EuroTour 2024 - Dortmund: Úspěšná přeměna průmyslového města

06.06., 18:00
Profily, historie
Dortmund (© AFP)

Pokud byste se chtěli vydat na Bundesligu, respektive na německý ligový fotbal obecně, nenašli byste větší stadion než ten v Dortmundu. Pro účely evropského šampionátu se ovšem Westfalenstadion, ze sponzorských důvodů známý také jako Signal Iduna Park, musí obejít bez míst na stání, a tím pádem jeho kapacita není tak ohromující. Šťastlivci, kteří ukořistili vstupenku na jeden z nabitě obsazených zápasů na stánku Borussie, se i přes dlouhou cestu každopádně musí těšit na nevšední zážitek.

Stejně jako je atmosféra husí kůži nahánějící při zápasech BVB, dá se vzhledem k obsazení počítat s vysokou úrovní hlasitosti i během reprezentačních zápasů. V rámci skupinové fáze se tu odehrají střety zemí s horkokrevnými fanoušky, pro které je v některých případech samotná účast na turnaji nepředstavitelným úspěchem. Dvakrát se zde představí Turci, což samo o mnohém vypovídá, vedle Portugalska navíc změří síly s Gruzií, pro níž půjde o vůbec první utkání na závěrečném turnaji v historii. Westfalenstadion ovšem v rámci Eura otevřou už Italové s Albánci, v hojném počtu se do Porúří zajisté vypraví i na závěr skupin příznivci dvou sousedních zemí Německa, tedy Francie s Polskem. V osmifinále by se zde pak v případě skupinového vítězství představil domácí výběr a semifinále je atraktivní samo o sobě.

Zápasy v Dortmundu

Sobota 15. června 21:00: Itálie - Albánie
Úterý 18. června 18:00: Turecko - Gruzie
Sobota 22. června 18:00: Turecko - Portugalsko
Úterý 25. června 18:00: Francie - Polsko
Sobota 29. června 21:00: 2. osmifinále (1A - 2C)
Středa 10. července 21:00: 2. semifinále

Praktické informace pro fanoušky

Pro výpravu do Dortmundu je možné zvolit spoustu alternativních způsobů. Autem i vlakem se přitom dá vyrazit několika odlišnými trasami. Z jihu či jihozápadu Čech vede ta nejkomfortnější po dálnicích směrem na západ okolo Norimberku a Frankfurtu. Rovněž cestu vlakem z Plzně lze zkompletovat v rozumném časovém horizontu okolo deseti hodin s jediným přestupem v Bavorsku, ať už v Mnichově, nebo Norimberku. Pokud jste ochotni absolvovat více přestupů, je možné pár hodin ještě ušetřit.

Z Prahy i prakticky celého zbytku republiky vede cesta do Vestfálska na sever přes Drážďany a Lipsko, výjimku tvoří pouze region Ostravska. V takovém případě vám navigace pravděpodobně ukáže cestu přes Polsko na Berlín a Hannover. Pro železniční dopravu poslouží i Slezanům nejlépe pražské či brněnské hlavní nádraží, z nichž stačí jediný přestup v německé metropoli.

Zajímavou alternativou pro výlet do poměrně vzdálené destinace je letadlo. Dortmundské letiště je sice menšího významu a lety z Česka tam byste hledali marně, to je ovšem dáno přilehlostí dalších velkých dopravních uzlů. Z Prahy se přímým letem dostanete do Düsseldorfu, odkud je to už jen tři čtvrtě hodiny vlakem do cílového města, ve vybrané dny pak i do o trochu vzdálenějšího Kolína nad Rýnem. Rovněž cestu z Ostravy letadlo výrazně urychlí, s přestupem ve Varšavě můžete být v Düsseldorfu zhruba za čtyři hodiny.

Doprava z letiště na stadion nepřinese žádné další náklady. Držitelé platných vstupenek totiž mají ve 36 hodinách okolo samotného zápasu možnost bezplatného cestování městskou i regionální hromadnou dopravou, pro zápasy v Kolíně nad Rýnem, Düsseldorfu, Dortmundu a Gelsenkirchenu lze navíc používat systémy všech čtyř měst.

Po příjezdu do největšího vestfálského města na cestující čeká osm páteřních linek tamní Stadtbahn, zejména v centru je přitom většina jejích stanic ukrytá pod zemí. Z hlavního nádraží vede spoj, který po deseti minutách jízdy zastaví u Westfalenhallen, necelý kilometr od stadionu. Během zápasů nicméně vlaky zastavují rovněž přímo na stanici Stadion. Mapa s důležitými linkami a zastávkami je k dispozici na stránkách UEFA.

Nedaleko Signal Iduna Parku se nachází rozlehlý Westfalenpark, v němž bude během vybraných zápasů probíhat promítání na obřích obrazovkách. Společné sledování je plánované ve skupinové fázi každý pátek a sobotu stejně jako všechny další dny, kdy buď do svého utkání nastoupí Německo, nebo se bude hrát v Dortmundu. Klasická fanzóna, kde lze zhlédnout všechny zápasy, se nachází v centru města na Friedensplatz, na lince metra z nádraží na stadion. Od obojího je zároveň v docházkové vzdálenosti.

Pokud do města přijedete autem, je nutné mít na paměti nutnost ekologické plakety nejen v širokém centru města, ale téměř v celém regionu Porúří. Místo pro parkování je tedy v případě absence této plakety nutné vybírat opravdu pečlivě, abyste se vyhnuli zbytečným pokutám. Mapa zasažené oblasti je k dispozici například zde.

Turistické okénko

Dortmund vskutku není místem, kam by se turisté hrnuli za krásami města. Za návštěvu příznivcům kopané rozhodně stojí vedle nádraží se nacházející Muzeum německého fotbalu, kde si kromě řady interaktivních prvků můžete prohlédnout například i originální zápasový míč z vítězného finále mistrovství světa 1954.

Altes Stadthaus (©H.Helmlechner, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons)

Ani za dalšími zajímavými lokacemi se nenachodíte, pokud tedy budete putovat tam, kde je něco spojeného s fotbalem. Poblíž muzea se tyčí U-Tower, někdejší pivovar a nyní centrum umění a kreativity. Přímo na prostranství sloužícím jako fanzóna stojí stará radnice, Altes Stadthaus, poblíž pak historické náměstí Alter Markt.

Jako třetí místo významné pro městské dění při Euru jsme již výše zmínili Westfalenpark, v němž si (minimálně za normálních okolností) lze dopřát klidné rozjímání a odpočinek od rušných ulic. Jen kousek jihovýchodně od parku se uprostřed zástavby rozprostírá Phoenix-see, umělé jezero na místě původních oceláren sloužící jako ukázka transformace dříve na průmyslu závislého města na centrum moderních technologií s četně zasazenou zelení i vysokou kvalitou života.

Stadion a fotbal

Signal Iduna Park (©AFP)

Kapacita: 62 000 diváků

Vybudováno: 1974

Tým: Borussia Dortmund

Domov finalistů Ligy mistrů a co do maximální kapacity třetí největší klubový fotbalový stadion v Evropě. Na Bundesligu se na tribuny včetně proslulé "Gelbe Wand" dostane více než 81 000 diváků, z nichž skoro třetina připadá právě na tento úsek za branou. Na soutěže pořádané UEFA se ovšem musí místa na stání přeměnit na standardní sedící, tím pádem se v rámci tohoto evropského šampionátu řadí ve velikosti obecenstva až na třetí místo.

K postavení Westfalenstadionu došlo před padesáti lety při příležitosti mistrovství světa, na kterém hned třikrát pořádal zápas nedalekého Nizozemska. Oranjes tam v semifinálové skupině slavně porazili Brazilce a zajistili si postup do finále, ve kterém později nestačili na domácí vítěze. Na Mundialu v roce 2006 bylo složení zápasů v Dortmundu obdobné jako letos - čtyři skupinové, jeden osmifinálový a jeden semifinálový, v němž Nationalelf podlehla pozdějším šampionům z Itálie.

Za posledních třináct sezon se jen jednou stalo, že by se v Signal Iduna Parku nehrály zápasy Ligy mistrů. BVB svým fanouškům pravidelně dopřává nálož toho nejlepšího fotbalu, avšak finále této milionářské soutěže zatím nebylo vestfálské metropoli přisouzeno, i vzhledem k velké konkurenci od Berlína a Mnichova. Jedno pohárové finále se zde přeci jen konalo a fanoušky rozhodně nenudilo. V roce 2001 o vítězství v poháru UEFA bojovaly Liverpool s Alavésem, po osmigólové přestřelce v základní hrací době nakonec Borussii spřízněný anglický celek rozhodl zlatým gólem.

Westfalenstadion nicméně sehrával důležitou roli ve formování BVB. V době okolo jeho otevření se klub trápil v nižším soutěží, v novém domově se ale dlouhodobě zařadil mezi německou i evropskou elitu, důkazem budiž celá řada jeho úspěchů. Schwarzgelben se po dvou letech vrátili mezi německou elitu, kterou už neopustili. Za tu dobu opanovali Ligu mistrů, pětkrát domácí ligu a čtyřikrát německý pohár, čímž výrazně překonali své dřívější úspěchy.

Vedle Borussie si ale ve městě jen těžko zajdete na špičkový fotbal. Rezerva BVB působí ve 3. Lize, další celky bychom hledali až ve vestfálské Oberlize, tedy páté nejvyšší soutěži. Tradičním klubem je ASC 09 Dortmund, kterému letos jen těsně unikl postup na úkor Türksporu Dortmund, jenž je v posledních letech na vzestupu a stoupá krok po kroku blíže profesionálnímu fotbalu. Naráží však na další problém - vedle velkých klubů neexistují ve městě ani další velké stadiony vyhovující standardu Regionalligy. Hrát tak bude muset v nedalekém Hagenu.

Víte, že...

...Borussia Dortmund měla v uplynulé sezoně nejvyšší průměrnou návštěvnost ze všech evropských klubů? Celosvětově ji předběhl pouze argentinský River Plate.

...ikonický vzhled Westfalenstadionu vznikl kvůli šetření? Oproti standardnímu designu tento projekt snížil náklady na polovinu.

...Dortmund se pyšní největším přístavem postaveným na kanálu v Evropě? A to přesto, že jde o vnitrozemské město.

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC

Komentáře (36)

Přidat komentář
JakubOcko

V životě jsem neviděl hnusnější feťácký nádraží než v Dortmundu Krásná přeměna

Reagovat
fabec1222

Zkus Mladou Boleslav

Reagovat
mistr129

Reagovat
Blasphemer

V životě jsem neviděl nádraží, kde by nebyli nějací feťáci.

Reagovat
Uwe háže buly

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
raduinho

ale na vesnicích jsou ok

Reagovat
Cotton

Reagovat
Nadržený šimpanz

Město hnusný, ale stadion super, ale až moc veliký, zeshora bylo vidět fakt hovno

Reagovat
Me2win

odporný město.

Reagovat
Turiaff32

Celkově tahle oblast Nordrhein-Westfalen je odporná

Reagovat
Gazdo

Tam v podstate nic nie je v Dortmunde som bol pred dvoma tyzdnami a mimo nadherneho stadionu a jeho okolia tam regulerne nic nie je

Reagovat
Rudnevs

Preto sa ľudia v NRW tak upínajú na futbal. Nič lepšieho sa tam robiť nedá

Stále to však sú krajšie a bohatšie mestá než u nás, čo si budeme vravieť…

Reagovat
Gazdo

Tak zase ano stale je to Nemecko a nie my ze ano

Reagovat
Nadržený šimpanz

Třeba Kolín sei líbil, ale v Dortmundu krom muzeí svazu a Borussie fakt nic. Aspoň sem byl na věži,výhled na stadion super

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
fabec1222

Kašlu na stadiony, co ta fanta?...Kdy článek o EF lize?

Reagovat
Kiss Me Polka!

kapacita 62k?? jako zmenšit stadion o 20k, když je to dlouhodoboě bezpečný stadion, to je fakt hnus.. zvlášť když už jim to už povolili v rámci LM..

Reagovat
smazaný uživatel

Tam je to snížení kapacity dáno jenom tím, že se na tu velkou tribunu na stání namontovaly sedačky ne?

Reagovat
Maximm9

Ta 3 proudova dalnice pres Dortmund, kde se strida 30 s 50 a kazdych 100metru je radar je taky pohoda

Reagovat
Seydou Doumbia

Bacha na to, kámoš dostal 30€ pokutu za to že v noci v Lipsku překročil rychlost o 10 km

Reagovat
Rudnevs

Sú tam na to kamery, tie fungujú aj v noci, asi rovnako ako v Rakúsku. Ja som dostal 50€ za 12 km/h.

Reagovat
Witcher

Já 20E za 4km v bad Schandau

Reagovat
romeo351

To snad ani nejde ne?

Reagovat
Uwe háže buly

Já půl roku zákaz a 7000 za 36km/h

Reagovat
Nadržený šimpanz

Buď rád, že ho nechytli ve Švýcarsku

Reagovat
Seydou Doumbia

to by bylo tak 300 ne?

Reagovat
Uwe háže buly

Podle platu ne?

Reagovat
Nadržený šimpanz

Kamarád dostal za nějakej přestupek zákaz řízení v ty zemi, s pokutu v přepočtu snad 100 tisíc a to překročil o kousek

Reagovat
Uwe háže buly

Já to mám v ČR

Reagovat
Witcher

Tak to bych v pohodě

Reagovat
Maximm9

No, pozde. Jak myslis, ze jsem na to prisel

Reagovat
Seydou Doumbia

šít toho jsem se obával

Reagovat
pesky passer-by

Uhorkovú sezónu týmto považujem za otvorenú.

Reagovat
smazaný uživatel

Vůbec nevím o čem mluvíš ale ok.

Reagovat
Pablos

Tak kolika hráčům tam vykradou pokoje, baráky ?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele