Díky datům se reálně posouvají i hráči, hlásí analytik Jiří Lisner

17.09., 08:27
Aktuality
Sokol Hostouň využívá datové služby (© Sokol Hostouň)

Data vládnou fotbalovým světem. Na vrcholové úrovni se málokterý klub obejde bez datového analytika a přesného rozboru fyzických a taktických výkonů hráčů. Možná ale překvapí, že ani v Česku už nejsou pouze doménou nejvyšší soutěže. Host úterní epizody Livesport Daily Jiří Lisner založil firmu Bohemian Analytics, která pomáhá se sběrem dat i celkům v ČFL. Jak se na to dívají hráči a trenéři? A mohou být data budoucností fotbalu třeba i v okresních přeborech?

"Některé týmy v ČFL využívají naši službu, některé si nakoupily vlastní GPS a pracují s nimi samostatně. Každopádně se dá říct, že celkově je docela dost celků, které už nějak s daty pracují, to asi moc fanoušků neví," popisuje Lisner a dodává: "My pomáháme čtyřem týmům ve třetí a ve čtvrté lize, ale čekám, že postupem času to půjde i níž. Ať už k mládeži nebo do nižších soutěží."

"I v nižších soutěžích už jsou týmy, které se dostanou do stadia, kdy si řeknou, že do toho chtějí jít. Ve finále je to stejné jako v lize, kdo chce postoupit, dělá pro to víc než týmy u dna tabulky. Vždycky je to otázka ambic a touhy posouvat hráče. Pokud narazíte na trenéra, který si chce rozšířit know-how, pak to může fungovat," říká.

A jaké výsledky práce s daty nese? "Nerad to takhle hodnotím, nechci si přivlastňovat úspěchy klubů. Ale pokud mám něco zmínit, tak by to byla Hostouň, kde jsme u veškerého vývoje v práci s daty od začátku, tam jsme si to všechno vyzkoušeli. Z týmu, který byl otloukánkem třetí ligy, měl starší hráče a vnitřní spory, je teď jeden z top týmů třetí ligy, byť teď jim nevyšel začátek sezony. A navíc se reálně posouvají i samotní hráči, to data jasně ukazují. Takže to prospívá všem," je spokojený Lisner.

V dnešní epizodě Livesport Daily jsme také probírali:

Na kolik peněz kluby v nižších soutěžích vyjde práce s daty?

Jak často si kluby z druhé ligy vyhlédnou hráče z nižších soutěží třeba i podle dat?

Který z TOP českých klubů pracuje s daty nejlépe?

Všechny díly Livesport Daily najdete také na - Apple Podcasts.

Autor: Livesport.cz

Komentáře (12)

Přidat komentář
PBLead

Jako vidím, že řekl, že se Hostouni nepovedl start, ale zmínit jeden příklad klubu, kterému se práce s daty vyplatila a ten tým má bilanci 0-1-4 a je poslední v lize, tak mě teda moc o kvalitách jejich analýzy moc nepředsvědčil. Jinak jasně, práce s daty by měla u každého ambiciózního klubu dobrý základ.

Reagovat
Neri04

Loni zase zacali skvele, byli delsi dobu prvni, nakonec skoncili sesti.

Reagovat
kilobyte

Data jsou určitě důležitá. Ale stejně jako u všeho je nejdůležitější práce s nimi. Můžeš mít data úplně o všem a stejně, když jim nebudeš rozumět, tak ti budou k ničemu.

Další věc je, že nikdy nebudeš mít úplná data. Vždy to bude zkreslené nějakými faktory, které nesleduješ. Takže ve výsledku budeš stejně vždycky potřebovat někoho, kdo to zkoukne "naživo".

Reagovat
$dolar$

Je to novodobý fotbalovy hipsterstvi. Šíleně se to přeměňuje.

Reagovat
kris_kros

Tento prispevok sa nepaci SK Slovan Bratislava

Reagovat
Kryptos_

Reagovat
QooBo

Reagovat
ratusek

Reagovat
insane

Pár let zpátky by mě těšilo, že i v našich nižších soutěžích pomalu doháníme svět. Na druhou stranu když vidim, kam vrcholovej fotbal (využívající tyhle technologie) poslední dobou směřuje, tak mě to zas tak moc netěší. Za 20 let už ten fotbal rovnou můžou nechat hrát jenom roboty, který se nedopustí vůbec žádný chyby v kalkulaci.

Reagovat
kilobyte

Kam směřuje?

Reagovat
insane

Triumf mechanický aplikace systému nad individualitou a kreativitou? Nemam zrovna pocit, že tohle by mělo být v roce 2024 ještě někomu skryto, však se o tom zcela otevřeně mluví už nějakej ten pátek.

Reagovat
kilobyte

Tímhle straší snad každou generaci. Podle mě se to nikdy nestane, protože právě na poražení toho systému potřebuješ tu individualitu a kreativitu.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele