Dál by to šlo. Vždy to jde, ale práce mi přestala dávat smysl, řekl Skuhravý po konci v Podbrezové

11.07., 19:52
Rozhovory
Roman Skuhravý (© FK Železiarne Podbrezová)

Zhruba před týdnem se z ničeho nic objevila informace, že český trenér Roman Skuhravý v Podbrezové končí. Byl to šok, v klubu působil přes tři roky a tým dovedl z druhé ligy na čtvrté místo. Svůj odchod otevřeně vysvětloval v rozhovoru pro web eFotbal.cz.

První otázka se vyloženě nabízí. Co stojí za koncem v Podbrezové?

"O důvodu se nechci zmiňovat. Důvody, které konec zapříčinily, nebylo jednoduché přijmout, ale vyplynul z toho jasný výsledek. Proto se z toho stal nestandardní krok, který nebyl jednoduchý a je mi jasné, že není jednoduchý ani pro klub."

Klub o vás přesto hovoří v superlativech, loučil se s vámi se slovy, že jste nejúspěšnější trenér v historii. Jak se vám to poslouchá?

"Ve fotbale jsem zažil všechno, nedělám ho proto, aby mě někdo chválil. Od malička jsem týmový hráč, takže se tak i chovám. Důležitější než pochvala je pro mě to, aby všichni kolem klubu byli ztotožněni a byli na stejné stránce se mnou a s tím, co s týmem dělám. Tak to bylo vždycky, teď se to trochu změnilo. Přál bych si, aby klub byl i nadále úspěšný, prožil jsem tam krásné roky. Jsem Podbrezové vděčný za příležitost."

Kdy jste měl jasno o tom, že to takhle dopadne?

"Jasno o tom, že naše společná cesta nemůže pokračovat, bylo v pátek, tedy den před tím, než jsem konec oznámil. Měl jsem naprosto jasno."

Je půlka července, ligové soutěže klepou na dveře. Vy jste bez práce, všechny kluby mají trenérské křeslo obsazeno. Teď žijete v nejistotě, ale je to důkaz toho, jak skálopevně rozhodnutý jste při rozhodnutí byl?

"Je to přesně tak. Nejsem člověk, který by se z tlaku nebo příkoří zhroutil, ale najednou přišel pocit, že to dál nemá smysl. Nechal jsem tam výpovědní lhůtu, kolegy, které jsem si přivedl, hráče, kteří mě s brekem prosili, ať si to rozmyslím. Rozhodnutí bolelo, ale musel jsem. Následků jsem si plně vědom."

Vyznívá to, že nešlo o impulzivní rozhodnutí, ale že se ve vás něco kumulovalo. Je to správný dojem?

"Je to tak. O svých krocích přemýšlím dopředu. To, že jsem se loni rozhodl pokračovat, bylo proto, že jsem chtěl naplňovat plány a přání klubu. To znamenalo sportovní úspěch a výchova hráčů. Druhá stránka předčila tu první, exodus hráčů z klubu je totiž enormní."

V klubu jste strávil přes tři roky. Když se ohlédnete do minulosti na to, k čemu jste přišel, a porovnáte to s tím, od čeho odcházíte, co vidíte?

"Když jsem přišel, dostal jsem jasný úkol. Bylo mi dáno, jak klub chce, aby se hrálo, kam se klub chce dostat a co chce plnit. To se nám dařilo. Je těžké vysvětlovat lidem, co Podbrezovou neznají, jaké problémy tu byly, ale i jak dobré podmínky jsme měli. Práce byla náročná, ale skvělá a odměňovala. Díky našemu procesu a práci se z hráčů, co přicházeli, stali borci, co se posouvali do větších klubů. To předčilo očekávání. Je škoda, že to nešlo ruku v ruce se sportovními cíli. Takhle jsme pracovali tři roky, ale k většímu úspěchu chyběla stabilita."

Cítil jste třeba, že pokud byste zůstal, byla by to zase jen "další sezona"? Jinými slovy řečeno, že by to prostě bylo zase to samé, bez posunu.

"Před touto sezonou jsem přemýšlel, co dál. Jsem trenér, co chce věci dotáhnout do konce. Odešlo nám osm důležitých hráčů, ale i tak jsme tři týdny dřeli na tom, abychom nový tým dali dohromady. Díky všem kolem byl progres za tu dobu enormní. Byl jsem odhodlaný oddat se týmu ještě v další sezoně, ale najednou to přestalo dávat smysl."

Tým jste v historické sezoně dostal na čtvrté místo. Je to strop Podbrezové?

"Na Slovensku je hegemon Slovan Bratislava. Ale paradoxně jsme v minulé sezoně byli jediný klub, který je dokázal dvakrát porazit. Takže strop to není. Ale když každý půlrok prodáte čtyři důležité hráče, trvá pak, než se nový tým sehraje a dá dohromady. A opět narážím na to, že pokud bychom chtěli být sportovně úspěšní, tak je nutné tomu dát stopku a stabilizovat tým. Ale opakuji, při příchodu do klubu jsem s tím byl ztotožněný."

Rozkol mezi výchovou hráčů a sportovním úspěchem je z vašich slov zřetelný.

"Je to pro mě přesně ta otázka, kterou v sobě řeším. V každém klubu, kde jsem byl - bez ohledu na sportovní úspěch -, se najednou stala věc, že o hráče byl zájem. Možná je to tím, že můj herní projev je trochu jiný, než na co je naše prostředí zvyklé. Já v sobě mám ale zaryto to, že chci být první a nejlepší. Jsem přesvědčený o tom, že hrát mají ti, co jsou nejlepší."

Tabulka

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Slovan Bratislava
32
23
4
5
76 : 31
73
2
DAC Dunajská Streda
32
16
10
6
49 : 32
58
3
Spartak Trnava
32
18
3
11
47 : 29
57
4
MŠK Žilina
32
16
7
9
54 : 45
55
5
MFK Ružomberok
32
12
11
9
38 : 43
47
6
Železiarne Podbrezová
32
11
4
17
49 : 60
37

Takže byste rád angažmá, kde dostanete za úkol co nejvyšší umístění bez ohledu na cokoliv?

"Přesně takovou práci bych chtěl. Že bude jasný záměr, ať už to bude jakákoliv výzva. Na prvním místě by měl být sportovní úspěch."

Bojíte se třeba trochu, že by vás týmy mohly mít zaškatulkovaného jen jako trenéra pro mladé? A že jste tomu teď dal svým odchodem brzdu?

"Tohle mě vůbec netrápí. Poslední, co chci, je přemýšlet, v jaké škatulce jsem. Vím, co umím. Vím, co bych si přál. Jsme přesvědčený o tom, že když dokážete konkurovat s mladými hráči bez zkušeností těm nejlepším na Slovensku, zákonitě to musí jít s lepšími hráči daleko rychleji a efektivněji nahoru. A to je teď můj jediný cíl. Dostat na rok hráče, kteří ví, co chtějí. Do takového prostředí bych šel i zadarmo."

Víte, co bude dál?

"To je na tom nejbolestivější. Nepotřebuji vypínat, jsem na vrcholu sil, totálně nastartovaný. Ale je mi jasné, že moje rozhodnutí nepřišlo v úplně vhodnou dobu. Nemám kontakty, agenty, uvidím, co čas přinese. Bude to pro mě takové zrcadlo. Uvidím, jak mě kluby a jiní majitelé vnímají. Vlastně se celkem těším na to, jak to celé dopadne."

Autor: eFotbal.cz / David Zlomek

Komentáře (13)

Přidat komentář
fabec1222

OT: Tittelbach komentuje na Tipsportu tenis

Reagovat
Kily

Reagovat
mrtvej ofsajd

Takže svět je v pořádku.

Reagovat
John Obi Mikel

Reagovat
smazaný uživatel

Tohle je hrozný dement.

Reagovat
Sosi

Ten zestárl....

Reagovat
Panini Calciatore

Nemam rad ked trener hovori v inotajoch a potom sa rozhovori ako stara baba z Chvatimechu a vypadne z neho nakoniec este aj to co akoze nechcel hovorit, co si sam utajil.

V prvej odpovedi "o duvodu se nechci zminovat" a potom 10 dalsich odpovedi aj mimo otazku si rozviaze jazyk ze vypredaj hracov atd.

Tak Podbrezova nie je Real Madrid, hadam vedel co ho caka ked tam siel.

Takto zdrhnut v letnej priprave nie je chlapske ani vdacne voci klubu, no a tie dovody nie su dovody lebo to je kolorit a kolobeh 90 percent vsetkych klubov na svete.

Ked raz bude taky trener ze po nom siahne niekto z tych zvysnych 10 percent klubov tak potom si moze prstom ukazovat koho chce mat v time.

Reagovat
misomy6

Ja ho uplne chapem, staci aby hrac co i len jednu polsezonu v nasej lige vyletel, pri prvej prilezitosti je hned spenazeny. Vidim to aj na Michalovciach ci vo vsetkych kluboch u nas ( mizno az na Slovan ale aj tam to tak je len hraci idu prec za vacsie peniaze). A to ani nemusia ist do lepsich lig, len stale nasa liga je finance slabucka. BB minulu sezonu nepredala Polievku aby ho teraz v panic mode dali za par susnov do madarska je iba vrchol no.

Reagovat
Hurrikane

Od září je volné místo u nás v Ostravě, tak klid..

Reagovat
ratusek

Reagovat
$dolar$

Chtěl bych ho vidět zpátky v lize. Banik, Bolka, Liberec.

Reagovat
Witcher

Mě taky přestala po půl roce dávat práce smysl

Reagovat
ratusek

a ženská taky?

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele