Chance Liga - preview 3. kola: České Budějovice a Pardubice o první body

02.08., 08:28, aktualizováno 04.08., 08:25
Previews
Střelecký ostrov (© SK Dynamo České Budějovice)

Ukončit čekání na premiérový bodový zisk v sezoně mohou ve vzájemném zápase České Budějovice a Pardubice. Hradec Králové se pokusí Mladé Boleslavi oplatit porážku z finále playoff o Konferenční ligu. Slezské derby mezi Karvinou a ostravským Baníkem bylo odložené.

Dynamo České Budějovice - FK Pardubice

neděle 14:30

Za námi jsou sice teprve dvě kola nejvyšší české soutěže, přesto se dá nadcházející duel označit jako bitva o záchranu. Střetnou se totiž dva hlavní kandidáti na sestup v podobě Českých Budějovic a Pardubic.

V tabulce jsou na tom zatím lépe Pardubice, vzhledem k dosud odehraným zápasům ovšem musí být velmi nervózní. Po porážce na Spartě totiž překvapivě nezvládly domácí střet s Karvinou, bez výraznějších posil je tak zřejmě čeká opět boj o holé přežití, tentokrát navíc s v tomto ohledu nezkušeným trenérem Saňákem.

Dynamo se sice se skóre 0:6 krčí na samém dně tabulky, avšak porážky od Olomouce a Slavie nemusí být ještě kritické. Přesto si to vedení klubu vyhodnotilo jinak, odvolalo stávající trenérský tým a na lavičku instalovalo záchranářského specialistu Františka Straku. Ten by nyní potřeboval kvalitní start, další dva zápasy jej totiž čekají těžké zápasy s pohárovými účastníky.

Co hovoří pro Východočechy, to je bilance vzájemných střetů z minulé sezony - ze tří duelů totiž vytěžili sedm bodů. Jediné z těchto utkání se hrálo na Střeleckém ostrově, tam rozhodl jediným gólem v úvodu Zlatohlávek. Ten se může těšit na podporu všech svých spoluhráčů, oba trenéři by totiž měli mít k dispozici kompletní kádr, snad jen s výjimkou hostujícího Kissiedoua, jenž řeší administrativní potíže s vízem.

České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Janáček - Kotula, Havel, Keckeisen, Trummer - Hubínek - Šigut, Suchan, Čermák, Tranziska - Ondrášek

FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Budinský - Surzyn, Šimek, Polyák, Kalabiška - Vacek, Solil - Mareš, Míšek, Zifčák - Zlatohlávek

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.81 - 3.80 - 4.39

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FC Hradec Králové - FK Mladá Boleslav

neděle 17:00

Souboj dvou týmů s padesátiprocentní bilancí bude k vidění v neděli v Hradci Králové. Tam dorazí čerstvý účastník třetího předkola Konferenční ligy v podobě Mladé Boleslavi, oba týmy přitom mají na kontě po dvou zápasech tři body.

Zápasy Votroků přitom žádné gólové hody nenabízely. Opatrné domácí utkání s Teplicemi přineslo dramatický závěr, po neuznaném gólu hostů nakonec Východočechy rozjásal v páté minutě Spáčil. Další kolo v Plzni to na druhou stranu byli právě Královehradečtí, komu VAR sebral gól, a ze Štruncových sadů tak odjížděli bez bodu.

Motivací pro Hradec Králové však bude beze sporu i poslední vzájemné měření sil, v přímém boji o Konferenční ligu totiž uspěli Středočeši. "Potkali jsme se s Boleslaví v rozhodujícím utkání na konci předcházející sezony. Oba celky se dobře znají, očekávám tedy vyrovnané utkání. Mají hodně hráčů, kteří umějí dát gól. Teď se probudil Mareček, který proti Slovácku zapsal hattrick. Určitě si na něj budeme muset dát pozor, ale to platí i pro ostatní hráče Boleslavi," varuje Adrian Rolko, asistent trenéra Horejše.

Mladá Boleslav už má za sebou čtveřici soutěžních utkání a před sebou nabitý program. Po úvodním nezdaru v Jablonci třikrát za sebou zvítězili, vedle domácího měření sil se Slováckem orámovaného hattrickem Marečka přišly také dva úspěchy proti litevskému Transinvestu. V dalším kole boje o základní skupinu se muži okolo Davida Holoubka mohou těšit na izraelský Hapoel Beer-Ševa.

Aktuálně je však trápí zdravotní potíže Jawa, Kadlece, Kozla a Matějovského, na druhou stranu domácí jsou na tom ještě hůře - vedle řady zraněných včetně Pilaře či Heidenreicha je v ohrožení i start Vlkanovy.

FC Hradec Králové - pravděpodobná sestava:
Zadražil - Klíma, Čihák, Spáčil - Harazim, Kodeš, Dancák, Horák - Čmelík, Juliš - Mihálik

FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Trmal - Kostka, Suchý, Králik, Fulnek - Vydra, Langhamer - Stránský, Mareček, Kušej - Ladra

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.27 - 3.44 - 3.18

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

1. FC Slovácko - Bohemians Praha 1905

sobota 14:30

Co do bodového zisku neprožilo Slovácko zrovna nejlepší vstup do nového ročníku, což by rádo zlomilo ve svém druhém domácím zápase proti Bohemians. Pro Klokany se jedná o první utkání mimo hlavní město.

Muži z Uherského Hradiště dostali náročný vstup do éry po Martinu Svědíkovi. Hned na úvod schytali vicemistra uplynulé sezony v podobě Slavie, se kterou vyválčili cenný bod za bezbrankovou remízu. Rovněž ve druhém utkání, i tentokrát proti pohárovému účastníkovi, vyšli gólově naprázdno, k tomu ještě schytali tři góly a z Mladé Boleslavi odjížděli bez bodu.

"Po dvou zápasech máme jeden bod, takže chceme v domácím prostředí uspět. V tréninku jsme se soustředili na koncovku, abychom konečně dali v ligovém zápase gól. Proti Slavii to šlo těžko, v Boleslavi jsme se už do nějakých šancí dostali, nyní už je musíme začít proměňovat. Věřím, že podáme lepší, energický výkon s nasazením, jako tomu bylo v domácím zápase se Slavií, a za podpory fanoušků to zvládneme. Chceme prostě vyhrát," nabádá Roman West, nástupce trenéra Svědíka.

Bohemians jsou pro změnu loňským účastníkem evropských předkol, letos ale takové ambice zdaleka nemají. Na úvod sice zvládli měření sil s Baníkem, minulý víkend ovšem na Julisce nestačili na nováčka v podobě pražské Dukly. Tím jen potvrdili, že venku hrají neradi - od startu jarní části dokázali z devíti utkání zvítězit pouze v jediném.

Kouči Jaroslavu Veselému se příliš nelíbí čas výkopu stanovený na 14:30. "Upřímně nám to trochu komplikuje počasí. Chápu, že televize má více přenosů, ale začínat v létě (podruhé za sebou) o půl třetí je hodně těžké. Ve vedru je pak hodně těžké chtít po hráčích nějaké obrovské tempo a intenzitu," posteskl si Veselý.

Ve vzájemných zápasech se momentum v posledních letech přelévá ze strany na stranu. Aktuálně je jednoznačně na straně Slovácka, které zvládlo oba střety minulé sezony. V Ďolíčku rozhodl jediným gólem Hofmann, v Uherském Hradišti si naopak diváci přišli na nevídanou přestřelku a konečný výsledek 5:2 okořeněný čtyřmi zásahy Marka Havlíka.

Oba soupeře už takto v úvodu sezony sužují četné absence. Na straně domácích trápí zdravotní potíže Daníčka i Kozáka s Kvasinou, do toho ještě chybí potrestaný Juroška. Disciplinární přečin nepustí do hry ani na druhé straně Dostála, jenž tak může utkání sledovat spolu se zdravotně indisponovanými Hálou a Valešem, k tomu visí otazník nad Smržem a Soukupem.

1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Heča - Reinberk, Vaško, Hofmann, Doski - Trávník, Havlík - Blahút, Kohút, Petržela - Cicilia

Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Reichl - Hůlka, Vondra, Hybš - A. Kadlec, Jánoš, Čermák, Kovařík - Ristovski - Hilál, Drchal

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.05 - 3.55 - 3.66

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

FK Jablonec - Viktoria Plzeň

sobota 17:00

Jako poslední z českých týmů vstoupí do evropských předkol Plzeň, ještě předtím se ale musí zkoncentrovat na ligové utkání. K němu zamíří do Jablonce, jenž má zatím na kontě jedno vítězství a jednu porážku.

Severočeši dosud vyzvali dva účastníky předkol Konferenční ligy. Doma proti Mladé Boleslavi využili nedisciplinovanosti soupeře dohrávajícího bez dvou vyloučených hráčů, k tomu se přidala produktivita Čanturišviliho a vzniklo vítězství 2:0. Ani v Ostravě nepodala Kozlova družina vůbec špatný výkon, jediný gól Ewertona ji ale odsoudil k porážce.

I přes solidní vstup si Luboš Kozel uvědomuje, kdo je favoritem. "Víme o síle soupeře, dvě kola a zisk šesti bodů. Všichni hráči kvalitní, řada reprezentantů. Nemají nějakou výraznou slabinu nebo přednost, na kterou se vyloženě připravit. Jsou nepříjemní jak v postupném útoku, tak v rychlém protiútoku i ve standardkách. Ale zase to není tak, že by se s tím soupeřem nedalo hrát. Já jsem si to ověřil v minulých zápasech, v nichž jsme třeba Plzeň dokázali porazit. Myslím si, že to v našich silách je. Samozřejmě za předpokladu, že podáme výkon na našem stropu, že většina hráčů bude hrát velmi dobře. Jedině takhle vede cesta k nějakému úspěchu v zápase," nabádá v létě jmenovaný trenér Jablonce.

Viktoriáni si v úvodním utkání ročníku došli pro hladké vítězství na Dukle, navrátilce mezi elitu porazili poměrem 1:3. Ve Štruncových sadech už to tak snadné nebylo, k hubenému vítězství pomohly Šulcova doražená penalta a neuznání Julišova gólu. Nyní navíc nabíhajíc Západočeši na náročný program, se stoprocentní jistotou je totiž čekají čtyři po sobě jdoucí anglické týdny.

Důležitost tohoto zápasu i s ohledem na pohodu v týmu vnímá i realizační tým okolo Miroslava Koubka. "Chceme získat tři body a pokračovat v solidním startu do sezony. Primárním cílem je vyhrát v lize. Samozřejmě je dobré, když nejste v nějakém výsledkovém útlumu i z pohledu na Evropu. Pozitivní výsledek může ovlivnit nadcházející program," prohlásil asistent trenéra Marek Bakoš.

Jablonečtí od nadcházejícího soupeře schytali už pět po sobě jdoucích porážek, ve zlomení této série se jim tak určitě nehodí četné absence. Vedle zraněných Černáka, Hurtada, Chramosty, Krulicha a Štěpánka totiž nemohou počítat ani s potrestaným Puškáčem. Hosté na tom ovšem nejsou o mnoho lépe, postrádají totiž Baiera, Durosinmiho, Hejdu, Palusku, Sýkoru, Valentu a čerstvě i Kabonga.

FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Martinec, Tekijaški, Cedidla - Čanturišvili, Beran, Nebyla, Polidar - Alégué, Hollý - Schánělec

Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Jedlička - Dweh, Hranáč, Jemelka - Kopic, Kalvach, Červ, Cadu - Šulc - Vydra, Vašulín

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.13 - 3.95 - 1.83

Tip EuroFotbal.cz: 2

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - FK Teplice

sobota 20:00

Tři týmy zůstaly i po druhém kole Chance Ligy bez jediného bodu, jedním z nich jsou přitom Teplice. Ty nyní chtějí tuto nepříznivou bilanci změnit v Olomouci, Sigma však v úvodu sezony ukazuje, že rozhodně není snadným soupeřem.

Hanáci za sebou mají dvojici venkovních utkání, ze kterých dokázali vytěžit solidní čtyři body. V Českých Budějovicích jim tři body vystřelila dvěma zásahy po přestávce letní posila Jan Kliment, v Liberci zachraňoval bod penaltový exekutor Filip Zorvan. Sigma tak částečně napravuje dojem z jarní části, během níž vyhrála pouze dva zápasy.

Vše Olomouc zakončila nepovedeným dvojzápasem v nadstavbě, kde i přes výhodu domácí odvety jednoznačně nestačila na Hradec Králové. Na stejném soupeři ztroskotaly i Teplice, ty ovšem byly spokojené už se samotným vyhnutím se záchranářským bojům. Aby v nich letos nezůstali namočeni, musí skláři zlepšit své výkony. Dosud si totiž připsali porážku v Hradci Králové gólem v poslední minutě a následně domácí debakl 1:4 od Sparty.

V táboře Severočechů přesto nepanuje žádný skepticismus. "Olomouc omladila tým, ale kostra zůstala. Není úplně stejná, ale mají dost zkušených hráčů, například Zorvan, Kliment nebo Pokorný. Mají toto jádro a pak mladé, běhavé hráče. Řadu kluků nastupujících nyní za áčko Sigmy známe ze skautování druhé ligy. Z některých našich pasáží v prvních dvou zápasech jsme byli až nadšeni, což zní paradoxně, když nemáme ani bod. Za předvedenou hru si ale nic nekoupíme. Víme, na jakých věcech pracovat," ujišťuje asistent trenéra Jan Rezek.

Sigma bude v utkání postrádat zraněné Růska, Slavíčka a Uriču, hosté se musí obejít bez indisponovaných Havelky, Jukla, Knapíka, Křičfalušiho a Zsigmonda.

Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Koutný - Hadaš, Pokorný, Dohnálek, Sláma - Breite, Spáčil - Navrátil, Zorvan, Šíp - Kliment

FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Ludha - Cykalo, Mareček, Mičevič - Švanda, Bílek, Beránek, Harušťák - Trubač - Horský, Gning

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.10 - 3.44 - 3.60

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Slovan Liberec - Slavia Praha

pátek 17:30

Fotbalisté pražské Slavie zavítají v rámci třetího kola Chance Ligy pod Ještěd, kde je čeká ambiciózní Slovan Liberec. Domácí se pod novým majitelem Ondřejem Kaniou netají pohárovými cíli a proti tradičně favorizované Slavii to mohou ukázat. Sešívání nezvládli úvodní venkovní zápas se Slováckem (0:0) a také oni chtějí ukázat svojí pravou sílu.

Duel Slovanu se Slavií je jedním z taháků kola a netradičně proběhne už v pátek. Na vině jsou evropské poháry, které mají na programu hosté. Slavia přivítá belgický Union Saint-Gilloise a zápas u Nisy s Libercem je vítanou zkouškou.

Slovan začal pod trenérem Radoslavem Kováčem výhrou v Karviné a domácí remízou se Sigmou Olomouc. Severočeši v něm nevyužili své převahy a po výsledku 1:1 se museli smířit s bodem. Zklamání z remízy projevil i Josef Koželuh: "Sami cítíme, že jeden bod je z tohoto zápasu málo, ale musíme makat dál. Věřím, že body sbírat budeme a že budeme připravení na další zápasy."

Podobná slova volil i trenér Radoslav Kováč: "Doufám, že přijde hodně lidí, že nám pomůžou a že nebudeme hrát jen poločas, ale zkusíme vydržet ve vysoké intenzitě devadesát minut. Uděláme všechno pro to, abychom to zvládli."

Liberečtí procházejí velkými změnami, omlazují kádr a navzdory tomu se nevzdávají ambiciózních cílů. Proti Slavii to budou chtít ukázat a doufají, že přijde i slušná návštěva "Těšíme se, že nějaký bod vybojujeme, doufejme, že všechny tři," dodal Koželuh.

Slavia má na svém kontě shodný počet čtyř bodů, ovšem začátek je pro ní zklamáním. Kritizován byl herní projev i zvolená sestava na Slovácku, nicméně v Edenu proti Českým Budějovicím se to podařilo odčinit. Pražané si s chutí zastříleli a Dynamo znemožnili čtyřmi góly. "Měli jsme lepší pohyb, lepší rytmus. Pomohl i náš vstup, hráči si potom víc věřili. Hlavně jsme zrychlili hru. Spousta věcí nám vycházela, trefili se ofenzivní hráči. Na druhou stranu si to nebudeme idealizovat, víme, že v dalších věcech musíme přidat," zůstává nohama na zemi trenér Trpišovský.

Svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského mají před sebou hodně důležitý týden. Zápas s Libercem chtějí přetavit v zisk tří bodů a ještě důležitější to bude ve středu v předkole Ligy mistrů proti belgickému Union Saint-Gilloise.

Jakou jedenáctku v pátek Jindřich Trpišovský upřednostní není jasné. Jisté je pouze to, že klub opouští stoper Aiham Ousou, odchází do belgického Charleroi. Očekávaný návrat Petera Olayinky je zdá se pasé, kromě toho se spekuluje o odchodu Oscara, zájem o jeho služby mají údajně Galatasaray nebo Sevilla.

Liberec má se Slavií negativní bilanci, i když v roce 2022 dokázal sešívané na domácím stadionu porazit. Tehdy na to stačila jediná branka, kterou si do vlastní sítě vstřelil Peter Olayinka. V minulé sezoně Slavia dvakrát vyhrála a pokaždé u toho nastřílela tři góly.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 5.63 - 4.36 - 1.57

Tip EuroFotbal.cz: 0

Více informací k zápasu

Sparta Praha - Dukla Praha

pátek 20:00

Už druhé pražské derby v letošní sezoně si střihne nováček soutěže Dukla. Po Bohemians ji čeká o poznání těžší zkouška a to na Letné proti obhájci titulu Spartě. Letenští jsou z kraje sezony v dobré formě, což potvrdili i v předkole Ligy mistrů proti irskému Shamrocku. V zápase s Duklou je Sparta velkým favoritem.

Obhájce prvenství vstoupil do nového ročníku optimálně a obě kola vyhrál. Po úvodním trápení s Pardubicemi (2:1) deklasoval Teplice 4:1 a dobře si vede i na evropské scéně, se Shamrockem Rovers neměl výraznější problémy a hladce postoupil do třetího předkola Ligy mistrů, ve kterém se utká s rumunským FCSB. První zápas je na programu už v úterý a hrát se bude v Praze.

Každopádně se vstupem do sezony je nový kouč Lars Friis spokojen. "Zlepšujeme se, rosteme po fyzické i mentální stránce," pochvaloval si. Friis zároveň věří, že Sparta bude ve výkonech pokračovat. "Nejdůležitější je pro mě udržet hráče hladové. Je jedno, jestli hrajeme v Teplicích, doma s Duklou nebo v evropských pohárech. Musíme odvést svou práci. Kluky můžu jen pochválit, čtyři utkání, čtyři výhry," podotkl Friis.

Spokojený je i jeho protějšek Petr Rada. Dukla sice s Plzní prohrála, ale proti Bohemians získala první tři body a že to nebylo vůbec jednoduché. Rada si pochvaloval, že jeho svěřenci to zvládli za extrémního počasí i v deseti a to především po taktické stránce.

Dukla se letos vrátila mezi českou elitu a minimálním cílem bude záchrana. Nicméně v malém pražském derby proti Bohemians ukázala, že může pomýšlet i na vyšší příčky.

Dukla se utkala se Spartou naposledy v roce 2019 a v sezoně, ve které opustila nejvyšší soutěž, s letenskými dvakrát prohrála. Výhra domácích nad aktuálním mistrem je už hodně letitá, v roce 2014 vyhrála Dukla na Julisce 1:0 jedinou brankou Tomáše Bergera. Vzájemné zápasy jsou jinak dominantou Sparty.

Pro Spartu bude páteční souboj generálkou na FCSB, což je minimálně pro úvod sezony klíčový zápas. Zdali bude Lars Friis šetřit opory, není jisté.

Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.07 - 13.60 - 34.00

Tip EuroFotbal.cz: 1

Více informací k zápasu

Tabulka před začátkem kola

Tým
Z
V
R
P
S
B
1
Sparta Praha
2
2
0
0
6 : 2
6
2
Viktoria Plzeň
2
2
0
0
4 : 1
6
3
Slavia Praha
2
1
1
0
4 : 0
4
4
Slovan Liberec
2
1
1
0
4 : 2
4
5
Sigma Olomouc
2
1
1
0
3 : 1
4
6
FK Mladá Boleslav
2
1
0
1
3 : 2
3
7
FK Jablonec
2
1
0
1
2 : 1
3
8
Bohemians Praha 1905
2
1
0
1
2 : 2
3
Baník Ostrava
2
1
0
1
2 : 2
3
10
FC Hradec Králové
2
1
0
1
1 : 1
3
11
Dukla Praha
2
1
0
1
2 : 3
3
MFK Karviná
2
1
0
1
2 : 3
3
13
1. FC Slovácko
2
0
1
1
0 : 3
1
14
FK Pardubice
2
0
0
2
1 : 3
0
15
FK Teplice
2
0
0
2
1 : 5
0
16
Dynamo České Budějovice
2
0
0
2
0 : 6
0

Zbývající zápasy

04.08. 20:00
MFK Karviná - Baník Ostrava (zápas odložen)

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (484)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele