Emotivní čtvrtfinále v Bordeaux. Francouzi jsou blízko ojedinělé medaili pro domácí tým

03.08., 11:15
Aktuality
Šarvátka po utkání mezi Francií a Argentinou (© AFP)

Francouzský olympijský tým pod vedením Thierryho Henryho je v semifinále. I bez trenérova nástupce Kyliana Mbappého zvládl všechny čtyři zápasy vítězně a díky Matetově gólu zvládl také vyhrocené utkání proti Argentině. Dlouhodobě se přitom domácím výběrům příliš nedaří - za posledních sto let vybojovaly pouze tři pódiová umístění.

Od triumfu Španělů v Barceloně roku 1992 se konají již osmé letní olympijské hry, za tu dobu reprezentace pořadatelských zemí získaly jedinou medaili. To když Brazilci dali v Riu dohromady hvězdnou skvadru okolo kapitána Neymara a prošli do finále bez jediné inkasované branky. S nabitým německým kádrem se následně radovali v penaltách.

Kanárci obhájili zlato i v Tokiu, kde se domácí zemi rovněž podařilo probojovat do semifinále, byť nakonec bez medailového zakončení. U Číny, Austrálie ani Spojených států nebyl konec ve skupině žádným překvapením, Řekové ovšem určitě měli po vítězném Euru v roce 2004 větší ambice, o Britech ani nemluvě. Tým složený z anglických a velšských hráčů, mezi nimiž nechyběli Ryan Giggs, Daniel Sturridge či Aaron Ramsey, překvapivě skončil už po čtvrtfinálovém penaltovém rozstřelu proti Koreji.

O to víc si v Paříži musí cenit úspěchu Francouzů, byť ti byli už před turnajem velkými favority. Vždyť se jmény jako Michael Olise, Jean-Philippe Mateta či Alexandre Lacazette se podobný průběh dal očekávat, avšak rozhodně nejde o tým několika málo mužů. Drtivá většina výběru nastupuje v Ligue 1, doplněna je o další hráče z Premier League, Bundesligy a španělské LaLigy.

Důkazem budiž pevná defenziva, která zatím neinkasovala ani jeden gól. Skupinou tak přes USA, Guineu i Nový Zéland proplula se stoprocentní bilancí. Proti Argentině už to taková pohoda nebyla, přestože Mateta hned v úvodu dal svému týmu náskok. Soupeř se po zbytek zápasu hnal za vyrovnáním, k úlevě obecenstva v Bordeaux nakonec už žádný další gól nepadl.

Francie - Argentina 1:0

02.08.2024 21:00
Více informací k zápasu

Přední stránky zahraničních serverů utkání ovšem toto utkání plnilo především z nelichotivého důvodu. Od samého začátku bylo patrné značné napětí, možná i způsobené rasistickými poznámkami argentinských hráčů na adresu Francouzů po vítězství na Copa América. Tentokrát si ale situaci za rámeček nedá především domácí výběr.

Fanoušci ještě před výkopem vypískali hymnu jihoamerické země, po závěrečném hvizdu zase Enzo Millot provokoval argentinskou lavičku a mimo jiné i za to si vysloužil červenou kartu, kvůli níž zřejmě zmešká minimálně semifinále. I proto byl Thierry Henry po zápase nespokojený a zkritizoval Millota za jeho chování i celý tým za bohorovnost v závěrečných minutách.

Zato Loïc Badé se až komickým způsobem pokoušel najít omluvy pro to, co jeho spoluhráči na trávníků předvedli. "Cítili jsme se uráženi, celá Francie. Uráželi nás i během zápasu. Nevím, co říkali, protože mluvili španělsky, ale hodně u toho gestikulovali," tvrdil Badé novinářům.

Zkušený stoper na straně soupeře Nicolás Otamendi si navíc postěžoval, že domácí slavili před rodinami hráčů Albiceleste. "Mohou se společně radovat, jak chtějí, ale jsou věci, které se nedělají," postěžoval si argentinský kapitán, který si neodpustil rýpnutí právě do Badého. "Byl tam hlavně jeden hráč, kterého ani neznám - Baldé, Badé, ani nevím, jak se jmenuje," adresoval kritiku Otamendi.

Francouzi nicméně mohou vyhlížet semifinále proti Egyptu, byť je otázkou, zda ještě pro některé hráče nepřijdou dodatečné tresty. V pondělí se očekává klidnější utkání - vždyť africká země plní roli jasného outsidera, pro něhož je už samotná účast mezi nejlepší čtyřkou velkým úspěchem.

Autor: Martin Vejdělek / The Athletic, Olé

Komentáře (54)

Přidat komentář
Odborný diskutér

Argentinský močky poznali vlastní meducínu.

Reagovat
Di Stéfano

Gratulujem , že si užívaš prehru Argentíny na bezvýznamnom turnaji. A gratulujem aj africkým močkám

Reagovat
Benfica

Vsak aj ty si si uzival pred nedavnom vyhru Argentiny na bezvyznamnom turnaji

Reagovat
mistr129

Argentina už vyhrála i Ligu národů jo?

Reagovat
Benfica

To nie, ale v roku 2021 sa do nej chcela napchat a aspon si ju zahrat

Reagovat
Di Stéfano

Ale ja som si užíval výhru po finále , k tomu majú “Francúzi” ešte ďaleko

Reagovat
Neutron

Hm, a tak Messiho fans mu rataju aj tuto bezvyznamnu trofej, tak ako to teda je…

Reagovat
mistr129

Já si taky počítám, že jsem vítěz školního šachového turnaje, což z něj ale nedělá významný turnaj

Reagovat
Neutron

Tak preto ten nick

Reagovat
Jordi Alba

Reagovat
El Cid z City

Je to zlatá olympijská medaile, ty bys ji třeba hodil do koše, každej to má jinak.

Reagovat
Neutron

Tak vo futbale su prestiznejsie turnaje, ale zeby som olympiadu nazval bezvyznamny turnaj, to asi nie. Iba sa pytam tam chlapca ako to teda vnima on, ci podla potreby alebo nejak inak.

Reagovat
Di Stéfano

Vo futbale sú turnaje kde hrajú najlepší , turnaj do 23 rokov s troma výnimkami za taký ťažko považovať . Ale však pokial to vy vidíte inak nech sa páči. Každý si názor môže spraviť sám.

Reagovat
Neutron

Urcite su casti, s ktorymi suhlasim

Reagovat
Benfica

Su lepsie turnaje, ale stale je to OH.. kazdemu hracovi co ziskal medailu ked povies ze je bezvyznmana tak sa ti moze len vysmiat

Reagovat
Seydou Doumbia

zase škoda že tam fakt nejsou nejlepší...camavinga, barcola, saliba, zaire emery, n.williams, yamal, enzo, soulé...mohli tam hrát ještě větší mistři

Reagovat
Benfica

Asi to nie je vo futbale ciel, ale ked uz mas moznost vyhrat a vyhras tak sa to ceni

Reagovat
El Cid z City

Reagovat
Benfica

To ani nemohlo dopadnut inak

Inak vypiskana hymna argentiny bola celkom ocakavna a logicka.. nastastie tych imigrantov zo spanielska, talianska a nemacka Francuzi dali..

Otamendi si dovolenku v Parizi snad uzil a teraz sup sup do Lisabonu

Btw v semifinale zaujimave dvojice, asi najlepsie na tejto edicii

Reagovat
El Cid z City

Rasisto.

Reagovat
Benfica

Ten plevel sa asi ani inak vymitit neda.. vseci rasisti su len biele nuly co robia hanbu

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
Axelrose

Vyloučil bych je, oba týmy.

Porvat se na olympiádě, to ukazuje na celkové nepochopení olympijské myšlenky.

Reagovat
Pablos

Reagovat
TheTopFootbaler

Reagovat
veikko

Reagovat
oli9

Olympiáda je už dávno komerční sračka bohužel...

Reagovat
Axelrose

Reagovat
Kucka

Reagovat
Zemun

Ta myšlienka už dávno skapala

Reagovat
Pablos

Zase fotbal musí dělat ostudu

Reagovat
Ladas321

Tak se na ty jihoamerické smejdy musí.

Reagovat
Jordi Alba

Na tu trans propagandu někdo kouká?

Reagovat
Neutron

Ja som iba zachytil, ze daka Alzirska ? boxerka s chromozomamy XY vyhrala nejaky zapas predpokladam, ze je okolo toho rozruch, nie ?

Reagovat
Jordi Alba

Netuším, nekoukal jsem. Viděl jsem tu frašku při zahajovacím ceremoniálu a to mi stačilo.

Reagovat
Neutron

Ten som videl iba tak napoly a tam zas nejaka bradata kocka tusim spievala nie?

Reagovat
Axelrose

Ona jí to ta Italka po první ráně vzdala.

Reagovat
Neutron

to sa asi nie je velmi co cudovat, nie?

Reagovat
celeb

myslim, ze az po 2. jej doslo, ze to nema vyznam

Reagovat
fenixLFC

jojo, samozrejme sa toho chytili rozni hejslovaci a chlastenci tvrrdiac ze to je trans (aj ked nie je)

Reagovat
Neutron

Okej, neviem popravde ziadne detaily, viem, ze najprv sa vykrikovalo, ze je trans teraz zas, ze nie je, ale popravde iba to okolo mna preslo, hoci teda vyzera, ze testosteronu ma viac ako vela dnesnych chlapov

Reagovat
mistr129

No chlastenci jsou právě rozpolceni, protože právě buď musí nechat polochlapa mlátit ženy, nebo uznat, že možná existuje i něco jiného než striktně muž vs. žena

Reagovat
Čenda

přesně, stupid brains blowing

Reagovat
Benfica

Reagovat
iamek

Reagovat
Neutron

To maju dilemu

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Kucka

Reagovat
stuff

Reagovat
Čenda

Reagovat
Benfica

Reagovat
j_mrazik

Kam Henry mohl tehdy dotáhnout Belgii, kdyby mu tam nepřekážel Martinez.

Reagovat
Seydou Doumbia

ve francii má lepší matroš

Reagovat
smazaný uživatel

Když fotbal na OH tak jenom ten ženskej .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele