Double, ale i rozlučka s kapitánem aneb Události 5. kola nadstavby FORTUNA:LIGY

29.05., 09:23
Názory a komentáře
Brian Priske společně se svým realizačním týmem. (© Profimedia)

Páté kolo nadstavby FORTUNA:LIGY přineslo rozuzlení letošní ligové sezony. Baník Ostrava si zajistil postup do kvalifikace o Konferenční ligu, jelikož porazil Slovácko 6:0. Hlavní konkurent Slezanů v boji o čtvrtou příčku Mladá Boleslav totiž v Edenu padl s domácí Slavií také vysoko 0:4.

Jindy je to šlágr, ale tentokrát už Sparta s Viktorií Plzeň o nic nehráli. Letenští si sice oslavy double nevylepšili výhrou nad rivalem, ale remíza 1:1 zřejmě nikomu nevadila. Proti Mladé Boleslavi si o kvalifikaci Konferenční ligy zahraje Hradec Králové, který v odvetě porazil Teplice 2:0 a celkově zvítězil 3:0.

Přímý sestup nakonec padl na Zlín. Ten totiž v rozhodujícím utkání nedokázal bodovat v Jablonci, kde prohrál 0:1. Vítězství Karviné 1:0 nad Českými Budějovicemi už tak nic nezměnilo, oba týmy si zahrají baráž o udržení. Bohemians padli doma s Pardubicemi 0:1.

Zápas kola

Baník Ostrava - Slovácko 6:0

Šest gólů a dvě červené karty se nevidí každý den. Baník si tak zajistil čtvrté místo.

Gól kola

1. Christos Zafeiris (Slavia Praha)

Norský středopolař prokličkoval obranou Boleslavi a skóroval.

2. Jaroslav Zelený (Sparta Praha)

3. Kryštof Daněk (Pardubice)

Jedenáctka kola

(©Eurofotbal)

Brankář - Adam Zadražil (Hradec Králové)

Hradecký gólman podruhé vychytal svému celku proti Teplicím čisté konto, Východočeši si díky tomu zahrají s Mladou Boleslaví o postup do Konferenční ligy. Poradil si se střelou Labíka, lapil také skákavou ránu Marečka. Hradec navíc dohrával od 55. minuty bez vyloučeného Kodeše.

Pravý obránce - Karel Pojezný (Baník Ostrava)

Baník doma převálcoval Slovácko a navíc s čistým kontem, na kterém se podílel i Pojezný. Ten navíc přidal asistenci na druhý gól, který dal Filip Kubala. Po půlhodině hry totiž velice chytře připravil svému spoluhráči pozici, poté už ke gólu stačila jen svižná přízemní rána.

Střední obránce - Patrick Kpozo (Baník Ostrava)

Dal poslední, šestý gól Baníku do sítě Slovácka. Využil střely Tomáše Riga, kterou Heča pouze vyrazil od sebe. První byl u balonu právě Kpozo, který jej už jen doklepl do prázdné brány. Kpozo navíc asistoval také na gól Tanka, když jej našel naprosto přesným centrem před bránou.

Levý obránce - Ladislav Krejčí (Sparta Praha)

Sparťanský kapitán zřejmě odehrál poslední utkání v rudém dresu, v létě se chystá jeho přestup. Přesto podal další kvalitní výkon, Zelenému připravil branku. Po rohovém kopu mu sklepl míč. Na konci zápasu střídal, aplaudoval mu celý stadion. Nechybělo ani pár slz.

Pravý záložník - Kryštof Daněk (Pardubice)

Rozhodl o vítězství Pardubic na Bohemians, ačkoliv už měly oba celky jistotu záchrany. Velký podíl na tom měl Michal Surzyn, který totiž z hranice vápna napálil dělovku do břevna. Míč se poté odrazil k Daňkovi, který situace využil a poslal jej do prázdné brány domácích Bohemians.

Střední záložník - Lukáš Budínský (Karviná)

Rozhodl o výhře Karviné s Českými Budějovicemi. Na pravé straně se k balonu dostal po dlouhém centru Mikeš, ten poté vběhl do pokutového území, kde poslal zpětnou přihrávku na Budínského. Ten vypálil hned z první, zvolil zakončení po zemi a udělal dobře, Šípoš neměl šanic.

Střední záložník - Ondřej Zmrzlý (Slavia Praha)

Boleslavi vsítil druhou branku slávistů. Akci započal Mojmír Chytil, který si balon připravil u rohového praporku. Poté lehce přetáhl centr až ke vzdálenější tyči, kde už operoval Zmrzlý. Toho boleslavští nehlídali dostatečně, a tak měl dost času balon nasměrovat mimo dosah brankáře Trmala.

Levý záložník - Ewerton (Baník Ostrava)

Slovácku dal hned dva góly a pomohl Baníku k naprosto jasné výhře. Nejprve proměnil pokutový kop, když vypálil doleva a Heča na míč nedosáhl. Podruhé skóroval z kraje druhého poločasu, když se dostal k dorážce po střele Kubaly a v jednoduché pozici bezpečně proměnil.

Útočník - Václav Jurečka (Slavia Praha)

Mladé Boleslavi dal dva góly, díky čemuž se s celkovým počtem devatenácti přesných zásahů stal nejlepším střelcem soutěže. Nejprve otevřel skóre, když si naběhl na povedený centr Juráska. Poté jej našel Provod a on povedenou ranou trefil vzdálenější horní růžek.

Útočník - Filip Kubala (Baník Ostrava)

Svými dvěma góly pomohl Baníku k vítězství nad Slováckem. Nejprve mu po půlhodině hry připravil v pokutovém území Pojezný a on se trefil přízemní ranou. Poté se Klímova hlavička se štěstím dostala za obranu hostů a Kubala už jen v pohodě doklepl balon do sítě za Milana Heču.

Útočník - Václav Pilař (Hradec Králové)

Sám rozhodl o postupu Hradce Králové do souboje o Konferenční ligu. V Teplicích dal jeden gól, doma přidal další dva. Útok táhl po pravé straně Juliš, ten perfektní přihrávkou na malé vápno našel Pilaře. Ten si po hodině hry vzal na starost pokutový kop a bez problému jej proměnil.

Nemělo by vám uniknout

Fanoušci Sparty vběhli na hřiště slavit double.

Po faulu Červa na Preciada kopala Sparta penaltu.

Kuchta z penalty trefil pouze břevno.

Mihálik podrazil Buchtu, viděl červenou kartu a Baník kopal penaltu.

Juroška kopl po Ndefem a dostal červenou kartu.

Rozhodčí bez váhání udělil červenou kartu Kodešovi, který stáhl Havelku.

Po faulu Kričfalušiho na Vašulína kopal Hradec pokutový kop.

Červená karta pro Puškáče po velmi ostrém zákroku.

Změny v tabulce

Po závěrečných kláních vzešlo konečné pořadí FORTUNA:LIGY. Titul získala Sparta Praha o dva body před Slavií. Třetí Viktoria Plzeň na slávisty ztratila patnáct bodů, následuje čtvrtý Baník Ostrava s až neuvěřitelnou jednadvaceti bodovou mezerou. První trio je opravdu jinde než zbytek.

Pátá nakonec skončila Mladá Boleslav dva body za Baníkem. Šesté příčka patří stejně jako po základní části soutěže Slovácku, tři body za Středočechy. Skupinu o pohárovou Evropu vyhrál nakonec Hradec Králové, který se tak utká o předkolo Konferenční ligy s Mladou Boleslaví.

Jedenáctí skončili se 41 body Bohemians, o jediný bod méně mají na kontě dvanácté Pardubice. Třináctý Jablonec ztratil na Východočechy bod. Baráž o udržení se v nejvyšší soutěži si nakonec zahrají Karviná a České Budějovice, minimálně na rok dal první lize sbohem Zlín.

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
35
27
6
2
82 : 30
87
2
Slavia Praha
35
26
7
2
76 : 24
85
3
Viktoria Plzeň
35
21
7
7
76 : 40
70
4
Baník Ostrava
35
14
7
14
56 : 48
49
5
FK Mladá Boleslav
35
13
8
14
51 : 59
47
6
1. FC Slovácko
35
12
8
15
45 : 56
44

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
11
FK Jablonec
35
9
14
12
45 : 50
41
12
FK Pardubice
35
11
7
17
39 : 47
40
13
Bohemians Praha 1905
35
9
12
14
34 : 48
39
14
MFK Karviná
35
8
8
19
38 : 62
32
15
Dynamo České Budějovice
35
7
8
20
41 : 70
29
16
FC Zlín
35
5
12
18
40 : 69
27

Autor: Petr Procházka

Komentáře (1)

Přidat komentář
inferno08

Ten s tím pohárem je Priske? Vypadá, jak kdyby ho po dvou měsících vytáhli z řeky. Ale to se v Plzni stává celkem často.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele