Dobrá zpráva pro české kluby, všechny budou na úvod kvalifikace evropských pohárů nasazené

03.06., 18:18
Aktuality
Míčky pro losování (© AFP)

Všech pět českých zástupců v příští sezoně evropských pohárů bude na úvod kvalifikace nasazených. Sparťané mají při losu 2. předkola Ligy mistrů na výběr z 12 variant a narazit mohou například na polský Bialystok. Slavia, která vstoupí do kvalifikace o předkolo později, může dostat Twente Enschede. Nasazená bude i Plzeň ve 3. předkole Evropské ligy, kde si může zopakovat nedávný souboj se Servette Ženeva, a také Ostrava s Mladou Boleslaví ve 2. předkole Konferenční ligy.

Sparta coby český šampion zasáhne do mistrovské části kvalifikace a nasazena bude pouze ve 2. předkole. Až na Bialystok, v jehož kádru je i bývalý letenský obránce Michal Sáček, vzejde dalších 11 soupeřů z dvojzápasů 1. předkola. Papírově nejsilnější se zdá rumunský šampion FCSB. Letenští by na cestě do hlavní fáze Ligy mistrů, kterou naposledy hráli v sezoně 2005/06, museli přejít přes tři soupeře. V případném 3. a závěrečném předkole už by nasazeni nebyli.

Slavia jako vicemistr bude hrát nemistrovskou část kvalifikace a díky příznivému vývoji v závěru této sezony začne až ve 3. předkole. Červenobílí by museli na cestě do hlavní fáze zdolat dva soupeře a už teď mají jistotu, že by v obou případech byli nasazeni.

Ve 3. předkole mají na výběr ze čtyř variant. Los jim může přisoudit nizozemské Twente s českým reprezentantem Michalem Sadílkem, belgický Union Saint-Gilloise či vítěze dvou soubojů 2. předkola, v němž jsou Dynamo Kyjev, Partizan Bělehrad, Lugano a Fenerbahçe, které převzal slavný trenér José Mourinho.

Také Plzeň má jistotu, že bude po celou kvalifikaci nasazena. Viktoria obsadila v uplynulé ligové sezoně třetí místo a přešla na ni účast ve 3. předkole Evropské ligy poté, co se vítězem domácího poháru stala mistrovská Sparta. Západočeši dostanou úvodního soupeře ze sedmi variant. Pevně danými možnými protivníky jsou Kryvbas a Servette, přes který Plzeň postoupila letos ve vyřazovací fázi Konferenční ligy. Jako vítěze 2. předkola může Viktorii los přisoudit Trabzonspor, Rijeku či Cercle Bruggy. Západočeši by případně byli nasazeni i v závěrečném předkole.

Zbylí dva čeští pohároví zástupci Baník Ostrava a Mladá Boleslav si zahrají kvalifikaci Konferenční ligy a oba do ní vstoupí ve 2. předkole. Stejně jako Sparta, Slavia a Plzeň budou na úvod mezi nasazenými. Možných variant soupeřů mají 43, mnozí musejí přejít přes 1. předkolo. UEFA před losem rozdělí týmy do skupin a zúží možnosti. V případném 3. i závěrečném předkole už by Baník i Boleslav figurovaly mezi nenasazenými.

Česko se vrátí k pěti pohárovým zástupcům po dvou letech. Formát soutěží UEFA projde od nadcházející sezony změnou, nebudou se již hrát ve skupinách, ale jako jedna liga se všemi týmy. Česko nečekaně zakončilo uplynulý ročník na 10. příčce v žebříčku koeficientů, což znamená pro přespříští sezonu jisté místo v hlavní fázi Ligy mistrů. Nadcházející sezonu začnou tuzemské kluby rovněž jako desáté se ztrátou pouhých 0,050 bodu na deváté Turecko a s náskokem téměř pěti bodů na jedenáctý Izrael.

Los 2. předkola pohárů se uskuteční 19. června, 3. předkolo se bude losovat 22. července.

Autor: ČTK

Komentáře (12)

Přidat komentář
Jason_

A Slovenske všetky 4 priamo do LM vďaka rozširovaniu súťaže

Reagovat
king23

Nemyslím si, že to tady je dobře napsáno.

Ve druhém předkole EKL bude 86 týmů a dál postoupí tedy 43. Ve třetím předkole EKL nezačíná nikdo, pouze se připojí 8 týmů, které vypadly z kvalifikace EL, celkem tedy 51 týmů. Coen uvádí 52 týmů, takže mi něco uniklo, dejte tomu, že tedy 52 týmů, což je 26 dvojic pro 3. předkolo.

Jak tedy můžete s jistotou tvrdit, že bude Bolka s Baníkem ve 3. kole jako nenasazený tým? Pokud by teoreticky ze druhého kola postoupily všechny nenasazené kluby, tak má minimálně 43 týmů horší koeficient než Bolka s Baníkem.

Samozřejmě nelze očekávat, že ze druhého kola postoupí většinově nenasazené kluby, ale šance, že Bolka s Baníkem budou nasazeni i ve 3. předkole tu je. Případně měprosím opravte, pokud se nasazuje nějak jinak než podle koeficientu klubového.

Reagovat
ketchum25

Třetí předkolo se losuje předtím než se odehraje druhé. Počítá se s tím, že postoupí všichni koeficientově nasazení

Reagovat
king23

Díky, tak to mě vůbec nenapadlo.

V tom případě dostává klub, který vyhraje ve druhém předkole jako nenasazený dost velkou výhodu. To by možná pro Bolku s Baníkem bylo lepší, kdyby byli nenasazení už ve druhém

Reagovat
KingMaster13

Ne pro ně je klíčové bouchnout nějakého favorita ve 3. aby šli nasazení do 4., kde už jsou pěkní žraloci

Reagovat
GrimeBaller98

MB to stejne nepomuze, klasicky vypadne hned pri prvni prilezitosti s nejakyma polo-profikama z Malty, co delaji elektrikare

Reagovat
Pony Slaystation

Reagovat
ryzskej

Trochu paradox, že přestože Slávka skončila druhá, tak začne až ve třetím předkole LM (musí porazit 2 týmy a vždy bude nasazená), kdežto Sparta jako vítěz ligy bude začínat ve druhém předkole LM (musí porazit 3 soupeře a jen jednou bude nasazená).

Reagovat
PJ

Jo, ale Sparta i jako nenasazená tam má papírově slabší soupeře, než nasazená Slavie. Spíš je zajímavý to, že Slavie má jistotu minimálně EL (i kdyby vypadla hned ve třetím předkole), zatímco Sparta nemá jistou ani KL

Reagovat
Lemond Laws

sochu panu coenovi

Reagovat
Sosi

legenda

Reagovat
delfin

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele