Demiral dostal trest na dva zápasy, potvrdila UEFA. Bellingham vyvázl s pokutou

05.07., 13:18
Aktuality
Merih Demiral (© AFP)

Evropská fotbalová unie (UEFA) potvrdila trest na dva zápasy pro tureckého obránce Meriha Demirala za kontroverzní oslavu gólu v zápase s Rakouskem na mistrovství Evropy v Německu. Symbol extrémně pravicového hnutí Šedí vlci připravil nejlepšího střelce Turků o sobotní čtvrtfinále proti Nizozemsku. Anglický záložník Jude Bellingham za nevhodné gesto při oslavě gólu Slovákům dostal pokutu 30 tisíc eur a podmínku, oznámila v pátek UEFA.

Šestadvacetiletý Demiral slavil gestem se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci, svůj druhý gól v úterním osmifinále s Rakouskem (2:1). Hnutí i gesto jsou v některých zemích zakázané, protože jsou považované za fašistické.

"Suspendovali jsme ho za nedodržení obecných zásad chování, za porušení základních pravidel slušného chování, za využívání sportovních akci k projevům nesportovní povahy a za znevažování fotbalu," vysvětlila UEFA. Vedení tureckého svazu se zatím k verdiktu nevyjádřilo.

Demiralovo počínání vyvolalo diplomatické napětí mezi Tureckem a pořadatelskou zemí. Samotný hráč i jeho vláda gesto obhajují jako vyjádření vlastenecké hrdosti. Na sobotní zápas do Berlína se rozhodl osobně vydat prezident Recep Tayyip Erdogan, ačkoli měl původně jiný program.

Turecko považuje vyšetřování UEFA i reakci německých úřadů za politicky motivované a xenofobní. Proti trestu už se ohradil turecký viceprezident Cevdet Yilmaz, podle něhož by mělo být rozhodnutí o trestu opraveno. "Krása a vzrušení fotbalu by neměly být zastíněny politickými rozhodnutími," napsal Yilmaz na sociální síti X.

Demiralova aféra rychle nabrala politický spád. Turecké ministerstvo zahraničí si den po zápase předvolalo německého velvyslance v Ankaře, aby protestovalo proti vyjádření spolkové ministryně vnitra Nancy Faeserové, která prohlásila, že "symbol tureckých pravicových extremistů nemá na našich stadionech místo", a vyzvala UEFA k potrestání viníka. Německo na oplátku předvolalo tureckého velvyslance v Berlíně. Trest přišel dnes, což již ve čtvrtek večer avizoval německý list Bild.

Bellinghama začala fotbalová unie řešit kvůli obscénnímu gestu po vstřelení gólu Slovensku. Poté, co výstavními nůžkami v nastavení základní hrací doby vyrovnal na 1:1, sáhl si rukou do rozkroku. Angličané pak v prodloužení vybojovali postup. Bellingham čtvrtfinále proti Švýcarsku nezmešká, dostal roční podmíněný trest na jeden zápas.

Autor: ČTK

Komentáře (88)

Přidat komentář
ian.rush

Dvojí metr tvl hnus velebnosti

Reagovat
Lojzík

Přesně

Reagovat
Shevchenko

Reagovat
icka

Reagovat
Kokesh

Njn, chytnou se za koule a urazit pár Slováků na hřišti je to stejný, jako gesto na podporu fašistického hnutí, které nenávidí spoustu etnik a v několika zemích je zakázano, konkrétně třeba v Rakousku proti kterému hráli...

Reagovat
Mass

Je snad zakázaný v Německu? Není. Tak to mají brát jako jiný potencionálně urážlivý gesto, ne?

Reagovat
Pablos

,,Šedí vlci se v Německu etablovali zejména prostřednictvím Federace asociací ... V listopadu 2020 poté německý Bundestag schválil opoziční návrh na zákaz."

Nebyl bych si tak jistej.

Reagovat
Mass

Já sem si zase našel, že v roce 21 v Německu pořádali protiizraelskou demonstraci.

https://www.dw.com/en/anti-semitism-in-germany-as-muslims-we-must-tackle-this/a-57578758

Aby u tebe nevznikla mýlka, rozhodně nejsem někdo, kdo by fandil jakýkoliv organizaci utlačující např. Armény nebo Kurdy, ale z mýho pohledu pokud tyhle gesta nejsou v Německu přímo zakázaný jako třeba v Rakousku nebo Francii, těžko za ně může UEFA za ně někoho banovat. A ještě je tam precends se Xhakou a Shaqirim, který za podobný gesta stopku nedotali.

Reagovat
Kokesh

Vždyť je to jejich organizační turnaj, řízen podle pravidel UEFA. Jak jako že těžko můžou někoho banovat

Reagovat
Mass

Ok, samozřejmě že můžou banovat a nebanovat naprosto koho se jim zlíbí, stejně jako podle českýho právního řádu (bohužel) si mohl Berbr ovlivňovat zápasy v našich ligách jak chtěl podle libosti a zároveň neporušil zákon. Ale pokud chce UEFA aspoň se snažit nevypadat jako kurva, tak by v tom měli držet nějakej jednotnej metr, případně aspoň říct předem, co se smí a co už ne. Zatim jeli podle právních řádů zemí, ve kterých se hrálo, tak by to měli dodržet. Např. sem zvědavej, až se bude hrát v Turecku a tohle gesto tam bude dělat čtvrtka lidí na tribuně, jak se k tomu postaví. A to nepochybuju že se stane, když takhle proslavili tuhle kauzu.

Reagovat
Pablos

Ale klasickej google... ono to možná nemusí být s tím spojeno, když tam jsou ty tři tečky Má to dvacet stran a číst se mi to nebo hledat nechce. Ale na wiki jsou jen tři země a Rakousko tam není a všude se píše, že to v Rakousku zakázané je... tak se to blbě dohledává no

Reagovat
Pablos

pokud tedy s tím nechci strávit víc jak půl minuty času

Reagovat
icka

Reagovat
mistr129

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mass

Reagovat
Ladas321

Tady nám někdo tíhne k fašismu? Nebo jsi jen pitomý a nedošlo ti, že to co udělal Bellingham byla jen klukovina a to co Demiral klukovina nebyla.

Reagovat
Mass

Nebo třeba jen tíhne k tomu, že co není zakázano je povoleno? Proč teda za provokativní politické gesto nedostali ban i Xhaka a Shaqiri?

https://www.theguardian.com/football/2018/jun/25/swiss-xhaka-shaqiri-escape-ban-celebration-serbia

Reagovat
Vinci

Až na to ze tohle pravidlo se neuplatňuje mezi soukromopravnimi subjekty

Reagovat
Ladas321

Dostali pokutu - byli potrestáni.

A Bellingham dostal nejpřísnější trest, sáhl si jen na SVÉ péro, za mě bych takovou zdravou rivalitu a provokaci vůbec netrestal. Ani pokutou.

Reagovat
Novak.Usykovic

Souhlas ... Humus.

Reagovat
Miguel19

Bellingham akorát potvrdil, jakej je z nej picusek…

Reagovat
Lojzík

Reagovat
didosh

Reagovat
Manik...

Reagovat
icka

Reagovat
ratusek

Reagovat
Euphael

Reagovat
Interista_4ever

Reagovat
Bayern +

Vždycky bol. Už v BVB to bolo hovno...

Reagovat
pobody's nerfect

Pro anglany by snad bylo i lepší, kdyby dostal stopku. Třeba by ten jejich traged trefil rozestavení. Takhle je jasné, že bude hrát zase stejně.

Reagovat
Nuno čomes

Však to vůbec nevadí, třeba aspoň vypadnou

Reagovat
Interista_4ever

Reagovat
FC Porto FC

NN saka půjde na beka

Reagovat
mistr129

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Rothbard

Dvojí metr, nic víc.

Reagovat
Interista_4ever

Reagovat
vceradnesazitra

Trest pro Kúdelu vynesený bez důkazů - 10 zápasů. Trest za průkazné podporování teroristické organizace - 2 zápasy. UEFA = MAFIA

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Ofenziva > Defenziva

Chápu, čemu se směješ, ale když se to takto porovná, tak mohl přeci jen dostat ten Turek trošku vyšší trest, ne? a nebo Koudela nižší? Nevím

Reagovat
vladino10

...zase sme tu...

Reagovat
fenixLFC

tiez nechapem ze to niektorych este bavi furt vytahovat a riesit

Reagovat
Bakary3

Když se oprostis od toho, že jsi tu potrefená husa, tak sorry, ale má pravdu.

Nemyslím si, že má nějak potřebu "to vytahovat", ale když si tak vzpomene na ten případ, kdy to tak bylo, bez důkazů, přitom hráči Rangers menili asi 4x výpověď, a byl trest 10 zápasu, tak se to zdá absurdní...

Ale to skoro oproti jakýmukoliv jinýmu trestu, se kterým budeš porovnávat

Reagovat
Witcher

Euro je jednou za 4 roky

Reagovat
FC-RUBRIKA

to gesto Demirala je neprůkazné ale

Reagovat
pingla

a rasistické urážky Kúdely průkazné byly?

Reagovat
FC-RUBRIKA

to nerikam, ja jen reagoval na to "Trest za průkazné podporování teroristické organizace - 2 zápasy"

Reagovat
Mass

Dvojí metr potvrzen.

Reagovat
Novak.Usykovic

Rasismus a diskrimanace!

Jude měl dostat stopku na jeden zápas. Klasická ochrana anglických prehypovaných hvězdiček. To samé se Stéviem Gerrardem kdysi, když povyrážel zuby nějakému chudákovi.

Švýcarsko do toho!

Reagovat
Novak.Usykovic

Diskriminace*

Reagovat
Ladas321

Kapesniček?

Reagovat
Interista_4ever

Reagovat
Shevchenko

Ten picusek to pořád má na instagramu

Reagovat
Shevchenko

Srovnávat Bellinghama a Demirala vy jste tedy fakt retardi někteří

Reagovat
Mass

A co srovnat Demirala se Xhakou a Shaqirim?

Reagovat
Shevchenko

Jojo, to je taky solidní retardace

Reagovat
andrew96

Reagovat
fenixLFC

Reagovat
Mass

Souhlasim, že je retardace si myslet , že je správný dát za jedno politický gesto stopku a za druhý ne.

Reagovat
mistr129

Reagovat
KingMaster13

Reagovat
mistr129

Reagovat
Di Stéfano

Čo sa týka Bellinghama, ja som sa smial .. ako jasne možno to neni najlepsi príklad pre deti ale , bolo to vtipné . K Demirelovi sa nevyjadrujem , tá čvarga by mala hrať Asia Cup a nie Euro . Tam som silne zaujatý takze to vôbec nebudem hodnotiť .

Reagovat
C-M@ster

Jude Anglie

Reagovat
Novak.Usykovic

Ty vole doufám, že se Xhaka na tom hajzlovi vyřádí.

Reagovat
Lojzík

Reagovat
Interista_4ever

Reagovat
icka

Asi správné rozhodnutí. Demiral věděl co dělá a Bellingham je prostě dement.

Reagovat
Novak.Usykovic

Tak až nějaký "dement" vypíchne někomu spontánně oko nebo někoho zabije, tak mu taky dáme jenom varování a trest ho mine?

Reagovat
krisa

Reagovat
icka

ty jsi mimo

Reagovat
Me2win

Skandál, proti Švýcarsku měl sedět a všichni by byli spokojení.

Reagovat
Acquanni

Kolik lidí nevidí jak velký rozdíl je mezi neslušným a fašistickým gestem je přímo fascinující

Reagovat
Novak.Usykovic

Ty jsi přesně typ člověka, proč se řítí západní společnost do záhuby. Neskutečná dekadence, nulové vychování, špatná etiketa, chabé dekórum, nulové hodnoty, glorifikace anarchie.... extrémní apel na nepostihnutelnost patalogického chování, skoro až zbožšťování nedotknutelné individuální svobody (bohužel dvojím metrem).

Vyvíjí se zde nezdravé úsilí k tomu, aby se stigmatizovali byť i jenom sběratelé artefaktů, ale už kompletně chybí energie na potírání hulvátského či extrémně obscénního chování.

Nepochop mě špatně, jsem pro tvrdé potírání fašistických gest, ale je VYLOUČENO, aby bylo přehlíženo obscénní chování nějakého pokryteckého duhopoklekávače.

Proto měl Bellingham dostat 1 zápas distanc.... Turek dva a všichni by byli happy jak dva grepy.

Ale ne, že se bude v ČR dávat týpkovi, který si šel domu pro nůž a zabodl ho do lopatky hosta v restauraci ... že se mu bude dávat trest max tři roky a ani nedojde k označení činu za "pokus o vraždu". Ale samozřejmě se budou v ČR dávat drakonické tresty flastry za to, že někdo něco řekl.

Ty vole vzpamatuj se. Kdybys byl moje dítě, tak už by ti přilítla zprava i zleva.... a pak bych ti řekl promiň synu - bylo to nutné a koupil ti pizzu.

Reagovat
Acquanni

"Sáhnout" si na koule=1 zápas stop

Podpora fašistické organizace=2 zápasy stop

A takhle je to oka

Ty jsi přesně typ člověka, co je fakt vymletej

Já neříkám, že Bellingham neměl dostat stopku, ale pokud je za gesto podporující fašistickou organizaci 2 zápasy, tak prostě ani jeden zápas stopka za neslušné gesto není na místě Kdyby Demiral dostal 10 zápasů tak prosím, pak by ten zápas stop pro Bellinghama byl adekvátní.

Ono totiž gesto Bellinghama je možné pochopit jako klukovinu, nebo jako chvilkový zkrat. Ovšem udělat gesto defacto podporující nenávist vůči spoustě lidem je prostě ukázka charakteru, zkaženého charakteru

Reagovat
Acquanni

A kdybych byl tvoje dítě, tak jsi smazaný z mého života a dělám, že fotra radši nemám, ty moralisto. Uděláš tady článek na to, že jsem napsal pouze to, že lidi to tady srovnávají. Vůbec jsem nenapsal, že by Jude neměl dostat trest. Já bych byl pro. Ale pokud bude trest za klukovinu jeden zápas, tak za fašistický projev má být aspoň 10. Dej si zleva sám a pravou spadni do stěny, třeba se ti rozsvítí.

Reagovat
Puskas

Nicméně za vulgární projev při hře tě může rozhodčí vyloučit, proč to neplatí pro tento případ.

Reagovat
Kokesh

Jak sám píšeš, může...

Když tě nevyloučí, nějak to mění to pravidlo? Nebo snad že někdo v budoucnosti za to nemůže být opět trestán?

Svět není růžový a tak jak tu dává Mass stále dokola příklad, že Xhaka, Shaqiri za něco podobného trestání nebyli...co to jako mění?

Reagovat
Acquanni

O tom žádná, kdyby šel Jude ven, tak nenamítám ani ň. Jak reaguju výš na svého tatínka, který mi chce dát zleva zprava, tak by si zápas distanc klidně zasloužil, ale to by pak Demiral musel dostat 10. Mě jde o to, že lidi to tady srovnávají, přitom když Demiral za tohle dostal 2 zápasy, tak je pokuta a podmínka až až. Je to podobný princip jako když za rasistickou nadávku dostane hráč 10 zápasů, ale za hovadský likvidační zákrok třeba jen 3. Absolutně neúměrné tresty v porovnání.

Reagovat
Vinci

To vážně tolik lidi nechápe pojem dvojí metr?

Reagovat
Maximm9

Ronaldo udelal ''skoro'' podobne gesto, ktere trosku vic prozival, ale dostal za to 3 zapasy tusim a to hraje v nejake Saudske lize, Bellingham se chova jako kokot na EURU a dostane pokutu

Ve vysledku je mi to jedno, bez Bellinghama by byla Anglie silnejsi, takhle je to pro nich horsi, kdyz bude hrat.

Reagovat
Bakary3

Možná je to tím, že nebýt to Ronaldo, tak to v tý prdeli nejsou 3 zápasy, ale špagát

Reagovat
O.Giroud

Nechápem načo majú potrebu takto oslavovať, robiť vrtulu a la Souček a vybavené.

Reagovat
Smejkyfans

Trest pro Belinghama to je výsměch všem. Zase se na tomto šampionátu ukazuje jak je Anglie protěžovaná. Proto by s nima mělo Švýcarsko udělat rychlý proces a poslat je domů i s těma jejich rádoby "hvězdami" co nic neumí

Reagovat
mayday

Tureckej ksindl nemá v Evropě co dělat. Geograficky a kulturně to patří do Asie (ano, vzal bych v potaz těch 98 % rozlohy než ty 2 %, co leží v Evropě).

Turecko nikdy Evropě nic dobrýho nepřineslo. Jen války, mor a zmar.

Reagovat
SIMBIOSA

Ide o starý satanistický symbol a to, že v marginálnej tureckej kumunite má ešte aj nejaký fašizujúci význam je irelevantné. Čo viac v dobe, keď aj Pentagon, EÚ a kde kdo podporuje fašistickú svoloč v Kyjeve. Dokonca sú intenzívne pokusy indoktrinovať fašizmus aj do ruskej spoločnosti (debil Dugin, čo sa vydáva za filozofa a pod.) Trapná UEFA bez štipky rozumu a lásky k pravde. Koniec koncov, čo čakať od bláznivej organizácie zameranej na zarábanie peňazí za každých okolností?

Reagovat
DidusIneptus

Miluju fotbal. Bez fotbalu nejde žít.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele