Během minuty se mu změnil život. Petr Čech se po zranění hlavy podruhé narodil

Dnes, 17:20
Aktuality
Petr Čech na nosítkách po Huntově zákroku. (© ČTK / AP / Sang Tan)

V sobotu 14. října 2006 nastoupila Chelsea na hřišti Readingu k řadovému ligovém zápasu. Vyhrála 1:0, přesto to byl pro londýnský celek nesmírně těžký den. Už po 20 vteřinách utkání se totiž šeredně zranil jeho gólman a jeden z pilířů sestavy Petr Čech (42). Ten si onen den před 18 lety klidně může zapsat do občanky jako druhé datum narození. Unikl totiž daleko vážnějším následkům a je téměř zázrak, že se ještě vrátil na hřiště, ještě k tomu v předchozí skvělé formě.

Hned na začátku duelu došlo k jeho srážce s křídelníkem Stephenem Huntem. Ir se hnal za dlouhým míčem, český brankář ho zachytil na zemi těsně před sebou a sprintující soupeř jej trefil kolenem do hlavy. Na první pohled to nevypadalo na nic příliš vážného.

Rozhodčí zápasu Mike Riley také nijak naléhavě nereagoval. Nejprve Hunta upozornil, aby se zdržel tvrdých zákroků, a teprve po chvíli, když Čech stále ležel na trávníku, přivolal nenuceným gestem lékaře. Později byl kritizován za příliš pomalou reakci - každá vteřina totiž mohla sehrát rozhodující roli v otázce života a smrti. Tak vážné zranění bylo.

Čecha nahradil Cudicini, avšak ani druhý brankář Chelsea zápas nedohrál. V nastaveném čase druhého poločasu zahrával Reading rohový kop, Ital se tvrdě srazil s Ibrahimou Sonkem a skončil ležet bezvládně na zemi. Dokonce upadl do bezvědomí a také on musel opustit hřiště na nosítkách.

V té době se ve fotbale mohla použít pouze tři střídání. José Mourinho na lavičce Chelsea využil všechna tři předtím, takže musel mezi tyče nastoupit na závěrečné vteřiny utkání kapitán John Terry. Blues dohrávali dokonce v devíti hráčích, protože předtím byl vyloučen John Obi Mikel.

Přesto si dokázali dojít pro tři body. Čech však ještě rozhodně vyhráno neměl.

817 minut bez gólu

Při střetu s Huntovým kolenem utrpěl těžkou frakturu lebky. Okamžitě se podrobil náročné operaci a lékaři později uvedli, že jej tento incident málem stál život. Z nemocnice byl propuštěn po 10 dnech. Chelsea oznámila, že bude mimo hru tři měsíce v souladu s doporučením lékařů o době potřebné k úplnému zotavení.

V jednom z rozhovorů potom Čech uvedl, že si na samotné zranění nepamatuje. Na trávník se vrátil v lednu 2007 a byl to velmi náročný comeback. Chelsea se totiž vydala do Liverpoolu, její brankář inkasoval už ve čtvrté minutě a o čtvrt hodiny později znovu. Ani jeden gól nebyl jeho vinou, pro jeho psychiku to nicméně muselo být nesmírně náročné.

O mnoho let později přiznal, že měl po návratu velký strach a bál se chodit do soubojů se soupeři. Liverpool porazil Chelsea 2:0, Čech však své obavy obdivuhodně překonával. Hned po prohře s Liverpoolem neinkasoval v lize 817 minut. A za březen byl díky osmi po sobě jdoucím ligovým čistým kontům poprvé v kariéře vyhlášen hráčem měsíce Premier League.

Zápas v Readingu neměl pro Čecha naštěstí fatální následky, přesto však otevřel mezi odborníky, komentátory, znalci a bývalými brankáři debatu o potřebě větší ochrany mužů v rukavicích při hře. Rozhodčí byli pod tlakem a od té doby museli věnovat větší pozornost zraněním, zejména v oblasti hlavy.

Pod obrovským tlakem byl i Hunt. Pro něj i pro celý tým Readingu přišel domácí zápas s úřadujícím mistrem Chelsea stále ještě na začátku jejich první sezony v Premier League.

Po incidentu byl tehdy doslova pronásledován médii i fanoušky Chelsea, kteří mu vyhrožovali smrtí. Na druhé straně Čech prozradil, že ačkoli Hunt o incidentu mluvil v médiích několik měsíců, osobně ho nekontaktoval, ani se mu neomluvil.

Hvězdný gólman se po zranění vrátil a během své další kariéry patřil k nejlepším světovým brankářům. Od osudového momentu však byl vždy znám jako "ten s helmou".

Comeback mu totiž umožnil chránič hlavy ve stylu ragby, který kryl zraněné místo na hlavě. Zpočátku nosil Čech helmu vyrobenou novozélandskou firmou Canterbury, známou značkou sportovního oblečení zaměřenou na ragbyové vybavení. Chránič však nesl její logo, což vyvolalo třenice s výrobcem kolekce Chelsea (Adidas) a také se sponzorem české reprezentace (Puma).

Problém se vyřešil poté, co posledně jmenovaná společnost vyvinula pro Čecha vlastní helmu, kterou nosil při zápasech Chelsea, a při utkáních národního týmu měl jinou bez loga výrobce. Každopádně chránič hlavy se stal jeho ochrannou známkou po zbytek kariéry.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Miroslav Šifta

Komentáře (16)

Přidat komentář
CTM

Tankista

Reagovat
SunFells
Reagovat
kilobyte

Stejně je to borec, jak se dokázal vrátit do brány a ještě v takové formě.

Reagovat
Čenda

svýho času nejlepší brankář světa.

Reagovat
oli9

Reagovat
Puskas

Reagovat
Moshe Dajan

Hunt byl velká svině, i po tolika letech je tam vidět jasný úmysl.

Reagovat
Čenda

jednoznačně

Reagovat
Posledni Kovboj

Reagovat
Seydou Doumbia

podle mě to záměr nebyl, šel po miči, golmana neviděl, kdyby to čech nehrál tak dává gol

Reagovat
oli9

Vždyť tam dal to koleno jako svině.. Každý normální hráč gólmana přeskakuje když jde pod nohy, tenhle debil tam dal koleno aby si vymodlil penaltu nebo něco.. Jen zapomněl na to že kolenem do hlavy je to jaksi o život

Reagovat
GjøvikFF

Za mě tedy cílená zmrdovina (ne ho zrakvit, ale pokopat 100%), tím kolenem tam šel naprosto nepřirozeně.

Za mě hlavně obrovskej respekt, že se Čech dokázal po tomhle vrátit, nikdy jsem nepochopil ten následný hate na něj.

Reagovat
Seydou Doumbia

Pokopat ho určitě chtěl, ale tak to byla ještě ta kopačská doba, kdy týmy co stáli za hovno chtěli ničit soupeře fyzicky ne? Sám asi Hunt nečekal jak to dopadne, ale jasně že ho to neomlouvá.

Reagovat
Godwinson

Do dnes nechapu, ze z toho ta spina vyvazla bez flastru, ale tak to holt stale funguje

Reagovat
JavierZanetti4

Jo potom už to vybírání na centry nebylo vono Péťo, ale si borec, žes to překonal ????

Reagovat
JavierZanetti4

* !!!!

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele