošku viac rozvinul tú kriminalitu a kontrasty, ktoré sú spomínané v titulku - Frankfurt je v Nemecku neslávne známy ako mesto drog. Po vojne Frankfurt pripadol Američanom, ktorý so sebou priniesli Heroin a začali sa schádzať na Taunusanlage.

Potom však prišla Európska centrálna banka, ktorá mala sídliť približne v tej oblasti a dala si podmienku, nech s Taunusanlage Frankfurt niečo urobí, inak pôjdu do Paríža.

Taunusanlage bola zavretá, no drogový priemysel sa presunul na nové miesto k hlavnej stanici, kde tento starý problém pretrváva doteraz.

Hocikde aj na internete je “Frankfurt hbf” proste meme, Nemci to píšu všade do komentárov, je to také mesto, z ktorého si robia ľudia srandu, práve vďaka tomu, že je tam koncentrácia rôznych živlov.

Reagovat
Simas92

To ale bylo asi hodne davno, protoze Bahnhofsviertel ma povest jako doupe fetek uz snad 100 let, byly tam nejake historicke duvody proc zrovna tam policie ty fetaky nechavala byt. Naopak Taunusanlage je uz dost dlouho soucast bankovni ctvrti.

Rika se ze ten prechod mezi Bahnhofsviertel a bankovni ctvrti nabizi nejvetsi kontrast mezi chudobou a bohatstvim v celem Nemecku. Clovek jde po ulici obsete z obou stran lezicimi fetaky, ujde sto metru, za rohem zahne a je v bankovni ctvrti mezi mrakodrapy kde je naopak vsechno nalestene. V Americe asi bezna vec ale v ramci Nemecka se clovek s takovym kontrastem na 100 metrech asi nesetka.

Reagovat
Rudnevs

ECB je od 1998, čiže zrejme niekedy vtedy prišlo k tomu prechodu na Bahnhofsviertel. Niekde som čítal, že ich tam nechávali byť preto, aby sa neskrývali v temných uličkách a aby ich mali aspoň ako tak pod dohľadom - represívne kroky sa konali len proti ilegálnemu obchodu s drogami, ich užívanie sa ale snažili korigovať skôr vzdelávaním alebo hygienickými pomôckami, snažili sa najmä o minimalizáciu škôd (napr. HIV). Táto pomerne liberálna politika sa nazývala Der Frankfurter Weg a svojho času bola celkom úspešná. Ale ťažko povedať, ako to je teraz - to už som sa nedočítal.

Reagovat
Tomanatura

uplne presne

Reagovat
ZB 07

Reagovat
LFCreds

No som nato mesto zvedavý, ale hlavne na náš zápas a štadión samozrejme

Reagovat
Amon

Budem tam na zapas proti Rumunsku. Slovenskooo

Reagovat
20fredy20

Ta ulica zombikov to bol slusny zazitok, nikdy som sa tak nebal ako tam.

Reagovat
raduinho

V Německu jsou fetáci

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
Don3PIERRE

Nejaký typ na podnik, kde sa dobre naladíme pred zápasom ??

Reagovat
AC torino

pri hlavnom nadrazi vraj zozenies nieco na naladu

Reagovat
Diego2

Kurna to je popis Frankfurtu, to vypada tady v komentech ze se hraje v Bronxu

Ne ted vazne....je tam pod nadrazim i Fan Zona kde je velkoplosni TV a prave v nedeli vecer je Anglie Srbsko od 21...takze to povazujete za nebezpecne tam jit a pak vlakem pryc?

Reagovat
ZB 07

Není to nebezpečné, rizikové jsou prakticky jen části ulic Taunusstraße a Kaiserstraße u nádraží. A i tam je to vlastně spíš jen nechutný, než že by hrozilo nějaký extra velký nebezpečí.

Reagovat
Diego2

diky moc

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele