základní část, 3. kolo
02.08.2024 20:00 CET
2 : 0
(1:0)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Veljko Birmančevič (© AC Sparta Praha)

Sparta je i po derby s Duklou nadále stoprocentní. Ofenzivní hvězdy zastoupil Vitík

Fotbalisté Sparty si ve třetím kole Chance Ligy podle očekávání poradili s Duklou, kterou v domácím malém pražské derby porazili 2:0. První půle duelu se proměnila ve slovenský minisouboj mezi letenským Lukášem Haraslínem a hostujícím brankářem Matúšem Hruškou. Po čtyřech neúspěšných pokusech osmifinalisty nedávno skončeného Eura vzal vše do svých rukou Martin Vitík, jenž stejně jako v Teplicích otevřel skóre. Jeho gól byl tentokrát dokonce vítězný.

Poté, co sparťané v odvetě druhého předkola Ligy mistrů i s kombinovanou sestavou pohodlně zdolali Shamrock, se Lars Friis rozhodl udělat v základní jedenáctce dohromady devět změn. Proti Dukle, která se na Letné prosadila před pátečním večerem naposledy v roce 1991, tak vyrukovala prakticky nejsilnější možná ekipa. Zajímavostí bylo, že Asger Sörensen byl v pátém soutěžním utkání již pátým hráčem, který v rudém dresu v této sezoně navlékl kapitánskou pásku.

Tradičně výborně zaplněné ochozy letenského stadionu mohly už ve třetí minutě sledovat náběh Haraslína a také jeho následnou střelu z první, kterou bez problému zneškodnil Hruška. Slovenský křídelník zhruba po čtvrthodině zahrozil také z přímého kopu, pokus doprostřed ovšem nebyl pro jeho krajana v bráně Dukly žádnou hrozbou. I třetí příležitost Sparty měl na svědomí Haraslín, k němuž propadl centr z pravé strany, ani tentokrát ovšem nedokázal seřídit mířidla a míč šel nad. Když i z dalšího slovenského měření sil vyšel vítězně Hruška, vysvobození přišlo z následného rohu. Centr Kaana Kairinena propadl i přes vyběhnutého Hrušku k Vitíkovi, jenž na zadní tyči i díky dostatečnému důrazu dopravil míč do sítě.

Haraslín se nezbavil smůly v zakončení ani po návratu ze šaten. V 56. minutě k němu dolétl výborný centr Matěje Ryneše a Slovák ho pohotově zpracoval, takřka z malého vápna však zakončil pouze nad. První kloudný pokus Dukly pak předvedl po hodině hry Štěpán Šebrle. Ten si navedl míč na střed a jen o kousek minul břevno. V závěrečné desetiminutovce ještě domácí kopali po ruce ve vápně Dukly penaltu. Té se chopil nejlepší hráč loňské sezony české nejvyšší soutěže Veljko Birmančevič a úspěšnou exekucí dal razítko na pozici Sparty jakožto nejméně oblíbeného soupeře hostujícího trenéra Petra Rady.

Letenští si tak bez problému dokráčeli pro pátou soutěžní výhru v této sezoně. Jejich příštím ligovým soupeřem bude po evropské vsuvce 10. srpna Bohemka. Dukla bude v tentýž den bojovat o cenné body proti Jablonci.

Autor: Livesport.cz / Šimon Frodl

Komentáře (4)

Přidat komentář
Elmas

3:0

Reagovat
smazaný uživatel

Dukla vyhraje 2:0

Reagovat
smazaný uživatel

Sparťani si to zasloužej

Reagovat
smazaný uživatel

Nebo remízu, to by možná stačilo

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele