Čech volá po zavedení videa, Ferguson se bojí dalších chyb

01.05.2011, 21:40
Aktuality
Hodně napínavé a dramatické duely byly o víkendu k vidění v Premier League. A co víc, po výhře Chelsea a prohře Manchesteru United je opět zcela otevřen boj o ligový titul. Nicméně ani jeden zápas se neobešel bez kontroverzí. Petr Čech po bitvě s Tottenhamem volá po zavedení videa, Sir Alex Ferguson se zase bojí, aby sudí neovlivnili i následující klíčový duel...

Chelsea v sobotu večer na Stamford Bridge přivítala Tottenham a věděla, že musí bezpodmínečně vyhrát, pokud chce stále držet naději v titul. To se nakonec Blues povedlo, Tottenham porazili 2:1. Jenže pravděpodobně ani jeden gól domácích neměl platit.

Na parádní úvodní trefu Sandra nejprve odpověděl Lampard. Jeho střela ze střední vzdálenosti propadla Gomesovi mezi nohama a brazilský gólman míč musel vytahovat až z brankové čáry a ačkoliv jí míč pravděpodobně celým objemem nepřekročil, hlavní arbitr Andre Marriner po konzultaci s asistentem odpískal gól. Druhá branka Chelsea zase podle všeho padla z ofsajdu. Hráči Tottenhamu se po utkání právem na rozhodčí zlobili.

Také Petr Čech po zápase připustil, že góly Chelsea v londýnském derby neměly platit a veřejně se přimlouvá za to, aby i ve fotbale sudí mohli použít video podobě jako třeba jejich hokejoví kolegové. "Já už si asi pět let klepu na hlavu, proč se pořád odkládá zavedení videa? Proč v takhle důležitých zápasech není možnost, aby se čtvrtý rozhodčí podíval na pět vteřin na video a bylo to vyřešené? Pak by se nemuselo deset minut diskutovat. Je to pro mě fakt nepochopitelné," uvedl dnes Čech na svých internetových stránkách.

Čech z chyb neviní ani samotné arbitry, podle něj někdy při současné rychlé hře ani nemají šanci rozhodnout správně. "Nemůžeme chtít po rozhodčím, aby byl v každém případě přesný. Míč při střele Lamparda nepřešel brankovou čáru celým objemem, gól tedy platit neměl. Ale asistent v tu chvíli hlídal ofsajdovou lajnu, stál úplně jinde a z toho jeho úhlu to vypadalo jako gól. I druhá naše branka byla sporná, i když tady to tak jasné rozhodně nebylo," řekl Čech, který se však rozhodčích zastal a dodal, že nechápe vedení Mezinárodní fotbalové federace FIFA v čele s jejím šéfem Seppem Blatterem, který není příznivcem videa pro posuzování sporných situací.

"Každý rok se řada takových sporných věcí řeší a výsledkem je to, že přidali dva rozhodčí v Lize mistrů. Stejně to ale vůbec nic nevyřešilo. Jsou věci, které prostě lidské oko vidět nemůže," prohlásil Čech.

Přesto měl společně se svými spoluhráči z vítězství radost a netrpělivě čekal na nedělní duel Arsenalu s Manchesterem United. Ten nakonec skončil z pohledu Chelsea jak nejlépe mohl. Gunners porazili Rudé Ďábly 1:0 a ztráta Blues na první místo se ztenčila na tři body.

Ani duelu na Emirates Stadium se ale nevyhnula kontroverzní rozhodnutí. Arsenal chtěl v prvním poločase penaltu po evidentní ruce Vidiče, United zase sudímu spílali za to, že v závěru neodpískal pokutový kop po zákroku Clichyho na Owena. Píšťalka sudího Chrise Foye zůstala pokaždé němá, a tak se mohou v Anglii příští týden těšit na velkou bitvu o titul. V ní Manchester United na Old Trafford přivítá Chelsea a nemůže si dovolit znovu zaváhat. Sir Alex Ferguson se ovšem bojí, aby klíčový duel neovlivnily další chyby sudích.

"Je to příliš velký zápas, aby v něm došlo k mylným rozhodnutím," prohlásil po dnešní prohře Ferguson, který byl přesvědčen, že Clichy fauloval. "Vlastně se ta rozhodnutí vyvážila, nicméně si myslím, že Vidičovu ruku bylo těžké vidět. Na druhé straně ale Clichy věděl, že fauloval. Vždyť ještě ve strachu zvedal ruce."

"Chelsea tím dostala obrovskou příležitost. Tak to je, když se dějí podobná rozhodnutí. Jedno takové už Chelsea dostala loni na Old Trafford, a proto se trochu obávám," dodal Ferguson, který má se svým mužstvem na čele tabulky už jen tříbodový náskok a pokud prohraje, bude se rozhodovat až ve zbývajících dvou duelech.

Autor: Ondřej Holzman / ČTK, soccerway.com, skysports.com

Komentáře (327)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele