Baník Ostrava se v budoucnu vrátí na Bazaly, město tam postaví nový stadion

17.06., 12:15
Aktuality
Fanoušci Baníku Ostrava (© FC Baník Ostrava)

FC Baník Ostrava se v budoucnu zřejmě vrátí na legendární stadion Bazaly. Město chce v lokalitě vybudovat nový stadion. Ověřovací studie, kterou si nechalo zpracovat, ukázala, že výstavba sportoviště pro minimálně 15.000 diváků je v původním areálu možná. Novinářům to dnes řekl primátor Jan Dohnal (Spolu). Město chce ještě letos vyhlásit architektonickou soutěž, se samotnou výstavbou by se mohlo začít v roce 2027. Náklady na stavbu stadionu město odhaduje na maximálně 1,5 miliardy korun.

Domovským areálem Baníku byl stadion na Bazalech od roku 1959 až do sezony 2014/2015, kdy se fotbalisté museli přesunout na Městský stadion v Ostravě-Vítkovicích, protože původní stadion už nevyhovoval stanoveným podmínkám. Fungování fotbalistů a atletů ve společném zázemí je ale podle vedení města poměrně problematické a výhledově navíc počítá na stadionu s dalším rozvojem atletiky a do krajské metropole chce přilákat špičkové trenéry. Podle primátora je už nyní městský stadion na hranici svých kapacit.

Také podle majitele klubu Václava Brabce je zázemí pro fotbalisty nevyhovující. "Baník jako jediný v republice hraje na atletickém stadionu. Všechno je uzpůsobeno atletice, ať už se jedná o novinářskou zónu, bufety, které jsou nedostatečné. Vzdálenost ze sektoru za brankou je taková, že nemohou fanoušci vůbec vidět, co se odehrává na druhé straně hřiště," uvedl Brabec.

Studii proveditelnosti si město zadalo v únoru. "Tato studie říká, že nepřišla na nic, co by bránilo fotbalový stadion postavit," uvedl Dohnal. Podotkl, že celý proces je teprve na začátku a bude nutné připravit projekt. "Jsem rád, že ta studie vyšla. Cesta moje a cesta Baníku se dneska upíná k Bazalům," uvedl Brabec.

Primátor připomněl, že město o stavbě nového fotbalového stadionu uvažovalo dlouhodobě a prověřovalo několik variant včetně výstavby nového fotbalového stadionu v blízkosti městského stadionu. Pozemky tam ale nejsou v jeho vlastnictví a byla by rovněž nutná změna územního plánu.

"Další krok bude spočívat v tom, že teď město vypracuje podmínky architektonické soutěže. Návrh toho, jak stadion bude vypadat, vzejde z architektonické soutěže, kterou bychom chtěli vyhlásit nejpozději do konce tohoto roku. Očekáváme, že by soutěž mohla proběhnout v první půlce příštího roku. Koncem roku 2026 bychom mohli mít projektovou dokumentaci v nějakém stupni povolování. Samotná realizace, pokud nenarazíme na nějaké nepředvídatelné komplikace, by mohla začít v roce 2027," řekl Dohnal.

Nevyloučil, že by stadion mohl mít i větší kapacitu, než s jakou pracovali autoři ověřovací studie. Podle primátora se ale větší stadion než pro 18.000 až 20.000 návštěvníků do lokality nevejde. "Osobně si myslím, že se budeme pohybovat někde kolem 17.000," uvedl Dohnal.

Náklady na stavbu nového fotbalového stadionu město odhaduje na maximálně 1,5 miliardy korun. Při odhadech vycházelo i z nákladů na výstavbu stadionu v Hradci Králové. Brabec uvedl, že je připraven se na výstavbě stadionu finančně podílet.

Bazaly se město rozhodlo odkoupit v roce 2013, klub měl tehdy značné finanční problémy. Město za areál zaplatilo zhruba 115 milionů korun a klub tím zachránilo před bankrotem. Nákup Bazalů měl řadu kritiků a na zastupitelstvu se ho podařilo prosadit až při opakovaném hlasování. Město následně nechalo areál opravit za zhruba 320 milionů korun a od roku 2019 slouží mladým fotbalistům i k tréninkům. Divácká kapacita stadionu hlavní hrací plochy je aktuálně 450 sedadel.

Autor: ČTK

Komentáře (89)

Přidat komentář
Fodbalysta

Dobrá zpráva. Pro Baník, region i celý fotbal.

Reagovat
Mr.Mike

Aby to nebylo za 50 let ale az..jak v Hradci

Reagovat
Pozor skluz!!!

To bude velké, a drahé. Ale správné.

Reagovat
icemike

Reagovat
Rustin Spencer Cohle

Reagovat
Zephyr

Rád bych se mýlil, ale zatím tipuju, že to bude ještě delší a divočejší telenovela než hradecký stadion.

Reagovat
Fodbalysta

Já si myslím, že nebude. Brabec je daleko cílevědomější člověk, bude do toho rozhodně víc šlapat a nenechá se odradit. Navíc pro něj hraje fakt ten, že prakticky každého v Ostravě Baník nějakým způsobem zajímá. Ten tlak na to, aby se stadion co nejdřív začal stavět bude obrovský a úplně jiný než v Hradci, Pardubicích nebo kdekoli jinde. Alespoň tak to vnímám z povzdálí.

Reagovat
Zephyr

Nevím, nakolik je reálné, aby Ostrava našla ~2mld a vrazila je do lokality, kde poměrně nedávno proběhla nákladná celková rekonstrukce. A hlavně bude těžké to obhájit a protlačit politicky.

Reálně to bude v rukou ANO - protože ti pokud se vyhnou nějaké implozi jako posledně, tak mají příští volební vítězství takřka jisté. Jestli koukám správně, tak příští komunální volby jsou 2026, takže peníze pro Baník budou asi horké téma. A když se z financování stadionu stávají volební náboje na všech stranách barikády, tak to ve mně rozhodně nebudí optimismus

Reagovat
SuperBanikovec

Údajně je na tom shoda napříč politickým spektrem. A mimo politiku, je pravda, že Brabec je opravdu člověk, který ještě nikdy nic neřekl do větru.

Reagovat
Zephyr

Tak vám přeju, aby ta shoda fakt vydržela až do voleb, a aby přežila všechno politikaření Asi je třeba, aby se pro příští roky z Baníkovců stali hardcore lobbysti a pečlivě sledovali, které strany/hnutí to s těmi Bazaly myslí fakt vážně. Přemluv bábu, ať volí Bazaly!

Reagovat
SuperBanikovec

Reagovat
bobis21

Já si právě myslím, že na tom bude ANO chtít dělat kampaň, takže to bude chtít protlačit. Čistě náhodou se začne stavět 2 měsíce před volbama.

Reagovat
Zephyr

Neznám místní politiku, ale je Baník fakt tak velké téma, že si to můžou dát jako součást kampaně? Je mi jako jasné, že Baník je lokální fenomén, ale spíš mi jde o politický potenciál pro ANO ve smyslu "lidi, kteří nám to hodí, protože si dáme Baník na volební plakát" vs. "lidi, kteří se naserou, pač v tom uvidí jen 2mld díru v rozpočtu". Nedokážu posoudit, nakolik je to pro politické strany riziko, nebo jestli to je fakt lehký způsob, jak nahrabat zaručené hlasy.

Reagovat
bobis21

Myslím že v Ostravě těch, kteří budou nasráno protože 2 mld zas tolik není. Tam jsou historicky úspěšné spíš strany, které sere otázka "kde já to vezmete?"

Já jsem taky neostravák, ale nemyslím si, že do toho politici jsou z lásky k sportu ...

Reagovat
Axelrose

Nebyl tam tenkrát nějaký problém s propadáním hřiště? Nebo něco podobného?

Jinak ideálně, aby tam stál už tenhle rok, fakt tam ze sektoru pro hosty moc nevidíš

Navíc si to fans Baníku zaslouží

Reagovat
Pozor skluz!!!

Proč by to měla hledat Ostrava? Brabec bude muset sypnout velkou část, najde si investora - sponzora. Vůbec se nebudu divit, když po tom skočí RT Torax, jehož hokejový projekt lehce neuspěl zatím a mrakodrap je taky spíš fail.

Politici to moc rádi odkývou, budou si na tom honit triko ještě troje volby.

Reagovat
Hlahart

Tak hlavně v Hradci vlastní klub město a logicky byl osud stadionu závislý na tom, kdo si zrovna jakým způsobem chtěl udělat politické body.

Reagovat
Pozor skluz!!!

To si nemyslím, ve vší úctě, Hradec je jen Hradec, město bez velké fotbalové kultury, ve srovnání s Ostravou.

V Ostravě žije fotbalem dost lidí na 20t stadion, město se bude chtít vytáhnout a udělá všechno proto, aby se to povedlo a další roky se na tom bude přiživovat.

Dále máme provařená architektonická jména typu Kotek, kteří se budou víc než rádi podílet, až jim to někdo z magistrátu dohodí.

A to bez ohledu na stavbu budovy filharmonie, Černé kostky, mrakodrapu nebo nové čtvrti mezi Karolínou a nádražím Střed, protože do toho bude muset sypnout Brabec.

Reagovat
Lovecour42

Přej max 1.5 mld No jasně tvl a rohlíky za korunu

Reagovat
zorz767

"město postaví"... tak gratuluju k dalšímu tunelu, na kterém se napakuje X těch správných lidí. Jako daňový poplatník bych blil a klobouk dolů před dr. Křetínským, že se k ničemu podobnému nesnížil, aby somroval peníze ze státu.

Reagovat
Fodbalysta

Tak on má Křetínský od Brabce docela jiný finanční možnosti.

Reagovat
icemike

Reagovat
naheCZ

Reagovat
lampas

Reagovat
pantondavo

Křéťa si to vzal rovnou od nás všech

Reagovat
smazaný uživatel

Není na předvolební sliby příliš brzo? Opravdu Ostrava ufinancuje velkej atletickej a fotbalovej stadion, velkou multifunkční halu a ještě novej zimák?

Reagovat
zorz767

Se podívej, co se děje v Brně. Když v tom někdo umí chodit, jde vše...

Reagovat
ratusek

a to se ještě v Brně dělá hlavní nádraží, filharmonie a určitě dost dalších věcí

Reagovat
kilobyte

Tak z Brna je Blažek. Takže se státní podporou tam určitě nebude problém. Navíc když je Fiala taky z Brna.

Reagovat
Greny

a kdyby nahodou tam byla pristi 4 roky opozice tak Schillerova je taky z Brna

Reagovat
doshcz

Brno nam nici zivoty

Reagovat
zorz767

Podle firmy jejího zeťáka bylo donedávna pojmenované rondo, takže vazby na Zábranského jsou víc než jasné.

Reagovat
Kang & Kodos

Pak to tady má nějak vypadat

Reagovat
Salfovic

Všechno zlo pochází z Moravy.

Reagovat
Front hell

Tak když si cechacci nechají srat na hlavy. Procttoho nevyužit

Reagovat
Front hell

Proč toho

Reagovat
andrew96

Ale taky jakou dobu to trvalo. A že to město ufinancuje je taky dost sporné. Nehledě na obcházení sportovních (ale i dalších) koncepcí.

Reagovat
ratusek

Atletický stadion snad má být jakési centrum atletiky celé země a fotbal se tam už nevejde. Hlavně jsem zvědav, jak se tam vměstná ještě i béčko. Už takto je prý ta tráva nic moc, natož když tam bude každý týden něco + atletika.

Fotbalový stadion je potřeba, hokejový taky a multifunkční hala je Ostravar arena? To nevím, jak se bez hokeje uživí. Ale jelikož Vítkovice několikrát musely měnit hrací termíny, tak tam o uživení se asi nouze taky nebude.

Nicméně fotbalový stadion dřív než 2030 stát nebude a zimák má snad stát ještě později.

Reagovat
icemike

Plus koncertní sál

Reagovat
Pozor skluz!!!

Filharmonie na kulturáku, Černá kostka, mrakodrapy, čtvrť mezi Karolinou a nádražím, kampus na Černé louce už je, Vítky moc opravit nepotřebují - atletika. Zimák je jasný už dvacet let, tam to třeba půjde cestou jako Poruba, kdy to zalepil Torax.

Multifunčkní halou nevím, co je myšleno, žádný další sport není v OV, respektive v ČR na takové úrovni (volejbal, házená, basket), aby se to vyplatilo.

Megalomanských nápadů je dost, včetně lanovky a podobných bizárů. Prachy nepotřebuješ, potřebuješ investora.

Reagovat
patas92

Stadion pod 20k, který ani nepůjde případně rozšířit, je píčovina. Jestli chtějí stavět, tak jinde.

Reagovat
ratusek

Přesně tak. Stadion se staví na 30 a více let. Takže těch 15tisíc je žalostně malá kapacita. Chápu nostalgii pro Bazaly, ale je třeba se na to dívat realistiky do budoucna. Bazaly by šly rozšířit ale na ukor treninkových ploch a všeho, co se tam do teď vybudovalo

Reagovat
Puskas

Stará střelnice taky ustoupila Bazalům, i když s tím tehdy měli fanoušci problém. Někde v tom Svinově, jak se dříve o tom debatovalo, by bylo fajn.

Reagovat
Pozor skluz!!!

Reagovat
patas92

Reagovat
Kepy_FCB

❤️

Reagovat
icemike

Miluji bazaly, vyrostl jsem tam (doslova hned vedle)a beru to jako domov Baníku. Ale:

1.Dopravní oblužnost je hrozná a opravdu velká část fanoušků dojíždí z jiných měst.

2. Cokoliv pod 20k je urážkou ambicí do budoucna. Když už to stavět, dejte tam místa navíc.

3. Ta půlka miliardy z dřívějška se stane vyhozená z okna a to mě zrovna netěší

Reagovat
ratusek

Reagovat
Zephyr

Reagovat
SuperBanikovec

K bodu tři vyznělo, že právě tu znehodnocenou investici z minula má záměr v nějaké značné míře uhradit Brabec ze svého.

Reagovat
Kepy_FCB

A co to poddolování?

Reagovat
dontcallmeandre

slyšel jsem, že poddolování je spíš urban legend a výmluva z dřívějška. Je pravda, že na slezské se normálně staví, tak nevím proč by zrovna u bazalů měl být problém.

Reagovat
Kepy_FCB

Takže ta díra která tenkrát byla ten den ve všech hlavních zprávách je legenda

Reagovat
dontcallmeandre

přesněji řečeno poddolování limitující výstavbu stadionu. že tam nějaké staré štoly/šachty jsou, jsme rozporovat nechtěl.

Reagovat
Kepy_FCB

Mě spíš udivuje že před lety vyšla studie že tam nic většího postavit nejde. Nyní že jo

Zřejmě jakej výsledek si zaplatíš takovej vyjde něco jako soudní znalci

Reagovat
dontcallmeandre

Tohle je celkově problém u nás v česku. Nic nejde, nikdy se to nedělalo apod.Přitom je jasné, že prakticky všechno jde, a otázka může být jen, za kolik a jestli se to vyplatí. Každopádně, j áté lokalitě na bazalech nefandím, takže pro mě je to trochu zklamání. (hlavně kvůli MHD, pamatuju si z dřívějška ty přecpané trolejbusy a fakt se netěším, že to budu muset zažívat znovu.)

ale zase jestli dají českobratrskou na dva pruhy, tak za to mají u mně plus.

Reagovat
Puskas

Reagovat
Pablos

to čumim… ale super

Reagovat
lampas

V Ostravě asi našli ropu, když si mohou dovolit z městských peněž budovat zcela nepotřebný stadion.

Reagovat
exse

15 tisíc je strašnej fail. Chápu, že jsou zvyklí, že ten klub vedou lemplové, a tak čekají, že i nadále bude paběrkovat mezi první a druhou ligou, ale město jako Ostrava prostě musí mít stadion alespoň pro 25.

Reagovat
bobis21

Stadion jaký popisuješ v ČR vůbec neexistuje. Co teda pak mají mít ostatní města?

Reagovat
exse

V Polsku jich existuje 10. Eska mají mít stadiony pro 40. Brno 35, Ostrava 25-30. Ty stadiony se nedělají pro diváky co chodili před 10 lety, ale pro diváky co budou chodit za 30 let.

Reagovat
Pozor skluz!!!

V Polsku ale chodí tolik lidí, ta země je 4x větší a v tamějším fotbale je mnohem více peněz, stavělo se kvůli EURA.

Tolik stadionů nepotřebujeme, pokud u nás někdy bude EURO, tak stačí jeden až dva (Praha 2 nebo Praha a jeden nový jinde) protože se budeme dělit.

Velký stadion v Brně je absurdní, dokud tamější fotbal nebude mítx let top výsledky, protože je historicky nikdy neměl, z pohledu tohoto je daleko za Baníkem. /Nejsem Baníkovec./

Reagovat
Kang & Kodos

Jak jako ostatní? Jste třetí největší. V Brně to vedou dementi a v Praze bude pro 35k. Aspoň pro těch 20k by to bejt mohlo. Jestli bude jenom 15, tak to neni absolutně žádnej posun, kromě toho, že tam nebude atletická dráha

Reagovat
icemike

Reagovat
Kepy_FCB

Reagovat
bobis21

Tak plán je 15-20. Nikdo neříká, že to 20 nebude. Jde o to, jaké návrhy budou k dispozici.

A posun to je obrvský. Problém Vítkovic opravdu není kapacita, to je úplně ten poslední problém

Reagovat
ratusek

Říkali, že cca 17. Víc nebude. A ikdyby, tak by museli zbourat tréninková hřiště. Takže 15k je absolutní výsměch, i těch 17 je ostuda

Reagovat
bobis21

Tak já od začátku říkal, že by se mělo stavět jinde, protože všechny ty problémy, které dnes slavnostně oznámili že "vyřešili" by v jiné lokaci vůbec nebyly. A tady by mohla zůstat akademie, tréninky atd.

Reagovat
ratusek

souhlas. Jako jo, Bazaly jsou jedna věc. Ale je potřeba používat mozek a kdekoliv jinde na zelené louce by to bylo o dost lepší řešení. Snad to někomu dojde, ale to už asi nehrozí bohužel a bude to na Bazalech. Po dnešku je to jediná varianta

Reagovat
bobis21

Tam je to podle mě hlavně politika, současné vedení města si na tom prostě bude chtít nahánět body, a Bazaly zní líp než random místo po bývalé fabrice ...

Mozek samozřejmě říká, že lepší varianta je b, ale ne ten politický mozek nikdy nekončící kampaně.

Reagovat
thewall

Bohužel sám Brabec se vyjádřil, že 17 tisíc je plně dostačující.

Reagovat
icemike

Jinak je to teprve studie. Snad přijde nějaké studio s projektem, jak tam s UEFA regulací vleze aspoň těch 20k

Reagovat
thewall
Reagovat
Kang & Kodos

Baník Juniors

Reagovat
icemike

Konečně byste přestali nadávat, že hlavní nefandi

Reagovat
Mikyruv Knir

Jsem velky fanda jak Baniku, tak architektury, ale tady bych pokud mozno upustil od nejake prehnane krasy a proste bych se snazil navysit kapacitu. 15-17 je fakt zalostne malo. Ja vim, ze se brzo zase nemusi nejak zvlast darit a navic opadne to nadseni z noveho stadionu a muze tam byt 6-7, ale 20 je opravdu minimum a to bych to spis smeroval ke 30, jak se tehdy uvazovalo o Svinovu.

Reagovat
HorajzmAmmann

Kdo videl tiskovku tak proste pochopí, ze tech 17.000 je maximum. Navíc, čím větší stadion tím více to bude stát. Fakt nechápu, ze se tady tak brečí… 15 k je málo, ale 17-18 úplně v pohodě.

Btw a ta cena 1,5 mld… nestala koncertní síň v Ostravě 4?

Reagovat
ratusek

17 je taky málo. Když už tak mělo být 19 220. No uvidíme. Uvědomme si, že ten stadion je "napořád". A postavit něco pod 19 je rezignace na jakékoliv budoucí sportovní ambice. I s ohledem třeba na zápasy repre atd

Reagovat
HorajzmAmmann

V pohodě, asi souhlas. Ale tady to vypadá ze buď nic nebo Bazaly 17k. A pokud to bude nějaký 18 tak úplně v pohodě. Pak už je snad jedno jestli to je 19 nebo 20. Sparta hraje celou dobu na Letne a stačí jim to, a to mají 4x větší základnu než my

Reagovat
icemike

Však taky poslední rok celkem nadávají a budou stavět větší

Reagovat
Axelrose

Tak většina repre zápasů se bude stejně hrát na Spartě, až to Křéťa zkolauduje.

Reagovat
bobis21

Tak 15 chápu jako minimum pro soutěž.

Až budou na stole 2 návrhy na 18+ a město vybere třetí na 15, bude čas na pičování.

Když se všichni přihlásí s tím, že moc víc tam nevyleze a budou všechny na těch 15, nic asi nenaděláš... (Kromě stavby jinde, co jsme řešili nahoře)

Reagovat
HorajzmAmmann

17-18 se vleze. 15 mel pouze jenom ten navrh, který se prezentoval. Ale to nemá absolutně žádnou informační hodnotu jak to bude vypadat.

Reagovat
icemike

jop každopádně 15k bez dráhy bude i tak pěkná aréna. Vlastně Vítkovice minus dráha, minus VIP

Reagovat
Vinci

Jasně v Ostravě asi neví co s penězi, obzvláště po krachu Liberty to bude ultra zazobaný region

Reagovat
icemike

Aktuálně kdo chce, si práci najde. Respektive kdo chtěl, už dávno dělá jinde

Reagovat
Pozor skluz!!!

Ostrava má docela slušné rozpočtové výsledky v posledních letech.

Do tohoto bude muset sypnout i Brabec a případně další investor/sponzor (typu RT Torax atd).

Reagovat
Salfovic

Neuvěřitelné vyhazování peněz daňových poplatníků

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele