základní část, 29. kolo
26.04.2023 19:30 CET
2 : 1
(1:1)
Stadión:
epet ARENA, Praha

Reportáž

Ladislav Krejčí (© AFP)

Sparta zvládla nervózní koncovku a zřejmě vyřadila Plzeň z boje o titul

Po 29. kole se už zdá být víceméně definitivní, že se ligový titul po roce přestěhuje zpět do Prahy. Plzeňská Viktoria totiž v klíčovém duelu podlehla Spartě, která po vydřeném vítězství odskočila soupeři ze západu Čech na rozdíl devíti bodů. Zároveň se Letenští stále jako klíště drží úhlavního městského rivala, tedy Slavie, vedoucího mužstva soutěže.

Vítězství sparťanů nad Plzní se nicméně nerodilo jednoduše. Na Letné šli do vedení po necelé půlhodině hosté, a ačkoli se Pražanům podařilo ještě do přestávky vyrovnat, po změně stran jim herní převaha byla dlouho k ničemu. Rozuzlení přinesl až nastavený čas, v němž domácí dostali k dispozici penaltu, z níž o jejich vítězství rozhodl Ladislav Krejčí.

Jako první byli blízko skórování domácí. Kuchta se v 11. minutě po zmatcích před bránou Západočechů vytočil ke střele, která proletěla jen těsně kolem tyče do zámezí. Nepřesně pálil na druhé straně hřiště Hejda, který čtyři minuty po příležitosti Kuchty zakončil akci svého celku po dlouhém autovém vhazování. Brankáře Sparty Kováře řádně zaměstnal až ve 24. minutě Chorý, jenž v dobré pozici nechal vyniknout právě strážce svatyně domácích.

Ve 30. minutě ale Kovář kapituloval. Forvard Západočechů Durosinmi si ve vápně Pražanů přehodil balón na pravou nohu a přes bránícího Sørensena rozvlnil síť - 0:1.

O devět minut později vybuchli nadšením také fanoušci Sparty. Jenže Krejčí si dle videorozhodčích pomáhal při hlavičkovém souboji nedovoleně a po dlouhé poradě dospěl hlavní arbitr k tomu názoru, že branka nemůže platit. Následovalo dlouhé nastavení první půle, v jehož třetí minutě už domácí regulérně vyrovnali. Brankář Plzně Staněk sice po centru Haraslína zlikvidoval hlavičku Laciho, avšak na dorážku Kuchty už nedosáhl.

Pět minut po změně stran řešili sudí další ošemetnou situaci. Durosinmi po rohovém kopu zřejmě těsně dostal merunu za brankovou čáru a taky se začal radovat. Rozhodčí ovšem zjistili, že bránícího Krejčího fauloval Chorý. Také hostům byl tedy gól odvolán a pokračovalo se za stavu 1:1. Ráz utkání se ale zásadně změnil.

Viktoria totiž od pro ni nešťastného momentu v podstatě rezignovala na útočnou snahu a do konce zápasu si šance vypracovávali výhradně Letenští. Ti se ovšem dlouho nemohli dočkat branky. Wiesner po centru od Krejčího zakončoval nepřesně, Haraslín svou střelou nalezl Staňkovu náruč a hlavičky Zeleného či Vitika se nevměstnaly mezi tři tyče.

V osmé minutě nastavení druhého poločasu však nastal rozhodující moment střetnutí. Kuchta trefil v pokutovém území Plzně ruku bránícího Hejdy a získal tak pro svůj tým penaltu. Hejda navíc viděl druhou žlutou kartu v utkání a musel předčasně pryč z kolbiště. Nebyl ovšem jediný, neboť pří strkanici si vyloučení vysloužil také křídelník domácích Minčev. Penaltu každopádně sparťané skutečně kopali. Vzal si ji na starost Krejčí, který udržel nervy, a byť Staněk nebyl daleko od úspěšného zásahu, zastavila míč nakonec až síť - 2:1.

Autor: Ondřej Vaculík

Komentáře (1)

Přidat komentář
Filip236

2:0

Reagovat

Sledování komentářů

Chcete-li se rychle dovědět o nových komentářích k tomuto článku, přidejte si jej ke svým sledovaným. Upozornění na nové komentáře pak najdete ve svém osobním boxu Můj EuroFotbal v pravé části hlavičky webu.

Sledovat komentáře mohou pouze registrovaní uživatelé.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele