EuroTour 2024 - Düsseldorf: Výjimka v průmyslovém regionu

14.06., 15:00
Profily, historie
Düsseldorf (© AFP)

Už za pár hodin vypukne v Mnichově letošní vydání evropského šampionátu, my se ale nyní přesuneme o kus severozápadním směrem do města, které jako jediné přibylo mezi pořadatelskými oproti mistrovství světa před 18 lety. Düsseldorf jako metropole Severního Porýní-Vestfálska se významně liší od dalších sídel v této průmyslové lokaci. Kulturní a umělecké centrum také často bývá nazýváno německým hlavním městem módy.

Nezvyklé je i složení zápasů pro Euro, v Düsseldorfu se totiž sehrají pouze tři utkání základní skupiny, avšak k tomu další dvě vyřazovací. Na první střet se dá čekat vysoká fanouškovská účast, sjedou se sem totiž příznivci Rakouska a Francie. Týden po začátku turnaje zamíří na západ Německa výběry Slovenska a Ukrajiny, skupinové boje zakončí Albánie proti Španělsku. V červenci se místní obecenstvo může těšit na osmifinálový i čtvrtfinálový boj.

Zápasy v Düsseldorfu

Pondělí 17. června 21:00: Rakousko - Francie
Pátek 21. června 15:00: Slovensko - Ukrajina
Pondělí 24. června 21:00: Albánie - Španělsko
Pondělí 1. července 18:00: 5. osmifinále (2D - 2E)
Sobota 6. července 18:00: 3. čtvrtfinále

Praktické informace pro fanoušky

Ačkoliv jde o těsný souboj s nedalekým Kolínem nad Rýnem, je düsseldorfský stadion tím nejzápadnějším na celém šampionátu. Vyrazíte-li až téměř k nizozemským hranicím autem z Prahy, máte na výběr ze tří rovnocenných tras. První dvě vedou zpočátku přes Drážďany, teoreticky nejrychlejší zvláště při cestě přímo ke stadionu je ta okolo Lipska. Fanoušci ze severozápadních Čech mohou rovnou vyrazit druhou možností okolo Erfurtu. "Spodní" cesta vhodná při startovní pozici v jižních či západních Čechách vede přes Norimberk a Frankfurt.

Jelikož "Umweltzone" s nutností ekologické plakety existuje prakticky na celém území města, může se vzhledem k 36hodinovému úseku hromadné dopravy zdarma vyplatit cesta letadlem. Z Letiště Václava Havla se na to v Düsseldorfu, čtvrté největší v zemi dle počtu odbavených pasažérů, lze dostat za něco přes hodinu každodenním přímým spojením. Jen kousek od letiště se navíc nachází dějiště evropského šampionátu v podobě Merkur Spiel-Areny.

Zatímco autem se za příznivé dopravní situace jde dostat z Prahy až do cílové destinace zhruba za osm hodin, po železnici to při nejoptimističtější variantě se dvěma přestupy trvá o něco déle. Díky speciálním nabídkám pro držitele vstupenek však můžete uplatnit slevy na dálkové vlaky jak vnitrostátní, tak i mezinárodní.

Z hlavního nádraží vede přímo k turniketům jedna z linek městské "S-Bahn", která do cíle dorazí za půl hodiny. Rovněž na letiště je spojení z vlakové stanice příjemné, přeprava zabere okolo patnácti minut. Vedle standardní sítě hromadné dopravy bude během šampionátu k dispozici řada spojení shuttle autobusy - jedna z linek bude pendlovat mezi stadionem a letištním terminálem, další pak ze dvou míst v centru do lokace vzdálené kilometr od arény. Názorná mapka s důležitými spoji je k nalezení na webu UEFA.

V Düsseldorfu budou v širším centru vytvořeny celkem tři lokace pro sdružování fotbalových příznivců. Ti, kteří by si chtěli dopřát kulturní či umělecký zážitek, by měli zamířit k divadlu Schauspielhaus. Řada koncertů zároveň proběhne i na Burgplatz v blízkosti řeky Rýn, kde se jinak počítá s klasickými fanouškovskými aktivitami. Jen kousek od něj, na nábřeží Rheinufer, se připravuje společné sledování všech zápasů německé reprezentace, dále těch hraných v Düsseldorfu a také obou semifinále i finále.

Turistické okénko

Historicky cenné městské centrum Düsseldorfu rozhodně stojí za poklidnou procházku, a to i proto, že se nachází v přímém sousedství Rýna a jeho promenády. Tu si můžete prohlédnout na Burgplatz z tamní věže Schlossturm, poslední vzpomínky na onehdy existující hrad. Později zde pro změnu vedla několikaproudá dálnice, jejíž zasazení pod zem v devadesátých letech přispělo k výraznému zkultivování prostředí a vzniku nábřeží Rheinufer. O kousek dál, na nejvýznamnějším náměstí Marktplatz, se pak nachází městská radnice ze 16. století.

Severně od něj, už mimo oblast centra v nejužším pojetí, vyráží místní na celou řadů hudebních i dalších vystoupení. Stojí zde totiž téměř sto let stará Tonhalle, sídlo düsseldorfské filharmonie. Na jižním okraji Rheinufer zase má svůj domov zemský sněm. Strukturalistická budova Landtagu vznikla hned po válce, během níž schytalo město tvrdé rány. Přímo nad touto stavbou se tyčí 240 metrů vysoká televizní věž Rheinturm.

Königsallee (©Elgoph, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons)

Střed města je zajímavými místy doslova obsypaný - z východu jej zase lemují kusy zeleně a přírody v podobě Königsallee a Hofgarten. V případě prvního zmíněného jde o dechberoucí vodní příkop olemovaný stromořadím, okolo něhož vznikla luxusní nákupní pasáž. Navazující Hofgarten je městským parkem a oblíbeným odpočinkovým cílem místních, který se line od Tonhalle až k fanzóně u Schauspielhaus, jehož budova je sama o sobě architektonickým skvostem.

Kdo by si chtěl i na západě Evropy užít trochu Japonska, pro toho je Düsseldorf vhodným městem. Jen v Londýně a Paříži existuje větší komunita občanů země vycházejícího slunce, do Malého Tokya si tak můžete vyrazit na chutné sushi i ramen. V blízkosti stadionu je odpočinkovým místem japonská zahrada, součást rozlehlého Nordparku.

Stadion a fotbal

Merkur-Spiel Arena (©AFP)

Kapacita: 47 000 diváků

Vybudováno: 2004

Tým: Fortuna Düsseldorf

Jak již padlo v samotném úvodu, dvacet let starý stánek v Düsseldorfu dosud nepřivítal světový šampionát ani žádný jiný velký turnaj. To ovšem neplatí o jeho předchůdci v podobě Rheinstadionu - stadion s atletickou dráhou, který by příští rok oslavil stoleté výročí, sloužil k řadě sportovních i kulturních akcí až do začátku tohoto tisíciletí.

Na historickém stánku se konalo i pět zápasů mistrovství světa roku 1974, během kterých se tu hned čtyřikrát představilo Švédsko a dvakrát domácí západoněmecký celek. Ten na stejném místě nastoupil i v zahajovací utkání Eura 1988 proti Itálii, později ještě stadion hostil střet Anglie s Nizozemskem.

Jeho nástupce se takto významnými akcemi pochopitelně chlubit nemůže, je však držitelem házenkářského zápasu s rekordní návštěvou. Na zahajovací dvojici utkání letošního evropského šampionátu mezi Francií a Severní Makedonií i Německem a Švýcarskem sem dorazilo přes 53 tisíc diváků. Roku 2010 se v tehdejší Espirit Areně konal slavný Race of Champions za účasti Michaela Schumachera, Alaina Prosta i Sebastianů Vettela a Loeba, příští rok aréna, nyní již nazývaná Merkur-Spiel, zahájí letní univerziádu.

Na klubové úrovni asi místní fanoušci nemohou očekávat, že se jich v blízké budoucnosti budou týkat podobně velké akce. Za dobu, kdy stadion stojí, působila místní Fortuna jen tři roky v Bundeslize. Marně tak aktuálně druholigový celek hledá svou někdejší slávu - na třicátá léta a zisk titulu už asi málokdo pamatuje, zato dva po sobě jdoucí pohárové triumfy na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let už kdejací naši současníci oslavili.

Letos přitom měli Fortunen obrovskou šanci na návrat, když po třetím místě v tabulce zvládli úvodní barážové utkání v Bochumi třígólovým rozdílem. jenže doma naprosto vybouchli a po penaltové porážce budou nadále bojovat až ve druhém patře. A ačkoliv v blízkém, hustě zalidněném okolí najdeme celou řadu špičkových klubů, přímo v Düsseldorfu se žádný jiný ani neblíží profesionálnímu fotbalu.

Víte, že...

...přestože Merkur-Spiel Arena zvenčí připomíná tvar kvádru, jsou tribuny v rozích standardně zaoblené?

...Hofgarten je nejstarším městským parkem v celém Německu?

...düsseldorfskému Starému Městu se někdy přezdívá "nejdelší bar na světě"? Takových podniků totiž na omezeném prostoru skrývá přes 300.

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (1)

Přidat komentář
St. Pauli

To, ze tu nikdo neutrousi ani komentar svedci asi nejlepe o atraktivite Düsseldorfu pro nasince. Pokud se tam presto vyskytnete, nikdy si neobjednavejte kölsch a projdete si alespon rynskou promenadu pod svlekajicimi se platany. A nezapomente, vyslovuje se to "Dysldorf", a ne "Dízldorf", po Kö sice jezdi faro za farem, ale s naftou nema nazev mesta pranic spolecneho.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele