Analýza Jana Morávka: Češi postrádají technickou vyspělost. Provod by se mi líbil v Bundeslize, říká

27.06., 18:55
Názory a komentáře
Lukáš Provod patřil na Euru k nejlepším hráčům národního týmu. (© Profimedia)

Přímo v centru dění sledoval utkání Česka s Tureckem i expert Livesport Zpráv Jan Morávek (34). Bývalý bundesligový záložník ve své analýze rozebírá důvody, proč tým Ivana Haška (60) nesplnil cíl, kterým byl postup ze skupiny. Jako hlavní důvod vnímá absenci kreativity a schopnosti prosadit se technicky, či v situacích jeden na jednoho. Nešetří Antonína Baráka (29) kvůli vyloučení, ale zároveň si všímá i nepřesných verdiktů arbitra v neprospěch Čechů.

Samozřejmě je to pro český fotbal velké zklamání, protože mě celkově Turci překvapili, jak moc byli v utkání pasivní. Přišlo mi, že měli od začátku strach a cítili tlak tureckého národa. Ukazovala to v průběhu utkání i střídání a fakt, že nastoupili bez typické devítky.

Yilmaz se přesunul na pravou stranu a byl u všech nebezpečných akcí Turecka. Na hrotu občas vyplouval Arda Güler nebo Hakan Calhanoglu. Z toho pohledu o to větší škoda, že se nám to utkání nepovedlo.

Hrubě ho ovlivnila červená karta, ale Češi ukázali, že i tak se s Turky dalo hrát. Kdybychom některé akce lépe dohrávali. Ať už nějaké brejky, nebo v závěru centrované balony, kdy to tam létalo z levé strany. Ve finále tomu chyběla i herní kvalita.

Bylo to krásně vidět v situaci, kdy Provod po lajně vysunul Juráska, ten to mohl dávat do kapsy na Kuchtu, který nabíhal na zadní tyči, ale Jurásek si dal špatný dotek a skončil v zámezí. To jsou momenty, kdy se ukáže, že nám kvalita prostě chybí.

Provod skvělým pasem vysunul Davida Juráska. (©Livesport)
Jurásek ale nezvládl první dotek s míčem a míč skončil v zámezí. (©Livesport)

Jsou to věci, které řešíme často. První dotek, technická vyspělost hráčů. Když člověk vidí, co je Yilmaz schopný udělat, tak takového hráče my nemáme. Každý moment, kdy to zavánělo velkou šancí pro Turecko, tak to bylo díky Yilmazovi. Prosadil se jeden na jednoho, jeden na dva. Úvodní branka byla z osmdesáti procent jeho zásluha: Průnik přes Davida Juráska, kdy mu nasadil housle. Pomohl tomu i Adam Hložek svým špatným odkopem, ale celá nebezpečnost té situace vznikla individuální kvalitou Yilmaze.

Ne náhodou mají české týmy na kreativních pozicích a u těch rozdílových hráčů fotbalisty ze zahraničí, ať už je to Birmančević, Kairinen, Haraslín, Oscar, Wallem, nebo když byl ve formě Zafeiris. Celkově to ten turnaj ukázal, že nám tihle hráči šeredně chybí.

Češi doplatili na neproměňování šancí. (©Enetpulse)

Pojďme si rozebrat situaci kolem červené karty, která se lidem mohla zdát nefér.

Vyloučení Baráka bylo po právu. Viděl jsem to nespočetněkrát. Jednoznačná červená. První žlutá karta byla nepochopitelná. V tom prostoru, kde Barák byl, kdyby ho nechal být, nesahal by na něj, netahal by ho takhle viditelně, tak by to Kadioglu vzal a naváděl by to na obrannou linii, která byla naprosto v pohodě poskládaná v bloku. Turci by šli pět na pět, nebo šest na pět, kdyby se zapojil i krajní hráč. To byl faul z kategorie hloupých.

Situace před první žlutou kartou Baráka. (©Livesport)

Druhý faul, po právu žlutá. Hasil to, že špatně vyhodnotil situaci. Zasekl míč, chtěl otočit hru a tři hráči ho zapresovali a on si dal dva doteky navíc. Pak přišlo reflexivní šlápnutí a druhá žlutá karta.

Tak zkušený a kvalitní hráč by měl samozřejmě situaci vyhodnotit lépe. Nabízelo se posunutí Coufalovi do běhu, delší balón do křídla na Holeše nebo při pokusu o otočení hry pracovat s míčem rychleji.

Barák mohl situaci před druhou žlutou kartou vyřešit lépe. (©Livesport)

Před vyloučením je hezky vidět rozestavení českého týmu 5-4-1, kdy kluci byli o poznání výš, pak byli nuceni spadnout do hlubokého bloku 5-4-0, který byl zhruba o dvacet metrů níže. To bylo nepříjemné, ale i tam byly dobré situace, kdy vypíchli balon a valili ve třech, čtyřech nahoru.

Z toho vyplynula již zmiňovaná akce Juráska. Byly tam i další situace, co byly špatně dohrané. Takhle to bylo do prvního inkasovaného gólu. Pak s příchodem Chorého byli Turci víc a víc pasivní a chodili do brejků a strachovali se o výsledek.

Češi po vyloučení Antonína Baráka změnili rozestavení. (©Livesport)

Co se týče situace Kuchtova neuznaného gólu, za mě tam byl faul. Bylo vidět, že Kuchta hráče pravou rukou odstrkává. Intenzita třeba nemusela být taková, ale s tímto rozhodnutím sudího problém nemám. Kdyby šel rameno na rameno, tak je to rozdíl.

Tím však netvrdím, že rumunský sudí udělal vše správně. Těch věcí, které byly proti nám bylo relativně dost, takže mám pochopení, že v emocích po zápase člověk leccos svede na sudího.

Zákrok Yildize na Hranáče je podle mého červená, nemůžu si pomoci. Zákrok kolíkama na achilovku - nemám pochopení, že to VAR nezkontroluje a hráče nevyloučí. Není to brečení, to je fakt.

Nepochopitelné je taky, když za dvacet vteřin při výkopu dostane Coufal loktem ve výskoku, tam měla být druhá žlutá. Pak tam byl zákrok na Provoda, kdy Patrik Schick na lavičce vyskočil a dostal za to žlutou kartu. To byl taky zákrok na žlutou kartu. Byly tam otočené auty, bylo toho prostě dost. Sudí to díky bouřlivé atmosféře neměl jednoduché, ale jeho výkon byl opravdu slabý.

Nechápu, proč v dnešní době, když se ví, že tenhle zápas může ovlivnit osmifinálového soupeře pro Rumunsko, nejde zakročit a zvolit jiného sudího. Výhra Turecka a lepší výsledek Portugalska mohl teoreticky zajistit Rumunsku souboj s papírově slabším Slovinskem. Nechci tvrdit, že Turkům připískával kvůli tomu, že chtěl pro svoji zemi lehčího soupeře, ale dává to důvod k pochybám.

A jak zhodnotit celkově turnaj z českého pohledu?

Mně se nejvíce líbil zápas s Gruzií, kdy jsme si vytvářeli šance, dostávali jsme je pod tlak. Byla dobře zvolená taktika a bylo to jen o produktivitě. Tam vidím klíč nepostupu.

V tom systému, který hrajeme vzadu, potřebujeme mít na určitých pozicích v sestavě kluky, co dokáží přejít jeden na jednoho, jsou technicky vybavení, mají formu a věří si. To tam nebylo. Je škoda, že jsme neměli na pozici levého wingbacka nějakou jinou alternativu.

Už kolem nominace jsem tvrdil, že bych na soustředění vzal Matěje Ryneše či Ondřeje Zmrzlého. Minimálně se na ně podívat a zvážit, zda jednoho z nich vzít na turnaj. Davidu Juráskovi chybí sebevědomí, tolik toho nenahrál. Do těch situací se dostával, ale nedařilo se mu.

Musím vyzdvihnout Lukáše Provoda, přál bych mu přestup. V Bundeslize by se mi moc líbil. Obranná trojka turnaj zvládla velice dobře a zaslouží si pochvalu. Symbolické je, jestli jsme v něčem nejlepší v turnaji, pak to jsou házené auty. Tím jsme hrozili, stejně tak jsme byli nebezpeční ze vzduchu.

Měli bychom se zamyslet, že je škoda, že nechválíme za technickou vyspělost a kombinační hru. Taková je realita. Individuality, co se týče techniky nemáme. Máme to založené na bojovnosti a agresivitě.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jan Morávek

Komentáře (121)

Přidat komentář
Vrubozubec

Provod je prototyp českýho dřeváka, co by asi dělal v bundeslize.

Reagovat
Uwe háže buly

takovej ten typ do zálohy, kterých máme hodně. Ale hraje vesměs dobře.

Reagovat
j_mrazik

Proč dřeváka? Míč mu teda aspoň nepřekáží. Před zraněním byl super, teď se do toho pomalu vrací. Snad ještě půjde nahoru.

Reagovat
Vrubozubec

No mně teda přijde, že s míčem moc neumí. Neříkám, že je příšerný, ale rozhodně bych ho nijak nevyzdvihoval, natož ho rovnou vidět v bundeslize

Reagovat
Pablos

Každej kdo hraje za obě eS pravidelněji má klidně na tým v Bundeslize… ikdyby to měl být úplně ten poslední v tabulce.

Reagovat
Simas92

Coze?

Tak proc tam nejsou? Vsiml sis ze prumerny golman z 2. BL byl minulou sezonu jednoznacne nejlepsi brankar ligy O tom ze se nikdy zadny z hracu ceske ligy na hostovacce v 2. Bundeslize neprosadil do vice jak 10 zapasu do zakladu za rok ani nemluvim

Reagovat
mistr129

První hráč co mě napadl odehrál na hostování v Kaiserslauternu 16 zápasů za půl sezony

Reagovat
Simas92

Jasne a napadne te nejaky druhy?

Reagovat
mistr129

Nenapadne mně žádný co by tam hostoval, takže ne

Reagovat
Simas92

Ok tak ja ti pomuzu z tech par na ktere si pamatuji - Vindheim, Husbauer, Pulkrab, Drchal to je jen tak co si vzpominam. Neskrtnul si ani jeden z nich.

Ted jde Sevcik do Norimberku tak to budeme moci posoudit.

Reagovat
mistr129

Tak Vindheim nebyl žádná hvězda ani v Česku, Hušbauer tam odcházel na ústupu a za ten půlrok odehrál půlku minut

Reagovat
Simas92

Hral na zacatku, pak zjistili ze s nim spadnou tak ho prestali stavet a spadli tak jako tak. Vindheim nebyl hvezda ale nastupoval ve Sparte pravidelne a my se bavime ted o 2. BL kde si zahral asi 5 zapasu, takze na BL nemel

Reagovat
verv

Vindheim zaprvé nehrál ve Spartě pravidelně a zadruhé v té 2.BL odehrál snad všechno, dokud se nezranil do konce sezóny.

Reagovat
Pablos

Protože o ně zájem není. Ale tyhle kecy trn nemá na tuhle a tuhle ligu mě fakt nebaví, můžeme se bavit ten s ten nemá na ten a tým. Ale víš kolik hraje v Bundeslize dřeváků, či v Itálii, Francii i PL skotských a irských kopyt.

Reagovat
Simas92

No dobre, jako urcite souhlasim ze kdyz pujde i nekdo jako Wiesner do nejhorsiho klubu bundesligy, rekneme nekam do Darmstadtu, tak na treninku asi nebude pusobit jako nekdo kdo by se tam ocitl vylozene omylem. To ale nic nemeni na tom ze to neznamena ze ma na to hrat Bundesligu, to by se dalo jinak rikat o kazdem prumernem hraci 2. Bundesligy nebo top hracich 3. Bundesligy.

Rict ze ma nekdo na Bundesligu znamena ze ma na to hrat pravidelne v zakladni sestave tymu ktery neni bezbadejne posledni.

Reagovat
Pablos

No já reagoval na to, že je nemožné takového hráče vidět v Bundeslize. A prostě si myslím, že každej trochu kvalitnější hráč za Slavii či Spartu, musí být na úrovni klidně zvládnout Bundesligu. To jestli jsem to blbě formuloval a vyznělo to, že to znamená okamžitě prosazení se, tak tak úplně to myšleno nebylo. Ale prostě to není úlet nějákej, že to je nehratelná liga pro hráče z našich největších klubů současnosti.

Reagovat
Simas92

V tom pripade souhlasim, jednoznacne maji na to aby byli v sirsim kadru pokud by tam uz nejak byli kvuli oredchozim vykonum. Napriklad Cvancara je mimo formu a je porad v kadru.

Pokud bychom mluvili o primem prosazeni se pak ze Sparty v Bundeslize maximalne Krejci, Vitik, Birmancevic, Haraslin a mozna Kuchta.

Reagovat
Uwe háže buly

Ze Sparty v pohodě je někde na wingbacku i Preciado

Reagovat
Luka3enko

Laci, Kairinen jako ne?

Reagovat
Simas92

Ani nahodou. Mluvim o pravideönem hrani v BL, ne o 2. BL.

Reagovat
Simas92

By me zajimalo proc se hlavni hvezda Slavie a nejdrazsi prichod v historii Zima rozhodoval mezi 2. BL (Hamburk) a Slavii kdyz je kdejaky nosic vody v Praze na urovni Bundesligy

Reagovat
Mass

Peněžně to bude asi tak nastejno. A Hamburger SV má určitě na to, bejt brzo zpátky v 1. Bundeslize. Jinak Vindahl nebyl jednoznačně nejlepší gólman v lize. Kdyby byl jednoznačně, tak aspoň vyhraje anketu LFA o nejlepšího brankáře ligy. Zima určitě není hlavní hvězda Slavie, je to hráč kterej se prodal za 6 a koupil zpátky za 4, to je celý.

Reagovat
Moshe Dajan

Mě typově připomíná takového horšího a o dost méně produktivního Koláře. Takže s tou bundesligou nebo nejlepším hráči Eura to tady někteří hodně přehánějí. Jedinej hráč od nás, který nějakým způsobem vyčníval, byl Krejčí.

Reagovat
Moshe Dajan

A nebo spíš mladého Zmrhala. Prostě týpek s dlouhýma nohama a dlouhým krokem, co občas dá důležitý gól, ale max 4x za sezonu a potom se z něho dělá bůhvíco.

Reagovat
mistr129

Tak od Zmrhala má typově asi stejně daleko jako od Vitíka

Reagovat
Moshe Dajan

Proč myslíš? Zmrhal byl taky takové snaživé vysoké křídlo, kterému někdy vyjde dobrá věc, ale prostě průměrné ve všem. Pohyb i technika mi taky připadí docela blízko, pokud si mladýho Zmrdyho jak rozhoduje derby pamatuju dobře

Reagovat
mistr129

Zmrhala teda pamatuju jako čistě tahovýho, rychlýho a přímočarýho hráče, ze současný Slavie podobnýho spíš Masíčkovi. Kdežto Provod je mnohem lepší v tom středu pole, jelikož má dobrou práci s míčem. Byť je často alibista a nevěří si.

Reagovat
Moshe Dajan

Moje teorie je, že je to rozený střeďák, strkaný trenéry od mládí na křídlo, protože umí dokopnout levou nohou daleko a do vápna. Podobně asi vznikl i třeba Honza Kovařík, ale ten měl levačku o hodně lepší než Provod.

Reagovat
Mass

Mně u toho Provoda chybí nějaká top dovednost. Provod tak nějak umí všechno, ale nic pořádně. Mmch mám toho hráče rád, je to chytrej kluk, jestli někam nepřestopí, tak jasnej budoucí kapitán ve Slavii.

Reagovat
Moshe Dajan

Sice by se dalo říct, že Provod má střelu z dálky, což jako ne české poměry má...a přesto má v 28 letech na seniorské úrovni cca 23 svtřelených gólů včetně MOLu a repre.

Reagovat
Bakary3

Tak nejdřív ty srovnání, Kolář je úplná blbost - pozičně i dovednostmi.

A Zmrhal, s tím má asi společnou jen levou nohu.

Hráč je to dobrý, má přehled, umí rozehrát, tah na bránu, dobrá střela.

Škoda toho zranění, tam byl top a od tý doby je to kolísavý.

A ty čísla, v lize začal hrát v nějakých cca 24 letech a kvůli tomu zranění byl skoro rok mimo, takže to zas tak moc neříká.

Reagovat
Simas92

Provod je videt ze to mysleni a prehled ve hre ma, asi i nejvyssi v ramci narodaku. Technika take nadprumerna i v ramci narodaku. Akorat je extremne pomaly, prave proto bych s 1. BL brzdil, ale ve 2. BL by to byl neskutecny hrac a urcite by ho dolazali zaplatit lepe nez ve Slavii.

Reagovat
Moshe Dajan

Kaloč approves.

Reagovat
Simas92

Kaloc ok to je pravda ale nemuzes opominout vsechno to co bylo predtim. Rozhodne to byl sok pro vsechny ze se tam Kaloc chytil a ty z toho delas pravidlo

Reagovat
Mass

V zápase s Portugalskem Provod nejrychlejší hráč na hřišti s 34,1 km/h , ale klidně sem dávej ještě nějaký svoje analýzy.

Reagovat
Simas92

To mi jako chces rict ze proto ze se nekdy rozbehnul tak ze je celkove rychly? Ja nemluvim o max dosszene rychlosti ale o tom jak se pohybuje vetsinu zapasu.

Reagovat
Talker

Tak maximální rychlost je asi nejvíc useless statistika ve fotbale. To, že dáš 34 v nějakém jednom sprintu v zápase za dlouhým nakopnutým míčem nic neznamená, protože je to něco, co neprodukuješ konzistentně.

Když se bavíme o rychlosti, tak podstatnější je ta, kterou dokážeš udržet při změnách směru, dynamika s míčem u nohy...

Reagovat
KnoxXx

Reagovat
Mass

Až budeš chytat brejkovýho hráče, kterej se ti zjevil za zády, tak něco vyprávěj o nejvíc useless statistice.

Dynamika s míčem je určitě dobrá, zapomínáš ale, že s míčem u nohy seš v zápase kolik? Tak minutu maximálně? Zbytek běháš, pokud možno rychle.

Každopádně Provod má daleko k tomu být extrémně pomalý.

Navíc si pleteš rychlost s obratností.

Reagovat
Talker

34 má kolik, 3 vteřiny v zápase? 10?

K tomu musíš vzít v potaz, že sice je třeba "nejrychlejší", ale to i díky tomu, že se dostal do toho 50timetrového sprintu, kdežto jiní hráči třeba ne, protože museli pracovat na hraně ofsajdové linie nebo jsou jinak limitovaní.

Druhou věcí je, že většina sprintů u záložníků není na 50 metrů, ale spíš kratší, kdy tu rychlost nevyvineš, ale spíš měníš směr, abys mohl presovat a nezlomil soupeři nohu nebo ho nepřeletěl o 5 metrů a nevyšachoval se ze hry.

Jak říkám, důležitější je nějaká agilita, zrychlení, rychlost, ve které dokážeš měnit směr, dynamika s míčem, protože to jsou situace, které jsou v zápase často...

Sprint přes celé hřiště je super, ale ve výsledku stejně spíš sebere ten míč golman nebo ho dostihneš někde u autové čáry a hovno s ním uděláš.

Reagovat
Simas92

Myslim ze by to byl super hrac pro 2. Bundesligu, tam by si to asi nekde v Hamburku vodil a urcite by bral i vic jak ve Slavii. Ale rychlostne to na prvni Bundesligu nevidim, max nejaky Union Berlin

Reagovat
r.mrazik

spolu s krejcim nejlepsi nasi hraci na turnaji

nebyt zraneni,tak by byl v zahranici

Reagovat
Losinho

S míčem je v pohodě, běhavej, dobrý fyzický parametry, dobrá střela, levák se slušnou slabší nohou. Druhou půlku Bundesligy by si dával s prstem v prdeli.

Reagovat
kattos

Už jsem to psal, ale asi největší problém vidím u trenérského štábu.

Co tím myslím to že některé kopyto momenty, no, na ty jsme si zvykli to tak je.

Ale to že trenér prohlásí že euro chce brát i jako přípravu, má k dispozici mladý tým (a ne, to není o tom že by Hašek byl odvážný, tam jedinej hráč kterého bylo odvážné nevzít byl Brabec)

A pak naordinuje nejvíce basic fotbal co může být (kde ještě udělá několik špatných rozhodnutí viz Chorého absence proti Gruzii)

Místo toho aby dozadu to postavil okolo top rozehrávky Kováře, k tomu tam ještě nacpal Vitíka a ukázali nějaké koule (hlavně v prvním zápase) tak proti Portugalsku kde body prostě nečekáš to zavřeme jak za dob Bílka (kterej ale hrál čtvrtfinále EURA, což je rozdíl).

Když už skončil Šilhavý tak se měl vzít nějakej trenér s vizí a koulema, a ne kopii Šilhavého který je možná lepší ve vystupování, ale takticky je dokonce horší..

Reagovat
kattos

Samozřejmě Kovář/Vitík to byl jen jeden z typů, ta kritika je celková, ne kvůli těmto hráčům.

Reagovat
mayday

Říkám to taky furt, nemáme top rozdílové hráče, ale jsme schopni poskládat tým.

Hlavní problém je dlouhodobě, v podstatě 15 let až na nějaké kratší úseky), na lavičce.

Reagovat
Luka3enko

To je nesmysl to tlačit přes super hvězdy a házet to na to.... Ve Slavii krom Oscara, Ogbua, Schranze a dejme tomu Zafeirise jsou ze základu všechno češi a stejně hrajou skvěle proti lepším týmům konkurenceschopný fotbal.... Ke vší úctě Turecko, ani Gruzie nebyli na úrovni týmů co Slavia v Evropě porážela....a ze Slavie tam byl snad jen krom Bořila s Jurečkou célý tým....Proč to na klubové úrovni stačí na evropský fotbal, ale na repre ne?

Reagovat
mayday

Protože říkám, že problém je na lavičce. Slavie staví na fyzičce, ale je tam i fotbal.

V repre ti strejci Jarolím, Šilhavý a teď vidím že i Hašek, nemají jasnej styl a představu, co hrát. Reakce na vývoj zápasu pravidelně totální diletantismus.

Reagovat
Mass

Jo Kovář s Vitíkem by tam vzadu ty Portugalce vymotali.

Reagovat
Uwe háže buly

No, hlavně že je vymotali Holeš se Staňkem. Je jasný že by to dopadlo stejně nebo hůř. Ale dodržel by to co sliboval, ne tam tahat zase x hráčů na hraně třicítky, kteří hrají naší ligu.

Reagovat
Mass

Zase neblázni, už tak měli naši nejmladší tým. Dávat tam mladší hráče s míň zkušenostma ničemu nepomůže, viz. hajpovanej Hranáč. Klidně tam mohl být místo něj Brabec a vsadim se, že by neměl tolik "smůly".

Tady se pořád řeší kdo za koho a pod. ale zapomíná se, že prostě stejně nemáme kvalitu. Buď je to někdo z ligy nebo nějakej náhradník ze zahraničí.

Reagovat
kattos

Nemáme kvalitu, ale máme kvalitu na to abychom z téhle skupiny, kdy Gruzie je Gruzie a Turkové tak slaboučký postoupili.

Reagovat
Me2win

Reagovat
Kiwi-21

Tak zrovna u Golmana věk 28 let nic není, klidně může být top dalších 8 let

Kovář má 24 let

Reagovat
Uwe háže buly

Není no, pokud nemáš chatrný zdraví, kvůli kterýmu jsi nepřestoupil ven, ale šel do Slavie. A pokud se za tebou nebude tlačit x mladších. Z nichž minimálně jeden bude chytat v lepší lize.

Reagovat
kattos

Staněk nešel pryč kvůli zranění, ale kvůli té práci nohou. Tam prostě ty týmy chtějí gólmany s velkou rozehrávkou

Reagovat
Uwe háže buly

U Staňka jsem myslel to, o čem je teď článek a o čem se v zákulisí mluvilo už v době přestupu do Slavie, někdo i říkal, že by neprošel zdravotní prohlídku.. nepřeju mu to, před Kovářem jsem mu přál post jedničky repre, ale je to tak.

Reagovat
Me2win

"chytat"

Reagovat
Uwe háže buly

No letos chytal docela dost, příští sezonu se uvidí, jak to dopadne s ním a Hradeckým. Za mě 16 zápasů v relativním top týmu = 50 zápasů v naší lize.

Reagovat
Me2win

Tak Staněk má zatím navrch. Na příštím srazu si Kovář už asi zachytá, tak snad to nebude proti Maltě.

Reagovat
Covadonga

Rád bych se pletl, ale za mě teda Provod maximálně do 2.BL. Na první mu chybí jakákoliv nadstavba a zároveň to není ani takový dynamo jako byl Darida třeba. V repre ho taky nerad vidím v základu. Záloha plná snaživých běžců.

Reagovat
Me2win

Střely a centry má náhodou dobrý.

Reagovat
0:1

Technická vyspělost? Já bych řekl pohybová šikovnost. Jsme neohrabaní.

Reagovat
HV

Já mám pocit, že my si ani nějaký extra úspěch nezasloužíme. Nikde se nehledají žádná pozitiva, jen se omílá červená, která turnaj nerozhodla, nekvalita hráčů, což je zjevná věc a přes kterou jsme i tak odehráli tři vyrovnané zápasy, kde naši hráli na maximum svých schopností, s obětavostí a bojovností, která nám v minulosti moc vlastní nebyla. Je smutné, že v zahraničí zaznívá kritika rozhodčího a u nás už postupně obhajujeme jeho zářezy, které v zápase udělal, jako třeba tady prý faul Kuchty Od postupu jsme nebyli daleko, vlastně ve všech třech zápasech jsme byli kousek od bodů a udržet aspoň jede s Portugalci, proměnit jednu šanci navíc proti Gruzii a nebýt rumunského rozhodčího v posledním zápase, tak teď tady experti píšou úplně opačné názory. V ani jednom zápase jsme nebyli horší, takže na to, jaký máme výběr, patří fotbalistům kredit za to, že fakt do poslední chvíle dřeli a bojovali o postup. Když si vezmu, jaký fotbal hrála slavná Anglie a další, tak jsem rád za to, co tam předvedli, byť to výsledkově nedopadlo. Ale právě proto, že postup nebyl zas tak daleko mi přijde celá ta hysterie a kritika hrozně přehnaná.

Reagovat
Kucka

S Portugalci jsme teda byli rozhodně horším týmem. Jinak kdybychom hráli vyrovnaně v těžké skupině, neřeknu nic, ale pokud hraješ proti Gruzii a Turkům, jsou od repre pochopitelně větší očekávání než jen hrát vyrovnaně a skončit poslední s jedním bodem.

Reagovat
HV

Dobře, špatně napsáno, zahráli jsme s nimi maximum, na které jsme měli. Vyložené šance neměli a zápas nakonec rozhodl neodpískaný faul a smolné odrazy. A asi v tomto vnímání je ten problém, tedy v rozdílu mezi očekáváním a realitou. Pokud se podíváš na všechny naše soupeře ve skupině, tak o Portugalcích se ani nemusíme bavit a přesto ten zápas rozhodli až tím, co jsem napsal v předešlé větě. Gruzie i Turecko má několik dobrých individualit a celkově to jsou týmy, které díky své mentalitě dokážou zahrát skvěle, když to potřebují a my jsme oba přesto přehráli a zase jsme ztratili body jen těsně. Samozřejmě, že je to neúspěch, prohráli jsme si to sami hlavně s Gruzií, ale celá ta hysterie kolem vypadnutí a řvaní nejhoršího eura v historii, Šilhavým to nebylo, tragičtí hráči apod. je trapné vzhledem k tomu, že chyběl vždy jen kousek a kluci o postup opravdu bojovali. Kdyby ten turnaj odchodili, jak to třeba bylo v minulosti, neřeknu nic, ale tohle je zas zbytečně nafouknuté.

Reagovat
kattos

Gruzie jasně, Turecko je ale papírově asi fakt silnější

Reagovat
okokolo

A pokd ne, tak rozhodně ne horší.

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Cotton

stačilo jednu maličkost překlopit na naši stranu a postoupili bychom, škoda

Reagovat
kattos

To jak naší hráli po vyloučení, já byl sakra pyšnej

Reagovat
St. Pauli

Reagovat
Cotton

Reagovat
okokolo

Reagovat
Rudy

Klidne se muzem placat po zadech a nalhavat si, jak vse bylo super a rozhodl sudi, stesti (dosad co chces). Byla to parada Uz jsi spokojeny?

Reagovat
HV

Já mám v životě důležitější věci na to, abych byl spokojený. Já tady jen říkám názor na tu negativní hysterii, která se zas kolem repre strhla. Jak nadávat ve Scale 1.0 tsi, že nejede jak A4 5.0 tdi. Potřebujeme dobré hráče vychovat, ale ti, co byli na euru a to, co tam předvedli nebylo historicky to nejhorší, nebylo to horší jak pod Šilhavým atd. atd. Jak říkám, nakonec moc nechybělo a mohlo se to hodnotit pozitivně, což by zas nezměnilo nic na tom, že potřebujeme vychovat lepší hráče, kteří se budou na klubove úrovni prosazovat do lepších klubů a tím získávat kvalitu. To je celé.

Reagovat
Cotton

Bylo to třeba lepší než Euro 2016. První zápas srovnatelný (prohra s top týmem o gól), druhý zápas daleko lepší, i když výsledek byl stejný, třetí zápas taky lepší. I když Gruzie samozřejmě není tak dobrá jako tehdy bylo Chorvatsko, takže tehdy byla skupina těžší.

Reagovat
Cotton

Nemusíme dělat ani jedno. Ani se plácat, jak to bylo super, ani nadávat, jakou jsme si udělali ostudu. To nic mezi neexistuje?

Reagovat
0:1

Konečně někdo rozumný.

Reagovat
naheCZ

Reagovat
0:1

To nikdo neříká.

Reagovat
okokolo

Klidně můžeš jít a poplácat kluky po zádech za to, jak makali. Ale to bys nikdy neudělal...

Reagovat
zrzek999

Reagovat
okokolo

Konečně čtu normální objektivní hodnocení.

Reagovat
dave30

Jestli si budeme nalhávat, že herně to nebylo špatné (tak jak to komentují někteří diskutující, ale bohužel i někteří fotbaloví odborníci), tak se nikam neposuneme.

Již od přípravek hrajeme na výsledky. od mladšího žactva máme mistra republiky. K čemu to vede? Již od malička svazujeme hráče taktickými úkoly. Potom uspějeme na nějakém mládežnickém EURO a bijeme se do hrudi. Jenomže oni se tu taktiku doučí, naši hráči ale tu rychlost a práci s míčem nikoliv.

Reagovat
Rudy

K pochopeni taktickych nuanci je potreba prirozena inteligence. Pokud se hrac rozebehne hura stylem "pojdme si dat gola", nasledne laxne ztrati mic a vzadu zustanou akorat oci pro plac. Jakakoliv taktika je naproste plytvani energii. Od samotne inteligence se odviji i pozicni hra. Hrac musi neustale vyhodnocovat co dela souper, brat v potaz rozmisteni hracu soupere i spoluhracu. Pokud se vydam dopredu, logicky budu chybet vzadu. Zhodnotit miru rizika uz musi samotny hrac.

Reagovat
HV

Ne, opravdu není rozhodující pro výchovu mladých hráčů, jestli někdo řekne, že tohle euro nebylo herně špatné

Reagovat
dave30

Samozřejmě, pokud to nebudou říkat čelní představitelé svazu...

Reagovat
okokolo

A kam se chceš posouvat, mezi top10 reprezentací na světě? Takový talent nemáme a počet obyvatel pro silnou základnu taky ne. Tohle se může občas podařit nějaké silné generaci. Naším úspěchem bude většinou dostat se na turnaj.

Reagovat
dave30

To určitě ne. Spíš mě zajímá, kde děláme ve výchově hráčů chybu? Samí běhači a dříči, ale za posledních 15 let žádný (téměř) konstruktivní hráč. Přitom jsme je mívali. A o té velikosti? Podívej se, kam se v poslední době dostala srovnatelná Belgie, nebo jaké hráče dlouhodobě vychovává nesrovnatelně menší (počtem obyvatel) Chorvatsko.

Reagovat
eder

Chorvatsko i Belgie jsou teď v podobné prdeli jako my. Budou teď několik let vzpomínat na zlaté časy Modričů, DeBruyneů atd...

Reagovat
Cotton

Počet obyvatel vůbec nemůžeš brát v potaz. Polsko, Turecko, Rumunsko mají daleko víc obyvatel a jsou na tom víceméně stejně jak my. Žádná přímá úměrnost tam podle mě není.

Reagovat
eder

V případě rozlohy nebo počtu obyvatel určitě ne. Ale počet aktivních (organizovaných) fotbalistů už by určitou vypovídací hodnotu mít mohl...

Reagovat
JacoBee

Tvl ta deluze je celkově neuvěřitelná. To je Poborský opravdu jediný, co to řekne jak to je?

Hráli jsme strašně.

Reagovat
okokolo

Jasně. A kdyby jsme hráli dobře, tak dojdeme minimálně do čtvrtfinále, protože samozřejmě patříme mezi nejlepší fotbalové země v Evropě. Tak nějak?

Reagovat
0:1

Hráli jsme tak jak to reálně odpovídá našemu postavení v Evropě.

Reagovat
Selänne

Ne

Reagovat
0:1

No dobře tak o něco líp. Od nás teď fakt nikdo nic nečeká. Jen snílci a blázni co nemají přehled o tom co je jinde.

Reagovat
Selänne

Co Anglie, taky podle tebe hraje na to, co má?

Reagovat
0:1

Ne ta ne.

Reagovat
r.mrazik
Reagovat
EURO2024

Kdo to nahrál na net? To není normální člověk.

Reagovat
Talker

Spíš jaký kokot se nechá natáčet na několik mobilů a kameru...

Reagovat
EURO2024

Dementi jsou to všichni

Reagovat
r.mrazik

kdo to nahral je asi nejmensi dement tam ne?

Reagovat
EURO2024

A nenahral to na net ten, kdo to nahraval?

Reagovat
r.mrazik

U nich nikdy nevíš. Idioti jsou tam všichni

Reagovat
EURO2024

Reagovat
10

není náhoda, že jsme schopný generovat jen defenzivní záložníky a těch pak nasadit do zápasu 7...Schick a Hložek jsou výjimky, protože za nima nikdo podobnej do ofenzivy není, to je prostě statistická chyba

Reagovat
j_mrazik

Myslíš systémová chyba, ne? Statistická chyba je právě ten Hložek se Schickem.

Reagovat
10

vždyť tak jsem to myslel a snad i napsal...

Reagovat
Bakary3

Chápu myšlenku, ale Joo, zrovna Hložek, naše perla

Reagovat
10

očekávání jsou u něj vyšší, ale pořád je to ofenzivní hráč, co v 21 letech hrál druhým rokem BL v top týmu...takže ano, v rámci našich možností je to perla

Reagovat
Bakary3

Ale pouze tím, jaký má renomé.

Jinak je to hrozný.

Reagovat
r.mrazik

nastesti v nasi repre vsichni nasi utocny hraci perli...teda krome hlozana

Reagovat
Bakary3

Akorát ti další nemají nálepku generačního talentu, novýho Rosického, netoci se o nich pritroubly dokumenty, nestali 15m eur, nehrají za Leverkusen...

Takže dávat ho na stejnou úroveň se Schickem, jakože máme dva frajery a zbytek jsou kopyta, když on se od těch kopyt minimálně v repre vůbec neodlišuje, mi přijde mimo.

Reagovat
r.mrazik

To už záleží jak to kdo pojme. Jen říkám, že v naší repre nezari nikdo..ani ten schick.

Generační talent to byl. Akorát měl "smůlu" že šel do týmu Mistrů BL.

Reagovat
Bakary3

Nesouhlasím

Schick už stihl dost ukázat, teď jen neměl formu.

Když šel Hložek do Leverkusenu, fakt to nebyl mistr BL.

A taky smůla, že v repre za solidní porci zápasu zatím neukázal nic.

Reagovat
r.mrazik

schick ukazal na ME pred tremi lety, predtim a od te doby je v repre divny...jak rikam, u nas nevinika dopredu nikdo...obcas pokud se nekdo ukopne, viz cerny...ale jinak bida

vsak i ten schick mel nejlepsi moment,kdyz se trefil z pulky

Reagovat
Bakary3

Tak Schick od tý doba v repre skoro nehrál

No konkrétně u toho černýho vůbec nechápu, proč s ním takhle zametají.

Že ale nevyniká moc nikdo beru, většinou spíš defenzivní hráči...

Ale prostě od Hložka bych čekal mnohem víc.

Ale to je věčná debata

Reagovat
r.mrazik

Od začátku se bavíme o útočných hráčích.

Já bych taky chtěl aby Hložek hrál lépe, protože to náš Generační talent byl.

Jen říkám, že v repre útočný hráči nehrají dobře žádný. Bránit je vždy lehčí než něco vymyslet, takže u nás jdou vidět obránci. Směrem dopředu to je bída jak prase.

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele