Čech směrem k Euru: Chyběla nám kvalita. Zápasy s Gruzií nebo Tureckem se rozhodují ve vápnech

04.07., 16:22
Aktuality
Petr Čech (© AFP)

Bývalý brankář Petr Čech se domnívá, že českou reprezentaci na mistrovství Evropy připravila o postup ze skupiny hlavně chybějící individuální kvalita. Rekordman v počtu startů za český tým upozornil, že mužstvo aktuálně nemá na to, aby hrálo otevřené partie s Portugalskem a dalšími vyspělými soupeři. Dvaačtyřicetiletý někdejší gólman nicméně věří, že výběr trenéra Ivana Haška posbíral na šampionátu zkušenosti a zúročí je v kvalifikaci o mistrovství světa. Řekl to novinářům.

Česká reprezentace na vrcholícím Euru v Německu obsadila ve skupině poslední místo poté, co prohrála 1:2 s Portugalskem a Tureckem a remizovala 1:1 s Gruzií. "Chyběla nám individuální kvalita hlavně ve finální fázi. Třeba s Gruzií jsme si vytvořili spoustu šancí, měli hodně střel na branku, ale zakončení bylo řešené špatně. Chybělo nám i více hráčů, kteří jsou schopni v rychlosti obejít jeden na jednoho nebo ty akce zakončit. To pak udělalo velký rozdíl," řekl Čech v Písku po tréninku v rámci 19. ročníku své letní fotbalové školy.

"Myslím, že co se týče nasazení, bojovnosti, organizace, hrál tým na hranici možností. Proto jsme třeba měli šanci i s Portugalskem, i když pak zaslouženě zvítězilo. Ale díky tomu, že tým hrál týmově a kluci drželi pospolu, jsme dokázali ty chybějící věci nahradit. S týmy jako Gruzie nebo Turecko se rozhoduje ve vápnech, člověk musí proměnit své šance a to nám chybělo," doplnil Čech.

Národní tým teprve podruhé od rozdělení federace zakončil na Euru skupinu bez vítězství. "Člověk si musí uvědomit, v jaké fázi ten tým je. Myslím, že momentálně nemáme na to, abychom hráli otevřené partie s Portugalskem, s dalšími vyspělými týmy. Mají hráče, kteří působí v lepších klubech. Mají více zkušeností a momentálně prostě větší kvalitu. My to musíme kompenzovat nasazením, bojovností. To u našeho týmu nechybělo," řekl Čech.

"V zápase s Gruzií se kromě zakončení a v určité fázi řešení výstavby hry tolik kritizovat nedalo. Ve finále je ale fotbal o tom dát góly. Doplatili jsme třeba i na to, že (útočník) Patrik Schick po svých zraněních nebyl v úplně nejlepší formě. Pak se ještě zranil, tak jsme se o něj nemohli opřít," připomněl Čech, který za reprezentační "áčko" odchytal 124 utkání.

Český celek měl na Euru nejmladší tým ze všech 24 účastníků. "Pokud mi šestkrát uteče míč do autu, není to o tom, jestli je hráč zkušený, ale jakou má individuální dovednost. Někteří hráči mohli být nervózní, chtěli třeba až moc. Tým, který tam byl, sice mladý byl, ale hráči něco odehrané měli," podotkl bronzový medailista z Eura 2004.

"Je dobře, že mladí hráči dostali šanci na mistrovství jet. I když třeba nenastoupili nebo neodehráli velký počet minut, zažili atmosféru šampionátu, celý přípravný kemp, práci realizačního týmu. Je to dobrá zkušenost do další kvalifikace, i když člověk se vždy nejlépe připraví, když zažije aspoň trochu úspěch. Může to být ale motivace do dalšího cyklu. Věřím, že kluci budou mít šanci, aby postoupili. Český fotbal potřebuje úspěch na mezinárodním poli. Těch míst (na mistrovství světa) je víc, tak šance snad bude větší," věřil Čech.

Slušné výkony podle něj na Euru předvedli stopeři, byť Robin Hranáč se nešťastně nachomýtl ke třem inkasovaným brankám. "Myslím, že měl smůlu. Ale líbilo se mi, že to hodil za hlavu a dokázal to odehrát velmi dobře. Což ukazuje vnitřní mentální sílu hráče. S Láďou Krejčím to může být dvojice, která může hrát v národním týmu stabilně. Uvidíme, jak si realizační tým celé Euro vyhodnotí," konstatoval Čech.

"Určitá naděje je v tom, že národní tým tam byl jeden ze nejmladších. Hráči posbírají více zkušeností, hlavně však musejí hrát ve svých klubech. To je třeba případ Adama Hložka. Budeme doufat, že Patrik Schick vydrží zdravý na další sezonu s Leverkusenem. To bude také dost důležitý faktor, abychom v další kvalifikaci uspěli. Pokud hráči nehrají v zahraničních klubech pravidelně, vždy to bude trochu omezující," řekl Čech.

Autor: ČTK

Komentáře (41)

Přidat komentář
kylo ren

Aby to nebyl na dlouhou dobu nás poslední velký turnaj...

Reagovat
Novak.Usykovic

Jj, určitě Péti..... Rozhodují se ve vápně... Asi tak jako když jsi nás podržel proti Turkům na EURO 2008 ve vápně ty. :))

Reagovat
doshcz

:))

Reagovat
Moshe Dajan

Reagovat
Vrubozubec

Předběhl jsi mě

Reagovat
Pepe1911

Co to tady je kurva za lidi

Reagovat
10adam

Kokoti

Reagovat
doshcz

Reagovat
Txapeldun

Reagovat
Zephyr

Reagovat
oli9

Kokoti kteří si pamatuji akorát jeden, dva zápasy v repre a pořád mu to cpou před xicht... Ale to že byl několik let opora a vychytal nám v vítězství to už zapomněli..

Stejně tak jako Baroše.. Poslední zápasy ho hejtili a smáli se mu.. Přitom 41 gólů v repre

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
Novak.Usykovic

Na co si to hraješ. Já neviděl moc zápasů repre od EURO 2012, ale viděl jsme všechny od Moldavska 2002 či 03 do 2012.... Viděl jsem i ČR proti Turecku v přátelském utkání 4:0 v náš prospěch. Byl jsem osobně přítomen na EURO 2004 a viděl jsem legendární zákrok Péti proti hlavičce Nistelroye. Zase neodsuzuj zbytečně.

Reagovat
Pablos

Reagovat
mayday

Reagovat
Acrocephalus

Reagovat
lajka30

Reagovat
Losinho

Reagovat
Txapeldun

Nebo bohužel u tvých rodičů v ložnici, škoda

Reagovat
GjøvikFF

Nebýt Čecha a jeho super výkonu proti Švýcarům, tak už ten poslední zápas ani o nic nejde.

Reagovat
OTASi

Reagovat
Ctenar

Stalo se i lepším golmanum a že jich moc nebylo. Každopádně já si pamatuji hlavně zápas s ghanou a za ten je u mě Čech národní hrdina, mohli jsme dostat klidně 6, zachytal jako pánbůh a jen chudák ho může hanit za jednu nebi i pět chyb, když toho udělal daleko více dobře, byl to o parník náš nejlepší gólman a já si myslím, že nebýt té rozkople hlavy, byl by tenhle chlap mezi totální špičkou historie.

Reagovat
Novak.Usykovic

Souhlasím.

Reagovat
Mr.Mike

On je mezi totalni spickou historie ale i tak

Reagovat
naheCZ

Reagovat
uff

Reagovat
Kucka

Reagovat
Modi6

To jo. Kecy, že vrcholem Haškovy éry bude postup na MS. Jo. K tomu bude ze zadních míst žebříčku zemí opravdu hodně blízko. Ve skupině nás budou čekat dva giganti a další minimálně podobně silní soupeři. Ty kecy, jakoby to Euro bylo hlavně přípravou na kvalifikaci o MS mě štvaly od samého začátku. Jakoby si nikdo z kompetentních neuvědomoval co znamená propad v žebříčku. Buď tomu vůbec nerozumí, nebo mají jiné priority?

Reagovat
kylo ren

Jak jsem psal nahoře že pokud se nic nezmění je to na dlouho naše poslední euro a o ms ani nemluvím...

Reagovat
Losinho

Na euro to půjde i dál.

Reagovat
GjøvikFF

Tak jako letos to půjde asi vždycky, ale to je strop. Nebýt Skotů, tak jsme za největší nekopy turnaje.

Reagovat
Me2win

Reagovat
Pablos

Na článku o Čechovi se vždycky aspoň odkopou dementi

Reagovat
jenage

Tihle dementi se odkopali už se začátkem Eura, neskutečné, co za exoty se tu vyskytlo.

Reagovat
Pablos

Reagovat
Kiss Me Polka!

Reagovat
uff

Reagovat
oli9

Reagovat
Grupma

Já furt té Haškově vizi věřím a fandím. Jestli to byl začátek pro kvalifikaci na MS, tak to lehce obětované Euro se vyplatí. Stejně bychom došli do osmifinále a konec - o jeden zápas víc. Ale ti hráči se poznávají, zvykají si na sebe, Barák si vyzkoušel co je být přemotivovaný , Hranáč co to je být smolařem,...

Těším se na kvaldu a na Ligu národů

Reagovat
j_mrazik

Obětoval Euro jak? Že hrál hovno? Nechal snad nějaké starouše doma, vzal a hrál hlavně mladíky? Ničeho z toho jsem si nevšiml.

Reagovat
Me2win

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele