EuroTour 2024 - Berlín: Hlavní město země, ale ne fotbalu

05.06., 18:00
Profily, historie
Berlín (© AFP)

Německá metropole Berlín vzhledem ke své geografické blízkosti, příznivému dopravnímu spojení a vysoké kapacitě tamního Olympiastadionu dává českým fanouškům jednu z největších příležitostí, jak se v létě podívat na špičkový evropský fotbal. Nejstarší a zároveň největší aréna celého turnaje je přitom na nálož špičkového fotbalu zvyklá. Ačkoliv Bundeslize v uplynulém ročníku nepřihlížela a nestane se tak ani v tom následujícím, hostila zápasy Ligy mistrů a historicky rovněž finále právě Champions League i světového šampionátu.

Během evropského mistrovství se Berlín stane domovem pro rakouskou reprezentaci, která zde v rámci základní skupiny změří síly s Polskem i Nizozemskem. Fanoušci z německé metropole se vedle přílivu příznivců jejich jihovýchodního souseda mohou těšit i na další čtyři atraktivní zápasy. Olympijský stadion totiž bude hostit skupinový duel Španělska s Chorvatskem a tři utkání vyřazovací fáze včetně samotného finále.

Zápasy v Berlíně

Sobota 15. června 18:00: Španělsko - Chorvatsko
Pátek 21. června 18:00: Polsko - Rakousko
Úterý 25. června 18:00: Nizozemsko - Rakousko
Sobota 29. června 18:00: 1. osmifinále (2A - 2B)
Sobota 6. července 21:00: 4. čtvrtfinále
Neděle 14. července 21:00: Finále

Praktické informace pro fanoušky

Pro české příznivce je doprava do Berlína vskutku příznivá. Vždyť cesta vlakem z pražského hlavního nádraží na to berlínské trvá okolo čtyř hodin, přímá spojení se v průběhu dne dají najít i z Brna. Železniční stanice se nachází přímo v centru města, za dvacet minut se tak tramvají bez jakéhokoliv přestupu dostanete až k olympijskému stadionu. Držitelé platných vstupenek navíc mají na 36 hodin zdarma veškerou městskou i regionální dopravu, na dálkové spoje pak existují výhodné nabídky.

Rovněž pro ty, kteří by si zápasový den chtěli zkrášlit alespoň malou turistickou vložkou, je poloha ideální. Několikaminutová procházka stačí k obhlédnutí vládní čtvrti, budovy Říšského sněmu i Braniborské brány. Opačným směrem se zase v docházkové vzdálenosti nachází palác Belleuve, sídlo spolkového prezidenta.

Fotbaloví příznivci ale spíše uvítají první zmíněnou cestu na jihovýchod. Právě tam totiž narazí na dvě fanzóny. Klasická najde své místo na Platz der Republik, otevřeném prostranství před Říšským sněmem, kde je možné na menších obrazovkách sledovat všechny zápasy šampionátu. Řadu aktivit nabídne i nedaleká druhá u Braniborské brány, která se centrem pozornosti stane jen ve vybrané dny. Na obří obrazovce totiž budou vysílány zápasy hrané v Berlíně, všechna utkání Nationalelf a od čtvrtfinále také veškeré vyřazovací boje.

Spojit výlet do centra města a případně i fanzóny spolu s automobilovou dopravou už je náročnější. Stejně jako v řadě dalších měst našeho západního souseda, i v Berlíně je pro vjezd do širšího centra nutná ekologická známka. Mapa oblasti, pro kterou omezení platí, je k dispozici na stránkách města, dobrou zprávou je nicméně fakt, že samotný stadion se nachází mimo "Umweltzone". Je tak možné odstavit vůz na záchytném parkovišti či při troše štěstí u obchodního centra v blízkém okolí.

Ať už zvolíte jakýkoliv způsob dopravy, pravděpodobně vám přijde vhod berlínská hromadná doprava. Tamní metro (U-Bahn) se pyšní devíti různými linkami, z naprosté většiny schovanými pod zemí. Byť i metrem se můžete dostat až ke stadionu, přímé spojení s hlavním nádraží nabízí pouze příměstské vlaky (S-Bahn). Mapka s vyznačením důležitých stanic a míst je k dispozici na stránkách UEFA.

Turistické okénko

Berlín jako město s téměř čtyřmi miliony obyvatel skutečně nelze poznat během jediného dne, pokud se tedy turista nespokojí s prohlížením památek skrze okna taxíku. I přes velké množství zajímavých míst však povětšinou nejsou nutné velké přesuny po městě, neboť jedna pamětihodnost po druhé na sebe plynule navazují.

Vzhledem k přímému spojení s nádražím se jako výchozí bod nabízí nejslavnější náměstí Alexanderplatz s dominantou Berlína v podobě 368 metrů vysoké televizní věže (Fernsehturm). Ti, kteří se nenechají odradit ne zrovna moderně a vlídně vypadajícím prostranstvím, si na Weltzeituhr mohou prohlédnout aktuální čas ve 148 metropolích po celém světe. Vedle odkazů na dobu komunistické nadvlády nad touto částí města nabízí náměstí i pohled dále do historie, byť i Rotes Rathaus (Červená radnice) a kostel svaté Marie se vinou hrůz druhé světové války a významného poničení dočkaly současného hávu až za dob NDR.

Ještě než přejdete most přes Sprévu, stojí za to si tyto temnější časy připomenout v Muzeu NDR naproti Berlínskému dómu a třeba se rovnou posilnit currywurstem. Katedrála, rovněž kdysi významně poničená spojeneckým bombardováním, se již nachází na Muzejním ostrově (Museumsinsel). Na osmi hektarech mezi rameny řeky stojí hned pětice muzeí, z nichž nejznámějším je Pergamonské ukrývající mimo jiné i slavnou Ištařinu bránu. Nadšencům do umění poskytne několikahodinovou zábavu také Humboldtovo fórum.

Proslulá ulice Pod lipami zavede návštěvníky až k samotné dominantě Berlína, která je zároveň symbolem města zastoupeným na logu pro Euro. Braniborská brána se za více než 230 let své existence stala svědkem celé řady historických událostí. Vedle velkého pochodu nacistů při příležitosti převzetí moci je smutnou kapitolou také období rozděleného Berlína, kdy brána ležela přímo u hranice a stala se tak de facto nepřístupnou. Rovněž nedaleká budova Říšského sněmu neměla během studené války větší využití, ačkoliv k opravě válečných škod došlo už v 60. letech. Až po znovusjednocení Berlína se sem vrátil spolkový parlament, na přelomu tisíciletí se pak budově dostalo skleněné kopule.

Braniborská brána (©Thomas Wolf, www.foto-tw.de, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons)

V blízké vzdálenosti se nachází i památník holocaustu, následně už při omezeném čase může nastat dilema, kterým směrem se dál vydat. Cesta na jih přes moderní náměstí Potsdamerplatz může svůj cíl nalézt u Checkpointu Charlie, obnoveného hraničního přechodu mezi SRN a NDR. Na západ od Braniborské brány se rozprostírá obrovský městský park Großer Tiergarten - ačkoliv název evokuje zoologickou zahradu, tu bychom našli až o kousek dále. Uvnitř Tiergarten uprostřed kruhového objezdu se tyčí Vítězný sloup nabízející oproti Fernsehturm alternativní pohled na Berlín. Od nedalekého paláce Belleuve pak stojí za to si střihnout delší procházku podél Sprévy, která vede uklidňujícími scenériemi až k vládní čtvrti a hlavnímu nádraží.

Některé nedílné součásti Berlína se však přeci jen nachází trochu dále od centra. V případě zámku Charlottenburg to není vůbec problém, neboť tento hohenzollernský palác leží přímo ve směru k olympijskému stadionu. Podstatně z ruky se zato nachází především East Side Gallery, více než kilometr dlouhý pozůstatek Berlínské zdi.

Stadion a fotbal

Olympiastadion Berlín (©AFP)

Kapacita: 71 000 diváků

Vybudováno: 1936

Tým: Hertha BSC

Berlínský Olympiastadion je pro účely turnaje největším dějištěm zápasů, jehož prostorné hlediště pojme 71 000 diváků. Při ligových zápasech je kapacita ještě o pár tisíc vyšší. To vše přesto, že za jednou z branek sedačky úplně chybí, neboť se zde nachází Maratonská brána, kde v roce 1936 plápolal olympijský oheň.

Svými počátky by se stadion asi nechlubil, vystavěn byl právě ve zmíněném roce k příležitosti propagandistických olympijských her. Od té doby se ovšem stal svědkem řady slavných událostí v různorodých sportovních odvětvích. Z těch mimofotbalových stojí za zmínku zejména fakt, že letos už patnáctiletý rekord v běhu na 100 metrů stanovil Usain Bolt právě na modrém berlínském tartanu.

Co se týče mezinárodních fotbalových soutěží, hostil olympijský stadion tři skupinové zápasy světového šampionátu v roce 1974. Ústředním dějištěm turnaje se stal o dvaatřicet let později. Na mistrovství světa roku 2006 se v Berlíně odehrála čtyři utkání základních skupin, vítězné německé čtvrtfinále proti Argentině i samotné finále mezi Itálií a Francií. V červnu 2015 zde pro změnu slavili fotbalisté Barcelony, kteří vyzráli na Juventus a pozvedli nad hlavu ušatý pohár pro vítěze Ligy mistrů.

Obyvatel stadionu v podobě Herthy sice v uplynulém ročníku působil až ve 2. Bundeslize, přesto se zde konala tři utkání nejprestižnější klubové soutěže. Svůj azyl totiž na západním okraji Berlína našel Union, jehož stánek An der Alten Försterei na jihovýchodním konci města nenabízel pro tuto příležitost potřebný komfort ani kapacitu.

Je to právě Union, kdo aktuálně drží prapor hlavního německého města. V minulosti ale nebylo výjimkou, že se nad Sprévou nehrál prvoligový fotbal vůbec, což je ve srovnání s dalšími metropolemi v rámci špičkových evropských soutěží naprostou raritou. Ve srovnání s Londýnem, Madridem, Římem a dalšími městy nemají berlínské kluby v německých soutěžích výsadní postavení, vždyť v prvních třech ligách působí pouze právě Hertha s Unionem. Důkazem budiž i fakt, že naposledy se Berlín radoval z titulu v roce 1969, kdy FC Vorwärts ovládl východoněmecký šampionát.

Víte, že...

...Olympiastadion je jediným dějištěm turnaje, na kterém tribuny a hřiště dělí atletická dráha?

...Braniborská brána se během vybraných zápasů šampionátu přetvoří na bránu fotbalovou, přičemž na prostranství před ní bude umístěn umělý trávník? Právě tuto podobu dostane tamní fanzóna.

...maskotem Eura je medvěd Albärt, tedy stejné zvíře, jaké je symbolem města?

Autor: Martin Vejdělek / UEFA, BBC, Berlin.de

Komentáře (67)

Přidat komentář
Minister

Už sa to blíži... teším sa

Reagovat
Stannis Baratheon

Skvělé.

Reagovat
Kincl

Vy co jste byli v Berlíně, líbilo, nelíbilo?

Reagovat
pistacik11

libilo

Reagovat
mistr129

Z měst co jsem byl se mi líbilo možná nejvíc, takovou tou atmosférou a různorodostí

Reagovat
Martin9719

Pokud se bavíme o prostředí kolem stadionu Charlottenburg - Wilmersdofr a oblasti kolem jako Teufelsberg, na západ Špandava tak jsou to oblasti kde na tebe působí klid a zároveň bohatství. Mám tam celkem projitý i ulice kolem a za mě je to německej sen mít vilu právě někde tady.

Reagovat
mrtvej ofsajd

Berlín je hodně zajimavej.

Ve východním Berlíně mas starý paneláky, člověk se cejti jako doma. Přijdeš řeku a západní část je jiná, s jinou atmosférou. Tenhle kontrast mě tam bavi neustále. A pak je tam mraky kulturních akcí všeho typu. .

Reagovat
Pablos

Ale jo (na velký města moc nejsem), za návštěvu to stojí.

Reagovat
Blasphemer

Moc ne. Divný město, divný lidi. Celkový dojem nic moc. Ale zase znám spoustu lidí, co to tam milují. Stadion ovšem krásnej, doporučuju tam zajít třeba den před zápasem, kdy tam nikdo nebude, má to fajn atmosféru.

Reagovat
FiX

Asi tak 6/10, taková tvrdší Praha, mno. Určitě jsem byl na horších místech, ale i lepších.

Reagovat
andrew96

Přijde mně, že je teď nějak in na Berlín nadávat. Zejména kvůli multikulturalismu. Jednak jsou ale v Německu města, kde s dopady imigrace zápasí mnohem víc, jednak je ta směska všeho různého jedním ze symbolů města.

Berlín je super. Mě fascinuje ten průřez historií, který je snad z každé památky pořádně cítit. Stasi Museum je top.

Reagovat
Blasphemer

Hele, co se týče migrantů, tak mi to nepřišlo až tak horší než jiná německá města. Spíš mi přišlo, že je všude strašně moc bezdomovců a žebráků, oproti jiným městům. A nezažil jsem snad jedinou jízdu S-Bahnem nebo U-Bahnem, kdy by po vagonu někdo takový nechodil a zkoušel ode všech žebrat. Občas mi tam zkoušel někdo na ulici prodat drogy za bílého dne, když okolo chodilo tisíc lidí.

Jako samozřejmě neříkám, že je to nějak nebezpečné město, to bych přeháněl, ale dobře jsem se tam často necítil.

Reagovat
andrew96

Buď jsem se s tím nesetkal, nebo jsem takové zážitky vytěsnil. Ale je fakt, že jízda S-Bahnem má do komfortu daleko a na některá zjevení zde sedící nebyl příjemný pohled.

Reagovat
Freedo

Je to netradiční město tím, jak bylo rozdělené a není tam klasické centrum. Ale určitě jsou tam zajímavá místa na navštívení. Já třeba jsem spíš na historická města a to moderní hipsterství mě tolik nebere, ale i tak jsem si to užil.

Reagovat
Nadržený šimpanz

Fantastické město

Reagovat
ACSeRw!n

prumer

Reagovat
8lampard8

byl jsem tam třikrát, hlavní památky jsou v docházkové vzdálenosti od sebe a navazují na sebe. Určitě doporučuju muzea, především zmíněné Pergamonské muzeum, které svými archeologickými nálezy a rekonstrukcí Ištařiny brány z Babylonu zaujme i ty, kteří se normálně tolik o historii nezajímají

Reagovat
fabec1222

Jedete někdo do Lipska? Budou tam nějaké doprovodné akce? Našel jsem nějakou FanZonu na náměstí. Kde budete bydlet? Nebo jedete nějakej jednodenní zájezd? Já jedu na celej tejden sem:

https://hotel-atlas-leipzig.com/

Reagovat
pobody's nerfect

Jedu aj se synem. Bydlíme někde kousek od fanzony na náměstí. Ale má ještě školu, takže jedem akorát v úterý na zápas a ve středu návštěva zoo a zpět.

Reagovat
fabec1222

Pokud má syn rád školu, tak bych se v průběhu EURA nedivil nějaké "náhlé střevní chřipce" či něčemu takovému, co mu znemožní chodit do školy

Reagovat
fabec1222

rád fotbal*

Reagovat
smazaný uživatel

Tak zápasy jsou stejně až od tří...

Reagovat
fabec1222

Záleží, jak je syn starej no. Já třeba na střední dojížděl, a když byli odpoledky, tak jsem byl doma až klidně mezi čtvrtou - pátou.

Reagovat
pobody's nerfect

Vstupenky má jako předčasný dárek k 10. narozeninám, takže třetí třída. Odpo ve 3 už je doma. Problém je se vstavanim, když skončí fotbal v 11

Reagovat
pobody's nerfect

Reagovat
Freedo

Jede někdo Hamburk na Gruzii?

Reagovat
Blasphemer

Yes

Reagovat
mistr129

Reagovat
didosh

Já bych jel klidně na všechny zápasy ale nejsou lupeny..

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat
eleven11

Akosi sa zabudlo na Dynamo Berlín a jeho tituly

Tento rok hrali dlho o postup a pred dvoma rokmi neuspeli v baráži o postup do 3.ligy,,!

Reagovat
didosh

Reagovat
Zelmondo

posledni ligovy titul az docela tesne pred padem opony

Reagovat
Rudnevs

Na architektúru Olympiastadionu som vyzrel a teraz sa mi veľmi páči Bude škoda, ak ho Hertha nahradí. Ako to vôbec vyzerá s novým štadiónom?

Oceňujem takéto články, ja ako obdivovateľ nemeckej kultúry (nie tej pred rokom 45) si určite prídem na svoje. Som zvedavý, čo napíšete o Gelsenkirchene. Mesto príšerné, futbal už vlastne tiež

Reagovat
Martin9719

Olympstadion do toho prostředí tou atmosférou kolem nádherně zapadá, je to krásný místo ať už někdy večer třeba i v zimě nebo v létě při nějakém západu slunce. Jak říkám, bydlet někde v dosahu pěší vzdálenosti pár minut od stadionu je prostě německý sen. Jsi daleko od toho největšího ruchu, zároveň když ho chceš tak sedneš na vlak a jsi za asi 25-35 minut někde na Bahnhofu. Tak nějak se někde něco objeví třeba na IG ale to je spíš něco jako AI bych řekl jak by to mohlo vypadat. Popravdě já si neumím představit Herthu bez dlouhé oválné Ostkurve někde na nějakém stadionu tvarem třeba jako Anfield nebo něco podobného.

Reagovat
Rudnevs

Poviem to takto. Momentálne jediné, okrem teda názvu a sídla, čo dáva pocítiť, že Hertha je Hauptstadtklub a že má tomu odpovedajúcu úroveň a luxus, je ten štadión. Ak sa prestahuju do toho AI generated utvaru, tak to napriek zrejme ekonomickym vyhodam, ktore viem pochopit, bude pre mna sklamanie. Budu pôsobit ako nejaky random klub à la Freiburg.

Pred covidom mal Union i Hertha velke plany na novy stadion, ale ocividne to nejak viazne, inak by uz boli postavane alebo aspon v procese.

Reagovat
Martin9719

Jediná věc co mi vadí na Olympstadionu je běžecká dráha a samozřejmě že často není zaplněn a na jižní straně bývá tribuna často prořídlá, případně uzavřeno křídlo u sektoru pro hosty. Já popravdě nejsem fanouškem výstavby nových stadionů pokud stávající stánek vyhovuje a nerozpadá se. Můžeme to vidět v Anglii kde mizí atmosféra starých anglických stadionů s tribunami nalepenými k hrací ploše. Něco jiného jsou trosky jako je Ďolíček, ale tady nevidím důvod k tomu stavět nový stadion i vzhledem k ekonomické situaci.

Reagovat
Blasphemer

Souhlas, to místo je super.

Reagovat
Posledni Kovboj

Materska, ale rozhodne ne dovolena

Reagovat
Blasphemer

Je ti něco?

Reagovat
Posledni Kovboj

a) Neni mi nic

b) Je mi hodne

c) hovno

Reagovat
Blasphemer

No to je debil, to sem neviděl

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Frank Lampard 8

Reagovat
Raul=Real

Reagovat
Han střelil první

Můžeš si za to sám.

Reagovat
gunkskunk

Zminil bych jeste berlinskou techno, fetish, queer scenu, kdo ma rad nocni bizarnosti ten se v Berline najde/ztrati… Zil jsem v Berline a vzdycky mne tam fascinovalo jak se lidi o vikendu prepnou (i ja ahhh), tam se chodi do klubu jako u nas na pivo. I kdyz takovy Berghain anebo KitKat nabiraji na popularite prave mezi turisty a pozery (coz je pro lokaly nechteny jev - i proto ty striktni door polocy) tak to stoji alespon jednou za zivot za to, prisaham kluci.

Reagovat
gunkskunk

*door policy

Reagovat
mrtvej ofsajd

Reagovat
Freedo

buzno

Reagovat
ladyboy arsenal

Door policy je píčovina, ale nějak to selektovat musíš no.

Jinak nejvíc klub byl Tresor, ale to už je historie

Reagovat
gunkskunk

Nevidel bych to tak temne, praveze door policy dodavaji tem klubum jiste tajemno a vzruseni. Zaroven ono je to i nutne v tech extremnejsich klubech, kde opravdu neni zahodno aby bloudili pozeri a turisti (i pro ne). Za to clovek obetuje i to ze ho proste parkrat dovnitr nepusti i kdyz si je jisty v opak. Navic je mozne jeste se v tech dlouhych radach seznamit. V Praze mi ta bouncer kultura chybi, tu kazdeho kdo plati pusti dovnitr coz usti v prazvlastni zmet...

Jeste v Berline byva zvykem zalepovat cocky fotaku na mobilech (foceni v klubu je nepripustno), popripade nutnost zanechat telefon v satne, to je tez skvela tradice.

Reagovat
Tomanatura

Reagovat
ladyboy arsenal

Ban na focení za mě úplně v pořádku, je to mor a na underground scéně to nemá co dělat, v tom se shodnem. V Praze byli (jsou?) striktní jen v Ankali, pokud vím, ale doufejme, že na to přistoupí víc a víc klubů, je na čase.

Reagovat
smazaný uživatel

Už přijde záložku Euro 2024!

Reagovat
smazaný uživatel

*přidejte

Reagovat
ACSeRw!n

stadion Adolfa Hitlera

Reagovat
Posledni Kovboj

diky komu mas pervitin, co

Reagovat
didosh

Reagovat
Vinci

Němci

Reagovat
ACSeRw!n

Reagovat
fsada

Co to je za blbej nadpis?? Však Německo je město fotbalu , Němci jím žijou … Asi se tam zajedu do Berlína podívat

Reagovat
andrew96

Zkus začít přečtením článku.

Reagovat
smazaný uživatel

To je, ale Berlín, ako hlavné mesto, na klubovej úrovni zaostáva.

Reagovat
Witcher

Bych se tam bál že mě někdo bodne nožem do hlavy jen tak

Reagovat
Rudnevs

Velmi inteligentny koment

Reagovat
HalaMadrid_Flx

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele