Další novinky z Barcelony

09.09.2008, 12:28
Aktuality
Zaujalo nás
Copa Catalunya

Primera División má kvůli reprezentaci přestávku, v Barceloně se nicméně rozhodně nenudí. Dnes katalánský celek čeká semifinále Copa Catalunya, ve kterém sice nastoupí povětšinou náhradníci, přesto se však v Ciudad Condal těší tento pohár velké úctě. Zvláště když svého času patřil k nejprestižnějším turnajům v Evropě.

Copa Catalunya (tehdy pod názvem Copa Macaya, jméno se měnilo hned několikrát) se poprvé konala už v roce 1900, což z ní dělá nejstarší fotbalovou soutěž v rámci Španělska. Stopku turnaji vystavil v roce 1940 diktátor Franco a následovala čtyřiačtyřicetiletá vynucená přestávka, poté už se Copa Catalunya své dřívější slávě nikdy nepřiblížila.

Problém, který trenéra Guardiolu trápil nejvíce a má za následek nominaci hráčů z béčka, ovšem není snížená prestiž, nýbrž špatný stav trávníku v Sant Andreu. Guardiola se obává, že by mohl být příčinou možných zranění. "Znám tamní hřiště a hrát na něm s fotbalisty z prvního týmu by bylo riskantní. Máme dost úzký kádr a možná zranění se nám můžou nevyplatit."

Samuel Eto‘o

Dalším zevrubně probíraným tématem v katalánských médiích byl, jak jinak, Samuel Eto’o. Kamerunský střelec nejprve zmeškal po dohodě s Guardiolou několik tréninků, což v Barceloně vzbudilo velké pozdvižení, neboť se začínalo zdát, že se znovu vrací manýry z Rijkaardovské éry. Nakonec ale bylo vše jinak a Eto’o musel tréninkové manko dohnat, což většinu Culés uklidnilo.

Eto’o byl centrem i dalších článků, i když tentokráte figuroval pouze v pasivní roli. Prezident Joan Laporta si totiž v rozhovoru pro deník Sport dovolil přijít s podivným prohlášením, že Kameruncův odchod vlastně nikdy nebyl na pořadu dne. Hned druhý den pro změnu Guardiola ujistil, že prodej Eto’oa skutečně na pořadu dne byl, a to takřka celé léto. Oni si to chlapci jistě vyříkají...

Johan Cruijff

V ono stejném rozhovoru Laporta dále uvedl, že o jmenování Guardioly Franka Rijkaarda informoval už v lednu a to po poradě s Johanem Cruijffem. Nizozemská legenda ostatně byla původně (už poněkolikáté) Laportovou první volbou. Cruijff, aniž by zastával jedinou oficiální funkci, je od počátku Laportovy vlády považován za jednoho z nejvlivnějších mužů v Barceloně, i když sám svůj vliv popírá. "Mnozí lidé doporučovali Wengera či Mourinha, Johan Guardiolu. Považuje ho za perfektně připraveného," uvedl Laporta.

Cruijff své názory prezentuje veřejnosti v tradičních článcích pro El Periódico de Catalunya (dříve psával pro La Vanguardia). V posledním vydání se zaměřil na úzký kádr, kterým Blaugranas letos disponují, což by podle Nizozemce neměla být nevýhoda. "Vždy jsem preferoval úzký kádr, nejlépe 21 hráčů, četně tří brankařů, plus dva další fotbalisté z béčka, každý si pak bude muset plnit své povinnosti na sto procent a nebude se moci vyhýbat zodpovědnosti."

Barcelona proti Numancii až příliš připomínala loňskou sezónu. Joan Laporta, jak jsme uvedli v předcházejícím článku, volá po napravení chyb, Cruijff je poněkud konkrétnější: "Po mužstvu žádám, aby více dbalo na tempo hry. Rytmus se zrychlí pouze tehdy, pokud se hraje na jeden či dva doteky a to musí začít hned od zadních řad. Pokud se pracuje rychle, soupeř nemá čas na ideální obranu."

Narozdíl od jiných nevidí Cruijff problém v absenci klasického křídelního hráče na levé straně: "Kdyby bylo vše tak jednoduché... Já bych nehledal problém v chybějících hráčích, fotbal je totiž záležitostí týmu jako celku a v Barceloně to platí dvojnásob."

Jako příklad Cruijff uvedl Diega Capela ve španělské reprezentaci. "Španělsko se proti Bosně snažilo hrát jako na Euru, s rychlým pohybem balónu. Ale jakmile míč dostal Capel, vše bylo zbržděno, takhle se v týmu nehraje."

"U Barcelony není problém s tím, zda má nebo nemá křídelní hráče. Problém je, zda dokážou roztáhnout hru, udržet aktivitu na křídlech a rychle pracovat s míčem."

Autor: Petr Kilian / sport.es, elmundodeportivo.es

Komentáře (33)

Přidat komentář
smazaný uživatel

Tak je jasné,že na nějaké místní poháry(byť ceněné) nebude nasazovat kompletní Ačko,navíc když půlka hráčů si plní reprezentační povinosti...

Etoův odchod nebyl na pořadu dne? Úsměvné Bylo by zajímavé,kdyby se Ronnie i Deco probudili a jediný z trojice,který zůstal by dále strádal...

Cruiff je velká osobnost fotbalu a určitě má velký vliv v barceloně... Jestli byl Guardiola jeho nápad a on si ho prosadil,bude o to zajímavější sledovat,jak se to vyvine a jak mu to půjde...

Reagovat
smazaný uživatel

P.S. nemohli byste mi sem hodit článek o Essienovi? At tu nemusím offtopicovat

Reagovat
smazaný uživatel

Za chvíli bude, takže neofftopicuj.

Reagovat
smazaný uživatel

Vřelé díky

Reagovat
terry

Už je napsanej, čeká na zveřejnění..

Reagovat
smazaný uživatel

taky se mi líbí spíš užší kádry, kde figuruje řekněme těch 21 vyrovnaných borců a na každého se dostane. tohle sice v Itálii moc nefrčí, ale líbí se mi to .

Reagovat
smazaný uživatel

Problém je, že v Barceloně není nic výjimečného mít zraněných třeba osm hráčů najednou...

Reagovat
smazaný uživatel

Pak to chce mít na lavičce univerzály, i to ale někdy nestačí. V tomhle směru udělala ale barca krok kupředu.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak jistě, ale u univerzálů je to často tak, že jsou to spíše lepiči sestavy, což taky není ideální. Každopádně souhlasím s tím, že by měl být kádr užší.

Reagovat
smazaný uživatel

tak mě se u vás třeba líbí hráči typu Marquéz (u něj jsou i osobní sympatie), kterej je schopnej zahrát špičkově na stoperu, i DZ.

Reagovat
smazaný uživatel

jj, Marquéz je třída

Reagovat
smazaný uživatel

A taky je schopen na obou postech zahrát naprosto příšerně.

Já s těmi lepiči měl na mysli spíše hráče jako býval třeba Gabri, který mohl hrát obránce, defenzivního záložníka i ofenzivního záložníka, ještě k tomu bez ohledu na strany, což nakonec vedlo, že se z něj stal lepič, i když pokdu by se ustálil na jednom postu, mohl být velmi platný.

Reagovat
smazaný uživatel

pravda, Gabri byl přímo ukázkovej "lepič".

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle u nás dělal chudák Sklenařík.

Reagovat
smazaný uživatel

Doufám,že tak jednou nedopadne Essien.

Reagovat
smazaný uživatel

njn , je to sympatický, ale samozřejmě taky silně nevýhodný, v případě zranění. snad se vám budou letos vyhýbat .

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle sleduju detailně jen u Realu a řekl bych, že to vyjde nastejno. Buď máš v kádru áčka napevno 25 hráčů a ti 23.-25. odehrají maximálně 200 minut, nebo si necháš jen 21-22 plejerů a ty minuty navíc (hlavně v domácím poháru) dáš nejlepším hráčům z béčka. Oboje funguje, ale samozřejmě u té první varianty musíš mít v kádru hráče, kterým nedělá tribuna problém.

Reagovat
smazaný uživatel

no právě. a já počítám v tom užším kádru s hráči, kteří chtějí všichni hrát a taky hrát budou, protože to zranění se vždycky nějaký připlete, pak je to o momentální formě a těch zápasů je taky dost, aby hrál jednou ten, jindy ten druhej. třeba v Itálii například je úplně běžný mít na soupisce 25-30 hráčů (samozřejmě v těch lepších klubech) a po sezoně zjistíš, že někteří z nich odehráli sotva 1, 2, 3 zápasy. snáz se sice lepí zranění, ale vždycky se najde nějakej ten hráč, kterej prosedí sezonu na tribuně, v lepším případě na lavičce...

Reagovat
herbage

Skvělá cesta, rovněz oceňuji a už jsme to tu i chválil. Škoda že na to dojel Hřebík.

Reagovat
smazaný uživatel

Ale to bylo až moc úzké za Hřebíka.

Reagovat
herbage

Nemyslím, chyba byla v sabotáži Poborského a Zelenky, jinak šířka kádru v pohodě. Až absence těchto dvou klíčových hráčů uvrhla Spartu do srabu. Ideál je 6obránců, 6 záložníků(3křídla, 3 střeďáci) a 3útočníci. Tohle teda pro systém 4-4-2, v 4-3-3 bych ubral jednoho útočníka a přidal jednoho střeďáka. 15hráčů a 3brankáři s tím, ež v případě zranění doplním hráči z béčka či juniorky. A samozřejmě můžou být takto i zdovjené posty, když je hráč univerzální a zvládne třeba oba kraje obrany či zálohy, stopera i DM, atd. Je to velmi variabilní a pro středně velké kluby ideální, stejně víc hráčů krom těch 15-16 v poli v průběhu sezóny nehraje.

Reagovat
smazaný uživatel

Tak já myslel první Hřebíkovo angažmá, protože tam neuspěl dík úzkému kádru. V druhém angažmá měl kádr široký.

Reagovat
herbage

V druhém měl rvoněž úzký, první měl celkem široký, ale dával šanci jen určitým hráčům(snad 11,12) a vítězná sestava se nemění. Měl štestí, že se mu vyhýbali zranění, ale pak prodal v zimě Haška s Labantem a šlo to do kopru. V tom druhém chudk Griga musel stavět střed zálohy Petráš - Hašek, brr.

Reagovat
božský John

Kyslíku...opět smekám..supr článek..i kdyz nejsem fanda Barcy tak jsme si to rad precetl:)

Reagovat
smazaný uživatel

Díky.

Reagovat
smazaný uživatel

Crujff má trefné názory.

Reagovat
smazaný uživatel

Kyslík BARCA

Reagovat
smazaný uživatel

Barcelona - San Andreu 1-3, tak ještěže vám vyšel Gamper.

Reagovat
smazaný uživatel

no jo no, z béčkem se zázraky čekat nedaly

Reagovat
smazaný uživatel

No ono to nebylo ani béčko, ale takový mix béčka a juniorky.

Reagovat
smazaný uživatel

Já vím, jsem na to čučel první poločas.

Reagovat
smazaný uživatel

Reagovat
Kapřík

Výbornej článek a zajímavý názory. I když Capel by asi nadšenej nebyl .

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele