Africká síla zpět na Letné: Olatunji na začátku sezony pálí za Spartu. Věděli jsme, že je dobrý, chválil Friis

31.07., 22:42
Aktuality
Victor Olatunji je se třemi góly nejlepším střelcem Sparty na začátku sezony. (© Profimedia)

Svým způsobem se jedná skoro už o tradici. Za posledních 20 let Sparta měla v kádru pět afrických útočníků. Každý byl jiný. Po Bonym, Kweukem či Tettehovi nyní černý kontinent zastupuje Victor Olatunji (24). A na úvod sezony má výtečnou formu.

V minulosti to byli Wilfried Bony, Leonard Kweuke, Kehinde Fatai či Benjamin Tetteh... A nyní se klub spoléhá na Olatunjiho. Sparta navazuje na odkaz s africkými útočníky v jejím kádru.

V české lize vynikají. Bývají fyzicky silní, rychlí a odolní. Díky tomu zvládají vyhrávat souboje s urputnými obránci a ještě mají dostatek energie na zakončení. Jinak tomu není ani v případě rodáka ze Sokota, města ležícího na severozápadě Nigérie.

Své kvality prokázal i v úterý proti irskému Shamrocku Rovers, když jej přesným centrem našel Imanol García a Olatunji poslal prudkou hlavičkou Spartu v odvetě předkola 2. předkola Ligy mistrů do vedení 1:0.

"Jsem strašně rád, že Sparta má takového útočníka," nechal se unést Roman Bednář v úterním poločasovém studiu Nova Sportu, když mluvil o brance nigerijského forvarda. "Je to úplně jiný typ než Honza Kuchta. Je to dobrý hráč a ještě bude," dodal někdejší útočník, který před 10 lety oslavil na Letné zisk double.

Když Olatunji rozpohybuje svých 191 centimetrů, těžko se zastavuje. Představuje hrozbu na zemi i ve vzduchu. A podle toho vypadají i jeho trefy, na startu ročníku má ve čtyřech soutěžních zápasech na kontě už tři branky.

Olatunji působí, že je opravdu skvěle nachystaný. Střílí góly, fyzicky je na tom dobře a supluje Spartě důležitého hráče v klíčových momentech, kdy trenér Lars Friis rotuje sestavou a nehraje elitní jedenáctka, na kterou byli fanoušci zvyklí v minulé sezoně.

"Věděli jsme, že je dobrý. To je důvod, proč je tady," chválil jej po odvetě se Shamrockem Friis. "Umí pořádně potrápit obránce, dělal problémy v minulé sezoně Kodani nebo Dinamu Záhřeb. Vedl si dobře. Je velmi silný a má dobré předpoklady, aby střílel góly."

Olatunji naskočil ve čtyřech zápasech do hry na celkem 162 minut a trefil se třikrát, což v přepočtu znamená, že se prosazuje každých 54 minut... Přitom loni v létě neměl zrovna snadný nástup na Letnou. Uvedl se výkonem, kdy spálil šance v utkání 3. předkola LM proti Kodani. Fanoušci mu tehdy nemohli přijít na jméno a spílali mu.

Nigerijský útočník se alespoň částečně vykoupil, když na konci srpna výrazně pomohl Spartě gólem v boji o účast ve skupině Evropské ligy proti Dinamu Záhřeb. Když v únoru letošního roku dvakrát zavěsil v poháru proti Slavii a poslal rudé do semifinále, chválou už nešetřil ani Brian Priske. "Byl velmi dobrý, úžasný. Předvedl skvělý výkon v mnoha aspektech," pronesl tehdy v Edenu.

A neopomenul dodat, jaký progres má urostlý forvard za sebou. "Od léta, kdy přišel z Liberce, udělal velký pokrok. Ale to je běžné, musel si zvyknout na nové prostředí. Teď prokazuje zlepšení, je to dobrý kluk a jsem za něj šťastný."

Nyní rozdává štěstí nigerijský "tank", který slaví vstřelené góly po vzoru Cristiana Ronalda a fanoušci společně s ním křičí: "Siuuu".

V Liberci měl lepší čísla z pohledu ofenzivního hráče - vyšší xG, xG na střelu i počet střel. Ve Spartě se však jeho role změnila. Prim hrál v útoku Jan Kuchta a Olatunji musel sem tam vzít zavděk i postem křídelního hráče. Především ale chodil do hry z lavičky. Tým nebyl postavený na něm. Trenérský štáb na Letné s ním však pracoval.

Když se s odstupem času porovná jeho hra ve Slovanu v předminulé sezoně a ta ve Spartě v minulém ročníku, rozdíl je především v tom, jak Olatunji změnil chování na hřišti. Daleko víc se zapojuje do presinku. Nasál sparťanskou filozofii. Prostředí, ve kterém se pohybuje, jej k tomu donutilo. To, co mu stačilo v Liberci, bylo v Priskeho Spartě málo.

A těží z toho i na na začátku této sezony, kdy je zatím nejlepším střelcem týmu. Přitom odehrál o 40 minut méně než třeba Kuchta, jenž na první trefu stále čeká.

Článek byl původně publikován pro Livesport Zprávy.

Autor: Livesport.cz / Jakub Dvořák

Komentáře (29)

Přidat komentář
ACSMan

Vždycky jsem tušil že je to africký hráč

Reagovat
Grupma

Reagovat
Sigma Olomouc

Reagovat
Profesor Ikebara

Reagovat
milan78

kopáč dobrej pro telekom, kdyby se mu chtělo makat..

Reagovat
Martin2626

Typickej Sparťan.

Reagovat
Witcher

Co znamená to siu?

Reagovat
veikko

Je to kvůli podobnosti s tou australskou zpěvačkou.

Reagovat
Likan7

"yes!

Ronaldo's trademark goal celebration sees him perform a mid-air pirouette before exclaiming "si!" (sometimes spelled "siu") - which is Spanish for "yes!" - upon landing. It is an expression of delight at scoring.22. 1. 2023

Reagovat
Grupma

EF Univerzita nezklame.

Reagovat
Likan7

Nechápu jak jsme žili v době předgoogleovské.

Reagovat
Grupma

Jsi hodný, že jsi to našel za nás líné

Reagovat
delfin

Žádný konspirace, žádný covidy, žádný facebooky, twittery, denacifikace a sociální sítě. Žádný mobily, AI, drony, bittcoiny, a tak dál. A lidi místo trollení v diskuzích na netu, četli noviny.

Reagovat
delfin

See You.

Reagovat
Sigma Olomouc

Jooooo

Reagovat
Ross Geller

CR7 is GOAT

Reagovat
Me2win

Dobrej kopáč tak do Shamrock Rovers.

Reagovat
Nieuwendyk

Jasně transko

Reagovat
Me2win

?

Reagovat
wjillm

Akorát to jeho věčný válení se na zemi je hrozný.

Reagovat
kilobyte

Ale na Tetteha nemá.

Reagovat
ratusek

Tetteh byl příšernej. Simulacema i výkonama

Reagovat
jsemdement

Nejlepší prodej v rámci naší ligy díky youtube highlights.

Reagovat
kilobyte

To asi ne. My ho pak prodali za 2 mega euro. On nebyl úplně tragický, ale nedalo se na něj koukat a většinou tak po půl hodině vypadal, že bude muset střídat.

Reagovat
Luka3enko

Si úplně pamatuju jak jsem si v jednom zápase říkal...tvle to bude dělo a ve druhém, ten nemá ani na ligu. Na druhou stranu frajer dal 2 roky v Turecku, rok v Hullu a teď rok v Métách, něco v něm ty manažeři vidí. To má lepší kariéru než většina českých hráčů.

Reagovat
kilobyte

Jeho dost u veřejnosti sráželo, že často vypadá jako kolohnát. Když se k tomu přičte, jak po každém faulu vypadal, že bude muset střídat, tak to pro něj nevyzní dobře.

Reagovat
milan78

klasika.., přecenování/zvýhodňování barevných hráčů

Reagovat
jsemdement

Tak jsem to myslel, ze Sparty do Turecka, ne z Bohemky do Sparty. Ještě tomu pomohl Hašek slovy "Nový Bony". Odehrál dobrej zápas proti Plzni a za chvíli byl ve Spartě . Napsal jsem to blbě.

Reagovat
Nieuwendyk

Kehinde Fatai vibes

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele