Baráž o první ligu: Jihočeské derby a po roce druhá šance pro Vyškov

29.05., 21:39
Aktuality
Radost hráčů Českých Budějovic (© SK Dynamo České Budějovice)

Úvodními zápasy odstartuje baráž o první ligu. Patnáctý celek nejvyšší soutěže České Budějovice přivítají třetí tým druhé ligy Táborsko a jihočeští rivalové si do velké míry zopakují 10 let starý přímý souboj o účast mezi elitou. Čtvrtý celek z druhé ligy Vyškov pak ve svém azylu v Drnovicích bude hostit čtrnácté mužstvo nejvyšší soutěže Karvinou a po loňském neúspěšném souboji se Zlínem se v baráži představí podruhé za sebou.

Oba úvodní zápasy budou mít ve čtvrtek výkop v 18:00, odvety se odehrají v neděli. Jasnými favority dvojutkání jsou celky z nejvyšší soutěže, jejich soupeři budou usilovat o premiérový postup mezi elitu. Baráž se bude hrát počtvrté a tým z druhé ligy v ní ještě nikdy neuspěl. Druhé místo v druhé lize obsadila olomoucká rezerva, vzhledem k účasti A-týmu Sigmy v nejvyšší soutěži ale o postup bojovat nemůže.

Českobudějovické Dynamo působí mezi elitou od roku 2019, kdy se do nejvyšší soutěže vrátilo. Svěřenci trenéra Jiřího Lercha byli po podzimu i po základní části v tabulce poslední, v nadstavbě ale pod sebe dokázali dostat Zlín, který jako jediný přímo sestoupil.

Jihočeští rivalové jsou do značné míry v podobné situaci jako v roce 2014, kdy jejich přímý souboj v závěrečném kole druhé ligy rozhodoval o postupu. Dynamo tehdy na soupeřově stadionu zvítězilo drtivě 6:0. Speciální dvojzápas čeká na výkonného ředitele Táborska Martina Vozábala, který v Českých Budějovicích působil jako hráč i funkcionář.

"Budějovice jsem si nepřál z logického důvodu. Jsme oba týmy z jihu Čech a měli bychom si pomáhat a ne mezi sebou soupeřit. Tajně jsem doufal, že se utkáme se Zlínem, ale ten přímo spadl do druhé ligy," řekl ČTK trenér Táborska Roman Nádvorník.

"Asi to bude vyhecované. Táborsko je nepříjemné, ale se vší úctou k němu, když ten dvojzápas nezvládneme, v lize nemáme co dělat. Pokud k tomu ale přistoupíme jako k ligovému utkání, věřím, že to zvládneme," prohlásil trenér Dynama Jiří Lerch.

Pokud by Táborsko favorita v baráži porazilo, kvůli nevyhovujícímu stadionu by s největší pravděpodobností zpočátku hrálo domácí zápasy právě v Českých Budějovicích. "Dynamo má zkušenější tým. Viděl bych to procentuálně tak 60:40 nebo možná 65:35 v náš neprospěch. Hráči Českých Budějovic mají s těžkými zápasy dostatek zkušeností, pro nás to bude něco nového. Rozhodující bude, jak to hráči zvládnou mentálně," řekl Nádvorník.

Vyškov si baráž zahraje podruhé za sebou, vloni po prohře 0:1 venku a domácí bezbrankové remíze nestačil na Zlín. Vzhledem k nevyhovujícímu stadionu stále působí v azylu v Drnovicích. Jelikož je Karviná nováčkem nejvyšší soutěže, v minulé sezoně se s Vyškovem utkala v druhé lize. Venku prohrála 1:2 a doma zvítězila 2:0.

"Druhou ligu jsme uzavřeli porážkou v Příbrami, ale teď nás čeká úplně jiná soutěž, dva zápasy ve stylu play off. Věřím, že podáme mnohem lepší výkon. Věřím, že domácí zápas s Karvinou zvládneme a udržíme si naději do odvety," řekl trenér Vyškova Jan Kameník.

"Narazíme ale na silný tým. Karvinští po loňském postupu z druhé ligy nabrali zkušenosti a zaslouženě se vyhnuli přímému sestupu. Chceme se pokusit o to, abychom byli prvním týmem z druhé ligy, který v baráži uspěje," doplnil Kameník, jehož svěřenci z posledních pěti druholigových kol uhráli jediný bod.

Karvinští coby nováček nejvyšší soutěže se pokusí odvrátit to, aby po roce sestoupili zpět do druhé ligy. Formu mají o poznání lepší než soupeř, z posledních tří zápasů dvakrát zvítězili.

"Role favorita se nezříkáme, vždyť jsme tým z nejvyšší soutěže. Máme ligové zkušenosti. Musíme si ale dát na soupeře velký pozor, vloni Zlín v baráži pořádně potrápili. Navíc máme v živé paměti oba naše vzájemné zápasy z minulé sezony, oba byly vyrovnané. Vyškov zvítězil doma a my také, i když s velkým štěstím," řekl asistent trenéra Karviné Marek Bielan. "Odveta doma je pro nás lepší. I v pohárech je podle mě lepší začínat venku," dodal.

Autor: ČTK

Komentáře (4)

Přidat komentář
Chamezjunior

Budu dnes na dálku držet palce MFK Karviná. Venku nesmíme prohrát!

Reagovat
ratusek

Program od 18 jasný, ale co sledovat? Jihočeské derby asi bude lepší

Reagovat
monty25

Jihočeské derby bude i na ČT sport.

Reagovat
Chamezjunior

Navíc na ČT sport plus bude vysílán druhý zápas

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele